Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.633
|
čitano: 2.102.239
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
13 godina
neaktivan
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

poz svima,ne znam da li je prava tema za ovo,ali da ne pravim novu,sitnica je u pitanju

Davno sam spajao neko pojacalo od zvucnika koji su isli na usb,ispravno je bilo i odlemi mi se jedna zica (Tada nisam imao lemilicu,davno je bilo) i tako zivcan pokidam sve zice sa nje,ostane samo plocica,i sada slucajno naletim na tu plocicu,dobro bi mi posluzila kad bi radila,zalemio sam zice na nju,spojim je na struju,spojim zvucnik,cuje se zujanje zvucnika,na pojacavanje-smanjivanje zujanje se ne mjenja,ne reaguje nista,kao da sam zvucnik spojio direktno na tu istu struju,znam da je ovo skroz jednostavno i jeftino pojacalo i da mogu kupiti zvucnike za 3 eura i da izvadim isto ovakvo pojacalo al jednostavno vise volim da napravim neke stvari nego da kupujem pa makar bile skroz jeftine,volim da iskoristim ono sto bi se bacilo

evo slike 

1 0 hvala 0
17 godina
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Bilo bi dobro da si naveo o kojem se Vaillantu radi.

Kontakti su vjerojatno: 3 - dolaz faze; 4 - odlaz faze (kad treba grijati kratko se spoje 3 i 4); 5 - nula (nije uvijek potrebno spajati).

Žuto-zelena žica nije uzemljenje kao što bi po boji izolacije trebala biti, nego dakle odlaz faze prema Vaillantu.

A ovaj Emos mi nije baš jasan, probaj spojiti: 3 (crna) na COM; 4 (žuto-zelena) na NO; 5 (plava) izoliraj.

Naravno, prije bilo kakvih operacija isključi Vaillant jer ipak govorimo o 220VAC.

11 godina
neaktivan

Planiram napraviti ovaj alarm pa me zanima pri kojoj temperaturi ovaj termistor od 10k oma pocinje voditi,tj. pri kojoj temperaturi ce se aktivirati alarm?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

temperaturu aktiviranja ces namistit tim trimerom od 1M... 

11 godina
neaktivan
Hvala :)
11 godina
neaktivan

Pozdrav, planiram osvijetliti kuhinju LED trakama, pa me zanimaju vaša iskustva i savjeti vezani za to.

Koliko sam shvatio, najbolje je koristiti 5050 LEDice, bijele, gustoće 60/m. Tada mi treba adapter od 5A (poput onoga za punjenje laptopa) i prijemnik za daljinski. Ima li još što?

Također, mislite li da su potrebne dvije trake za adekvatno osvjetljenje? Koliko traje ljepilo na tim trakama?

Bio bih zahvalan na bilo kakvim informacijama, pogotovo ako nisam uopće spomenuo nešto a bitno je.

Hvala puno!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Bilo bi mi jako drago da ispunite sljedeću anketu, jer ste vi ovdje savršena publika: https://docs.google.com/forms/d/1hvjmfFOqm36ZEpVP9Ac3WxPnoSnxcC-Geb3Lz_1-UyU/viewform

Anketa je namijenjena osobama koje se profesionalno ili iz hobija bave elektronikom, automatikom, robotikom i sličnim područjima, a proučava potrošačke navike i zadovoljstvo kupaca ponudom proizvoda kod domaćih specijaliziranih trgovaca.

Trebat će vam oko 5-7 minuta.

Hvala unaprijed!

www.petvolta.com
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.10.2015 22:39 (Darmarko).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Kratko pitanje:

Naletio na veliki kondenzator koji osim standardna dva pola, ima veliki debeli šraf na kontra strani. Kućište je metalno i nema nikakvog spoja (barem nisam uspio izmjeriti ništa) između i jednog pola i tog šrafa (a kućište je metalno)

Pitanje je slijedeće: Je li taj šraf služi ićemu drugome osim da se učvrsti kondenzator? Je li nastaje problem ako je kondenzator tim šrafom spojen na površinu koja je ujedno i negativni pol?

Hvala

www.eurekamoment.eu, www.plecko.com.hr, www.it-experts.hr, plecko.com.hr, recepti.plecko.com.hr, www.facebook.com/ParkiramKaoIdiot
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Kondenzator je otprilike 16 ili 20uF 400V AC i u starim veš-mašinama služi kao radni kond. za motor a vijak služi samo za mehaničko učvršćenje.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.10.2015 14:59 (AF139).
17 godina
AF139 kaže...

Kondenzator je otprilike 16 ili 20uF 400V AC i u starim veš-mašinama služi kao radni kond. za motor a vijak služi samo za mehaničko učvršćenje.

U ovom slučaju se radi o kondenzatoru od 10000uF

Dakle, smijem ga šarafit na masu?

Koja bi bila razlika između radnih i startnih kondenzatora? (fizički)

Ono što zapravo tražim je rješenje za smanjenje smetnji iz alternatora u radio stanici.

Nije antena kriva, šum nestane kad ugasim auto - a brzina šuma varira sa gasom.

Minus žica je najkraća moguča i nije paralelna sa plusom (i nejde skroz do akumulatora)

Dobio sam savjet da stavim kondenzator što je bliže stanici.

Pri ruci imam samo taj od 10000uF

stari iskrin - tko zna iz čega

I što se dogodi ukoliko je kondenzator spojen na akumulator neko vrijeme, a nije upaljen teret? Da li to (i kolko brzo) prazni akumulator? - je li potrebno prekidati krug prema kondenzatoru kada se ne koristi (recimo cca 48 sati)

www.eurekamoment.eu, www.plecko.com.hr, www.it-experts.hr, plecko.com.hr, recepti.plecko.com.hr, www.facebook.com/ParkiramKaoIdiot
14 godina
neaktivan

Cek, kaj treba napraviti ako radio u autu ne radi dok radi motor? Kod mene se u vožnji stiša zvuk maksimalno, tak da jedva čuješ i još onda prekida, a lovi samo 1 ili 2 stanice u vožnji, a dok ugasiš onda 15. Antena je nova pa opet isto.

All rights reserved. Copyright (c) by Dipl. Pješak 2015.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ako su svjetla slaba onda je otiso alternator. Kod mene kada je otisao display i radio auta bio sam povadio sve osigurace i ispocetka stavljao sto je valjda resetiralo cijelu elektroniku auta i od tada radi.

14 godina
neaktivan

Imam pitanje, da ne otvaram temu, iz cistog mira su se mi na monitoru pojavile horizontalne sive crte, pa i vertikalne, pa se nakon 2 min vratilo u normalu i onda se sve pomiješalo, jedan dio ekrana svijetli bijelo, drugi je zeleni, treci sareni i tak, a slika se u pozadini i dalje vidi. Nije problem u kablu jer je tak i dok nije ništa spojeno, dok piše check signal cable i dok sam u izborniku na monitoru.
Ima li mu spasa?

All rights reserved. Copyright (c) by Dipl. Pješak 2015.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

poz, trebao bih neki senzor koji bi detektirao metal(Al). Gledam po internetu i mislim da bi mi induktivni najbolje pasao ali su kod nas oko 300 tinjak kn što mi je previše ima i po ebayu ali me zanima može li se nekako drukčije napraviti taj senzor. Trebao bi detektirati metal na udaljenosti do nekih 5 cm max.  Zanima me ima li možda neka druga vrsta senzora koja bi ispunila ove moje zahtjeve, bilo bi dobro i ako bi senzor mogao detektirat metal kroz sloj drveta(0,5 cm) ali nije obavezno

Ono što možeš sutra,ne ostavljaj za danas.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Diplomirani pješak kaže...

Imam pitanje, da ne otvaram temu, iz cistog mira su se mi na monitoru pojavile horizontalne sive crte, pa i vertikalne, pa se nakon 2 min vratilo u normalu i onda se sve pomiješalo, jedan dio ekrana svijetli bijelo, drugi je zeleni, treci sareni i tak, a slika se u pozadini i dalje vidi. Nije problem u kablu jer je tak i dok nije ništa spojeno, dok piše check signal cable i dok sam u izborniku na monitoru.
Ima li mu spasa?

Ištekaj skroz kabel iz monitora, ako su i dalje crte, treba ga otvorit i vidjet dali su svi kondenzatori na zivotu i ak ima trimera unutra pa probat lagano pomicat ali LAGANO i vidjet dali se sto bopoljsava

sup bro?
14 godina
zelenbic kaže...

poz, trebao bih neki senzor koji bi detektirao metal(Al). Gledam po internetu i mislim da bi mi induktivni najbolje pasao ali su kod nas oko 300 tinjak kn što mi je previše ima i po ebayu ali me zanima može li se nekako drukčije napraviti taj senzor. Trebao bi detektirati metal na udaljenosti do nekih 5 cm max.  Zanima me ima li možda neka druga vrsta senzora koja bi ispunila ove moje zahtjeve, bilo bi dobro i ako bi senzor mogao detektirat metal kroz sloj drveta(0,5 cm) ali nije obavezno

Ultrasonicni senzor? On bi ti detektirao bilo sta, uz preduvijet da mora bit izlozen tj. nemozes ga sakrit iza necega. Npr kad ga stavis u na jedan kraj zida i uperen je prema drugome, senzor detektira 2m koli bi zidovi bili udaljeni i to je ok, i ond kada bi ja stao izmedju tog zida i senzora senzor bi ocitavao 1m i onda se u softveru namjesti ako senzor ocita 1m aktiviraj to i to, ako 2m ne.

sup bro?
14 godina
Strm kaže...
zelenbic kaže...

Ultrasonicni senzor? On bi ti detektirao bilo sta, uz preduvijet da mora bit izlozen tj. nemozes ga sakrit iza necega. Npr kad ga stavis u na jedan kraj zida i uperen je prema drugome, senzor detektira 2m koli bi zidovi bili udaljeni i to je ok, i ond kada bi ja stao izmedju tog zida i senzora senzor bi ocitavao 1m i onda se u softveru namjesti ako senzor ocita 1m aktiviraj to i to, ako 2m ne.

Netreba mi detekcija u m vec u cm jer radim jednu maketu, a mora razlikovati metal tj. detektirati samo metal 

Ono što možeš sutra,ne ostavljaj za danas.
14 godina
zelenbic kaže...
Strm kaže...
zelenbic kaže...

Netreba mi detekcija u m vec u cm jer radim jednu maketu, a mora razlikovati metal tj. detektirati samo metal 

Metri su samo primjer, moze i u milimetre :D Ako samo metal treba, onda stvarno ne znam drugu soluciju senzora sem tog induktivnog

sup bro?
14 godina
odjavljen

Jel mi možete reći kako funkcionira mjerenje brzine na bajku(ono sa onim magnetićom)?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

magnet za svaki krug kotaca daje jedan impuls hall senzoru pored kojeg prolazi. ovisno o promjeru kotaca i vremenu izmedju dva impulsa mikrokontroler izracunava brzinu za prikaz na lcd-u. 

evo mali izracun za 1 okret u 1 sekundi na kotacu promjera 1m. put koji kotac napravi jednim okretom je 1m * 3,14, tj. 3,14m. Kako to napravi u 1s, brzina je 3,14m/s sto mnozis s 3600/1000 da dobijes km/h.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.10.2015 22:51 (wifi).
12 godina
Pozdrav svima,

Da ne otvaram novu temu pitati ću ovdje..
Imam LED žaruljice za božićno drvce i počele su onako treperiti.
U čemu je problem? Mislio sam izbaciti skroz onaj prekidač kojim se mijenja način kako svijetle i ako bi mogao nekako direktno spojiti bez toga?
Čitam na netu da se za to treptanje može spojiti rectifier (sta god to značilo na hrv.)
Problem je sto uopće neznam ništa o tipu ledica itd..

Ima tko kakav savjet?

Hvala unaprijed!

0 0 hvala 0
14 godina
odjavljen
wifi kaže...

magnet za svaki krug kotaca daje jedan impuls hall senzoru pored kojeg prolazi. ovisno o promjeru kotaca i vremenu izmedju dva impulsa mikrokontroler izracunava brzinu za prikaz na lcd-u. 

evo mali izracun za 1 okret u 1 sekundi na kotacu promjera 1m. put koji kotac napravi jednim okretom je 1m * 3,14, tj. 3,14m. Kako to napravi u 1s, brzina je 3,14m/s sto mnozis s 3600/1000 da dobijes km/h.

Zar ne bi trebalo ići da ako je promjer 1m da je to onda 1^2*Pi kroz 4 ? (rez 0,785m)

Formula ide (D^2 * Pi) / 4 Za promjer ili r^2 * Pi ako imamo polumjer

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.10.2015 13:40 (Dex.pwn).
16 godina
moderator
Dex.pwn kaže...
wifi kaže...

Zar ne bi trebalo ići da ako je promjer 1m da je to onda 1^2*Pi kroz 4 ? (rez 0,785m)

Formula ide (D^2 * Pi) / 4 Za promjer ili r^2 * Pi ako imamo polumjer

Ne.

Opseg kruga je 2r*Pi ili D*Pi

Ti pričaš o površini kruga...nama treba opseg kruga.

With the first link, the chain is forged. The first speech censured, the first thought forbidden, the first freedom denied, chains us all irrevocably.
14 godina
odjavljen

Da, pomiješao sam formule

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ka sta su te vec ispravili, racuna se opseg kruga, a ne njegova povrsina... za neku home-made varijantu ti cak ne triba nesto puno dijelova - hall senzor http://www.ebay.com/itm/10pcs-New-A3144-A3144E-OH3144E-Hall-Effect-Sensor-/130702525425?hash=item1e6e7a43f1:m:mRgb1m6J10C-bybjMwqpG_A , arduino pro mini, i lcd (ili nekolicina ledica). 

1 0 hvala 1
14 godina
odjavljen
wifi kaže...

ka sta su te vec ispravili, racuna se opseg kruga, a ne njegova povrsina... za neku home-made varijantu ti cak ne triba nesto puno dijelova - hall senzor http://www.ebay.com/itm/10pcs-New-A3144-A3144E-OH3144E-Hall-Effect-Sensor-/130702525425?hash=item1e6e7a43f1:m:mRgb1m6J10C-bybjMwqpG_A , arduino pro mini, i lcd (ili nekolicina ledica). 

Dal će senzor reagirati na toliku udaljenost?

17 godina
neaktivan

ako na kotacu koristis neodimijski magnet hoce. medjutim, moras vodit racuna o orijentaciji magneta, jer konkretni senzor reagira samo na izmjenu jednog od polova magneta (ne oba), ovako napamet mislim da je rijec o juznom mag.polu (S-outh). 

edit:evo baci oko na video: 

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.10.2015 15:16 (wifi).
13 godina
protjeran
Poz svima,dobili smo na faksu predmet koji se zove digitalna elektronika,moze li mi tko preporuciti literaturu u pdfu za pocetnike,tesko mi je pratiti na nastavi jer se nikada prije nisam susretao s takvim stvarima,knjiga u. Peruska mi je preslozeno napisana.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Marko Čupić - Zbirka riješenih zadataka iz digitalne elektronike i digiralne logike

Ubaci to u google i prvi link(FER-ove stranice), a ako ides bas na fer, odi kod cupica na predavanja i nema sanse da padnes.

:D
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
protjeran
Ma idem na etf I profesor na predavanju prica sam sa sobom,pred mirovinom je tako da ga boli tinki vinki za nas.
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice