Pozdrav. Želio bih složiti nešto kao lightshow s halogenom žaruljom. Znači imam 12V halogenu žarulju. Kad je spojim na izlaz od pojačala ona svijetli dok bass udara. No ako pojačam glazbu bojim se da bude pregorijela. Pa me zanima da li mogu kako ograničiti da mi iz pojačala nejde struja jača od 12V ? Ne razumijem se baš u struju. Probao sam s običnim konverterom 220v to 12v no konverter kroz sebe ne pusta struju manju od 220V. postoji li uopće način?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ja bi u elektronici stavio zener diodu :S
Nemoj. Nemoj. Nemoj. Nemoj. Makni žarulju ili nađi nekoga ko zna da ti spoji.
Nemoj to raditi... Lijepo se zna kako se radi light show, ako niš drugo kupi kit negdje i sastavi ga, ovako riskiraš oštećenje pojačala. Uzmimo primjer da imaš zvučnik 4 ohma, i neka je halogena lampa 35W, a ona bi po omovom zakonu imala isto oko 4 ohma, a to pojačalo vidi kao 2 ohma. (pojednostavljeno)
Ako ti pojačalo nije neko uber kvalitetno riskiraš njegovu smrt, a jeftinije ti je kupiti kit nego popraviti izlaz pojačala.
Pronađi neki trokanalni Light show i zabavljaj se, nemoj na izlaze pojačala spajati ništa osim onoga što je namjenjeno za to, zvučnike.
Ulaz light showa se onda može spojiti ili na ulaz ili na izlaz pojačala, tak i onak ima ulaznu impedanciju od par desetaka kilooma pa pojačalo to ni ne osjeti
Još jedna važna stvar, ako ti zvučnik ima impedanciju 8 ohma, to ti je za jednu određenu frekvenciju, svaki zvučnik pri različitoj frekvenciji ima različitu impedanciju i može ti se dogoditi da ti impedancija bude, 40 ohma ili 5 ohma, a zvučnik je deklariran kao 8 ohma.
Pozdrav. Želio bih složiti nešto kao lightshow s halogenom žaruljom. Znači imam 12V halogenu žarulju. Kad je spojim na izlaz od pojačala ona svijetli dok bass udara. No ako pojačam glazbu bojim se da bude pregorijela. Pa me zanima da li mogu kako ograničiti da mi iz pojačala nejde struja jača od 12V ? Ne razumijem se baš u struju. Probao sam s običnim konverterom 220v to 12v no konverter kroz sebe ne pusta struju manju od 220V. postoji li uopće način?
mislim da bi prije trebao pogledat malo u knjigu ...struja se označava u amperima A a napon u voltima V ,,, i od struje ne očekuj neke velike vriejdnosti ....