Želio bih napraviti prijenosni punjač za mobitel (izlazni napon ~1A). Želio bih da se može napajati pomoću AA baterija ili jos bolje preko stare baterije (ako je ikako moguće) ili preko solarnih čelija. Ima li tko kakvih iskustava sa takvim projektima, nekakve usmjernice i koliko bi takvo nešto koštalo. Unaprijed hvala. I da, pretpostavljam da će netko reći da mogu kupiti prijenosni punjač ali bih želio napraviti jedan.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
A bas mi se cini da se kuzis u to kad kazes da bi tija napon od 1 a(mpera) ...
I struja mjerna jedinica A amperi
U napon mjerna jedinica V volti
R otpor mjerna jednicia Ω ohmi a čita se omi ....
Napravit...gle ...da bi tebi se amo rec ta neka energija prebacila s jednog spremista(baterije) u drugo(bateriju od moba) bit ce sigurno nekih gubitakabarem 5% ...
kakve ces baterije koristit neznam ..i o tome necu ali trazit nesto od aa baterije ...ne bi bas .... ..samo cu ti reci da sam ja osobno kupija malu bateriju od 6 v i 5 ah(ah su ti ampersati ..to je ko kapacitet) i spojija je priko dc to dc konvertera s regulacijemo struje na ženski usb i fenomenalno je radilo dok mi nije dopizdilo teglit torbicu sa baterijon ...a onda san kupija komercijalni koji mi napuni mob bez problema ...
sretno ..guglaj malo ..a i po forumu imas masu tih pitanjai odgovora al nebi ti bilo lose da prije malo saznas sta su omi a sta amperi i volti ...
Te stvari nisu za igrati se ako ne znaš što radiš.
Takve baterije se sastoje od dvije osnovne komponente:
- baterija
- elektronika
Osnovna uloga elektronike je da iz napona baterije generira napon punjača uz dovoljno struje za punjenje. U pravilu se koriste buck konvertori koji viši napon spušta u niži, iako ima i sustava s boost konvertorima koji diže napon.
Ovisno o tipu baterije, elektronika ima i zaštitnu ulogu, te ulogu punjenja baterije.
Solarna čelija ti u pravilu daje malu struju i bez nekog međusklopa koji će se puniti s takvom strujom, pa puniti mobitel kad je međusklop pun, to nema smisla raditi.
Ako ćeš ići na AA baterije, to će ti biti jako skupo punjenje, bolje ti je popiti pivu u birtiji s utičnicom:
Ispod 6V nemožeš ići da bi imao buck konverziju. Recimo da uzmeš 4 Duracell-ice, to ti je cca 50 kn. Računaj da će s konverzijom sa 6V na 5V uz gubitke od 5% i struju punjenja 500 mA baterije davati oko 450 mA. Pri toj struji, Duracell-ice imaju kapacitet 1300 - 1500 mAh, što znači da ćeš mobitel, uz gubitke u njemu napuniti za nekih 1300 mAh, odnosno, bateriju od 2600 mAh ćeš za 50 kuna napuniti za 50% kapaciteta.
Punjive baterije su bolja opcija, ali NiCd su osjetljive na memorijski efekt, dok Ni-MH ne smiješ isprazniti ispod određene granice ili ćeš uništiti, pa zaštitna elektronika i to mora uzeti u obzir. Uz to, treba ti 5 (kako većina jeftinijih punjača puni u paru, bolje 6) čelija zbog nižeg napona. Na kraju ćeš sobom vući jako puno punjivih baterija, što nije praktično.
Olovni akumulator je kapacitetnije rješenje, ali daleko teže za nošenje.
Većina punjača danas radi s Li-Polymer i Li-ion baterijama. Oboje zahtjevaju posebnu zaštitnu elektroniku, a polymer su osjetljivije od običnih li-ion baterija (ali su zgodnije zbog oblika). Od onih punjača koji koriste li-ion, većina ih radi s čelijama tipa 18650 koje se obično koriste i u laptopu. Imaš čak i mogućnost kupovine praznih kućišta, pa možeš iz starih laptopa vaditi čelije i tražiti koje su bolje, ali je tu preporuka koristiti čelije sličnih karakteristika i jednakog levela napunjenosti.
Imaš i naprednija kućišta tipa TOMO koja svaku čeliju nezavisno pune i prazne, a može po potrebi raditi i sa samo jednom čelijom (zgodno za kampiranje ili planinarenje ako imaš čeonu lampu koja radi na 18650 čelije, pa onda kad se potroši u lampi, samo "posudiš" iz TOME jednu čeliju i nastaviš puniti mobitel kao da ništa nije bilo).