Potenciometar

poruka: 63
|
čitano: 21.971
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Potenciometar
dantex kaže...

aj onda javi kako radi, zanim me ta shema

moze, bit ce i slika :)

Autoclimb kills more people than AIDS
14 godina
neaktivan
dantex kaže...

Slušaj ti mene - pusti ti dijake i trijake za regulaciju, nemam puno (čitaj nikakvog) iskustva s njima ali u svim shemama za regulaciju sa njima vidio sam da rade na ac - poanta trijaka je da jednom kada puste struju, oni u struju drže dok nešto vanjsko ne prekine tok te struje, pa bi reko da je to za AC i 220v rasvjete je odlična shema

lakša shema je sa lm317, podešavaš napon na ventilatoru, samo na ovoj slici promjeni r2 potenciometar sa 2,5k potenciometrom, prednost je što možeš u ovu shemu staviti termistor za auto regulaciju

kompliciranija shema sa 555 timerom (osobno ju preporučam, možeš regulirati sve s time!, ja sam preko te sheme radio regulato za brzinu okretanja janjetine XD) - košta cca isto, možeš koristi skoro bilo koji potenciometar (preporučam 100k ili manje 50k ili 25k je ok, što je manj potenciometar viša je frekvencija, sa 500k potom kao na shemi je cca 10 herca)
ulazna dioda 1N4004 ti ne trebe (tu je da ne bi bateriju krivo okrenuo, a pošto će ti stalno biti u kompu nećeš imati problema sa time), i ne treba ti toliki 470uF kondenzator, možeš i bez njega jer računala već imaju jake izlazne kondenzatore, i izlazni otpor od 2.2k makni jer ti je trošilo ventilator

555 može podnesti 200mA struje, a ventilatori načešće troše 100mA

ako imaš jače nešto ili želiš biti siguran mogu ti dati shemu kako da spojiš tranzistor na izlaz da tranzistor preuzme opterećenje

uz to imaš 556 čip - dva 555 u jednom čipu ili čak 4 ako uspiješ naći 558 što te onda dođe koju kunu jeftinije

ako imaš ikakvih pitanja samo pitaj!

Upravu si ali ja tu shemu nisam testirao a ovu svoju jesam pa sam momku dao vec testiranu shemu i kvalitetnu .. :)

Edit ..evo još jedna shema koja je sigurno provjerena i kvalitetna

http://www.slabastruja.com/sSsSheme.asp?recID=5

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.4.2012 20:41 (ante5656).
17 godina
neaktivan
ante5656 kaže...

Upravu si ali ja tu shemu nisam testirao a ovu svoju jesam pa sam momku dao vec testiranu shemu i kvalitetnu .. :)

Edit ..evo još jedna shema koja je sigurno provjerena i kvalitetna

http://www.slabastruja.com/sSsSheme.asp?recID=5

ja za svoje garantiram =P
a za ovu shemu obavezno 2N2222 - 2N3905 je 50 amperski čip, to mu ne treba

Ovo je moj potpis...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice