Elektricni nosac tablice!

poruka: 19
|
čitano: 7.747
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Pozdrav,zanima me od cega bih se mogao napraviti ovakav nosac tablica,kao sa videa moze biti na daljinski ili na prekidac i normalno da radi na 12v,svaka pomoc i savjet je dobrodosao.

https://m.youtube.com/watch?v=zpQXsO7ZMI4

0 0 hvala 1
5 godina
protjeran
Re: Elektricni nosac tablice!
Nosač, Servo, Arduino i neki buck pretvarač.
Nije problem dok te ne uhvate.
Life is meant to die. Accept your fates.

0 0 hvala 1
10 godina
neaktivan
nosac imam,a jel bih mi mogao naci mozda na ebayu te ostale dijelove ili tu kod nas,pa linkove tu staviti,ako ti nije problem,bio bih ti jako zahvalan.

i ako mi mos objasniti kako napraviti opciju sa prekidacem,a kako opciju sa daljinskim,iako mislim da cu staviti na prekidac.

ja sam gledao ovo na ebayu.

https://www.ebay.com/itm/MG946R-13KG-360-High-Torque-Metal-Gear-Servo-For-RC-Car-Boat-Helicopter-Model/313237435016?hash=item48ee67f288:g:V-kAAOSwcAFfctV1

a mozda bih se moglo sa onim motoricem sto podize i spusta prozore od auta.

sta vi mislite od cega bi to bilo najbolje napraviti,da to valja i funkcionira.

0 0 hvala 0
5 godina
protjeran

0 0 hvala 1
10 godina
neaktivan
ako sam te dobro shvatio,taj rc servo motor,ce raditi sa ovim iz drugog linka,+prekidac.

DC-DC LM2596 Power Supply Buck Converter Step-down Module+LED Display Voltmeter~ | eBay

a ova stvar iz prvog linka to je za opciju sa daljinskim ili,to nekuzim bas?

i taj prekidac jel nebi trebao biti krizni?
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.1.2021 22:02 (Ivanvr46).

0 0 hvala 0
5 godina
protjeran

Arduino Nano je mikro kontroler koji će čitati tipku - da li je pritisnuta ili ne te kontrolirati servo.

Servo će podizati ili spuštati tablicu.

DC-DC će spuštati 12V na 5V koliko je potrebno za Arduino i servo. Zapravo, Arduino već dolazi s LDO DC-DC pretvaračem koji spušta VIN(7-12V) na 5V. No nisam siguran da li on(LDO) može podnjeti opterećenje(servo).

0 0 hvala 1
10 godina
neaktivan
ok,hvala!

jos imam samo jedno pitanje,taj servo sto sam stavio je od 13kg,a ima jacih od npr 15,20,30,60kg,pa me zanima sta bih mi preporucio koji da uzmem?

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Znam da je danas popularno programirati i ubacivati arduino čak i na dasku od wc školjke, ali kaj se to ne bi dalo riješiti nekim solenoidom i običnim dpdt switchem?

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put ned 31.1.2021 10:27 (fer-de-lance).

1 0 hvala 0
5 godina
protjeran

Dovoljan ti je taj servo. Bitno da nema plastične zupčanike.

Sa servom je trenutno najlakše za riješiti, a vjerojatno i najjefnitnije.

0 0 hvala 1
10 godina
neaktivan
fer the lance,mos malo pojasniti,mozda linkove staviti od tih stvari,meni treba sto jednostavnija i laksa opcija za spojiti...
Poruka je uređivana zadnji put ned 31.1.2021 14:53 (Ivanvr46).
10 godina
neaktivan

Ovak nekaj, premda možda bolje i jači model.

Pusti video na tom linku, sve ti bude jasno kak radi.

https://m.aliexpress.com/item/32731717962.html?spm=a2g0n.productlist.0.0.31ca72afrfM2G8&browser_id=80a15eb0ff3c45f4a9572eb37abbb7f3&aff_trace_key=&aff_platform=msite&m_page_id=17758f3776c21cc31892d9b46e5615b894d6cba9b6&gclid=&_imgsrc_=ae01.alicdn.com%2Fkf%2FH5786c8153ec24095a109e4fa1e0121c8K.jpg_640x640Q90.jpg_.webp

I uz to ti je dovoljan jedan prekidač koji fok je stisnut ostane preklopljena tablica.

Jedini je nedostatak da kad ugasiš kontakt, tablica se bude vratila u prvobitni položaj, jer solenoid drži dok je pod naponom.

A tablicu montiraš na neki pant koji jr na krajevima fiksiran, a u sredini na vrhu spojiš solenoid da preklopi.

Edit: e da, nisam razmišljao, svi imaju kratak hod, treba onda osmisliti i neki sistem s federima da klackaju, možda je onda bolje uzeti neki linearni aktuator (linear actuator) i dpdt prekidač.

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put ned 31.1.2021 16:13 (fer-de-lance).
10 godina
neaktivan
vise mi se svida opcija sa servom,to mi je nekako prakticnije,iako mi je malo komplicirano za spojit,al dobro...

izvinite sto sam dosadan i naporan,al me zanima jel se na tom servu motoru moze stelovati kut zatvaranje i kut otvaranja,tako da kada mi se sklopi tablica pod rep motora,i kada hocu da je ispravim da mi bude u polozaju kakvom ja hocu?

caustic ovo sto si mi stavio za taj arduino,na tom linku ima dvije stvari,ovaj plavi i zeleni cip,to mi treba oba dvoje ili,nisam to bas najbolje skuzio?

dali ima mozda neka druga opcija,jednostavnija da se spoji taj servo.

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.1.2021 19:43 (Ivanvr46).

0 0 hvala 0
5 godina
protjeran

Možeš 180° okretati servo.

Sve zavisi kako hoćeš da se tablica preklopi.

0 0 hvala 1
10 godina
neaktivan
a koje cipove treba kupiti oba dva(plavi i zeleni) ili samo jedan od ta dva?

i trebalo bih mozda naci neke plasticne kutijice pa staviti te cipove unutra ili ih mozda za prvu ruku izolirati sa izolir trakom!

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Problem s ovim kaj je kolega stavio je da moraš isprogramirati (arduino), a ako nisi vičan tome, onda to bude problem, jedino da žicaš tu na forumu da ti netko napiše kod.

Kruha i igala...
17 godina
odjavljen

A jel mora biti električni? Napraviš nosač kojeg feder drži u jednom položaju, te uzmeš ovo: https://www.amazon.com/Remote-Lockout-Mountain-Control-Suspension/dp/B07TRDBFP6 i staviš da sajla povlači nosač u suprotni položaj.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.

1 0 hvala 0
5 godina
protjeran
Napisati kod je deset minuta posla.

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

A jel mora biti električni? Napraviš nosač kojeg feder drži u jednom položaju, te uzmeš ovo: https://www.amazon.com/Remote-Lockout-Mountain-Control-Suspension/dp/B07TRDBFP6 i staviš da sajla povlači nosač u suprotni položaj.

Premda, to nije cool.

Treba imati prekidače ko u borbenom avionu i onda kad se tablica preklopi da može projektile ispucavat.

I sa strane spremnik s čavlima da kad stisne gumb da izbaci po cesti 

Ovo sa sajlom je malo previše A je to...

Kruha i igala...
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.2.2021 11:06 (fer-de-lance).
10 godina
neaktivan
mora biti el.😁

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice