Izrada kutije za elipse?

poruka: 38
|
čitano: 15.798
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Izrada kutije za elipse?

Bok. Imam doma dvije elipse Magnat Xtract 6930 i mislim ih koristit za kucnu upotrebu. Imaju 90 W RMS-a. Jeli neko zna kako da napravim za njih kutije jer je zvuk onako plitak tj. nema baš nekog jaceg basa pa san mislia ako se moze nekako napravit kutija? Ili ako neko zna kako da napravin da dobijen dobar zvuk? Znaci koristia bi ih za kucnu upotrebu i treba bi napravit nesto da se lipo cuju. Pojacalo i sve iman znaci samo mi pomozite oko kutije!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Izrada kutije za elipse?

bas dolazi s dobrom kutijom tebi za te zvucnike netrebaju velike kutije

širina zvucnika bi bila 20 -cm

15 godina
neaktivan

e hvala ti samo iman jedno pitanje. bili moglo da se napravi pod kutom nekim? otprilike 45 stupnjeva ono da su malo nagnuti da nebudu skroz okomiti ijako je i ovo vrlo odlicno. Znaci kutija bi po ovome bila 20 x 20 x 35 ?

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.2.2011 20:23 (Pave Techno).
16 godina
neaktivan

moglo bi se i pot kutem ali onda bi prema dnu trebala kutija biti malo duža gore bi bila 20 *20  a dolje 20*25-30 ovisi kolki kut  

15 godina
neaktivan

A eto ja bi stavia kut od 45 stupnjeva. bili ti bilo tesko izracunat i nacrtat molin te. I jel mi mozes rec sta znaci ta kosa crta sta ide iz vrha kutije ? a ta ispod nje je kao reflex cijev?

17 godina
Izrada kutije za elipse?

Elipse su namjenjene da rade u free-air tj. "u prtljažnik". Dakle za njih je potrebna velika kutija ako misliš dobiti puno dubokog basa pa obrati pozornost na to.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Znam da su free air. mora li bit kutija da bi se dobija bas ili se moze zavidat onako na plocu kao i u autu? a ako mora bit kutija jeli mos otprilike rec koliko litara dimenzije i to? ako ti nije problem

17 godina
Izrada kutije za elipse?

A oko 20 litara unutranjeg volumena bi trebalo biti dosta po kutiji ali što više to bolje. Teško je išta konkretno reči kad ne postoje t/s parametri za te zvučnike.

Mogu se da namontirati da rade i u zraku, to je tzv. open baffle ali bit će tiše (da, basa će biti više ako se dobro namjesti s tim da treba obratiti pozornost i na zidove tj prazan prostor iza ploče). To je po meni još kompliciranije nego raditi veliku kutiju.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ma meni nebi bia problem napravit kutiju. Ako bi trebalo vise ocemo onda zaokruzit na 25 litara? A bili mi moga rec dimenzije te kutije jer stvarno nisan nikad prije radia po litrazi kutije.

17 godina
Izrada kutije za elipse?

Pa ovisi koliko ti je debel materijal od kojih ih misliš raditi. Nije to nikakva filozofija, kod elipsi je najbolje ići na zatvorenu kutiju (kompresija) baš zbog toga što ne znaš parametre pa bi druge kutije mogle ispasti poprilično užasno.

Imaš tu kalkulator malo niže pa si vidi, jest da je u inčima ali to barem nije teško pretvoriti.

http://www.bcae1.com/spboxnew2.htm

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pa parametre zvucnika znam a i ima ih na ovoj stranici - tu Samo se spusti malo nize i vidit ces. Ovaj kalkulator nisan uspia razumit bas jer san ga vec prije vidija pa se zato obracan vama. Samo trazin koje bi mi dimenzije kutije odgovarale i (po mogucnosti) da ima kut od 60 stupnjeva sprjeda tako da nisu skrzo okomiti

16 godina
neaktivan

evo kutije  mjere u cm i s tim bi trebao dobit dosta jaci bas nego s onom  kockastom od prije

15 godina
neaktivan

e hvala ti puno! a samo da pitan sto znaci ova crta iza zvucnika?

I jeli ti pricas o elipsama ili subwooferu ?

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.2.2011 22:18 (Pave Techno).
17 godina

@mcoko22

Zašto forsiraš otvorenu kutiju kad su elipse rađene za rad u velikim zatvorenim kutijama (prtljažnik)? Takva kutija im može ozbiljno povećati pomak membrane što usput rezultira i smanjenjem snage koju mogu trpiti. A o posljedicama na sam zvuk da ne govorim...

@Pave Techno

To su podatci koje možeš objesiti mačku o rep ;)

Pogledaj malo programe poput BassBox-a (tu također možeš izračunavati volumen kutije i kolike su ti dimenzije stranica potrebne) ili WinISD-a te datasheet nekog zvučnika gdje proizvođač (evo primjer Focal 690 CA1 elipse) to ne krije pa ćeš vidjeti na šta mislim, T/S parametre

Ta crta ti je pregrada unutra kutije kako bi se stvorio tunel za zrak jer ovo nacrtano je nekakva bass reflex/transmisija hibrid kutija. Evo ti malo o kutijama pa pogledaj prednosti/mane.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.2.2011 0:35 (Vido).
15 godina
neaktivan

Hvala na objasnjenju skinit cu BassBox pa cu probat izracunat volumen. A reci mi jeli se u njemu mogu izracunat kutije za elipse ?

17 godina
Izrada kutije za elipse?

Da naravno, elipse su kao i svaki drugi zvučnik, a po površini membrane odgovaraju 7-8" okruglim zvučnicima (6x9 modeli). Ali da bi izračunao baš pravu kutiju tj da kutiju izradiš baš za te zvučnike moraš imati parametre. Ali samo za izračunati litražu kutije nije problem, jedino što je malo zeznutije je napraviti otvor za elipsu ali ako si vješt sa ubodnom pilom to isto nije problem, izmeriš dimenzije svoje elipse i po njoj napraviš rupu.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

nije kutija otvorena to je bass reflex cijev

nesmije kutija biti zatvorena nekud mora ulaziti i izlaziti zrak

u autu je prtljažnik kao velika kutija koja nije skroz zatvorena

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.2.2011 14:04 (mcoko33).
17 godina
Izrada kutije za elipse?

pa otvorena da, nije kompresijska (sealed box)

zašto bi morala biti? cijela vrsta kutija su kompresijske kutije koje su u potpunosti zatvorene i zrak ne smije izlaziti van jer propada cijeli princip onda. Da, prtljažnik nije u potpunosti zatvoren, ali se smatra free air principom zbog velikog volumena i "puštanja" ali mu je velika kompresijska kutija drugi najbliži "rođak".

Ne znam znaš li ali BR kutije imaju tzv. tuning kutije, frekvenciju pri kojoj rezonira cijeli sistem, kutija i otvor i ta frekvencija i njoj bliske frekvencije itekako utjeću na na ponašanje zvučnika i on ako je namjenjen kompresijskoj kutiji (to se može isčitati i iz parametara) neće dobro svirati u bass reflex kutiji te se može spaliti i na manjoj snazi od deklarirane pa čak i od one u free air-u. Ne rade se bez veze kutije po zvučniku, a ne kupi zvučnik pa ga stavi u bilo koju kutiju.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nemogu nac za ovo napravit u BassBoxu. Bili moga ikako napravit nekakvu malo vecu kutiju i da dobijem jaci zvuk i tako to, jer u svakom autu nije isti prtljaznik pa zasto bi morala bit odredena dimenzija ?

16 godina
neaktivan
Pave Techno kaže...

Bok. Imam doma dvije elipse Magnat Xtract 6930 i mislim ih koristit za kucnu upotrebu. Imaju 90 W RMS-a. Jeli neko zna kako da napravim za njih kutije jer je zvuk onako plitak tj. nema baš nekog jaceg basa pa san mislia ako se moze nekako napravit kutija? Ili ako neko zna kako da napravin da dobijen dobar zvuk? Znaci koristia bi ih za kucnu upotrebu i treba bi napravit nesto da se lipo cuju. Pojacalo i sve iman znaci samo mi pomozite oko kutije!

ali on zeli bass a sa zatvorenim kutijama nece dobiti  na basu puno

15 godina
neaktivan

Gle sad i nije toliko vazan bas jer sve jedno kupujem subwoofer, ali me zanima ocu li dobit jaci i lipsi zvuk ako su u kutiji jer ovako kad nisu u kutiji zvuce kao da je zvuk pre plitak.

16 godina
neaktivan

dobio bi bolji zvuk i da zvucnik samo zasarafis na  običnu dasku

15 godina
neaktivan

Eto ako nije problem mozete mi rec kako da nesto najjednostavnije napravim i da dobijem bolji zvuk. Moze bilo kako samo nek imaju nekakav stalak.

16 godina
neaktivan

ja preporucujem onu kutiju sa druge slike koju sam nacrtao jer su zvucnivi trosistemci i imaju na sebi visokotonce koji ne ovise o kutiji a s onim bi trebao biti dobar zvuk i bas

zadnju stranicu možeš  napraviti od šperploče jer je mala površina i nece biti nekih vibracija a ostalo od ploča od iverice one klasične a kasnije zvucnike tapeciras ili pofarbas .

15 godina
neaktivan

Znaci onih dimenzija ? Nece smetat sta je u onako maloj kutiji, ono pomicanje membrane i gubljenje jacine zvucnika? A koliko bi trebala iverica bit debela ?

16 godina
neaktivan

iverica 1,5-2 cm

mozes ako ti odgovara napraviti visoku samostoječu kutiju

moje kutije su 35*20*25

i unutra zvucnik od 70w rms oko 15-16 cm je zvučnik oko  6 inča  i visokotonac

i dobro se čuje

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.2.2011 19:29 (mcoko33).
15 godina
neaktivan

Ma evo ovako san mislia:

Visina : 30 cm

Sirina : 36 cm

Duzina : 31 cm

Duzina stranice na vrhu (ona koja ide kao krov) : 25 cm

kutija je i pod kutom znaci nije pravokutna sta mi se takoder svida.

Prema BassBoxu prednja stranica bi bila 305,9 mm - neka bude 306 mm

Sa svin tima dimenzijama dobijem kutiju od 22,25 litara

Mislia san uzet ivericu debljine 1,5 cm ali ako bi prednju plocu stavlja 2 cm onda bi mi se volumen smanjia na 21,79 litara. Ima li veze ako je prednja strana ista kao i sve ili mora bit deblja?

Jeli mi dovoljna litraza?

Sta mislite ?

16 godina
neaktivan

materijal je dobar   može sve od 1,5  cm  i na svim spojevima treba stavit drvofix

litraža je dovoljna

15 godina
neaktivan

Da mislia sam stavit drvo fix, a reci mi jeli se ista ucvrscuje vijcima (vidama) ?

Znaci stavit cu sve 1,5 hvala

17 godina
Izrada kutije za elipse?

Ako kvalitetno zaljepiš drvofiksom u principu ti vide ne trebaju makar nemaš šta izgbiti ako dodatno učvrstiš kutiju, čisto da se osiguraš

0 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice