Pumpa sa grijačem za pivarstvo

poruka: 4
|
čitano: 3.623
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Pumpa sa grijačem za pivarstvo pomoć

Pozdrav, trebao bih ideje iskusnijih električara :) 

Dakle trebao bih pumpu i grijač sa termostatom za održavanje 73-75 C za jedan dio procesa kuhanja piva, 

taj dio bi trebao zamjeniti mješanje slada i vode i trenutne varijacije u temperaturi... Na pamet su mi pale pumpe za vodeno hlađenje + neki grijač sa termostatom, spojiti pumpu mi je poznato, ona bi ionako konstantno radila no zanima me dio sa grijanjem, tu sam na ideju došao sa grijačem za akvarije :D znam da sve to čudno zvuči ali eto :) molim ako netko ima ikakvih ideja ili iskustva da pomogne :)

EDIT: grijač je problem pošto ovi za akvarij nejdu do 75 stupnjeva :/

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.8.2013 19:28 (berzerker).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Pumpa sa grijačem za pivarstvo pomoć
berzerker kaže...

Pozdrav, trebao bih ideje iskusnijih električara :) 

Dakle trebao bih pumpu i grijač sa termostatom za održavanje 73-75 C za jedan dio procesa kuhanja piva, 

taj dio bi trebao zamjeniti mješanje slada i vode i trenutne varijacije u temperaturi... Na pamet su mi pale pumpe za vodeno hlađenje + neki grijač sa termostatom, spojiti pumpu mi je poznato, ona bi ionako konstantno radila no zanima me dio sa grijanjem, tu sam na ideju došao sa grijačem za akvarije :D znam da sve to čudno zvuči ali eto :) molim ako netko ima ikakvih ideja ili iskustva da pomogne :)

EDIT: grijač je problem pošto ovi za akvarij nejdu do 75 stupnjeva :/

Ja mislim da bi ti bilo najbolje za to koristiti neki manji el. boiler jer ako ne bi imao odredenu akumulaciju vruce vode, voda koja se nalazi u pumpi bi hladila pivo(Nije bas jednostavno vodu zagrijati na tu temperaturu u cijevi kad ona tece).

Tak da slozis sistem:

Pumpa->Boiler->Posuda u kojaj se kuha->pumpa.

Termostat slozis na 75°C i kad se u boileru postigne ta temperatura onda se upali pumpa.(i jos slozis da cim padne na 73°C pocinje grijati vodu do 75)

:D
14 godina
neaktivan
Re: Pumpa sa grijačem za pivarstvo pomoć

Dobro kolega govori ---grijac od akvariaj zaboravi ... uzmes neki boljer i rijesis tu regulaciju temperature ..a za pumpu je lako ...

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
15 godina
Pumpa sa grijačem za pivarstvo

Ti u biti trebaš cirkulacijsku crpku i izmjenjivač topline s regulacijskim krugom.

Ovo što su dva prethodnika pisala neće funkcionirati iz jednostavnog razloga jer termostatska regulacija nije dovoljno precizna. Da bolje pojasnim ona ima toleranciju, koja ovisno od termostata do termostata može biti veća ili manja.

Cirkulacijska crpka:

Da bi definirao i odabrao cirkulacijsku crpku moraš odrediti tehničke parametre. Osnovni parametri kod crpke su protočna količina (u m3/h, l/s;....) i dobavna visina tj. raspoloživi eksterni tlak crpke ili pojednostavljeno zbroj otpora koji crpka može savladati da bi protok bio kakav želiš. Kad imaš ova dva podatka onda imaš i radnu točku crpke i crpku možeš odabrati vrlo lako. Budući je u igri i pivo (tekućina koja se pije) moraš voditi računa i o materijalima od kojih je crpka izrađena. Osobno mislim da bi mogle proći i crpke s brončanim kućištem (obično se koriste za potrošnu toplu vodu) i impelerom dok sam za one od nehrđajućeg čelika sasvim siguran.

Izmjenivač topline:

Ovaj dio je krucijalan. Po meni bi ti najbolji izbor bio pločasti izmjenjivač topline kod kojeg bi u jednom krugu bilo pivo a u drugom krugu (izvor) bi bila topla voda. Zašto električna energija nije dobra kod direktnog grijanja s maksimalnom temperaturom? Zbog toga jer je vrlo teško kontrolirati površinsku temperaturu ogrijevnog tijela i ne dopustiti istoj da pređe zadanu granicu a da kompletna masa bude zagrijana na traženu temperaturu.

Regulacijski krug

Ovaj dio je također bitan. Trebaš regulator temperature, nalijegajući ili uranjajući cijevni osjetnik temperature te regulacijski ventil koji se postavlja na cjevovod s toplom vodom (ogrijevnim medijem). U biti bi trebao još jedan zaštitni termostat u slučaju da osjetnik temperature zakaže da cijela priča ne bi otišla u neželjenom smjeru.

Vjerujem da sam "nadrobio" puno toga nerazumljivoga pa pucaj po svemu što te zanima.

BTW: Jesi li razmišljao o šaržnom zagrijavanju? Natočiš, jedokratno u posudu određenu količinu te ju zagriješ na potrebnu temperaturu. Imaš za kupiti takvih posuda s duplim plaštom gdje s vanjske strane cirkulira ogrijevni/rashladni medij.

EDIT: Bitno je znati i o kojim količinama (trenutnim i kumulativnim) se radi. Jer ako se radi o nečem većem i ozbiljnijem onda kupuj robustniju opremu.

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put pet 23.8.2013 0:16 (mario.L_hr).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice