Dolaze i u 6500K, samo ih nema na tme, trebalo bi ih pitati ili od nekud drugdje. Ali govoim ti, 144 lm/W minus gubici drivera i to je to :) Grijanje skoro nikakvo.
Vidio sam da imaju i druge LiteOnove čipove, s manjom učinkovitosti, ali s CRI-em 90+ - jako zgodno.
E, iz čiste sam radoznalosti sad probao 10W toplobijeli čip (nažalost, nemam ni jedan hladno bijeli) i ostao zapanjen - kad ga pogonim na 9V, daje bar duplo više svjetla od 120 cm 5630 hladnobijele trake, a troši 4,5-6 W (probao sam dva različita čipa), naspram 16 W što se tiče trake. Tako da sam sklon vjerovati kad napišu da ti 10W-ni čipovi daju 800-1000 lm. Ak se neću zafrkavat s Lite-onovim čipovima (a sve liči na to da neću, jer su sitni, teško dobavljivi i onda se još treba opterećivati s PCB-om), nekako mi se čini da ću ići na 10W hladnobijele čipove - uzmem ih više komada i pothranim pa se ni neće toliko zagrijavati, a svjetla ko u priči. Naprosto ne mogu vjerovati koliko je ova 5630 traka slaba. A još ističu kao 5050 svijetle bolje od 3528, a 5630 svijetle bolje od 5050. Prodavač tvrdi 1200+ lm/m za 5630, za što nema nikakve šanse, jer 1,2 m trake svijetli osjetno slabije od 700 lm fluo cijevi i od 10W 800+ lm LED čipa. Stiže mi znači još natural white bijela traka - ako će i ona slabo svijetliti (a prema dosadašnjem iskustvu bojim se da hoće), bacam se na 10W čipove.
EDIT - velik i važan.
Eto, napaćeni narode, konačno dobrih LED-ica! Radi se o čvrstim 12V 6W-nim 17-centimetarskim modulima. Stigli mi danas, taman nakon što sam napisao ovu poruku. Količina svjetla je iznenađujuće velika - pri 6,6 W jedna pločica ispuca 110 luxa, na udaljenosti na kojoj prije spomenuta 1,2 m 5630 traka daje oko 70 luxa. Stavio sam pločicu nad akvarij (54 l, širine 60 cm) i ako je stavim na sredinu akvarija, solidno osvijetli čitav akvarij - malo slabije nego 45-centimetarska fluorescentna cijev. Kad bih stavio dvije takve pločice i dao im ukupno 10W (u što su uključeni gubici constant current LED drivera), mislim da bi svjetlo bilo jednako ili jače od 15W (tj. 23W s napajanjem) fluo cijevi.
Ribe nemaju baš ništa protiv ovog svjetla! Hladno bijeli modul ima temperaturu od oko 7000K, koja još malo vuče u magentu, znači ne baca zelenkasto svjetlo. Ne piše CRI, ali vjerujem da je između 70 i 79, vjerojatno bliže donjoj brojci, što se najbolje vidi na crvenim tonovima - manjkavi su, slabi (mada se i očekuje da su slabiji pri tako visokoj temperaturi). U svakom slučaju, CRI je vidljivo viši od 5630 trake s kojom se zafrkavam zadnjih nekoliko dana, ali i niži od fluo cijevi koju imam, a koja ima CRI između 80 i 90. Posebno je zanimljivo da, ako upotrijebim jednu hladnobijelu i jednu toplobijelu pločicu, da je boja svjetla dosta slična svjetlu koje daje fluo cijev (jedino je crvena boja na neonkicama-ribama slaba, a plava se dobro ističe).
Inače za te module piše da daju 760 lm. Pri 6W. Što bi bilo čak 127 lumena/W ako su specifikacije točne. Ako i nisu, vjerujem da nije daleko od istine, jer fakat svijetle opako - ne možeš gledati u njih, iako su matrica ledica i fosfor rastegnuti na dimenzcije nekih 16,5x1,2 cm.
Toplo-bijela pločica inače ima temperaturu od 3600K, također uz mali odmak u magentu, znači ne daje zelenkasto svjetlo, nisam je puno koristio samo sam pogledao, boje mi se čine malo bljeđe od očekivanih, ali i dalje prihvatljivo. Mada, ja tu pločicu ne bih koristio za glavno svjetlo - ipak bih išao na nešto što ima garantirano CRI 80+.
Jedini problem bi moglo predstavljati to što ga se mora kontrolirati ograničavanjem struje. Znači, ako se jedan modul spoji na tipični 10W constant current driver, povući će previše struje - umjesto 6W trošit će blizu 9W i jako se grijati. Najjednostavnije rješenje bilo bi spojiti dva takva 6W modula na 10W constant current driver.
Cijena je smiješna - trenutno je 1,68 dolara (kao na sniženju s 3,33 - ne znam je li to trajno sniženje ili ne). Vidim na eBayu da takve module pakiraju kao svjetla za maglu, nisam našao samo gole module. Dakle, za*ebite 10W LED čipove - griju se daleko jače od ovog, svjetlo je daleko iskoncentriranije i kod većine modula svjetlo je jednostavno smeće - boje pod takvim 10W LED čipovima najčešće su blijede i zelenkaste.
Ove 17-centimetarke pločice su prvi jeftini LED moduli za koje mogu reći da su dobri i smiješno su jeftini za to koliko su dobri (i dobra svjetlina i solidna boja). Navali narode, dok nije nestalo. Sad samo još treba smisliti kako im određivati svjetlinu preko mikrokontrolera...
EDIT 2:
Probao sam i 4W-ne čipove, koji su osjetno manji i deklarirani s nešto manjim svjetlosnim outputom. Spojio sam paralelno 4 takva čipa i iz nazivno 10W-tnog CC led drivera povukli su 14W. Na 6W daju malčice više svjetla nego 1,2 m 5630 trake, što će reći da su manje efikasni od prije spomenutih 17-centimetarskih pločica, tj. svjetlina odgovara specifikacijama. Zgodni moduli, no 17-centimetarske pločice su dosta bolja stvar.