Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.639
|
čitano: 2.224.108
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
15 godina
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
Kako bi mogao iz gerber fileova odrediti veličinu SMD padova da znam koju veličinu komponenti uzeti.

Naručio sam PCB kako bi mogao staviti Atmegu328 u 858D no ne znam koliki su padovi
robimarko@gmail.com
14 godina

Besplatna vam je postarina na TME do 25og.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.8.2016 11:17 (ivanzu).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
ivanzu kaže...

Besplatna vam je postarina na TME do 25og.

Samo za 50+ eura, ali ko da je problem tolko potrositi kod njih 

15 godina
Hoće li netko uzimati na TME?
Popravljam napajanje od osciloskopa pa bi trebao naručiti komponenti za par eura a dostava me inače ubije.
robimarko@gmail.com
9 godina
neaktivan
11 godina
neaktivan
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Kupio sam arduino uno (nije original) i nisam bas siguran koji bi USB kabel trebao,mislim da je najvjerojatnije Micro B,ali kazem,nisam siguran... 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Ne, treba ti Mini B.

Nekad davno bio popularan za razne mp3 playere, WDove ext. diskove i sl... Imaš ih u svakom dućanu inf. opreme. Micro je ovaj drugi na slici, taj je za mobitele.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.8.2016 18:04 (Sum_of_all_fears).
17 godina
moderator

AvE je baš jednog nedavno rasporio, iako doduše iz više kategorije. 

Kad smo već kod videa, užarena kugla je užarila onaj najjeftiniji multimetar od 3,5 dolara.

9 godina
neaktivan

Pozdrav,

nadam se da nisam fulio temu. Imao bih pitanje u vezi LED trake.

Imam dvije LED trake i zanima me mogu li da ih spojim na jedan adapter (koji bi bio dovoljno jak da napaja obje trake). Ako moze, kako bih to uradio.

I da li bih onda mogao za svaku traku posebno spojiti dimmer i da svaki radi neovisno jedan o drugom tj. da ne prave smetnje jedan drugom.

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Xeox2 kaže...

Imam dvije LED trake i zanima me mogu li da ih spojim na jedan adapter (koji bi bio dovoljno jak da napaja obje trake). Ako moze, kako bih to uradio.

Ako su u pitanju 12V trake i ako je u pitanju 12V strujni adapter dovoljne snage - možeš. Spaja se plus na plus, minus na minus.

Xeox2 kaže...

I da li bih onda mogao za svaku traku posebno spojiti dimmer i da svaki radi neovisno jedan o drugom tj. da ne prave smetnje jedan drugom.

Možeš obje trake spojiti na isti dimmer (ako podržava tu snagu), možeš ih spojiti na različite dimmere ako im želiš individualno mijenjati svjetlinu.

Inače, postoji i tema posvećena LED trakama:

http://www.bug.hr/forum/topic/samogradnja-opcenito/led-trake/207790.aspx

9 godina
neaktivan

Eh super, hvala na pomoći.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
robimarko kaže...
Kako bi mogao iz gerber fileova odrediti veličinu SMD padova da znam koju veličinu komponenti uzeti.

Naručio sam PCB kako bi mogao staviti Atmegu328 u 858D no ne znam koliki su padovi

Mjerenjem padova kad ti stigne pcb. Za koje komponente nisi siguran?

Do you understand life?! Do you?!
15 godina
Kada stigne onda opet moram čekati da mi stignu komponente.

Gore idu samo 3 komponente,2x 10k otpor i 0.1 uF kondić.
To je ova pločica:
http://www.eevblog.com/forum/reviews/youyue-858d-some-reverse-engineering-custom-firmware/msg888729/#msg888729
robimarko@gmail.com
16 godina
odjavljen

Otvori gerber sa nekim programom (tipa gerber viewer) koji ima skalu, ili ga otvori kao .txt i u početku file-a imaš definicije elemenata (padova) s njihovim veličinama ako se dobro sjećam.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
15 godina
Probao sam tako naći,no dobijem neke čudne dimenzije koje se ne poklapaju sa standardnim padovima
robimarko@gmail.com
16 godina
odjavljen

Na koji način? Ako je ovaj drugi moraš znati u čemu su dimenzije napisane. Ako su ti čudne vjerojatno je tako jer su u inčima, tj mils (.001 inč ili tako nešto).

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
15 godina
Jakovp kaže...

Na koji način? Ako je ovaj drugi moraš znati u čemu su dimenzije napisane. Ako su ti čudne vjerojatno je tako jer su u inčima, tj mils (.001 inč ili tako nešto).

Evo što dobijem

http://imgur.com/OJzlDu2

robimarko@gmail.com
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.8.2016 14:57 (robimarko).
16 godina
odjavljen

Te oznake ti ne govore puno, čini se da je samo naziv, pitanje u kojoj jedinici. Imaš u donjem desnom kutu X i Y kooridnate za koje biš trebao znati u kojoj su jedinici. Stavi vrh mišta (pointera) u jedan kut, zapiši koordinate, pa ga onda stavi na drugi kraj onog što mjeriš i opet zapiši koordinate pa ih oduzmi i to ti je dimenzija. Tako si ja naješće mjerim. A imaš i grid kojem znaš dimenzije pa možeš brojati kvadratiće :)

Meni se ovako čini da bi to trebala biti 0603 veličina, ali nisam siguran. Možda 0805 tko zna. Uvijek možeš uzeti obje pa vidjeti koja paše, ionako su te pasivne komponente za džabe.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
15 godina
Jeftine su one,ali skupa dostava
robimarko@gmail.com
16 godina
odjavljen

Ako si u zg imaš u elmatisu smd komponente, ne moraš uzeti puno.   Ako ne šalju poštom ja mislim.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
15 godina
Nisam u ZG-u,šalju ali je dostava 40kn.
robimarko@gmail.com
17 godina
neaktivan
robimarko kaže...
Jakovp kaže...

Evo što dobijem

http://imgur.com/OJzlDu2

Dobro je u ovakvim situacijama znati čitati gerber fajlove u txt obliku i uz pomoć viewera je onda lagano dalje odrediti. Konkretno, piše ti da je pad definiran u .gbl (gerber bottom lncopper) fileu pa ga otvoriš preko notepada. Piše da je kod pada D22 pa u .gbl pronađeš tu liniju za koju piše

%ADD22R, 1.000X1.350*%

AD - aperture description

D22 - kod D22

R - rectangular

1.000x1.350 dimenzije

Na početku fajla stoji "%MOMM*%" što znači da su dimenzije u milimetrima, dakle riječ je o padu od 1.000x1.350 mm. Dakle treba ti SMD širine do 1.35 mm, s tim da je dobro da bude nešto uži od samog pada. Kao što Jakov kaže, 0603 ili 0805. Manji ne bi bili dobri jer bi bili prekratki.

Inače, jako dobar tutorial za razumijevanje gerber fileova:

http://www.artwork.com/gerber/274x/rs274x.htm

http://www.artwork.com/gerber/appl2.htm

15 godina
Hvala ti,puno je jasnije sada.

robimarko@gmail.com
14 godina
odjavljen

Dali ima neki switch koji ima tri pozicije, s tim da je druga pozicija(srednja) nula(isključena)? Imam još jednu ideju za Arduino pa mi treba jedan takav switch.

Riječ je o žmigavcima. Također me zanima kako rukovati s tim kad ga povežem s Arduinom? To bi valjda trebao biti analogni switch? Nula bi trebala biti lijevo, sredina 2.5V, a desno 5V?

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.8.2016 16:34 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Dex.pwn kaže...

Dali ima neki switch koji ima tri pozicije, s tim da je druga pozicija(srednja) nula(isključena)? Imam još jednu ideju za Arduino pa mi treba jedan takav switch.

Riječ je o žmigavcima. Također me zanima kako rukovati s tim kad ga povežem s Arduinom? To bi valjda trebao biti analogni switch? Nula bi trebala biti lijevo, sredina 2.5V, a desno 5V?

Naravno, guglaj 3-way switch.

14 godina
odjavljen
i_rambo_plache kaže...
Dex.pwn kaže...

Naravno, guglaj 3-way switch.

Nešto ovakvo?

http://www.ebay.com/itm/10pcs-NEW-Mini-MTS-203-6-Pin-DPDT-ON-OFF-ON-6A-125VAC-Toggle-Switches-3-Position-/281794213913?hash=item419c3e7819:g:x2MAAOSw4SlV7o1X

Koliko sam shvatio kako ti switchevi rade, trebat će mi dva digitalna pina. Jedino ne kužim zašto svaki pin(na switchu kojeg sam dao) ima suparnički pin. I još me zanima na koji način da više GND-ova stavim u jedan pin na Arduinu.

Ovakav bi još bolje došao. http://www.ebay.com/itm/5-pcs-6-Pin-DPDT-Black-Button-On-Off-On-Rocker-Switch-AC-250V-10A-125V-15A-JMHG-/122090715112?tfrom=381742240002&tpos=top&ttype=price&talgo=undefined

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.8.2016 16:52 (Dex.pwn).
17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...
Koliko sam shvatio kako ti switchevi rade, trebat će mi dva digitalna pina.

Da. Možda bi se moglo nešto iskemijati i s jednim analognim pinom.

Dex.pwn kaže...
Jedino ne kužim zašto svaki pin(na switchu kojeg sam dao) ima suparnički pin.

Ako ga hoćeš koristiti baš kao prekidač (a ne kao gumb), znači da prekineš istovremeno i + i gnd, ili zapravo primarni razlog je prekidanje oba vodiča za izmjeničnu struju, jer ako ne znaš koji je live, a koji neutralan, možeš isključiti prekidač, a da i dalje u uređaju (recimo lampi) imaš live spoj, što u određenim situacijama može potencijalno biti opasno.

To što on ima "suparničke pinove", ne znači da ih ti moraš iskoristiti.

Imaš i verzije bez "suparničkih pinova", znači nešto poput ovog.

Dex.pwn kaže...
I još me zanima na koji način da više GND-ova stavim u jedan pin na Arduinu.

Kak god ti paše. Ja obično projektiće radim na FR4 pločici pa potegnem duži oguljeni vodič za GND na njoj pa na njega lemim druge GND vodiče. Ako radim "u zraku", onda obično uzmem ženski header za onoliko pinova koliko mi treba (plus koji više za rezervu) i sve ih spojih oguljenim vodičem. Tako imam fleksibilnost, jer žice mogu spojiti/odpojiti u/iz headera.

To bi ti moglo biti teže za aktivirati. Možeš naručiti pa onda isprobati prije ugradnje.

14 godina
odjavljen

Neka, bolje mi je da dva pina koristim, već jedan analogni.

Dobro bi mi došao switcher samo bez suparničkim pinova. Zašto bi bilo teže? Djeluje mi baš kul, a i plastičan je, crne boje, uklapa se.

Vidjet ću dal ću uzeti 3-way switch ili ću imati obične switcheve, pa ću preko Arduina iskombinirati nešto.

Još da vas pitam, pošto u praksi nikad nisam imao prilike raditi s time.

Dali će LED-ica od 10mm svijetliti više/jače nego LED-ica od 5mm?

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.8.2016 18:20 (Dex.pwn).
14 godina
odjavljen

200 kuna za sve to. Ko bi reko

mbaksa Još mi nije jasno što misliš s ovim zaokruženim? Ne razumijem tu skicu. I još mi nije jasno zašto treba tanzistor. Dali je stvarno potreban? Trebaju mi tri LED-ice raditi samo(serija).

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.8.2016 4:21 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice