Step motori

poruka: 32
|
čitano: 14.033
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Step motori

Dakle želio sa nnapraviti kućni CNC jer mi stvarno triba i vidio san da se može od starog printera.Izvukao san 2 motora i rodove(šipke) ali iskreno ne znan šta bi dalje.Neman nacrte,neman znanje{#} i tio san pitat koliko se to isplati,treba li puno eksperimentirati sa putanjama...
Ako ništa od toga je li moguće ove motorčiće koristiti u drugu svrhu osim da se samo vrte,kao neki moćan weekend project ili tako nešto.Hvala

Jurim kao furija,za petama mi murija,krivina me ubija,motor mi se raspada,auspuh mi otpada....FUCK scooter drive TOMOS
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
Re: Step motori
veki je car kaže...

Dakle želio sa nnapraviti kućni CNC jer mi stvarno triba i vidio san da se može od starog printera.Izvukao san 2 motora i rodove(šipke) ali iskreno ne znan šta bi dalje.Neman nacrte,neman znanje{#} i tio san pitat koliko se to isplati,treba li puno eksperimentirati sa putanjama...
Ako ništa od toga je li moguće ove motorčiće koristiti u drugu svrhu osim da se samo vrte,kao neki moćan weekend project ili tako nešto.Hvala

Ukratko, odustani od cnc-a {#}

To ti je prijateljski savjet, ja am pokušavao pola godine se tim se zahebavati. i kad sam ga napokon složio, pula mi jedna os, i sve mi shebala.

nije vrijedno toga, vjeruj mi :-D

radije skupiš nekih para na drugi način, pa da kupiš gotovo kit...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
16 godina
neaktivan
Step motori

pa to san i misllio a koliko dođe takav neki kit,ne mora bit ni približno profi

Jurim kao furija,za petama mi murija,krivina me ubija,motor mi se raspada,auspuh mi otpada....FUCK scooter drive TOMOS
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Step motori

Imaš personale poruku {#}

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Kažeš mu da ima personaleee poruku ..a sta mi ostali .,.,,mi cemo lajat na misec ..pa i men e to zanima ajde napisi okvirnu cjenu kita

17 godina
ante5656 kaže...

Kažeš mu da ima personaleee poruku ..a sta mi ostali .,.,,mi cemo lajat na misec ..pa i men e to zanima ajde napisi okvirnu cjenu kita

Inače oko 200-250$ po kitu plus poštarina.

trenutno ima jedan paket od 130$ sa poštarinom, pa koga zanima nek se javi na pp

14 godina
neaktivan

Opa ..pa imas li mozda kakvu slikicu kako to izgleda kad je tako jeftino ...

14 godina
neaktivan
Step motori

http://www.ebay.com/itm/260960787044?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

Evo ja isto pokušavam napraviti CNC,i gledam da mi ispadne što jeftinije.

Tu možeš napraviti čak 5 axisa,što ti je 4d {#}haha.Uzeo sam dva ležaja,staviš to na dasku neku i eto {#}.

Sretno na samogradnji .

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Step motori
http://www.youtube.com/glodalica
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Step motori

Kolega je upravu.

ima tu pono aspekata, nije to samo "zašarafi kume i idemo".

Probajte tražiti pločicu na kojoj več postoje driveri za motore.

A priča s motorima je najteža još. Moraš nači 3 (2,3,4,5 i koliko več hočeš) ista motora, istih karakteristika, i to sve složiti na odgovarajuče osi.

Paziti da je sve u mm točno namješteno i onda još na kraju sve kalibrirati.

Ako kome treba link, za jednostavnije drivere i motore, nek se javi u pp, dam mu link...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

opet ti pp ....daj ovdije link ako nije tajno ... jer ce ovo mozda neko drugi gledati

16 godina
neaktivan
Step motori

a brate i vi odma na ovo od 600 dolara,ima znači ova pločica 10 dolara i  ima motora od 5 dolara,znam da to nije neka kvaliteta ali uzmeš 3 taka i rodove moš nać u kući ali opet to je sve za**eb ali oapnta je da sve ne mora bit tako skupo

Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Cuj odmah da ti kažem... ako nemaš dovoljno love ali bas dovoljno najmanje jedno 70000-10000   kn nemoj se upustati u ovo ...jka imam pa me zanima za izradu tog stroja koji bi mogao glodati drvo a za metal neznam bilo bi bolje kad bi ...

16 godina
neaktivan
Step motori

ako se već ima love kupi se gotovi stroj koji može biti i polovan i spasili ste se

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Step motori

Definitivno ne se isplati u ovako nešto ulagati više od 2-3k kn.

Razlog je vrlo jednostavan : preciznost

Nikad vi nećte znati, ma kakve planove imali, postići preciznost koju ima stroj koji je tvornički napravljen.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ajde prijo pogledaj malo cijene cnc strojeva   koji se upravljaju računalom na njuškalu ili nekom drugom oglasniku

16 godina
neaktivan
Step motori

ja mislin da je tu i konstrukcija i te kako bitna,ako motor radi i ako je rod lijepo podmazan motor i malom snagom može dobro pomicati osovinu,najgore je to što male stvari puno problema prave-pozicija dremela,kalibracija...snaga motora i nije presudna ali naravno i dalje stoji ona da kvaliteta itekako košta

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Step motori

ja nisan vidio cnc ispod 1000 eura-iskreno nikad nisan baš pomno gledao ali to je stvarno kompleksan stroj,mi smo imali 2 u školi za obradu metala,strava strojevi
evo jedan od "jeftinijih":
http://www.njuskalo.hr/strojevi-obrada-metala/cnc-plazma-rezac-oglas-802234 

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2012 21:25 (veki je car).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pa sto mislite mogu li za 5 k kn  nac ok cnc stroj sa 3 stepera da mi obavlja solidno posao u dasci i pcb pločicama???

16 godina
neaktivan
Step motori

nov-čisto sumnjan ali polovno bi se možda dalo naći

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
ante5656 kaže...

Pa sto mislite mogu li za 5 k kn  nac ok cnc stroj sa 3 stepera da mi obavlja solidno posao u dasci i pcb pločicama???

Možeš...

nije bitno samo koliko stepera ima, bitna ti je i preciznost, odnosno kolika ja njihova preciznost.

Neznam kako da ti to objasnim, ali pokušat ću.

Recimo da imaš duljinu po kojoj jedan step moto pomiče pola metra; precizan stroj na toj duljini od pola metra ima 1000 točki, dok neprecizan oko 100ak točki.

Nadam se da si razumio što hoču reči.

Osim toga, konstrukcija treba biti teška (da se sam stroj ne zabacuje) a opet dovoljno lagana da ne utječe na rad motora.

Ima tu dosta stvari koji utječu na to, malo pogledajte po netu...

16 godina
neaktivan

Dobro, ne mora baš biti 600$, ali ovi motorčići od par $ nemaju dovoljan okrteni moment (torque). Iliti - preslabi su za cnc. Isto tako ako uzmeš jače motore - treba ti jači kontroler. Ovdje svaki motor ima svoje zasebno napajanje, pa to poskupljuje cijelu priču. Koliko sam gledao, novi motori koji bi prošli za takvu namjenu kreću se od cca 30 eura komad naviše. Pa driver, napajanje, ...

Ako se želiš jeftino poigrati s izvađenim motorima iz printera, a usput nešto i naučiti, preporučio bih ti uln2003 darlingtonac, kojeg imaš za kupiti na svakom uglu, a košta 2-3 kn. Njega vrlo jednostavo možeš ganjati preko paralelnog porta jer je 5V input, a drži 500mA. Naravno, trebao bi sam napisati što da ti lpt radi (možda ima i nešto gotovo). Usput ćeš se poigrati i naučiti nešto. Cnc nećeš time napraviti, ali je iskustvo neprocijenjivo.. Za sve ostalo tu je mastercard :o) (googlaj uln2003 stepper driver).

14 godina
neaktivan

Razumio sam te to je nesto poput rezolucije kod monitora,,,

Ja bih htio napraviti ili kupiti nekakvu glodalicu tj cnc  koja i mi npr mogla nesto ovako napraviti:

http://imageshack.us/photo/my-images/218/channelbloksp4.jpg/

Za trecu dimenziju me nije ni briga

Pa dakle ako idem u diy izradu ..imate li mi kakav tutorijal preporucit i sl

17 godina
ante5656 kaže...

Da, otprilike nešto kao rezolucija kod monitora, kao gustoća točaka obrade {#}

Ako misliš raditi nešto ovako jednostavno, mislim na ovaj blok, nemaš potrebe raditi cnc uređaj, jer ovakve stvari nemoraš računalno obrađivati.

Kupiš si običnu ručnu glodalicu, negdje je za stol prišarafiš i ručno obrađuješ

evo kako ti to izgleda

edit: imaš ih i višestruko jeftinijih, ova j eprva koju je google izbacio :-D

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.2.2012 21:40 (rooswelt1991).
16 godina
neaktivan
Step motori

upravo tako za male radove pri kojima preciznost ne dolazi u jedan milimetar nije ni potriban cnc-ali to je meni više bio kao slatki izazov XD

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ovo sto san stavio blok to sam stavio za ono kao da cnc bude dovoljno jak da može   glodat i bakar ali ne bih ga koristio za tako jednostavne projekte .. ..npr za ovo

ali cini mi se da se ovdije radi o 3 dimenzije a meni nije bitna dubina

17 godina
Step motori

da ovo su 3axis...

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Znaš ipak razmišljam   da napravim 3d tj 3 axis cnc .... ..p imaš li mi kakav tutorijal ili nesto slicno ja sam guglao ..a nema ništa konkretno

Edit: Ovako sam mislio da kupim ovaj set

http://www.ebay.com/itm/3axis-Nema17-stepper-motor-78oz-in-CNC-kit-3A-driver-board-/300654822440?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item46006c8428#ht_1910wt_1037

Njega mi nije problem kupiti ali ne znam dalje složiti kompletan cnc

Poruka je uređivana zadnji put sri 22.2.2012 11:37 (ante5656).
16 godina
neaktivan
Step motori

Ima tu još puni stvari koje treba kupiti ili napraviti. Kao prvo trebaš vodilice nekakvog tipa, navojno vreteno sa maticom njega pokreče motor a matica je fiksna i pričvrščena za os stroja(vijcima i sl.) baci pogled na moju staru kramu link čak je i u petak radila pola sata nakon 6 mjeseci i to je to. Stroj napravi za prvu ruku od drveta pa po malo dalje vidi ovog lika i divi se njegovoj volji

http://www.youtube.com/glodalica
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Step motori

Mislim da bi se najvise isplatilo (koliko sam ja gleado) kupiti frame za cnc i onda samo na to staviti stepere i napravit neko kuciste.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice