Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.639
|
čitano: 2.221.203
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
9 godina
neaktivan
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
Dex.pwn kaže...

Jel možeš dati link odakle si naručio taj punjač?

To je bio punjač za litijske baterije koji se spajao direktno na  mrežni napon.

Imao sam ih par komada, i svima su oscilatori podivljali i raznesli sve komponente (uz ogroman prasak  ), pa sam unutra ubacio TP4056 i spojio na adapter od mobitela.

To smeće nemoj kupovati (ni nema ih baš više na Ebayu, osim ovakvih http://www.ebay.com/itm/Universal-Battery-Charger-110V-220V-for-2A-3A-Li-Ni-Cd-NiMH-9V-18650-Li-ion-/251098975347?hash=item3a76aa4c73:m:mcGXx0bVscCWdhoaPJ-bgvw ).

Bolje si kupi 18650 holder i spoji TP4056.

Kruha i igala...
14 godina
odjavljen

Uredio sam prethodni post.

14 godina
odjavljen

Kad sam mjerio napon(baš sam dirao bateriju), napon je 3.55V. Nakon toga sam izmjerio napon na izlazima na čipu, napon je 3.79V. Jel to dobro? Svijetli crvena LED-ica.

Na bateriji je sad skočio na 3.77V, na čipu je 3.89V. Zanimljivo. Budem pratio kako će letit napon.

Treba mi čip za punjenje, ne cijeli punjač kojeg uštekam u zid(jer mi se u tom slučaju ne da vadit baterije iz bajka).

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2016 17:07 (Dex.pwn).
17 godina
moderator

Dex, od tebe ću dobiti čir na želucu! Daj se malo saberi, prestani paničariti i ne piši postove na forumu dok nisi siguran da nisi nešto zajebo s mjerenjem. Sam vrag zna što ti jesi ili nisi (iz)mjerio.

Pusti jebeni punjač nek napuni bateriju. Ne diraj ništa, ne mjeri ništa. Kad veli da je pun, odspoji bateriju i izmjeri napon. I gotovo.

Što se tiče zamjene za držač, najjednostavije rješenje uzeti 4 mala neodimijska magneta - dva za plus pol baterije, dva za minus, a žice idu između njih.

I pločica (modul) za punjenje baterije nije jebeni čip. Stoga je nemoj tako zvati. Na tom modulu nalaze se čipovi, no taj modul nije čip.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2016 17:14 (mbaksa).
14 godina
odjavljen

Dobit ću ja sam od sebe

Ne znam koji napon trebam gledati, kužiš? Ako mjerim napon na izlazima na čipumodulu, dobijem jedan napon, kad mjerim na bateriji(u toku punjenja), dobijem drugi. I oba rastu. Ne želim kupit nove baterije, i sjebati ih zbog punjača od < $5.

Sad sam izmjerio opet napon na čipumodulu, kaže 4.03V. Mislim da je on bitniji, jer taj napon ide do baterije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2016 17:19 (Dex.pwn).
17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...

dobijem jedan napon, kad mjerim na bateriji(u toku punjenja), dobijem drugi. I oba rastu. Ne želim kupit nove baterije, i sjebati ih zbog punjača od < $5.

Snimi svoje mjerenje, stavi na YouTube - da vidim što i kako točno si mjerio.

Dex.pwn kaže...

Sad sam izmjerio opet napon na čipumodulu, kaže 4.03V. Mislim da je on bitniji, jer taj napon ide do baterije.

Kak si onda prvi put izmjerio 4,88V? Pa mislim, to prerasta u ludilo.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2016 17:22 (mbaksa).
14 godina
odjavljen

Kako? Ne znam, to i mene zanima, kao i kako je profa uspio izmjeriti 6V u školi...

Imam dva modula, ovo je drugi. Na prvom sam "dobio" 4.88V. Moguće da je moja greška bila. No tad sam mislio da je to normalno jer je ulaz 5V(s adaptera kojeg ubadam u zid).

P.S.: Zvuk je mono(zbog mobitela) :$ Pa ako imaš 5.1, mora ti centralni radit

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2016 17:37 (Dex.pwn).
17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...

Imam dva modula, ovo je drugi. Na prvom sam "dobio" 4.88V. Moguće da je moja greška bila.

Moguće je da ti je napon bio 3,88V, pa si si krivo zapamtio. Ili si možda mjerio napon ulaza, a ne izlaza. Ili, kak ti žice sve tak strše, možda ti je + žica kad si mjerio dotaknula neku komponentu koja je na sebi imala ulazni napon.

Uglavnom, irelevantno je što si napravio. Poanta je u tome što si obavio krivo mjerenje i onda ovdje dižeš paniku na temelju tog krivog mjerenja.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2016 18:17 (mbaksa).
14 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
Dex.pwn kaže...

Imam dva modula, ovo je drugi. Na prvom sam "dobio" 4.88V. Moguće da je moja greška bila.

Moguće je da ti je napon bio 3,88V, pa si si krivo zapamtio. Ili si možda mjerio napon ulaza, a ne izlaza. Ili, kak ti žice sve tak strše, možda ti je + žica kad si mjerio dotaknula neku komponentu koja je na sebi imala ulazni napon.

Uglavnom, irelevantno je što si napravio. Poanta je u tome što si obavio krivo mjerenje i onda ovdje dižeš paniku na temelju tog krivog mjerenja.

Moguće, ne bih znao. U biti, hvala ti od srca, hvala vam što me trpite, i učite za džabe. Imate svi pivo od mene! Čak i fer-de-lance koji je umori od lajkanja tvojim postova  

9 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

Moguće, ne bih znao. U biti, hvala ti od srca, hvala vam što me trpite, i učite za džabe. Imate svi pivo od mene! Čak i fer-de-lance koji je umori od lajkanja tvojim postova  

Hahahaha, baš si komičan....

Inače, nije to lajkanje (ovo ti je forum, tu nema takvih stvari) nego slažem se i  ne slažem se, te hvala (pomakni strelicu miša nad simbola pa ti lijepo piše).

Stisnem slažem se kad se slažem s postom, stisnuo bih i na neki tvoj post kad bi ti jednom i napisao neki takav post 

Nemoj biti ljubomoran, a ak patiš na popularnost i lajkiće, odi na facebook.

I nisi samo ti takav, ima takve bagre tu na forumu gro, doslovno polude na TD...

Očito će u Hrvatskoj uskoro biti najtraženije zanimanje web psiholog  

Kruha i igala...
14 godina
odjavljen
fer-de-lance kaže...
Dex.pwn kaže...

Hahahaha, baš si komičan....

Inače, nije to lajkanje (ovo ti je forum, tu nema takvih stvari) nego slažem se i  ne slažem se, te hvala (pomakni strelicu miša nad simbola pa ti lijepo piše).

Stisnem slažem se kad se slažem s postom, stisnuo bih i na neki tvoj post kad bi ti jednom i napisao neki takav post 

Nemoj biti ljubomoran, a ak patiš na popularnost i lajkiće, odi na facebook.

I nisi samo ti takav, ima takve bagre tu na forumu gro, doslovno polude na TD...

Očito će u Hrvatskoj uskoro biti najtraženije zanimanje web psiholog  

Za palčić je simbol za lajk, a danas lajk znači - sviđa mi se, slažem se, hvala na informaciji(doslovno).

Ne patim, već imam filing da me zbog onog u Friendzone temi trollaš pa Baksi lajkaš svaki post u kojem meni nešt objašnjava :D

9 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

Za palčić je simbol za lajk, a danas lajk znači - sviđa mi se, slažem se, hvala na informaciji(doslovno).

Ne patim, već imam filing da me zbog onog u Friendzone temi trollaš pa Baksi lajkaš svaki post u kojem meni nešt objašnjava :D

Ne, dam TU čovjeku kad je u pravu, a u većini situacija točno izražava moje mišljenje, a vjerujem i većine kolega, u svezi ovoga kaj se tiče tvog slučaja.

Jedino kaj se svaki put upecamo na udicu tvoga trolanja, jer nema šanse da si baš toliko paranoičan i naporan i da o svemu imaš neko pitanje, odnosno, vjerovatno je baš tak, znam jednog tvog vršnjaka koji je tvoja preslika, samo kaj se on donekle kontrolira, i školuje se  za veterinara , pa je dobro da ga sve zanima, vjerovatno ponajviše umjetna oplodnja krave 

Uglavnom, bar je neki napredak kaj si počeo i nekaj konkretno eksperimentirati.

Kruha i igala...
14 godina
odjavljen

Ne trolam vas, po stoti put kažem. Profe kažu da pitamo sve što nam nije jasno, i ja uvijek imam neko pitanje. Stalno imam nešto za pitat.

Nisam naporan, već uporan

Stvar je ovakva - želim imati dobro, kvalitetno napajanje što se tog "ciklokompjutera tiče" -> našao sam besplatan izvor baterija -> stalo mi je do baterija jer zajedno daju ~12 Ah, a meni su besplatne -> ne smijem ih oštetiti još.

Baterije su vjerojatno oštečene jer su punjene s drugim punjačem(original je pregorio). A stojale su nekih 4-5 godina bez upotrebe. Vidim da je jednoj za 0.7V opao napon otkako sam ju napunio(cca nekih tjedan dana ima).

Jbg, trebaju mi

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2016 19:27 (Dex.pwn).
16 godina
moderator

O Bože....

Daj te žice bar malo sredi, ovo boli za gledati...dotaknut će ti se licna negdje gdje ne treba pa će bit s..nja...

With the first link, the chain is forged. The first speech censured, the first thought forbidden, the first freedom denied, chains us all irrevocably.
14 godina
odjavljen

Eo lemilica. Obradujte me i recite mi da to nije kao i ona prošla. Također je tu i lem, no malo mi smrdi njegova zlatna boja. Nikad nisam vidio lem takve boje. Obradujte me....

P.S.: Sorry što je lemilica prljava, budem ju očistio sutra, navečer sam ju tek donio.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2016 23:32 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
16 godina
Dex.pwn kaže...

Eo lemilica. Obradujte me i recite mi da to nije kao i ona prošla. Također je tu i lem, no malo mi smrdi njegova zlatna boja. Nikad nisam vidio lem takve boje. Obradujte me....

P.S.: Sorry što je lemilica prljava, budem ju očistio sutra, navečer sam ju tek donio.

Znas kak se kaze: "Za koga je, dobro je" 

11 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

Nije, ova je jos gora :)

14 godina
odjavljen
A lem? Jel to uopće lem?

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...
A lem? Jel to uopće lem?

Ne.

Kruha i igala...
14 godina
odjavljen
fer-de-lance kaže...
Dex.pwn kaže...
A lem? Jel to uopće lem?

Ne.

Imate neki bolji prijedlog? Samo da je iz Chipoteke, jer je free dostava

16 godina
Dex.pwn kaže...
fer-de-lance kaže...
Dex.pwn kaže...
A lem? Jel to uopće lem?

Ne.

nemas lem.(tinol)

EDIT:

I spuzvica bi ti dobro dosla.

Spuzvica, tinol i lemilica bi trebalo biti sve sta trebas, pasta bi trebala biti u tinolu i nije ti potrebna, jedino kalofonij uzmi da ocistis zice prije lemljenja.(iako ne bi trebalo)

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.12.2016 11:17 (CroNk3r).
14 godina
odjavljen
CroNk3r kaže...
Dex.pwn kaže...
fer-de-lance kaže...
Dex.pwn kaže...
A lem? Jel to uopće lem?

Ne.

nemas lem.(tinol)

EDIT:

I spuzvica bi ti dobro dosla.

Spuzvica, tinol i lemilica bi trebalo biti sve sta trebas, pasta bi trebala biti u tinolu i nije ti potrebna, jedino kalofonij uzmi da ocistis zice prije lemljenja.(iako ne bi trebalo)

Da ovu uzmem?

http://www.chipoteka.hr/artikl/5216/tinol-17-g-1mm-4690001201

16 godina
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Ako ti je dosta to onda uzmi, za projekt taj ce ti sigurno biti dosta, ali ako mislis i kasnije nastaviti raditi s elektronikom ja bi ti preporucao barem 100g. (ja kupujem po 100g i traje mi cca god dana).

Moj PC  
0 0 hvala 1
9 godina
neaktivan

Uzmi 100 grama i obavezno pumpicu.

Kruha i igala...

0 0 hvala 1
14 godina
odjavljen
CroNk3r kaže...

Ako ti je dosta to onda uzmi, za projekt taj ce ti sigurno biti dosta, ali ako mislis i kasnije nastaviti raditi s elektronikom ja bi ti preporucao barem 100g. (ja kupujem po 100g i traje mi cca god dana).

E pa stvar je da ne znam jel mi dosta. Ne kužim zašto izražavaju u gramima, daj ti meni duljinu u cm da ja znam sebi predočit to.

Ako bude falilo, uzet ću još onda(za sad mi ne treba lemit ništ osim headera na Arduinou.

fer-de-lance kaže...

Uzmi 100 grama i obavezno pumpicu.

Pumpica? Vidio sam to, al ne kužim njezinu svrhu.

9 godina
neaktivan

Pumpica ti služi za skupljanje tinola kad odlemljuješ, bez nje bi uništio većinu komponenata prije nego kaj  bi  ih odlemio.

Pogledaj si na youtubeu: desoldering pump.

A tinol 17 grama 1 mm ti je premalo, a  puno košta.

Uzmi najjeftinijih 100 grama 0,7 mm (ja ga trošim  oko  300  grama godišnje), i nemoj bezolovni.

Spužvicu nemoj kupovati, ne vrijedi tih para, uzmi mami iz kuhinje  i dobro ju namoči i blago istisni.

I ona lemilica kaj si linkao  krepa brzo, budem ti pogledao jel imaju  kaj bolje.

Kruha i igala...
14 godina
odjavljen
fer-de-lance kaže...

Pumpica ti služi za skupljanje tinola kad odlemljuješ, bez nje bi uništio većinu komponenata prije nego kaj  bi  ih odlemio.

Pogledaj si na youtubeu: desoldering pump.

A tinol 17 grama 1 mm ti je premalo, a  puno košta.

Uzmi najjeftinijih 100 grama 0,7 mm (ja ga trošim  oko  300  grama godišnje), i nemoj bezolovni.

Spužvicu nemoj kupovati, ne vrijedi tih para, uzmi mami iz kuhinje  i dobro ju namoči i blago istisni.

I ona lemilica kaj si linkao  krepa brzo, budem ti pogledao jel imaju  kaj bolje.

Može bilo koja trgovina. Chipoteka nema opcije da platiš kod preuzimanja.

16 godina

Ja za ciscenje lemilice koristim nesto ovog tipa:

http://www.banggood.com/Wholesale-1-Pcs-Heavy-Duty-Soldering-Solder-Iron-Tip-Cleaner-Steel-Wire-With-Stand-Set-NEW-p-51729.html?rmmds=search

Ali u chipoteci je skupo, preko neta se moze ubost za 2-3 dolara, nedavno sam na aukciji na ebayu upiknuo jos 1 za 2 dolara(na starom mi je vec uno lema na zici, znam da ima samo zica, ali je jeftino i ovako)

Moj PC  
3 0 hvala 1
9 godina
neaktivan

Ma, dobra je i bilo kakva spužvica.

A kaj se tiče Dexovog pitanja, baš sam pogledao, nema baš nekih ponuda lemilica u našim dućanima.

I vidim da su počeli masovno forsirati one s ful zatvorenim grijačem (bez ventilacijskih rupica), kakvu je Dex linkao.

Takve su mi 3 krepale čim se stvorila oksidacija na poklopcu.

Takve izbjegavati.

Ciljaj na ovakve:

Najbolje ti je da uzmeš cijeli set poput ovoga:

http://elmatis.hr/ProductDetails.aspx?productId=34931

(za 90 kuna dobiješ sve kaj ti treba).

I uz to 100 grama tinola 0,7:

http://elmatis.hr/ProductDetails.aspx?productId=49991

(38 kuna, 60/40 omjer, dobar tinol, ima flux u sebi).

Ja sam sebi kupio prije 5-6 godina jednu odličnu lemilicu njemačke proizvodnje, ne znam proizvođača (izlizao se naziv) 60W, 420 °C, i tjeram ju preko dimmera na manje od pola snage i s vrhom krivih dimenzija 

I napravio sam si cijelu stanicu u kučištu sobne antene:

Samo ju još moram ofarbati.

Evo i video u sadašnjem izdanju (još moram dodati LEDicu iznad za osvjetljenje,i odmaknuti ruke dalje, te staviti veći ventilator za izvlačenje dima):

http://sendvid.com/m1dryomn

Primjetite naljepnicu Intel inside 

Kruha i igala...

2 0 hvala 1
16 godina

Po pitanju helping handsa, ovo sta ima fer, to mi je dosta losa izvedba, iako pomaze(i ja imam takve, ali cu ih zamjeniti).

Oni koji imaju fleksibilne krakove su odlicni.

Stigla mi je danas jos 1 igracka iz shenzena, da se malo ubacim u SMD vode, za 40USD kolko sam isprobao do sad, cisto solidan alat.

Ako mi se svidi SMD, onda cu uzeti neku kvalitetnu combo stanicu do 500 eura kroz koju godinu i do kraja zivota sam bez brige.

Jedino je malo velika za ruku, ali moze se odlemiti sve sta sam probao na pola snage.(za lemiti jos nemam tinol pastu ili kako se vec zove sluzbeno)

Sad cu nacrtat par plocica u eagleu i poslat oshparku pa da ju onda isprobam.

EDIT:

@fer

Navuci si termobuzire preko helping handsa.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.12.2016 14:20 (CroNk3r).
Moj PC  
2 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice