Kontroler i D/A konverter matrice

poruka: 15
|
čitano: 2.723
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Prvo, elektronika nije bas moje podrucje, ali zanima me izrada PC kontrolera i D/A konvertora matrice elemenata (aktuatora, linarnih motora, elektromagneta). Koje su moguce velicine matrica. Pojednostavljeno, kako dobiti kontrolu (npr. -5 do +5V) pojedinacnih elemenata neke matrice elemenata, kontrolirano od strane PC-a. Valjda bu netko skuzio ;) 

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Kontroler i D/A konverter matrice
vroberto kaže...

Prvo, elektronika nije bas moje podrucje, ali zanima me izrada PC kontrolera i D/A konvertora matrice elemenata (aktuatora, linarnih motora, elektromagneta). Koje su moguce velicine matrica. Pojednostavljeno, kako dobiti kontrolu (npr. -5 do +5V) pojedinacnih elemenata neke matrice elemenata, kontrolirano od strane PC-a. Valjda bu netko skuzio ;) 

To mozes relejom, al nisam bas shvatio kaj ti oces reci...

:D
16 godina
neaktivan

Da pojednostavimo (i utvrdimo) pitanje; tebe interesira koliko maksimalno zasebnih uređaja možeš kontrolirati pc-om?

15 godina

Ne znam da li sam te baš razumio ali neki dan sam na youtube gledao kako tip pomoću Ubuntu-a daljinski upravlja modelom auta.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

hm, ja nisam u domeni elektrotehnike, pa isprika svima na nerazumljivosti.

nesto slicno su oni klasicni LED ekrani, trečeće poruke i sl., ali me zanima da na na LEDica nije samo upaljena i ugasena vec ima npr 256 nivoa. Ovo je poput crnobijlog LCD ekrana kojem svaka točka ekrana ima mogucnost kontrole nekog motora ili pozicironiranja... uh... tesko je opisati :)

recimo da postoji matrica x,y ali me zanima i z u npr 128 ili 256 nivoa za svaku x,y poziciju. LED ekrani imaju neke male "rezolucije", a mene bi zanimala reza od npr 100x100 elemenata, koji imaju kontoliranu voltažu.

16 godina
neaktivan

Ako se radi o ledicama, tada se intezitet svijetla ne kontrolira promjenom voltaže, već pwm-om (pulse width modulation). Motori koje možeš kontrolirati i pozicionirati su stepper, servo, accuator i sl. Niti jedan se ne kontrolira promjenom napona. Gukni određenije što te interesira..

13 godina
neaktivan

Pa napisao gore... matricu elemenata, step motora ili linearnog motora ili aktuatori. Znam što bih trebao :) matricu elemenata X * Y, kojima upravlja računalo pojedinačno, npr. poziciju po nekoj osi. Ja to onako nesturcno gledam kao matricu elemenata, npr. ekrana LCD ili LED, ali umjesto intenziteta svjetla, svaki pojedinacni element iz matrice se pomocu motora ili elektromagneta pomoce prema vrijednosti za tu x,y poziciju elementa.

Ocito bi to trebalo bolje objasniti, a ovako u prepisci je komplicirano, jer mozda ja koristim i krive pojmove... meni se ovako cini banalno, ali nisam nasao nesto slicno osim kontroler za upralvjanje LCD ekranom koji ima takvu "rezoluciju" x,y elemenata, ali ne za neke   

13 godina
neaktivan

Evo neke sheme koliko se da ovdje napisati...

1       2       3      ...    m

1  N(1,1)   N(2,1)   N(3,1)

2  N(1,2)   N(2,2)   N(3,2)

3  N(1,3)   N(2,3)   N(3,3)

...

n                       N(m,n)

N što više nivoa npr. 128 (vrijednosti svakog pojedinog N u rasponu od 0 do 128 ili 256)

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.4.2012 21:29 (vroberto).
13 godina
neaktivan

Evo nasao nesto slicno... ustvari vrlo slicno onome sto bih zelio napraviti

Ima li tko ideju kako realizirati elektroniku i pomake u jednoj osi npr. 

http://www.smoothware.com/danny/rustmirror.html

Svaki prijedlog je dobrodosao!

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.4.2012 16:47 (vroberto).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Trebaš nekakav demultiplexer po retcima i stupcima i drivere za svaki servo; ili može i neka druga varijanta (BGA pakiranja čipova podržavaju i preko 1000 I/O pinova). Ali jesi li siguran da se sve baš mora izvesti mehanički? Već samo 10000 servo motora, bez elektronike, nije trivijalna cifra.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

thx for tips...

ma u nis nisam siguran i otvoren sam za prijedloge, a naravno da je bolje sto povoljnije. oj doseg iz osnovnjaka je bio elektromagnet, pretpostavljam da je to povoljnije, ali nisam siguran jel i izvedivo... elektronika za upravljanje nije bas moje podrucje, vec grafika i dizajn... meni je interesantno za probu i manja matrica npr 15x15-20, ali me zanima i koja su ogranicenja za vece matrice zbog nekih ideja.

Koje relacije za tako nesto nabavit, izvesti, razvijati i sl... stvarno nemam ideje... postoje li eve neka gotova rjesenja? kako to naci? opensource eventualno?

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.4.2012 23:37 (vroberto).
17 godina
neaktivan
vroberto kaže...

thx for tips...

ma u nis nisam siguran i otvoren sam za prijedloge, a naravno da je bolje sto povoljnije. oj doseg iz osnovnjaka je bio elektromagnet, pretpostavljam da je to povoljnije, ali nisam siguran jel i izvedivo... elektronika za upravljanje nije bas moje podrucje, vec grafika i dizajn... meni je interesantno za probu i manja matrica npr 15x15-20, ali me zanima i koja su ogranicenja za vece matrice zbog nekih ideja.

Koje relacije za tako nesto nabavit, izvesti, razvijati i sl... stvarno nemam ideje... postoje li eve neka gotova rjesenja? kako to naci? opensource eventualno?

Nabaviti dijelove, npr. ovdje: http://www.technobotsonline.com/ npr. ovo: http://www.technobotsonline.com/pololu-mini-maestro-24-channel-usb-servo-controller.html

Za gotova rješenja ili možebitna ograničenja ne znam, i dalje mi nije jasno što zapravo želiš dobiti na kraju {#}. Zasad izgleda nešto vrlo specifično, što ćeš ili morati napraviti sam ili naručiti za značajno $$...

13 godina
neaktivan
ma ja mislio da je to nekaj jednostavnije :)... kak ne kuzis ;) uzmem info sa nekog od senzora (zvuk, toplina, slika, ultrazvucni) i na to reagira fizicki model na nacin da se ti mali elemnti pomicu, ka mi pomicemo ili govorimo... nemrem jednostavnije... imam ideju o svakom segmentu, ali ne realizacija ovog elektronickog je meni strana...
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2012 16:05 (vroberto).
16 godina
neaktivan

Ništa od toga nije jednostavno. Niti jeftino. Nikada se ne radi o 'infu' s senzora, već svaki od uređaja u lancu ima svoja ograničenja i mogućnosti. I 'priča svoj jezik'. Vjerojatno postoji negdje u svijetu i gotova stvar koju bi samo uštekao i uzeo 'info' s senzora i to bi radilo. Međutim, sigurno ne bi bilo jeftino. Znam da postoji recimo za rasvjetu standardi i sistemi tipa dali, a ima ih više različitih samo za rasvjetu. Gotovi programi, kontroleri, rasvjeta. Toči - vozi.. Za industrijske namjene postoje kontroleri i gotovi sistemi za što ti padne na pamet. Ograničenje je samo mašta - čitaj lova. Čak i ako sam ideš nešto slagati, nakupiti će se popriličan iznos. Samo 500-tinjak motora, bilo kakvih, već je poprilična cifra. A da ne pričam da tebi ne trebaju obični..

Uglavnom; odriješi kesu,pokušaj nešto iskemijati sam ili zaboravi..

Što bi mogao jeftino i sam iskemijati? Jedino što mi pada na pamet je si namotaš špulicu za elektromagnet. To bi mogao napraviti u većoj količini jeftino. Mada će ti i za to trebati neka motalica, ali i to se jednostavno napravi. Trebao bi smisliti mehaniku za klackalicu koju bi privlačio tim elektromagnetićem i isprobati u praksi jedan taj dio - 'pixel'. Znači gravitacija protiv magneta. Jače magnetsko polje - 'pixel' je više privučen i obratno. Sad koliko finu regulaciju bi mogao imati ovisi o mehanici prvenstveno, ali vjerujem da bi mogao dobiti neku dinamiku, a ne samo on i off. Ukoliko to funkcionira - multipliciraš. Magnete ganjaš pwm-om, tj digitalno određuješ efektivni napon na trošilu, tj. pomicanje pixela - baždariš područje, ako treba preko nekog darlingtonaca ili sl. Relativno jeftino možeš nabaviti arduino (cca 200 kn), koji ima cca 12 digitalno/analognih ulaza/izlaza (kako koji), a ima na sebi serijski, usb, ttl port za spojiti s računalom. Pa npr. kontoliraš jedan red pixela vodoravno i multipleksiraš po vertikali. Na komp spojiš kameru kao input za pomicanje pixela. I praktički si napravio sav hardwer. To je relativno jednostavan dio; od softwarea mislim nema ništa gotovo što ćeš s dva klika pokrenuti i to će raditi. Tim više što trebaš progam na kompu, program na arduinu i još se moraju razgovarati..

13 godina
neaktivan
thx na opsirnom opisu... meni su se elektromagneti cinili nekak dovoljni, ali naravno da se motorima otvara i druge mogucnosti... meni je umjesto ovog "zakretanja" ideja pomicati te plocice naprijed nazad... pitanje je koliko je to izvedivo, tj koji pomak moze takav magnetic imati. opterecenje nije veliko, ali ipak... ma niti ne mislim da to nis ne kosta... ali su mi naravno sredstva limitirana jer je posebno u pocetnoj fazi to eksperiment... tim vise sto je to neki dizajn ako ima netko tko bi se time pozabavio, mozemo sjesti, vidjeti koje su opcije, napraviti proracun i probati napraviti... neka se javi privat...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice