Spajanje pojaćala

poruka: 10
|
čitano: 13.080
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Spajanje pojaćala

Pozz. Imam staru sony liniju koja se pokvarila poćela se sama palit i gasit i pritiskat tipke. Sad ja hoću izvadit pojaćalo iz nje i spojit na neki drugi uređaj al neznam kako. Evo par slika pa da mi ukratko objasnite. Pojaćalo je stereo 115 w rms-a na 6 ohma. Po kanalu ima 55 rms snage. Slike su malo lošije zato što su slikane mobitelom. Ako treba detaljnijih slika recite. Hvala svima na pomoći.

Life's a wheel of fortune and it's my chance to spin it. 2pac
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.7.2010 15:44 (vedrann).

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Spajanje pojaćala

Nisam siguran može li se pojačalo jednostavno iskoristiti (pojačalo je inače onaj STK 4182II (ako dobro vidim sa slike) s popratnim dijelovima na toj pločici), tj. ne znam koliko ti treba okolnih dijelova linije.

U svakom slučaju, pokušaj pronaći negdje shemu spajanja; svakako trebaš tu pločicu, napajanje (transformator i ispravljački dio), a ulaze i izlaze pojačala bi trebalo pronaći po shemi ili po oznakama na pločici.

Inače, čisto iz znatiželje, koja je to linija? Pitam jer sam ja imao Sony RX 77 liniju s istim STK pojačalom, kojoj je isto u roku par godina (naravno, nakon isteka garancije) krepalo sve osim pojačala (prvo kazetofon, pa je CD player počeo sam od sebe izbacivati ladicu, pa su se sve kontrole pomakle za jednu tipku desno, tuner povremeno nije radio, .........).

Samo, ja nisam imao volje ostavljati dijelove :)

Inače, ako samo tipke luduju, probaj odspojiti konektor koji ih spaja, ako je moguće to izvesti tako da ostane raditi display i IR prijemnik za daljinski, tako ćeš odgoditi malo bacanje u smeće.

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.7.2010 15:59 (KaeR).
17 godina
neaktivan
Spajanje pojaćala

Linija je  Sony rx70 i kupljen je ja mislim 1997. Pojaćalo je stk4152II. Evo shema pojaćala.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.7.2010 16:18 (vedrann).

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Spajanje pojaćala

Nažalost, ovo je samo datasheet STK čipa, s primjerom korištenja u nekom pojačalu (sam za sebe, bez dodatnih elemenata koji se nalaze na pločici pojačala, STK i nije baš pretjerano iskoristiv). Pojačalo u toj liniji je cijela pločica na kojoj se STK nalazi i ta shema bi ti trebala da možeš pouzdano odrediti što sve i kako treba spojiti.

Ukoliko ne uspiješ naći shemu, možeš pokušati slijediti vodove na pločici pojačala da utvrdiš gdje su ulazi i izlazi; napajanje uzmi postojeće iz linije.

Inače, vjerojatno je pojačalo slično izvedeno kao i u RX77 (iako je tamo STK4182II), tako da ako nađeš i tu shemu, možda se da iskoristiti.

Naravno, iako to ne treba napominjati, sve što radiš, radiš na vlastitu odgovornost. Oprezno, osobito oko napajanja.

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.7.2010 17:59 (KaeR).
17 godina
Spajanje pojaćala

Ovisi kako je konstruirana cijela linija ali u osnovi možeš probati naći koje žice dovode signal do pojačala, koje služe za napajanje (i paljenje ako ima slućajno), koje su izlazi od pojačala (čistom logikom se to može zaključiti). Ako to nađeš onda možeš izvaditi pojačalo, trafo i ispravljač te samo na ulaze spojiti nešto drugo tipa mp3 player, dvd player, discman i sl. preko potenciometra. Na žicu koja služi za aktivaciju pojačala (ako takve ima uopće) treba staviti prekidač, ovisno o tome kako je izvedeno paljenje (može biti i da je direktno, znači samo prekidač na žice za napajanje).

Ako na ovaj način izvadiš pojačalo moguće je da ćeš ostati bez sklopa za odgođeno paljenje (ako nije na istoj pločici) pa bi mogao dobiti bum zvuk pri paljenju ali to nije ništa strašno.

U biti može se to izvaditi samo treba znati šta radiš i preko slika je jako teško, treba to u živo gledati, pratiti žice i sl.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Spajanje pojaćala

Isprićavam se za offtopic,ja isto imam Sony RX 77,izgleda da sam jedan od sretnijih,meni je krepao daljinski i potenciometar za pojaćavanje/smanjenje glasnoće,taj potenciometar je zamjenjen pa sad radi normalno,linija mi služi kao radio i kad gledam film na televiziji(film/serija reproducirana sa računala na tv) spojim liniju sa zvućnicima od računala,kazetofon nisam koristio oko 6/7god,baš ću potražit kakvu staru kazetu pa provjerit dal radi...(inaće mene linija još uvjek dobro služi)Nevinašce

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Spajanje pojaćala

Hmmm nezz ja sam iz DVD Playera koi je imao onaj neki jak sound sytsem izvukao plocu koja je /napajanje/pojacalo i radi sam az sebe samo sam trebao otkriti AUDIO INPUT vodove...

Forum: http://www.elite7hackers.byethost16.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Spajanje pojaćala

Odneo sam liniju na popravak i nisu ništa mogli popravit. Kad su vratili sa popravka ja sam počeo mrdat po njoj. Prvo sam oćistio svu prašinu. Onda sam izvadio sve kablove koje su povezane s cd-playerom i nekim ćudom sve proradilo. 

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Spajanje pojaćala

pozz raja, i ja sam izvadio pojačalo iz kasetofona philips az 8051, izvadio sam i trafo i zvucnike, ali ne znam kako da spojim na pc, ima ovih 8 zica, s tim da nema prekidaca jer je ostao na glavnoj ploci, pa ako neko moze pomoci, hvala 

Tu su slike pojacala i sheme 

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Spajanje pojaćala
xxbad_haryxx kaže...

pozz raja, i ja sam izvadio pojačalo iz kasetofona philips az 8051, izvadio sam i trafo i zvucnike, ali ne znam kako da spojim na pc, ima ovih 8 zica, s tim da nema prekidaca jer je ostao na glavnoj ploci, pa ako neko moze pomoci, hvala 

Tu su slike pojacala i sheme 

probaj spojiti Left, Right i GND prema ovoj slici.

http://www.connecthowto.com/wp-content/uploads/2009/03/stereo-adapter-1-4-to-rca.png

:D
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice