Elektroopskrba-Nula i MTU

poruka: 10
|
čitano: 26.793
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
Elektropskrba-Nula i MTU

Za što služi nula u izmjeničnoj struji? U 1 faznom je za zatvaranje strujnog kruga, a u trofaznom? Možete mi malo obajsniti kako to sve skupa funkcionira...Neke osnove znam, ali malo je to. I zanim me još kako elektra ili ko već „inđektaju“ :D paketa za MTU... Jasno mi je da s tim šaltaju rasvjetu i tarife, ali kako zapravo oni to zapiši nutra...

Ma znate kaj...3.14.

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Elektropskrba-Nula i MTU
bobica257 kaže...

Za što služi nula u izmjeničnoj struji? U 1 faznom je za zatvaranje strujnog kruga, a u trofaznom? Možete mi malo obajsniti kako to sve skupa funkcionira...Neke osnove znam, ali malo je to. I zanim me još kako elektra ili ko već „inđektaju“ :D paketa za MTU... Jasno mi je da s tim šaltaju rasvjetu i tarife, ali kako zapravo oni to zapiši nutra...

Prema definiciji napon je razlika potencijala, a 1 faza je 230V efektivnog napona, nula kao sto ime govori ima potencijal 0.

Kod trofaznog je stvar kompliciranija posto imas 3 faze koje djeluju svaka pod odredenim kutem pa se javlja 400V, a opet ti je nula kao nulti potencijal.

Doma imas brojilo i tamo ti iscitaju kolko si potrosio(dolaze 1 ili 2 put godisnje), a mjesecnu tarifu redovito placas, a razliku koju si potrosio a nisi platio kasnije doplatis.

Tarife se mjenjaju sistemom od 2 brojila i timera koji prebacuje izmedu brojila.

Inace imas ogranicenje kolko snage mozes povuci iz mreze i time se oni djelomicno osiguravaju da nece pasti mreza.(ima i neogranicenih tarifa, ali nisu ljudi ludi da vuku tako puno struje da mreza padne...)

:D
Poruka je uređivana zadnji put uto 6.3.2012 17:33 (CroNk3r).
16 godina
odjavljen

Ok, Hvala ali nisi mi baš objasnio kako oni ubace paket za MTU prijemnik, na koji način? I ovo za nulu dali je nula uopće potrebna u trofaznim sutavima?

Ma znate kaj...3.14.

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Elektroopskrba-Nula i MTU
bobica257 kaže...

Ok, Hvala ali nisi mi baš objasnio kako oni ubace paket za MTU prijemnik, na koji način? I ovo za nulu dali je nula uopće potrebna u trofaznim sutavima?

Ukratko nije, no ako dođe do neravnoteže u tri faze, struja će poteći kroz nulu.

Bistar sam kao katran.
17 godina
neaktivan
ako su trosila jednaka, nula nije potrebna, to mislio jakov ja vjerujem.
16 godina
neaktivan

Majko mila koliko gluposti. Da ne treba nula.. Zatvara se strujni krug između faza? Budalaštine, uvijek treba biti nule.

bobica,

postoje mtu predajnici koji ubacuju informaciju u mrežu. Ne radi se o paketima, jer nije digitalija, već se radi o tonfrekventnoj informaciji. U pravilu se to radi s dva magnetno vezana titrajna kruga po fazi.

14 godina
neaktivan
bed kaže...

Majko mila koliko gluposti. Da ne treba nula.. Zatvara se strujni krug između faza? Budalaštine, uvijek treba biti nule.

Ne bih se baš složio. Kod tri faze napon između dvije faze je 380 V, a između faze i nule je 220 V.
Nula je samo potencijal. Za napon je potrebna razlika potencijala, uzmeš jednu fazu i nulu dobiješ 220 V, jer je faza na potencijalu 220 V, a nula na nuli- 220-0=220V.
Kada uzmeš dvije faze kod tofaznog sistema između njih razlika potencijala je 380 V.

Poruka je uređivana zadnji put sri 7.3.2012 20:53 (royalhero).
14 godina
neaktivan

Ajme meni iden se ubit .....   bed nemoj se ljutit al isvaki tvoj post gluplji od glupljeg ,,,,, probaj trofazni asinkroni motor spojit na tri faze bez nule   i zemlje ..pa ces vidit dace radit ..sta ce ti nula kad imas tri faze ... a bogati draga

13 godina
neaktivan
royalhero kaže...
bed kaže...

Ne bih se baš složio. Kod tri faze napon između dvije faze je 380 V, a između faze i nule je 220 V.
Nula je samo potencijal. Za napon je potrebna razlika potencijala, uzmeš jednu fazu i nulu dobiješ 220 V, jer je faza na potencijalu 220 V, a nula na nuli- 220-0=220V.
Kada uzmeš dvije faze kod tofaznog sistema između njih razlika potencijala je 380 V.

Ukratko, nemoj pricati gluposti. Nula je naravno potrebna, bez nje je ne moguce dobiti razliku potencijala a samim tim i upogoniti neki uredjaj.

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2012 14:50 (Majkilo).
16 godina

Tofazni sistem može biti spojen u trokut ili zvijezdu. Problem kod spoja u trokut je kada je potrošač nesimetričan, i kroz faze teku različite struje i među njima postoji pad napona. Kod spoja u zvijezdu u slučaju da se pojavi pad napona između faznih vodiča, nulti vodič će provesti struju i izjednačiti napone na fazama. Nulti vodič je spojen u zvjezdištu u potrošaču i u zvjezdištu u trafo-stanici. Ovaj vod predstavlja i prvu liniju zaštite od strujnog udara, druga je naravno uzemljenje.

Demokratija je kada dvije budale imaju više prava nego jedan pametan.

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice