Samogradnja zvučnika za PC

poruka: 8
|
čitano: 8.110
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Eto, zanimalo bi me ako se itko od vas okušao u ovome...

Imam u planu ih napravit od pleksiglasa pa bi dobro došao kakav savijet....

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Samogradnja zvučnika za PC

Jel mislis napravit zvucnik ili kuciste za neke zvucnike ?

17 godina

Koliko bi utrošio u to, koje drivere si mislio staviti (zvučnike jel, ono sa membranom i magnetom) i zašto baš plexiglas s obzirom da je za zvuk najbolje drvo/iverica/mdf?

I ono najvažnije, koje pojačalo bi koristio, gotovo ili bi sam izradio neko?

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Imam 2 zvučnika od linije koje sam rastavio i uzeo membrane i pojačalo i spojio to sve na naponski kabel od starih zvučnika od kompa. Samo me zanima da li netko ima iskustva oko same gradnje kutije i kako spojit neonke unutra...

A pleksiglas... eto... :) našao sam neke mjere za rezonantnost zvuka da to zvuči na nešto.

17 godina

A pošto imaš zvučnike od linije (tj. nemaš njihove parametre) i želiš nove kutije onda je najbolje napraviti kutiju koja je slična originalnoj po vrsti i volumenu.

Po vrsti u smislu ako je nekad bila bass reflex, nek bude i sada, ako je nekad bila kompresija neka bude i sada.

Što se volumena tice originalne kutije su vjerojatno rađene po parametrima tako da ti zvučnici sviraju onako kako je proizvođač zamislio. Ti možeš odstupati od toga ali pitanje je hoće li biti bolje ili možda gore.

Npr. generalno pravilo je da za veći volumen kutije zvučnik može svirati dublje ali ako je kutija pre velika može trpiti manje snage od deklarirane te se efikasnost cijele kutije smanjuje, dakle postaje u prosjeku tiši. Manja kutija znači manje dubokih tonova ali se efikasnost blago poveća tj. postanu glasnije na malo višim frekvencijama (100-3kHz npr., ovisi) te zvučnik može trpiti malo više snage zbog manjeg pomaka membrane.

Bassrefleksne kutije imaju veću efikasnost od kompresijskih u bass području oko rezonantne frekvencije kutije (koja se određuje promjerom i dužinom bass reflex cijevi te volumenom kutije) ali ne mogu svi zvučnici dobro svirati u takvoj kutiji. Kompresijske generalno nude ljepši zvuk ali nisu svi zvučnici ni za njih, neki jednostavno ne sviraju dobro u takvom sistemu. Postoji još vrsta kutija ali njih se bez parametara uopće ne isplati raditi.

Program BassBoxPro bi ti mogao pomoći da izračunaš rezonantnu frekvenciju kutije i sl. podatke i da na primjerima vidiš kako se otprilike mijenja odziv zvučnika ovisno o kutiji pa s emožešpoigrati sa time ali ne možeš napraviti simulaciju konkretno za svoj slučaj ako nemaš parametre.

Ako hoćeš da ti se te neonke (bolje jače LEDice ako se mene pita pale gase u ritmu muzike tj ovisno o snazi najbolje da napraviš nešto tipa VU metar (da se spaja na izlaz pojačala) baziran na LM3915 ili nešto ovog tipa http://blog.makezine.com/archive/2010/10/circuit-skills-led-color-organ-spon.html

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/

2 0 hvala 3
16 godina
neaktivan

evo odlučio sam se za kombinaciju drva i pleksiglasa i jako sam zadovoljan.  zvuk je odličan i odlično izgleda. ispilo sam bočne stranice od zvučnika i stavio pleksiglas, ubacio po neonku u svaki i super. :)

hvala puno.

17 godina
neaktivan

Mogao si nabaciti i koju sliku ;)

:)
16 godina
neaktivan

evo par slika

4 0 hvala 2
1