Izrada kutije za elipse?

poruka: 38
|
čitano: 15.804
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
RE: Izrada kutije za elipse?

E hvala vam jako! A samo mi jos recite dali da radina zatvorenu ili BR kutiju ? I ako radim BR koliku cijev duzine i sirine da stavim ?

17 godina
Izrada kutije za elipse?

Eh, ajde ovako da se ne prepucavamo, napravi bass reflex pa ako ti ne odgovara začepi rupu i mirna Bosna. Tj. isprobavaj šta ti više paše jer nije teško natrpati hrpu krpa i čarapa u rupu pa vidjeti promjenu u zvuku ;)

S tim da obratiš pozornost ne samo na zvuk nego i na to koliko možeš pojačati, a da ti ne počne ludovati membrana.

Koliki port? Pa... ja bih ti preporučio da kad si već nabavio Bassbox to isto tamo vidiš s tim da se prvo informiraš kakve dimenzije uopće postoje (ne moraš koristiti samo specijalne BR cijevi, možeš napraviti i od materijala od kutije da bude oblika kvadra, možeš i od vodovodni cijevi i sl.).

Računaj da ti tuning bude 50-70Hz ako već ideš na BR jer ako ideš na više to neće biti bass nego midbass, a ako ideš na manje neće to dobro završiti, velika kašnjenja i tako, a i elipse imaju rezonantnu frekvenciju na 40-60Hz, a nije pametno ići ispod rezonantne frekvencije drivera osim ako znaš šta radiš.

Možda da napraviš port sa stražnje strane tako da ako ga budeš morao začepljavati ne bude ružno (možeš ispuniti otvor nečime ili jednostavno zaljepiti komad daske preko otvora, važno samo da dobro brtvi). Neke posebne razlike u zvuku između porta iza i naprijed ne bi trebalo biti.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

A nisan nikad radia port na kutiji pa ako se to moze nekako izrec u centimetrima ili nesto slicno? Tako bi mi bilo punoooo lakse i molim te ako mozes napisi tako :D

17 godina
Izrada kutije za elipse?

Haha, pa ne mogu ti ništa pametno reči, imaš u BassBoxu da prebaciš na vented box i onda tuniraš kutiju sa nekim portom na određenu frekvenciju, kad klikneš na mjernu jedinicu ona se promjeni, imaš mm,cm,m,in... pa možeš prebacivati jedno u drugo (ide automatski). Idi sa metrom u šoping pa vidi kakvih dimenzija ima i onda pogledaj koji ti promjer najviše odgovara te onda odredi i dužinu, cijev lako skratiš.

Bubam sad na pamet, cijev 75mm promjera i dužine 150mm. Ali ne znam koji je to tuning ni ništa napamet, ovisi o litraži kutije. Ali kao što sam rekao, možeš napraviti i sa pravokutnim portom, trokutastim... imaš u bassboxu sve.

Za izbušiti rupu na kutiji treba ti ubodna pila, glodalica, oni kružni nastavci za bušilicu... ovisi šta imaš, staviš da je promjer odprilike kao vanjski promjer cijevi i onda cijev nabiješ u to i sa unutranje strane ispuniš rub silikonom da bolje brtvi i to je to.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Hahah pravo da ti kazen ja neman pojma kako cu ja to napravit u bassboxu

17 godina
Izrada kutije za elipse?

Evo ti pa prouči

Na prvoj slici treba pisati duplo umjesto suplo, a na drugoj ono di piše da treba biti uključeno odnosi se na kvačicu "lock vent dimensions".

kutija kutija
otvor otvor
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.2.2011 0:44 (Vido).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Izrada kutije za elipse?

Pozdrav! Kutija je napravljena i sve je kako treba da bude. Dobio sam jaci zvuk i hvala vam na savjetima {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Izrada kutije za elipse?
Pave Techno kaže...

Pozdrav! Kutija je napravljena i sve je kako treba da bude. Dobio sam jaci zvuk i hvala vam na savjetima {#}

Nabaci 2-3 slike da vidim kako to izgleda..

Baš me nekako zanima.. :D

Zeppe :D
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice