LED trake izdvojena tema

poruka: 757
|
čitano: 456.823
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan
Re: Led trake

http://m.ebay.com/itm/HOME-14-LED-PIR-MOTION-SENSOR-CLOSET-LIGHT-STAIRCASE-CABINET-HALLWAY-NIGHT-LIGHT-/401050224132?nav=SEARCH

To ti je to isto, samo bez onog kontrolera (ne treba ti).

Ili si iskombiniraj PIR senzore i LED trake (RGB bi bilo fora), jer je i ovo kaj sam linkao preskupo.

Najbolje traku s difuzorom (kao ona na videu).

Samo potraži pojam PIR na Ebayu, poredaj po cijeni, od najniže, i nadi kaj ti se svida.

Većina tih senzora ima i podesiv kut, pa ih lako namjestiš da reagiraju samo unutar prostora jedne stepenice, ali gledaj da imaju i timer, da se ugase nakon kaj se makneš sa stepenica.

Kruha i igala...
9 godina
neaktivan

Razmisljao sam o tom nacinu prije nego sta sam slucajno naisao na ovo, ovdje je posve druga prica, znaci ne pali stepenicu po stepenicu vec ima senzor na vrhu i na dnu stepenica i onda ti pali stepenice prema gore kad okines donji senzor i sikljuci ih kad prođeš gornji senzor i vice versa kad silazis, znaci samo dva PIR senszora (ili drugi) i kontroler koji se brine o paljenju ledica...

Life Begins At The End Of Your Comfort Zone
9 godina
neaktivan

Onda se baci na Arduino programiranje, i lijepo si složi kaj god želiš.

Kod za nekaj ovakvo možeš naučiti isprogramirat u jednom danu (a sigurno već negdje na internetu ima nečiji uradak koji radi baš to).

Ili se igraj s logičkim vratima i delayima, isto nije problem za izvesti.

Kruha i igala...
12 godina
Led trake

Pozdrav
Dakle, naručio sam OVU led traku i pošto je jednobojna, došla je bez ikakvog priključka za napajanje. Može tko objasniti kakvo se to može napajati? Može li biti bilo kakvi adapter 220V/12V DC ili nešto drugo?
Koristio bih 4m trake i bila bi postavljena okolo stola na kojem je PC. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Da, može biti adapter 220V/12V, ali pazi da je 12V DC, a  ne AC (piše na adapteru) i  bar snage  1,5A  (1500mA) za 4m trake.

I pazi da nije adapter  s običnim transformatorom (jako je težak, tako ga prepoznaš) jer kod takvih adaptera je napon veći od nazivnog kad nije maksimalno opterećen.

Možeš ga spojiti  i na PC napajanje.

Kruha i igala...
12 godina

Što ako je adapter manje snage? 500mA npr.?

Na molex?

17 godina
moderator
Iamdanny kaže...

To ti je dosta za 1 metar te trake.

Iamdanny kaže...

Na molex?

Žuta je +12V, crna je gnd (iliti minus).

12 godina
mbaksa kaže...
Iamdanny kaže...

Kad sam stavio tih 4 m na taj adapter isto je normalno svjetlilo!?! 

Iamdanny kaže...

Na molex?

Žuta je +12V, crna je gnd (iliti minus).
Da, znam to

17 godina
moderator
Iamdanny kaže...
mbaksa kaže...
Iamdanny kaže...

Kad sam stavio tih 4 m na taj adapter isto je normalno svjetlilo!?! 

Normalno ili slabije nego je trebalo? 

14 godina
neaktivan

Ili je mozda svijetlilo ko žmigavac na autu...

Neki adapteri imaju nekakvu vrstu zaštite od preopterecenja,ja imam par takvih,i kada prekoracim struju on se ''resetira'' odnosno ugasi i tako ukrug  da dobijem dojam zmigavca :P

Može
17 godina
moderator
ante5656 kaže...

Ili je mozda svijetlilo ko žmigavac na autu...

Neki adapteri imaju nekakvu vrstu zaštite od preopterecenja,ja imam par takvih,i kada prekoracim struju on se ''resetira'' odnosno ugasi i tako ukrug  da dobijem dojam zmigavca :P

Imam i ja jedan takav, od T-Comovog routera. 

Još je dobro dok ima zaštitu od preopterećenja, jer bi mu se u suprotnom drastično skratio vijek.

11 godina
neaktivan
Led trake

Pozdrav-

Trebam savjet u vezi rgb trake koju bi spojio direktno na matičnu,kupio sam danas u chipoteci ovo na slici

ali znam da mi fali još jedan konektor ali neznam kakav.molim pomoč.

ili da kupim  nešto ovak pa da zalemim direkt na traku?

https://www.chipoteka.hr/artikl/117527/konektor-za-rgb-led-traku-cetveropolni-par-6070850304

rgb i konektor rgb i konektor
Believe Those Who Are Seeking the Truth doubt Those Who Find It!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Hrvoje.RH kaže...

Trebam savjet u vezi rgb trake koju bi spojio direktno na matičnu,

Na matičnoj imaš konektor za RGB LED traku? Kakav konkretno?

11 godina
neaktivan
Nisam jos kupio
Ali bit ce gigabyte aorus gaming 5
Pa ima 4 pina
kak se zove neznam
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Koliko vidim sa slike matične ploče, u pitanju je 4 (ili 5-pinski ako bi imao RGBW traku) 2.54mm muški pin-header s četvrtastim pinovima (neke matične mislim da imaju okrugle pinove, a i okrugli pinovi su češći kod LED traka). Znači, tebi treba kabel ili konekter s takvim ženskim pin-headerom.

Ne vidi se dobro ni na ovom kabelu iz Čipoteke - vjerojatno je to isti takav konektor - provjeri kod kupovine. Ako je, onda ti je zbilja najjednostavnije uzeti taj konektor i zalemiti žice na LED traku.

11 godina
neaktivan
Led trake

tak sam si i ja nekaj mislio.

ali da pitam prije kupnje

hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Mislim da bih primjetio da je radilo ko "žmigavac" -.-

No ugl. Spojio sam na molex i na adapter(0.5A) zbog usporedbe i na jednom i drugom svijetli istom jačinom no ipak ću spojiti na molex. Sljedeće što me zanima kako spojiti neki prekidač između trake i molexa da ne trebam ištekavati svaki put kad želim ugasiti traku. Ako ima tko kakvu sliku sa shemom ili ako tko može jednostavno objasniti..

17 godina
moderator
Iamdanny kaže...

No ugl. Spojio sam na molex i na adapter(0.5A) zbog usporedbe i na jednom i drugom svijetli istom jačinom no ipak ću spojiti na molex.

Postoje multimetri/ampermetri kojima možeš izmjeriti točno koliko ampera prolazi kroz žicu pa onda točno znaš na čemu si, a postoje i lux-metri.

Iamdanny kaže...

Sljedeće što me zanima kako spojiti neki prekidač između trake i molexa da ne trebam ištekavati svaki put kad želim ugasiti traku. Ako ima tko kakvu sliku sa shemom ili ako tko može jednostavno objasniti.. 

Precvikaš žutu žicu i spojiš prekidač na tu žicu. Ako ti prekidač ima samo dva pina, jedan kraj žute žice ide na jedan pin, drugi na drugi. Ako ti prekidač ima tri pina, jedan kraj žice spojiš na srednji pin, drugi kraj žice spojiš na jedan od preostala pina, u ovisnosti u kojem položaju želiš da ti prekidač propušta struju.

12 godina

Ili sam ja krivo postavio pitanje ili ne razumijem tvoj odgovor😂

Znači ponavljam

Led traku (jednobojna,dvije žice, + i -) bih htio spojiti na muški molex konektor i da između njih bude on/off prekidač(između muškog molexa i trake) i zatim taj muški na ženski molex koji ide iz napajanja. 

17 godina
moderator

Kablić s molexom ima žutu žicu, ne? Ona je +12V.

Ako gledaš stranu od LED trake, precvikaš plus (+) LED trake (to je obično crvena žica ili žica s nekom oznakom).

https://www.oznium.com/forum/images/diagrams/1.gif

12 godina

Možeš mi doslovno nacrtati za moj slučaj jer te stvarno nisam razumio.

17 godina
moderator

Evo

12 godina

Aha, tak sam i mislio. Hvala puno 

12 godina

Moj prekidač ima 3 izvoda. Na koje spajam što?

17 godina
moderator

Kod prekidača s tri izvoda srednji pin se u jednom položaju spaja s lijevim pinom, u drugom položaju s desnim pinom.

12 godina

Znači, jedan kraj +žice spajam sa srednjim a drugi sa bilo kojom stranom?

17 godina
moderator
Iamdanny kaže...

Znači, jedan kraj +žice spajam sa srednjim a drugi sa bilo kojom stranom?

U osnovi da.

S tim ovo "bilo kojom stranom" može ovisiti o tome imaš li kakve oznake na prekidaču. Recimo da na prekidaču imaš oznake ON i OFF. Onda ćeš spojiti na onaj pin koji će ti paliti ledicu.

12 godina

Aha, kužim, hvala. 

12 godina
Led trake

Imam pitanje..kupio bi s ebaya rgb traku od 2 m s daljincem..ima na sebi usb konektor..jel bi to radilo za unitar pc kucista i samo kabel usb provucem kroz rupu na kucistu za crijeva od vodenog i ukljucim u usb od maticne ako me razumijete..hvala

razorblade
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Ako na samoj matičnoj ploči imaš obični USB konektor (znači ne na stražnjem panelu matične ploče, nego na njenom PCB-u), onda bi radilo - zašto ne. U suprotnom bi odnekud trebao izvući struju napona +5V - bilo preko internih USB konektora, bilo s molexa (crvena i crna žica).

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice