Pula izrada pcb plocica

poruka: 23
|
čitano: 7.330
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Pula izrada pcb plocica

Ovako ima ko u puli da izraduje plocice...

inace ih ja izradim ali ova je od pojacala 2x80W rms i zelim da ispadne kako treba..

trebalo bi ili fotopostupkom, sitotisak ili transfer sa papira na plocicu preko pegle.

problem je st aza fotopostupak mi se neda kupovat sprej od 100kn za jednu plocicu sta izradim jednom na godinu.

a preko pegle takoder nemogu jer nemam laserski printer nego obican.

so ima neka dobra dusa u puli da može izradit to ? il bar okolica pule pa poslje mi postom busom kako god

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Re: Pula izrada pcb plocica

Ako su ti dovoljne dimenzije, kupiše već lakiranu pločicu i sam je osvjetliš.

Živim luksuzno! Jedem luk i lijem suze... :)
15 godina
Pula izrada pcb plocica

Evo oso u papirnicu reko da mi na laser isprintaju i na glosy papir i nek naprave dva komada

prvi mi se nije ljepo zaljepio.

pa sam sve skinuo izbrusio malo s papirom plocicu. i roknuo peglu i onda kasnije nekih 20min u vodi.

uzo cetkicu za sube i poskido tamo di mi se skinulo sam spojio s markerom.

evo rezultat

Moj PC  
6 0 hvala 0
15 godina
Tda 7294 AMP 2x80W rms or 160W mono

evo ako moderator moze promijenit naziv teme

i jos slikica radilo se do 2 ujutro

Gotova plocica jos IC Gotova plocica jos IC
Spojen trafo da izmjerim napone prije nego stavljam IC Spojen trafo da izmjerim napone prije nego stavljam IC
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Pula izrada pcb plocica

Jako lijepo kolega :D 

Bude kakvo testiranje ?

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
Pula izrada pcb plocica

jup danas popodne moram ic do electronic shopa po one termo izolacije il kako god.

ono sta se stavlja izmedu IC i hladnjaka da provode toplinu a da ne prenosi masu. jer nesmijeu imat kontakta s masom.

evo sve postavljeno samo se ceka podne i test i molimo se :)

Gotovo sa jumperima sa svime Gotovo sa jumperima sa svime
Moj PC  
3 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Brate udri shemu i nesto o pojacalu

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
15 godina
Pula izrada pcb plocica

Ceko sam da proradi :D
znaci pojačalo je tda 7294 po datasheetu daju 100W na 100V ja ih drzim na 76V bolje ne pretjerivat
mogu dat 80W rms na 4 ohm il 8ohm nisam siguran trazite datasheet :D

Plocica je dizajnirana tako da moze radit u stereu a po potrebi putem jumpera na plocici se prebacuje u BTL i onda daje oko 160W van.

Cijena izrade nije skupa ako imate doma trafo.
nacrt plocice i potrebna dokumentacije je ovdje
http://gc.digitw.com/tda7294mult-btl.htm

Nema filozofije sve je jednostavno za slozit.
Obavezno ako se radi moraju se stavit zastite kod IC da ne dodiruju hladnjak znaci da im se mase odvoje.. To na ovoj stranici nema ali u verziji 2 isto na toj stranici se upozorava na to.
Takoder pozeljno bi bilo imat preamp za njega ako imate losu zvucnu ili pustate s moba. jer ga ne uspije pobudit dovoljno :)

Zvucnici koje ce gonit su celestion MK2 iz 1994 75W

Evo slikica dok je radio

Moj PC  
4 0 hvala 1
13 godina
odjavljen

Pozdrav Lacko;

Pločica ti je super ispala. Dobra ti je ideja sa lakiranjem gornje strane u crno.

Evo danas sam završio izradu dva pojačala, jednog za zvučnike i drugog za slušalice pa sam se htio nadovezati na temu tako da pokažem svoje pločice. Layout sam sam crtao. Plus ovo pojačalo za slušalice može se koristiti kao pretpojačalo tako ako si zainteresiran radio ću ti poslati layout.

Btw; Nadam se da ćeš staviti neke slike pojačala montiranog u kućište {#}.

Usporedba veličine Usporedba veličine
Privremeni hladnjak Privremeni hladnjak
Pojačalo za slušalice Pojačalo za slušalice
Lemovi Lemovi
elCid
15 godina
Pula izrada pcb plocica

Svaka cast na plocicama jako je ljepo ispalo :)
meni bi trebalo predpojacalo sa bass mid i trable kontrolama.

a to mogu samo NE 5532 i tda 1524 koje naravno nema u puli.

Evo jos slikica trenutno za predpojacalo sluzi EQ koji je star pitaj boga koliko. i ako neko zna oznaku tog EQ bio bi zahvalan.

i pojacalo je dobilo malo veci hladnjak da nema problema s grijanjem.

Evo prije sam s linijom drzo na 18 u windowsima i linija preko pola pojacana, a sad drzim na 8 sa ovim pojacalom.

Linija je neka aiwa 2x30W rms sa 10band EQ vidi se na slikama

Naravno kutija ce doc. mislio sam sve strpat u malu kutiju ali kako nisam radio SMPS a ovaj trafo je dosta visok moram novu kutiju izracunavat :)

Ako neko zna taj EQ Ako neko zna taj EQ
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Pula izrada pcb plocica

Za audio pojačala (kućna upotreba) se inače i uzimaju transformatori (torusni uglavnom jer imaju manje rasipanje mag.polja, a samim tim i manje utječu na signale u pojačalu.) i hrpa elektrolita umjesto SMPS zato jer SMPS unosi u signal određenu dozu smetnji i time kvari zvuk.

Ako ti treba pomoć oko SMPS reci :) inače lijepo odrađeno, a što se komponenti koje ti nisu dobavljive, probaj preko ebaya nabaviti. Ispast će te višestruko jeftinije

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Pula izrada pcb plocica

znam da... a i bojim se jako da ovaj trafo nece ic.

mislim sad je 2 sata svirao na minimumu i trafo se uzario nisam mogo prst drzat na njemu.

morat cu il smps napravit ili uzet toriodni od 300VA

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Pula izrada pcb plocica
SMPS ne mora unositi nikakve smetnje, većina ih radi na debelo preko 50 kHz, i ima dosta raznih filtera. Za cijenu 300VA torusa se na ebayu kupi i dosta jače napajanje, npr 350w košta oko 38 dolara ukupno, i još da ne pričam koliko koštaju veliki elektroliti... Uglavnom razmisli malo.
Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
15 godina
Pula izrada pcb plocica

ma ja sam gledo da sklepam SMPS imam doma starih pc napajanja ali nigdlje nemogu nac onaj chip sta mi treba. a i da ne kazem da nikad do sad nisam radio smps il tako nes tako da ono dvoumim se.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Pula izrada pcb plocica
Bez brige, ionako ga ne biš uspio napraviti. Govorim ti da si naručiš s ebay-a, i miran si. Nema potreba bacati pare na trafo ili se pokusat ubiti.
Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
15 godina
Pula izrada pcb plocica

ma neda mi se narucivat s ebaya.

mislim gledo sam scheme najvaznije je onaj mali trafo dobro namotat il odmotat zavisi s njim se mora pogodit frekvencija. i tjt nije neka filozofija.

ali opet nije mi svejedno pogotovo to sta svake komponente moram cekat bar minimalno tjedan dana. jer u puli ih nemaju pa ih moram narucivat

Moj PC  
0 1 hvala 0
13 godina
neaktivan
Pula izrada pcb plocica

Niti jedan proizvođač audio opreme u svojim uređajima ne koristi svičere, svi, koje sam ja vidio su torus ili EI transformatori i elektoliti, svičere koriste jedino za razglasna pojačala za koje tak i onak nije bitna kvaliteta zvuka.

Nadalje, svičeri unose smetnje u signal, neznam ako si radio s njima ikad, ako jesi onda znaš da upravo ta njihova visoka radna frekvencija je najveće zlo kod njih i upravo ona radi najveće probleme jer pri toj frekvenciji, komadić žice je kao antena koja kupi smetnje.

Te smetnje se mogu ukloniti kojekakvim filterima i ostalim vratolomijama, ali to onda samo komplicira i poskupljuje izradu. 

Uzmi u obzir kompliciranost svičera, klasično napajanje za pojačalo je trafo 230 na neki napon, grec, elektroliti i to je to, a ovdje imaš grec, elektroliti, pa onda napajanje čipa, pa onda sjeckanje ispravljenog DC napona, pa pretvaranje u transformatoru, pa ispravljanje i još sto stvari. 

Zato je jednostavnije staviti mrežni trafo, previše je komplikacija sa svičerima. A napajanja sa ebaya, haha, imao 3, i niti jedno nije bilo sposobno isporučiti tu navedenu snagu, a i izlaz je izgledao katastrofalno, tek nakon dodatnih filtera je to bilo relativno ravan DC napon.

Svičeri su dobri, i vrlo razvijeni i ima ih koji su stvarno kvalitetni i kojima možeš raditi bilo šta, al naravno to ima svoju cijenu

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.4.2013 17:22 (Gigabyte091).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Pula izrada pcb plocica
Bome, poprilično si u krivu. Evo u zadnje vrijeme poplava minijaturnih bass pojačala male težine a velike snage, 500w nadalje od 2 kg nadalje. Naravno da svi imaju switch napajanje i da nijedno ne stvara smetnje. I naravno da nije isto smps napajanje koje netko od nas sklepa, kao neko koje razviju inžinjeri u tvornici. Evo imaš u komjuteru smps napajanje, imaš kakve smetnje na zvučnoj? A dosta pc napajanja je jako jednostavno. Dalje, ne znam šta fali napajanjima s ebaya, moje radi sasvim fino, ima sve zaštite, podesiv izlazni napon, i u dvije minute se ugradi trimer za ograničenje struje, pa postane punjač baterija. I kolege s drugog foruma koji su puno iskusniji su potvrdili kvalitetu tih napajanja. A dođu skoro duplo jeftinije od torusa i elektolita, a da ne pricam o manjoj masi.
Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
15 godina
Pula izrada pcb plocica

ja sutra zovem jednog starog elektricara.

deda ga inace zovemo ima preko 75godina. bavi se elektronikom i radi si doma gradski auto na elektromotor pa cu jso njega mozda pitat ako ima koji trafo il ako ne da mi pomogne oko SMPS

Frend jedan ima SMPS sa ebaya i ne radi mu nikakve probleme sa pojacalom.

takoder na ES forumu dosta ljudi je radilo smps za kucna pojacala i razglase.

Po meni je sve kako se napravi iako to u mom slucaju ispadne da ima 100% smetnje jer uvijek nes zeznem haha

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.4.2013 19:00 (Lacko).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Pula izrada pcb plocica

Evo naruceno s DX jos i ovo

http://dx.com/p/1-0-led-car-mp3-player-module-w-fm-usb-mini-usb-sd-remote-controller-black-12v-126115

bit ce switch koji ce prebacivat izmedu aux ulaza i usb citaca.

tako da i to pojacalo izade van na neke privatne partije ne moram furat komp bas. a i mogu pustit onda sa bilo koje sd kartice ili usb sticka muziku.

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Pula izrada pcb plocica

Imam, al neznam jel ima smetnji, komp uspije raditi 10 minuta i onda se zgasi {#} 

Ja govorim za HiFi pojačala, ne razglasna, znam i ja da se na ES forumu razvijaju svičeri i za audio potrebe, ali i znam da čovjek koji je tamo najglasniji po pitanju toga izvrstan inžinjer i poznavalac switching napajanja pa je onda i kvaliteta napajanja koje on dizajnira neupitna.

Što se tiče napajanja sa ebaya, daj koji link di si ti kupovao ak nije problem, ja sam ih imao 3, od toga su 2 krepala, a treće sam premotao kako bi radilo sa manjim duty cycleom. 

Nemojte krivo shvatiti da sam protiv svičera, ja s njima napajam kaj stignem jer su ovi trafoi preglomazni, ali neznam, nekako nisam ljubitelj istih u audio tehnici i uvijek će biti vječna koljaža oko toga, gledao sam i na stranim forumima i imaju iste rasprave.

Što se premotavanja tiče, zašto ne, iako je gnjavaža premotati trafo, ako se zna šta se radi nije problem, samo što to nije onda samo premotavanje trafoa nego treba onda mjenjati i neke komponente.

Inače, Lacko, ako se uhvatiš toga, javi se da ti dam formule za proračun trafoa, i savjet ostalima, uvijek stavite 3-4 zavoja više od proračunatog, napajanje će raditi na manjem duty cycleu i biti će hladnije i pouzdanije

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Pula izrada pcb plocica

ako krenem javim ;)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Pula izrada pcb plocica

Evo jednog malog videa testa pojacala i tako to bude dosla bas zasebna tema da nema sve razbacano

Moj PC  
3 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice