Par pitanja o kondenzatorima

poruka: 6
|
čitano: 5.978
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
AF139 kaže...

Kondenzator je otprilike 16 ili 20uF 400V AC i u starim veš-mašinama služi kao radni kond. za motor a vijak služi samo za mehaničko učvršćenje.

Radi se o kondenzatoru od 10000uF

Koja bi bila razlika između radnih i startnih kondenzatora? (fizički)

Što se dogodi ukoliko je kondenzator spojen na akumulator neko vrijeme, a nije upaljen teret? Da li to (i kolko brzo) prazni akumulator? - je li potrebno prekidati krug prema kondenzatoru kada se ne koristi (recimo cca 48 sati) 

Ono što zapravo tražim je rješenje za smanjenje smetnji iz alternatora u radio stanici.

Nije antena kriva, šum nestane kad ugasim auto - a brzina šuma varira sa gasom.

Minus žica je najkraća moguča i nije paralelna sa plusom (i nejde skroz do akumulatora)

Dobio sam savjet da stavim kondenzator što je bliže stanici.

Pri ruci imam samo taj od 10000uF

stari iskrin - tko zna iz čega

Hvala

www.eurekamoment.eu, www.plecko.com.hr, www.it-experts.hr, plecko.com.hr, recepti.plecko.com.hr, www.facebook.com/ParkiramKaoIdiot
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.10.2015 19:32 (franjo tahy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Par pitanja o kondenzatorima
franjo tahy kaže...

Što se dogodi ukoliko je kondenzator spojen na akumulator neko vrijeme, a nije upaljen teret? Da li to (i kolko brzo) prazni akumulator? - je li potrebno prekidati krug prema kondenzatoru kada se ne koristi (recimo cca 48 sati) 

Za istosmjerni napon, pun kondenzator predstavlja beskonačan otpor. Naravno, to vrijedi za idealan kondenzator. Ipak, i kod stvarnog kondenzatora ta struja koja "curi" je izuzetno mala i ne predstavlja neki realan problem.

www.petvolta.com
15 godina

provjeri si prvo diode na alternatoru.
i imas malu kockicu inace na alternatoru koji mice te sumove tocnije oscilacije. on zna zgorit i cujes zujanje.
takoder moze bit da je radio stanica osla u bananu.

Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina

Smetnje su od visokog napona tj. bobine i svjećica pa probaj grafitnim kablovima i kapama na svjećicama, bilo je toga za kupiti.

Usput  nije loše dodati filtar ispred spajanja plusa na stanicu , prigušnicu (obično je to debela žica na feritnoj torusnoj jezgri)  sa dva kondenzatora  10 nF (spoj je kao "pi" filter) .

17 godina
Darmarko kaže...

Za istosmjerni napon, pun kondenzator predstavlja beskonačan otpor. Naravno, to vrijedi za idealan kondenzator. Ipak, i kod stvarnog kondenzatora ta struja koja "curi" je izuzetno mala i ne predstavlja neki realan problem.

Nisam bio siguran, sad jesam. Svjestan sam da se kondenzator sam prazni, samo mi je trebalo potvrditi da se to ne dešava od danas uvećer do sutra ujutro (s obzirom da se vozim svaki dan po 100km)

Lacko kaže...

provjeri si prvo diode na alternatoru.
i imas malu kockicu inace na alternatoru koji mice te sumove tocnije oscilacije. on zna zgorit i cujes zujanje.
takoder moze bit da je radio stanica osla u bananu.

AF139 kaže...

Smetnje su od visokog napona tj. bobine i svjećica pa probaj grafitnim kablovima i kapama na svjećicama, bilo je toga za kupiti.

Usput  nije loše dodati filtar ispred spajanja plusa na stanicu , prigušnicu (obično je to debela žica na feritnoj torusnoj jezgri)  sa dva kondenzatora  10 nF (spoj je kao "pi" filter) .

Svječice su relativno stare, ali ih tu i tamo izvadim van i dobro očistim.

Bobina je svega 6 godina stara (stara je bila neispravna - nije palila jednu svječicu)

Kablovi su priča za sebe. Ja sam prvi vlasnik auta i vozim ga zadnjih 14 godina (pristojno), U prosjeku mi svake 3 godine počnu probijat kablovi (iznad konektora na svječicama - kad upalim auto i skinem kabl sa jedne svjećice, onda mi sa konektora iskra skače kroz onu debelu izolaciju) i mjenjam cijeli set za nove.

Radio stanica je skroz nova (kupio novu da se konačno umirovi stara, pred par mjeseci) i nema nikakvog šuma kada ugasim auto. Dobro je uzemljena (kojiko se to može u autu napraviti)

Nisam probao sa filterom. Ferit je dobar onaj koji mogu naći u starim PC napajanjima (onaj prsten)? Pa svega par namotaja na njega?

www.eurekamoment.eu, www.plecko.com.hr, www.it-experts.hr, plecko.com.hr, recepti.plecko.com.hr, www.facebook.com/ParkiramKaoIdiot
9 godina
neaktivan

Dali netko zna moze li kondezator u rasterima štetit led cijevima?

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.2.2016 23:55 (Mihog).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice