Rasprava o 3D printanju izdvojena tema

poruka: 843
|
čitano: 516.289
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Rasprava o 3D printanju
tintin kaže...

Zanima me neko rješenje za filtraciju zraka pa sam neletio na ovo.
Ima netko iskustva radi li to dobro ili da idem na nešto drugo?
Može i preporuka nekog rješenja.
Imam P1S...

Imaš već jedan u originalu na P1S, također i na S1, funkcionira to za "krute čestice" no ABS/ASA/Nyloni i takve materijale ne može izfiltrirati.

Najbolje rješenje(kasnije kad stignem poslikam), cijev kao za prjenosnog klima uređaja, model koji našarafiš na ispušni vent i tu cijev kroz prozor i obavezno dodatan ventilator na tu cijev jer ovaj originalni ne može to potjerati.

U svom slučaju stavio sam ventilator od growbox-a i moram priznati kad njega upalim ništa se ne osjeti.

www.3ding.hr
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.10.2025 9:48 (kruskar).
17 godina
Ne znam kako radi ovo unutra.
Stavio sam modani filter koji ima i hepu, ali osjetim miris pogotovo ako printam pla.
Primjetio sam da stražnji filter kod printanja pla uopće nije aktivan.
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.10.2025 12:47 (tintin).

0 0 hvala 0
10 godina
Rasprava o 3D printanju

ne znam za taj tip printera, ali....

skoditi ne moze, dali ce nesto raditi je vec druga stvar, aktivni ugljen ima jako veliku poroznost (povrsinu), i trazi lagani "protok" odnosno dugi kontakt da bi bio ucinkovit. znaci, nabiti neke ventove s velikim protokom ce drasticno smanjiti ucinkovitost, a slabi ventovi s malim rpm tek nece nista filtrirati.

neki miris na osjet ce ukloniti, ali pitanje koliko voc-a ce stvarno ukloniti iz zraka. nesto hoce, svakako.

ponavljam, ne radim s tim printerima, sto se resinskih tice, ja sam jednostavno izbusio zid na kojem su, svaki ima 3x120mm ventove iza sebe (s obzirom da su exhaust fanovi printera na zadnoj strani), i stoje kraj prozora koji je i u najvecoj zimi odskrinut, ne mogu reci da se ista osjeti, doduse vrtim unutra mali filteric sa gac-om, ali se uopce ne pouzdam da on znacajno doprinosi.

ventilacija, izvor svjezeg zraka u prostoriji je i dalje najbrze i najucinkovitije. ili neka zatvorena garaza, prostorija, podrum, s prirodnom ventilacijom.

doduse, kazu da su i oni prostorijski filteri jako dobri, oni detektuju razinu voc-a u zraku, i prema tome automatski filtriraju, ali nekako mi to preskupo s obzirom na velicinu prostorije.

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

0 0 hvala 0
14 godina

Samo na taj stražnji spojiš cjev i pustiš cjev kroz prozor i naravno na svim printovima vent na 100%, ako možeš zamjeniš ga boljim i nemaš nikakve brige. Sve ostalo ti je uzalud. 

www.3ding.hr
17 godina
Rasprava o 3D printanju

Danas je Bambu Lab pustio u prodaju nasljednika P1S koji se zove.... P2S 

Cijene su 520 / 750 Eura za verzije bez i sa AMS

Ono što bi moglo biti zanimljivo je da su P1S modeli na velikom popustu i da ih sada prodaju za 370 / 540 EUR za verzije bez i sa AMS.

Sad se dvoumim da li da iskoristim popuste i naručim P1S kao svoj prvi 3D printer ili da se još malo strpim i uzmem P2S kada bude na nekom popustu u budućnosti...

2 0 hvala 2
17 godina
Mislim da će teško biti niža cijena za P2S nego je trenutno.

2 0 hvala 0
14 godina
Widowmaker kaže...

Danas je Bambu Lab pustio u prodaju nasljednika P1S koji se zove.... P2S 

Cijene su 520 / 750 Eura za verzije bez i sa AMS

Ono što bi moglo biti zanimljivo je da su P1S modeli na velikom popustu i da ih sada prodaju za 370 / 540 EUR za verzije bez i sa AMS.

Sad se dvoumim da li da iskoristim popuste i naručim P1S kao svoj prvi 3D printer ili da se još malo strpim i uzmem P2S kada bude na nekom popustu u budućnosti...

370 i 540? Nigdje ne vidim, 519 bez ams i 749 s ams, upravo naručen, jučer sam se još dvoumio no nisam mogao izdržati i prije par minuta je orderan.

EDIT
Kao što TinTin kaže, ne vjerujem da će biti ispod ovoga cijena, razlika s P1S 30 eura, bez imalo razmišljanja P2S, nama svakako još fali printera i bilo je riskirati ili ne, ali pošto je to BambuLab i na H2D su se malo probudili s par fail-ova, tako vjerujem da će ovaj P2S biti tip top! No naravno uzeli smo jedan, nismo 4 kako nam i treba(ipak je nov i treba sve s rezervom gledati).

EDIT2

Jutro je, mislio sam p2s za te pare, skoro sam se živ pojeo.

www.3ding.hr
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2025 9:02 (kruskar).
11 godina

imaš kod -130eur, i ja sam ga fulao skoro

Steam ID: Engineer ; Origin ID: DadEngineer
14 godina
MasterG kaže...

imaš kod -130eur, i ja sam ga fulao skoro

Jaooooooooooooooooooooooooo

www.3ding.hr
17 godina

Pa otkaži i naruči ponovo.

Gledam te!
16 godina

Aa.. Već se nisam mogao odlučiti između A1 i P1S, sad još P2S ulazi u igru. 

Pixel 4A (HTC 10 | HTC 8X :) no more)
14 godina
kratos091 kaže...

Aa.. Već se nisam mogao odlučiti između A1 i P1S, sad još P2S ulazi u igru. 

Čim stigne javim dojmove, ne vjerujem da će biti problema, pošto je to direktan nasljednik od P1S to je to, bulletproof je P1S, onda očekujem to isto i od P2S, pogotovo ovaj novi extruder sexxxxxxx, jedino šteta što nisu stavili pravi Chamber Heater ali dobro, dodati ću od Crealitya(pokazao se odličnim).
Iako definitivno ćemo vidjeti jedan veliki model s PA-CF kako će odraditi bez chamber heatera.

EDIT
Otkazan P2S, naručen H2S, ipak zadnji projekt me natjerao na veći printer. 

www.3ding.hr
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.10.2025 9:21 (kruskar).
16 godina
Ma nisam htio uzeti P1S, zbog losijeg ekrana. Meni nebitno, ali ženu i kćerku bi mogao odbiti od korištenja.
Sad P2S ima sve, a cijena ko što je bio P1S i manja.
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.10.2025 16:33 (kratos091).
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

Ja sam isto u dilemi.

Prvo sam gledao P1S za 500eur i gledam, puno mi je, al jbga izgleda da je najbolji izbor

Onda sam vidio kolega gore napisao i reko ide p1S za 370eur....reko uzimam.

Aliiiiii...izašao je P2S za 520eur...i sad opet gledam isplati li mi se dati 520eur

I ne mogu se odlučiti haha

Dakle, da su stavili ovih -130eur prije nego su stavili i P2S u prodaju, ne bih uopće razmišljao i uzeo bihga već za 370eur

Steam ID: Engineer ; Origin ID: DadEngineer
16 godina

Da.. Ma mislim da ću uzeti P2S ali malo ću malo pričekati, svejedno ga realno neću stići koristiti prije Božića a i moram radnu srediti, okrečiti itd. Pa ako slučajno bude nekih 5-10% popusta do tad, super.

17 godina
MasterG kaže...

Ja sam isto u dilemi.

Prvo sam gledao P1S za 500eur i gledam, puno mi je, al jbga izgleda da je najbolji izbor

Aliiiiii...izašao je P2S za 520eur...i sad opet gledam isplati li mi se dati 520eur

Dakle, da su stavili ovih -130eur prije nego su stavili i P2S u prodaju, ne bih uopće razmišljao i uzeo bihga već za 370eur

Kao da sam ja pisao :)

Jedino što ja gledam sa AMS.

14 godina
Widowmaker kaže...
MasterG kaže...

Ja sam isto u dilemi.

Kao da sam ja pisao :)

Jedino što ja gledam sa AMS.

Koristio ili ne multi color, ams je spas, uvijek imaš 4 role spremne, ne moraš svaki put mjenjati. Još ako uzmeš p2s pa dobiješ ams2 :D 

www.3ding.hr
14 godina
Rasprava o 3D printanju

Nema što, Bambu Lab je brz ajme, u ponedjeljak prepravljena narudžba s P2S na H2S, maloprije vidio na tracking statusu da je u Hrvatskoj. 

EDIT
Kakvi su se učinili DB Schenker kao dostava? 130 eura me shipping izašao za h2s i ide preko njih.

Nekad davno sam radio u firmi pored njihove i nisam baš tada čuo ništa lijepo.

www.3ding.hr
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.10.2025 13:27 (kruskar).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Rasprava o 3D printanju

Oduševljen sam s H2S, odmah prvo PA-CF, auto postavke(iz znatiželje) i evo nemam komentara... Vidjeti ćemo u narednim danima, ima posla za tjedan dana bez prekida :D

www.3ding.hr
Moj PC  
0 0 hvala 0
6 godina
Rasprava o 3D printanju

Pozdrav svima.

Ako ima netko privatno tko bi mi htio isprintati jedan plastični dio za auto, javite se preko privatne poruke. Imam model.

Lokacija je Zagreb.

Hvala.

0 0 hvala 0
14 godina
Hrabar.Dabar kaže...

Pozdrav svima.

Ako ima netko privatno tko bi mi htio isprintati jedan plastični dio za auto, javite se preko privatne poruke. Imam model.

Lokacija je Zagreb.

Hvala.

Imaš PP.

WWW.3DING.HR 3D Printanje, Skeniranje, Modeliranje, Lasersko Rezanje&Graviranje 3ding.hr@gmail.com
2 mjeseca
Rasprava o 3D printanju

Ljudi, kako stojite sa filtriranjem zraka? 

Dobio sam veliku narudžbu, te će printer raditi 24/7, skoro 2 tjedna. Čekam plastiku, pa da se adekvatno pripremim.

U pitanju je PETG i PLA. Inače su to plastike koje "ne smrde" no pošto nemam enclosure (2x Bambu A1 + AMS + Prusa MINI+, sve bedslingeri) a definitivno nešto ode u zrak dok se printa, zanima me kako najbolje osigurati čist zrak.

Ne mogu baš ostaviti otvoren prozor, jer ako bude kiša, vlaga će mi uništiti PETG. Imam i drybox (IKEA kutija u kojoj je AMS) i dryer (dehidrator za voće u kojeg stane puno špula plastike), ali ybg, ne za toliko plastike istovremeno.

Printeri su u "ured" sobi, dakle, pored mene dok radim.

Pitanje glasi:
Kako filtrirate zrak, imate li kakvih pametnih savjeta, te ima li tko iskustva sa IKEA STARKVIND uređajem? Baš bi si kupio jedan.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Vafel_Proizvod kaže...

Ljudi, kako stojite sa filtriranjem zraka? 

Dobio sam veliku narudžbu, te će printer raditi 24/7, skoro 2 tjedna. Čekam plastiku, pa da se adekvatno pripremim.

U pitanju je PETG i PLA. Inače su to plastike koje "ne smrde" no pošto nemam enclosure (2x Bambu A1 + AMS + Prusa MINI+, sve bedslingeri) a definitivno nešto ode u zrak dok se printa, zanima me kako najbolje osigurati čist zrak.

Ne mogu baš ostaviti otvoren prozor, jer ako bude kiša, vlaga će mi uništiti PETG. Imam i drybox (IKEA kutija u kojoj je AMS) i dryer (dehidrator za voće u kojeg stane puno špula plastike), ali ybg, ne za toliko plastike istovremeno.

Printeri su u "ured" sobi, dakle, pored mene dok radim.

Pitanje glasi:
Kako filtrirate zrak, imate li kakvih pametnih savjeta, te ima li tko iskustva sa IKEA STARKVIND uređajem? Baš bi si kupio jedan.

S A1 nikako, jednostavno nemoj boraviti u prostoriji i to je to. Drugačije nemaš šanse protiv isparavanja.

Hajde da je core xy zatvoren onda još nekako, ali ovako nemoguće bez da ga zatvoriš negdje i napraviš ventilaciju.

WWW.3DING.HR 3D Printanje, Skeniranje, Modeliranje, Lasersko Rezanje-Graviranje 3ding.hr@gmail.com
16 godina

Malo out-of-the box thinkinga - možda možeš kupiti one male šatore za uzgoj biljaka, staviš printer unutra, napraviš rupu (tj. ima već), staviš cijev od nape na kip prozora i dodaš neki vent:

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2025 13:46 (kratos091).
14 godina
kratos091 kaže...

Malo out-of-the box thinkinga - možda možeš kupiti one male šatore za uzgoj biljaka, staviš printer unutra, napraviš rupu (tj. ima već), staviš cijev od nape na kip prozora i dodaš neki vent:

U jednom sličnom tome samo je 120x120x200 držim 4x S1 zbog temperatura, ventilacija s tim jedino funkcionira da pustiš cijev kroz prozor i to je to.

WWW.3DING.HR 3D Printanje, Skeniranje, Modeliranje, Lasersko Rezanje-Graviranje 3ding.hr@gmail.com
2 mjeseca
kruskar kaže...

S A1 nikako, jednostavno nemoj boraviti u prostoriji i to je to. Drugačije nemaš šanse protiv isparavanja.

Hajde da je core xy zatvoren onda još nekako, ali ovako nemoguće bez da ga zatvoriš negdje i napraviš ventilaciju.

A evo baš razmišljam da kupim IKEA LACK, pa od Plexiglass-a i/ili neke iverice napravim enclosure. 

Znam da se taj printer ne smije grijati, odnosno, nije pametno da se na njemu printa ABS/ASA jer mu je potrebna dobra ventilacija za matičnu.

Mislio sam kao da on bude u jednoj LACK polici (35cm3), AMS gore na njemu. Nešto kao na slikama.

Police su 10€, čista bagatela. Jedan betonski blok na njima i printer na njemu, vibracija i buke više nema.

Jer eto, problem mi je što nemam više prostora u kući. 3 printera, jbg ogromni su, a moraju raditi 24/7.

Nemam gdje s njima. Ne želim ih u garažu staviti, hoću da su mi pri ruci ako se nešto zezne.

Paranoičan sam glede isparavanja, zato i pitam za taj pročišćivač zraka (koji ima extra VOC plinski predfilter).

kratosova ideja glede weed tent je ok, samo što ne znam kako bi AMS montirao u njega. Ne znam da ima tako veliki šator.

Možda taj weed tent unutar ili preko LACK police, pa na njemu AMS.

Dobra ideja za prvu ruku. Imam još tjedan dana da nešto smislim, prije nego što krene print.

Hjooooj... jedva čekam kupiti CoreOne (ili XL, dajbože) da ne moram o tome više razmišljati.

2 mjeseca
Rasprava o 3D printanju

Treba mi preporuka za jeftini, neprozirni PETG.

Do sad sam od PETG radio samo s Prusament i Devil Design. Prusa je skupa, DD je preskup za kvalitetu koju nudi ako nije na jakom popustu.

Gledam uzeti Elegoo Rapid PETG Orange jer je 11€/kg, te bi mi došao za 3 dana. No ima jako malo info na internetu.

Taj "rapid" način mi je nebitan, može on biti i spor, samo da dobro printa.

Ima li netko iskustva s njim, ili znate bolje opcije za manje od 20€/kg?

Također, Kingroon, sa Aliexpress-a, te Azurefilm iz RH. 

Jako su jeftina, kakva su iskustva s njima?

Naručio bi i testirao da imam vremena, no treba mi 10kg plastike relativno hitno i nemam se vremena zezati.

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2025 19:49 (Vafel_Proizvod).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Vafel_Proizvod kaže...

Treba mi preporuka za jeftini, neprozirni PETG.

Do sad sam od PETG radio samo s Prusament i Devil Design. Prusa je skupa, DD je preskup za kvalitetu koju nudi ako nije na jakom popustu.

Gledam uzeti Elegoo Rapid PETG Orange jer je 11€/kg, te bi mi došao za 3 dana. No ima jako malo info na internetu.

Taj "rapid" način mi je nebitan, može on biti i spor, samo da dobro printa.

Ima li netko iskustva s njim, ili znate bolje opcije za manje od 20€/kg?

Također, Kingroon, sa Aliexpress-a, te Azurefilm iz RH. 

Jako su jeftina, kakva su iskustva s njima?

Naručio bi i testirao da imam vremena, no treba mi 10kg plastike relativno hitno i nemam se vremena zezati.

Samo Crofilov Petg, PLA i ASA, nema boljih! 

Uvijek frišak, suh kako treba. 

Dostava jako brza, sve se friško proizvodi. 
Domaći proizvođać iz okolice Vinkovaca.

https://crofil3d.com/hr/

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.11.2025 10:50 (kruskar).
17 godina
Rasprava o 3D printanju

Imam jedan ZigBee termostat na baterije i da bi ga mogao montirati na zid moram isprintati 3d kučište u dva dijela koja se povezuje 8x3 mm neodymium magnetima da mogu lako mjenjati baterije.
Magneti bi bili na uglovima svakog dijela po 4 komada znači ukupno 8.
Zanima me ima li kakve opasnosti za sam termostat ili su moguće smetnje u signalu ako tako napravim?

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice