Izolacija komponenti o

poruka: 8
|
čitano: 1.913
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Izolacija komponenti

Poštovanje,

namjeravam napraviti kućište s okvirom od čelika i temperiranog stakla,

pa me zanima kako riješiti eventualno probijanje struje.

Ne želim uzimati iz standardnih kućišta podlogu za matičnu i ostalo te to pričvršćivati

na konstrukciju te staviti stranice od stakla, nego želim sve komponente direktno pričvršćivati

na unutarnju čeličnu konstrukciju.

Pitanje se primarno odnosi na matičnu, znam da svaka ima izolaciju kod "šarafa" no...,

a onda je tu i napajanje, diskovi će biti na gumiranim okvirima ili podlošcima pa smatram

da tu ne bi trebalo biti problema, no kako sam laik glede struje, molio bih savjete.

Zahvaljujem na savjetima,

pozdrav

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.1.2015 13:56 (Robert_hr).

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Izolacija komponenti

-odstojnici (šarafi) su sve što trebaš, ali problem je kod custom kućišta prava visina za stražnje izlaze.. (neki podesivi vanjski frame za taj dio?).

-napajanje nema veze, direktno na lim.

za ovo gore nebi ni tipkao, više za gumiranje.. guma je izolator, loš vodić topline. Mada se koristi za smanjenje buke, to je za npr HDD zapravo kuhanje, izolator. HDD treba biti u kontaktu (što većem) s kućištem-metalom tj tako prenosi toplinu (kao svaki hladnjak, tijelo diska je hladnjak usporedivo s CPU heatsinkom). Isključivo je zveckanje-buka i to kod jeftikaner kućišta razlog gumenih/plastičnih uložaka, ali za 'pravo' rješenje je metal (i boja može smetati). Razlika u temp HDDa je 5-10c time radi unutar željenih uvijeta, eliminira potrebu za ventilatorima, pa ukupno dobiješ tiši PC, manje žica i problema. Zveckanje treba riješiti pravilnom šasijom, ne 'amortizerom'... problem može biti kako dovoljno precizno napraviti npr box za diskove + optical koji bi estetski morao biti poravnat prema front stranici itd..

-može se usporediti temp HDDa na stolu (samo zrak), na komadu lima (dovoljno staviti na disk) i u plastičnom kućistu... radna temp bi trebala biti 35-45c iznad 50-60 je loše.

-ali to je moje mišljenje, prijedlog...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.1.2015 14:30 (ihush).
10 godina
neaktivan

"...prava visina za stražnje izlaze..."

- ako misliš na izlaze od matične nije problem, ploča će biti horizontalno postavljena,

ali ako nije problem da preciznije pojasniš "prava visina"; glede i u svezi čega

"...guma je izolator, loš vodić topline..."

- nisam mislio da Sata diskove obložim gumom nego da napravim kao neki 

L profil na koji bi direktno zašarafio hdd a profil na unutarnju konstrukciju,

te sam mislio staviti neke gumene podloške odnosno rubnike na rubove (kuteve) diska

da smanjim vibracije, sata hdd-ovi će ionako biti samo skladišta koja se neće pretjerano koristiti;

hvala

16 godina

prava visina npr za usarafiti VGA... razlicita kucista upravo zato imaju drugacije odstojnike i 1mm moze biti problem.

vibracije ne smiju biti problem tj to je na klimavim jeftikaner limovima izrazenije na optici nego hdd sam hdd vibrira zanemarivo drzi ga u ruci za test...

cvrst lim i tezina eliminiraju vibracije... Ali moze i ovo sto si zamislio...

16 godina
Izolacija komponenti o

btw mozda i ubacivanje drvenog dijela za front i back ? Ili ispod mob...

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.1.2015 15:32 (ihush).

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Re: Izolacija komponenti o
to neće biti problem
ne radim napamet (imam već matičnu grafičku i pcie ssd)
napravio sam već nekoliko varijanti kako bi trebalo izgledati,
pa sam trenutno na završnoj skici a i imam pomično mjerilo
kako bih mogao precizno izračunavati mjesta za izrezivanje raznih otvora
(mjesta za front uređaje i panele, back panele, rupe za "šarafe" i sl.),

kučište će biti isključivo čelik i staklo nikakvo drvo i sl. u vidu umetaka ne ide unutra,
po tome sam mogao si puno olakšati posao da napravim vanjski skelet od čelika i stakla
i unutra pričvrstim gotove elemente ( podloga za mb, hdd cage i ostalo) iz nekog kučišta ali to onda nije to

no svejedno thnx za pojašnjavanja i prijedloge
10 godina
neaktivan
ovo kad sam rekao da već imam komponente koje idu u kućište,
sam mislio da radim točnu izmjeru u završnom nacrtu za obradu stakla
10 godina
neaktivan
ovo kad sam rekao da već imam komponente koje idu u kućište,
sam mislio da radim točnu izmjeru u završnom nacrtu za obradu stakla
1