Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.639
|
čitano: 2.221.203
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
17 godina
moderator
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
CroNk3r kaže...

Ja za ciscenje lemilice koristim nesto ovog tipa:

http://www.banggood.com/Wholesale-1-Pcs-Heavy-Duty-Soldering-Solder-Iron-Tip-Cleaner-Steel-Wire-With-Stand-Set-NEW-p-51729.html?rmmds=search

Ali u chipoteci je skupo, preko neta se moze ubost za 2-3 dolara, nedavno sam na aukciji na ebayu upiknuo jos 1 za 2 dolara(na starom mi je vec uno lema na zici, znam da ima samo zica, ali je jeftino i ovako)

I ja koristim to. Počeo sam s kitom za lemljenje iz Chipoteke - neka on najjeftinija ZD lemilica s ultrašiljastim vrhom, bezolovni lem, stalak i spužvica. Poslije probao tu čeličnu žicu i ostao na tome (spužvica ljepše očisti, ali je tako skroz čisti vrh lemilice u pravilu nepotreban).

fer-de-lance kaže...

A kaj se tiče Dexovog pitanja, baš sam pogledao, nema baš nekih ponuda lemilica u našim dućanima.

I vidim da su počeli masovno forsirati one s ful zatvorenim grijačem (bez ventilacijskih rupica), kakvu je Dex linkao.

Općenito se jako teško među lemilicama nađu te s rupicama.

Osobno i nisam ne znam baš koliko puno koristio lemilice, obje bez rupica, no ne vidim neki problem s njima ako se pazi ako nemaju termoregulaciju. ZD više praktički ne koristim (nema termoregulaciju), no pazio sam da ne bude dugo uključena u struju - ako je bio imalo dulji prekid između dva lemljenja, ištekao sam je i nisam imao problema s njom. Yihua 936 pak jednostavno ostavim uključenu, i isto nikakvih problema. 

Lem trošim bezolovni i slažem se da je s njim teže lemiti (olovni se puno ljepše ponaša), ali je OK. Čovjek se navikne. Ja sam počeo s bezolovnim, tako da mi je to normalno, a olovni mi je dječja igra. Razumijem da je ekipi koja je počela s olovnim bezolovni naporan, ali rekao bih da je to više stvar navike i očekivanja (i treba imati malo jaču lemilicu). Na sve se čovjek može priviknuti.

9 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Općenito se jako teško među lemilicama nađu te s rupicama.

Osobno i nisam ne znam baš koliko puno koristio lemilice, obje bez rupica, no ne vidim neki problem s njima ako se pazi ako nemaju termoregulaciju. ZD više praktički ne koristim (nema termoregulaciju), no pazio sam da ne bude dugo uključena u struju - ako je bio imalo dulji prekid između dva lemljenja, ištekao sam je i nisam imao problema s njom. Yihua 936 pak jednostavno ostavim uključenu, i isto nikakvih problema. 

Lem trošim bezolovni i slažem se da je s njim teže lemiti (olovni se puno ljepše ponaša), ali je OK. Čovjek se navikne. Ja sam počeo s bezolovnim, tako da mi je to normalno, a olovni mi je dječja igra. Razumijem da je ekipi koja je počela s olovnim bezolovni naporan, ali rekao bih da je to više stvar navike i očekivanja (i treba imati malo jaču lemilicu). Na sve se čovjek može priviknuti.

Da, istina, teško se nađu takve izvedbe s rupicama, zato sam mu i linkao onaj set u kojem je takva.

A budući da je početnik, ni nema neke potrebe za nečim fensi, premda ima i povoljnih lemilica s termoregulacijom, ali je meni npr. bepotrebna, osim kad lemim nekaj u jako malim pakiranjima, onda isključivo čim brža ruka i čim manja temperatura, a to odrađujem ovim dimmerom.

A budući da bude uzimao neku od 30W, onda je to ionak dovoljno niska temperatura da uz malo pažnje ne bude napravio puno štete, a onda je bolje uzeti tu s rupicama, da duže poživi.

Poslije si lako nadogradi sistem, bitno je da čim prije kupi neku, da se ima čime zabavljati, a nama malo oduška 

A s ovima kaj imaju poklopac (ili kak se već to zove) i ovakve vrhove kaj se nataknu (http://elmatis.hr/ProductDetails.aspx?productId=39017 ),

na svim takvima mi se stvarao oksidacijski sloj između pokrova grijača i poklopca, i još je vrh poprilično šire rupe nego kaj bi trebala biti, pa nema baš predobar termocoupling, pa se oksidacija još dodatno ubrza, a grijač je pod još većim opterećenjem jer nema ventilacijske rupe, a stvorio se sloj oksidacije (termoizolacija) oko njega i brzo krepa, i još k tome ne smiješ joj smanjivati snagu jer joj temperatura rapidno pada.

A kaj se tiče tinola, meni je isto svejedno jel olovni ili bezolovni, lemio sam s oba dva tipa, ali kad već ima izbora...

Kad se već nauči lemiti ionak će mu biti svejedno, a olovni ionak budu postepeno skroz zabranili (zeleni aktivisti), i slažem se s time.

Uglavnom, baš sam računao, već su prošle 22 godine od kad sam prvi put lemio, i mislim da sam do sad (odokativno) potrošio nekih 2-3 kile tinola , i čudim se kad vidim neke poznanike koji imaju jako puno iskustva u lemljenju i još uvijek muku muče s nekim stvarima.

A opet, jedan klinac kaj mi je susjed je u par navrata kod mene lemio, i bolji je u tome od njih...

Zato se ni ne obazirem kad mi netko tupi neke stvari unedogled, kao jedan kaj mi stalno tvrdi da je postao nadčovjek od kad je kupio Wellericu za 300 eura, a dobijem proljev kad vidim kaj lik radi 

Uglavnom, ispričavam se na random rantu, bilo mi je na jeziku...

Kruha i igala...
14 godina
odjavljen

Sam mal, taj kit koji si mi dao, ta lemilica nema regulaciju temperature? Znači moram ju ištekavat svakih minut-dva?

9 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

Sam mal, taj kit koji si mi dao, ta lemilica nema regulaciju temperature? Znači moram ju ištekavat svakih minut-dva?

Ne moraš, ona se sama ustabili kao i svaka druga, a ako je dobro dizajnirana može raditi na nazivnoj temperaturi bez prestanka, jer bi morala stvoriti termalnu ravnotežu između grijača i vrha na temperaturi koja je navedena.

Zato sam i napisao da su ove kaj imaju rupice dugoročno puno pouzdanije, jer zbog protoka zraka imaju termalnu ravnotežu i kad oksidira vrh, premda ih je uvijek bolje tjerati na temperaturi manjoj od nazivne.

Regulacija temperature ti treba samo kad želiš točno određenu fiksnu temperaturu, koju onda regulator održava.

Takav sistem je bolji, ali i košta više, i ako to želiš kupi Jihua stanicu preko Ebaya, kao što i baksa kaže.

Uglavnom, ne zamaraj se time, ne bude lemilica tak brzo krepala, osim ako je baš šrot.

A uostalom, možeš joj jednostavno smanjiti snagu tak da joj dodaš jednu diodu u seriju.

Kruha i igala...
16 godina
fer-de-lance kaže...

Da, istina, teško se nađu takve izvedbe s rupicama, zato sam mu i linkao onaj set u kojem je takva.

A budući da je početnik, ni nema neke potrebe za nečim fensi, premda ima i povoljnih lemilica s termoregulacijom, ali je meni npr. bepotrebna, osim kad lemim nekaj u jako malim pakiranjima, onda isključivo čim brža ruka i čim manja temperatura, a to odrađujem ovim dimmerom.

A budući da bude uzimao neku od 30W, onda je to ionak dovoljno niska temperatura da uz malo pažnje ne bude napravio puno štete, a onda je bolje uzeti tu s rupicama, da duže poživi.

Poslije si lako nadogradi sistem, bitno je da čim prije kupi neku, da se ima čime zabavljati, a nama malo oduška 

A s ovima kaj imaju poklopac (ili kak se već to zove) i ovakve vrhove kaj se nataknu (http://elmatis.hr/ProductDetails.aspx?productId=39017 ),

na svim takvima mi se stvarao oksidacijski sloj između pokrova grijača i poklopca, i još je vrh poprilično šire rupe nego kaj bi trebala biti, pa nema baš predobar termocoupling, pa se oksidacija još dodatno ubrza, a grijač je pod još većim opterećenjem jer nema ventilacijske rupe, a stvorio se sloj oksidacije (termoizolacija) oko njega i brzo krepa, i još k tome ne smiješ joj smanjivati snagu jer joj temperatura rapidno pada.

A kaj se tiče tinola, meni je isto svejedno jel olovni ili bezolovni, lemio sam s oba dva tipa, ali kad već ima izbora...

Kad se već nauči lemiti ionak će mu biti svejedno, a olovni ionak budu postepeno skroz zabranili (zeleni aktivisti), i slažem se s time.

Uglavnom, baš sam računao, već su prošle 22 godine od kad sam prvi put lemio, i mislim da sam do sad (odokativno) potrošio nekih 2-3 kile tinola , i čudim se kad vidim neke poznanike koji imaju jako puno iskustva u lemljenju i još uvijek muku muče s nekim stvarima.

A opet, jedan klinac kaj mi je susjed je u par navrata kod mene lemio, i bolji je u tome od njih...

Zato se ni ne obazirem kad mi netko tupi neke stvari unedogled, kao jedan kaj mi stalno tvrdi da je postao nadčovjek od kad je kupio Wellericu za 300 eura, a dobijem proljev kad vidim kaj lik radi 

Uglavnom, ispričavam se na random rantu, bilo mi je na jeziku...

A dobro, ako covjek nezna s obicnom lemilicom s wellerom je dosta bolji, a tko moze sve s obicnom, weller mu nista ne znaci.

Ja sam radio s Wellerovom stanicom i nema dvojbe da je neopisivo bolja od bilo koje koja se steka u struju direkt.

Vrhovi imaju dobar toplinski kapacitet, lemilica se zagrije za par sekundi, silikonski kabel, rucka koja dobro odgovara u ruku.

Sve u svemu puno ugodniji alat za raditi, ali sad da je nesto posebno i da vrijedi tu lovu, to nije.

Jedino u profesionalne svrhe, ali to je sad druga prica.(iako da sam u mogucnosti uzeo bi jednu profi lemilicu, ali ne vjerujem da bi bila weller, to je kod nas ko apple, naplacuju brand masno)

10 godina
Ljudi, je li vama jasno da ovaj Dex, da prostite, za*ebava?

1 1 hvala 0
14 godina
odjavljen

E kralju, izvini. Obrazloži svoj zaključak.

17 godina
neaktivan
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Zna netko gdje ima za nabaviti ova traka/žica na prvoj slici? Radi se o rotirajućem prekidaču s 3 položaja čiji zupci (slika 2) kroz rupice potežu traku čime se pomiče bakreni zub (slika 3) na drugom kraju trake.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Spojio sam prema shemi na slici alarm koji se aktivira u slučaju požara i sve radi kako treba...moje pitanje je kako bi mogao odrediti temperaturu pri kojoj se alarm upali. Moja ideja je da dodam potenciometar između termistora i vcc-a,pa me zanima jel bi to funkcioniralo ili ima neki bolji način?

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.12.2016 22:40 (fizicar1).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
fizicar1 kaže...

Spojio sam prema shemi na slici alarm koji se aktivira u slučaju požara i sve radi kako treba...moje pitanje je kako bi mogao odrediti temperaturu pri kojoj se alarm upali. Moja ideja je da dodam potenciometar između termistora i vcc-a,pa me zanima jel bi to funkcioniralo ili ima neki bolji način?

Pametnije rjesenje ne postoji posto sustav ne sadrzi mikrokontroler, jedino sta ti mogu preporuciti je da eventualno stavis 2 potenciometra(veci i manji otpor) za grubo i fino podesavanje.

17 godina
neaktivan

I još jedno pitanje, kako da čitam ovu shemu prekidača? Radi se o prekidaču s 3 pozicije - što je spojeno sa čim u kojoj poziciji?

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
fizicar1 kaže...

Ne želim biti Grinch, ali ova shema ti je u slučaju požara jednako korisna kao i kristalna kugla kod vidovnjaka...

Kao prvo, za bilo kakvu primjetnu promjenu otpora na termistoru je potrebna poprilična promjena temperature.

I sad ti taj detektor postaviš u neku prostoriju koja gori, i on tek nakon 10 minuta (kad sve izgori) ima željenu vrijednost otpora koja aktivira alaram....

Ovo bi funkcioniralo eventualno u zatvorenoj kutijici 5x5 cm s debelim slojem termoizolacije.

A da ne pričam o temperaturnoj nestabilnosti tranzistora koji okidaju sklop, izrazito ovisnoj o temperaturi.

Ali kužim tvorca sheme, lik je zabrijao nekaj tipa ovoga: aha, vatrica plane (u jednoj točki na podu sobe) i instantno je na stropu u detektoru požara temperatura 150 °C i PTC-u toliko padne otpor da okine sklop 

(naravno, koristeći orgonsku energiju)

Kaj god taj lik troši, hoću i ja, bar gram....

Efikasna detekcija požara ostvariva je jedino detekcijom dima (kroz refrakciju svjetlosnog vala u detektoru) i tako rade svi detektori.

Ova shema je...

....eventualno je iskoristiva za detekciju tališta metala u talionicama.

Edit: pogledaj si ovaj video:

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.12.2016 0:16 (fer-de-lance).
9 godina
neaktivan
Jel ima neki jeftini (par dolara) cip,modul neznam kak da nazovem ..

Znaci da postojecj usb kabel zamjenim bezzicnom komunikacijom (leonardo/pc) a da to lijepo funkcionira
Potpis
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Vidim da su neki nešto eksperimentirali s ESP8266, no nisam vidio neko gotovo rješenje.

9 godina
neaktivan
Jel moguce nekaj napravit od onih jeftinih wireless miseva ?
Potpis
17 godina
moderator
Foz-matija kaže...
Jel moguce nekaj napravit od onih jeftinih wireless miseva ?

Rekao bih ne. Mislim, USB primopredajnik se računalu prijavljuje kao miš - ne znam kako bi razvojni alat natjerao da uploada kod na "miš".

Mislim da ćeš morati krenuti preko esp-a - počni recimo odavde: https://github.com/jeelabs/esp-link

9 godina
neaktivan

Kaj nije bilo onih ZigBee modula namijenjenih baš za to?

Potražit ću vam kad stignem.

Kruha i igala...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Edit:

Nasel sam ovaj hc05 za arduino,a kolko vidim po jednom tutorialu na pcu mora bit usb bluetooth dongle .. Koji odabrat? Ili mouda moze nekj drugo umjesto bluetootha na pcu?

Edit2

Skuzil sam,znaci taj hc05 na arduino i jedan onaj jeftini (valjda bude radil) usb bluetoth dongle na pc i trebal bi arduino bit ko comport

EDIT 91782871:

Evo narucujem ovaj hc05 i to bi trebalo radit kad se spoji,netrebam dongle jer mi laptop ima blutut

Samo jedno pitanje jel se moze rx i tx sa blutut modula spojit na onaj micro usb izlaz na arduinu (leonardo) ili bas moraju direktno na pin 0 i 1 (digitalni), jer tam mi je spojen encoder pa da nebi bilo problema, posto vidim da ovi spajaju te pizdarije na 0 i 1,a meni je logicnije na micro usb izlaz?

I takode mi treba minimalno 7v baterija

Recite ak nekj nestima dok jos nisam narucil

hvala

Potpis
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.12.2016 16:08 (Foz-matija).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Foz-matija kaže...

Evo narucujem ovaj hc05 i to bi trebalo radit kad se spoji,netrebam dongle jer mi laptop ima blutut

Nisam baš siguran da ti bu to delalo kak si si ti zamislil. Nisam se igral s BT-om na PC-u, no pretpostavio bih da ga Arduino IDE ne vidi kao COM port. Ako ti imaš druga saznanja, ako si našao negdje da to tak može - onda OK.

Foz-matija kaže...

Samo jedno pitanje jel se moze rx i tx sa blutut modula spojit na onaj micro usb izlaz na arduinu (leonardo) ili bas moraju direktno na pin 0 i 1 (digitalni), jer tam mi je spojen encoder pa da nebi bilo problema, posto vidim da ovi spajaju te pizdarije na 0 i 1,a meni je logicnije na micro usb izlaz?

D+ i D- pinovi (micro) USB porta nisu RX i TX. To ti ne bu delalo.

Foz-matija kaže...

I takode mi treba minimalno 7v baterija

Zakaj?

To ti je dvoćelijska Li-ion/Li-polymerska baterija (7,4-8,4V). Ili si jednostavno uzmeš USB powerbank pa si digneš prek boost convertera napon na onaj koji ti treba. Ja za jedan prijenosni projektić (mjerač treperenja i luxmetar s OLED ekrančićem) koristim NiMH AAA bateriju uz boost converter (mislim da ne diže baš na 5V jer je napon jedne NiMH baterije dosta nizak, ali diže dovoljno da to radi stabilno).

9 godina
neaktivan

Evo pogledaj ovo
Google.
Google.hr/search?q=arduino+bluetooth+two+way&gws_rd=cr&ei=2qRmWOXXIonegAah1p74Ag

A kak onda salje podatke a da je ko d+ -? Preko rx i tx? Ne razumijem..

Ima u blututu da se postavi comport ak uredaj to zahtjeva

Potpis
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.12.2016 19:36 (Foz-matija).
17 godina
moderator
Foz-matija kaže...

Evo pogledaj ovo
Google.
Google.hr/search?q=arduino+bluetooth+two+way&gws_rd=cr&ei=2qRmWOXXIonegAah1p74Ag

Daj link na konkretnu stranicu, ne znam na što ciljaš.

Foz-matija kaže...

A kak onda salje podatke a da je ko d+ -? Preko rx i tx? Ne razumijem..

AFAIK USB ima svoj protokol, to nije RS232 kao preko Arduinovih RX/TX pinova. Dakle, jedno s drugim nema veze i nemoj pokušavati DATA pinove USB-a spajati s RX/TX pinovima.

Foz-matija kaže...

Ima u blututu da se postavi comport ak uredaj to zahtjeva

Nisam se igrao s tim stvarima, ne bih znao. Postavi si onda comport pa vidi možeš li preko Arduino IDE-a barem pokušati uploadati kod na njega.

9 godina
neaktivan
Jbga nemam nis pa nemogu probat

https://www.google.hr/amp/www.instructables.com/id/Cheap-2-Way-Bluetooth-Connection-Between-Arduino-a/%3Famp_page%3Dtrue

Po tome ak modul koristi rx tx tj pin 0 i 1 , a na kojem mi je spojen encoder (a nemam pristup kodu) nemam mogucnosti onda to napravit
Potpis
17 godina
moderator

Ako tebi treba samo takva komunikacija - OK.

Ako si mislio programirati Arduino preko BT-a - to lik nije demonstrirao.

Foz-matija kaže...
Po tome ak modul koristi rx tx tj pin 0 i 1 , a na kojem mi je spojen encoder (a nemam pristup kodu) nemam mogucnosti onda to napravit

Ti serijsku komunikaciju možeš obavljati i preko drugih pinova. Preko RX i TX pinova moraš obavljati samo kad programiraš Arduino.

A što se tiče dijeljenja pinova - serijska komunikacija na RX/TX pinovima trebala bi ti ispravno raditi sve dok ne diraš enkoder.

9 godina
neaktivan
Ako koristim npr pin 2 kao tx i pin 3 kao rx moram negdje u kodu definirat da se koriste za komunikaciju ili?

Znaci na arduino (0,1) je spojen enkoder kao volan (za igre) i na nekim pinovima gumbi..

E sad kad konektiram arduino na pc ja otvaram program (wheelConfig) za kalibraciju,namjestanje gumba, raspon stupnjeva (volana) itd (predpostavljam da se to ne uploada na arduino vec sprema u neki file na pcu)

...

Npr sad di bi ja spojil tx rx sa blutut modula na arduino (koji pin) a da netreba pisat neki kod jer nemogu editirat tj. Nemam projekt,sketch.
Potpis
17 godina
moderator
Foz-matija kaže...
Ako koristim npr pin 2 kao tx i pin 3 kao rx moram negdje u kodu definirat da se koriste za komunikaciju ili?

Ja te više niš ne kužim. Ti imaš kompajlirani program ili imaš source ili što? Ako nemaš source, kako ćeš redefinirati pinove? Ak imaš sourece, onda možeš po pinovima razmještat kak te volja.

9 godina
neaktivan
hex file imam.znaci nemoguce mijenjat bilokaj
Potpis
9 godina
neaktivan
Foz-matija kaže...

Moguće, dekompajliraj.

Kruha i igala...
17 godina
moderator
Foz-matija kaže...

Onda smo gotovi, ne?  Čak i da imaš izvorni kod, situacija je puno kompliciranija nego ti se na prvi pogled čini.

9 godina
neaktivan
Mozes reci kak?

Jer prije jedno tjedan dana sam trazil i pise nemoguce a da bude korisno..

Ma kad bi iml kod vec nekak bi slozil
Potpis
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice