Džepni punjač za mobitel

poruka: 20
|
čitano: 11.297
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Džepni punjač za mobitel

Dakle pošto sam strucan u izradi pcb-a   htio bih si napravit nekakav sklop za punjenje baterije od mobitela ....moitel je nokia 5800   ima bateriju 3,7 v i 1320 mAh...

Na punjaču tj na sekundaru je napon 5v i 890 mA ..tako da bih i ja morao taj napon nekako dobiti pomocu cetiri ili manje aa baterija ...imam dvije aa baterije od1700mAh i dvije od 2650 mAh ..tako ako itko zna kakvu shemu nek helpa ...

Hvala

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Džepni punjač za mobitel

Kaj niko nema pojma ili...

16 godina

Kupi ovo; 3.5-28V to 1.25-26V DC-DC Converter Boost Buck Step Up Step Down Voltage Module (10USD, na ebayu)

Na ulaz postaviš koje god baterije, a na trimeru namjestiš izlazni napon.

Tako sam si ja napravio.

Ako ti se baš radi cijela pločica, kupi ovo gore i pozabavi se malo reverse engineering-om.

14 godina
neaktivan

heheheh pa nemože to tako ...triba sklop sadržavati barem jedan tranzistor da bi normalno punio bateriju   što se tice napona ja ga mogu konvertirat ali treba mi ostatak sklopa..

16 godina
ante5656 kaže...

heheheh pa nemože to tako ...triba sklop sadržavati barem jedan tranzistor da bi normalno punio bateriju  što se tice napona ja ga mogu konvertirat ali treba mi ostatak sklopa..

Ajde mi učini uslugu i progooglaj pojam koji sam dao

14 godina
neaktivan

Pro goolao sam ...i svaki put naiđem na obicni trafo ...

16 godina
ante5656 kaže...

Pro goolao sam ...i svaki put naiđem na obicni trafo ...

Pufff... prvi rezultat na googleu; 

http://www.ebay.co.uk/itm/3-5-28V-1-25-26V-DC-DC-Converter-Boost-Buck-Step-Up-Step-Down-Voltage-Module-/290638795392

Čak je spomenuta namjena pri samogradnji punjača mobilnih uređaja

Specificantions:

-Module Properties:Non-isolated Auto Boost Buck module 
-Independent of output voltage, nothing to do with input voltage (Auto Boost Buck) 
-Input Voltage:DC  3.5~28 V 
-Output Voltage:DC 1.25~26 V(adjustable:Output voltage do nothing with input voltage) 
-Rated Input & Output Current:1A  
-Maximum Input & Output Current:3A 
-Rated Power:13W 
-Maximum Power:18W  
-Max Efficiency:86% 
-Full Load temperature rise:45 ℃  
-Soft start time:500 mS 
-No Load Loss:typical 10mA  
-Output ripple:0.05V 20M bandwidth
-Load Regulation:± 1% 
-Voltage Regulation rate:± 0.5% 
-Dynamic response speed:5% 200uS  
-Short-circuit Protection:None 
-Input over-voltage Protection:None   
-Input Reverse Protection:None 
-Operating Temperature:Industrial (-40 ℃ to +85 ℃) 
-Size:53x38x15 mm ( L*W*H )-with fixed column
-Weight:32g  

Application:

-DIY mobile power supply 
-Step-down charger 
-Electronic equipment charger 
-System preceding stage charger

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.2.2012 10:39 (hrastro).
14 godina
neaktivan

ako je tako onda mogu u chipoteci kupit trafo koji mi daje od 12 v 220 i uštekat punjac ..ja tražim nešto za napravit ..sto se tice ebaya najprije ne   mislim nista kupovati ,a i imam losih iskustva s e baya

16 godina
Džepni punjač za mobitel

I što sada želiš, da ti netko projektira sklop?

Ne razumiješ podatke koje sam ti dao? Ok, to je u redu! Ili apsolutno ne čitaš što sam ti dao? 

Ali, svakako nisi progooglao pojmove voltage step up/down modules.

Da čitaš, otkrio bi da je to to što ti treba i sa slika vidio koje ti komponente trebaju, pa čak bi vidio i većinu komponenti kako su spojene.

Moja ideja je bila da nabaviš taj sklop, rastaviš ga i sam vidiš kako funkcionira. To je ono kada sam rekao reverse engineering. To je jedini pravi način za učenje!

Glede onog gore sklopa, sam sam si radio usb punjač sa njime (vidi sliku u prilogu). Sklop je zakon! 

Prethodno sam radio par punjača za raznorazne uređaje sa stabilizatorima iz 78xx. 

http://www.datasheetcatalog.org/datasheets/228/390068_DS.pdf ispisane su ti karakteristike, nacrtane su sheme i peglaj (ako ne želiš ono gore).

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.2.2012 22:17 (hrastro).

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Želim da mi neko da shemu popis komponenti i ako je moguce tiskanu pločicu tj izgled vodova...

Imas li shemu za obaj sklop sa 4 aa baterija

15 godina
Džepni punjač za mobitel

ante daj citaj malo i logiku malo upali taj sklop sta je ovaj decko koristio ti je dao link za kupit 2 posta iznad

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

da ali i ja sam dva posta iznad napisao da ne bi ništa kupovao pogotovo ne sa e-baya

14 godina
neaktivan

To se traži puno hvala ...samo nije li 1 i po amper malo previše ?

0 0 hvala 0
17 godina

Pa, mislim da bi najjednostavnije bilo uzeti 9V blok bateriju i na nju staviti onaj stabilizator napona od 5V. Prijatelj tako ima na sony ericsson k850i i radi. Eh, sad ne znam koliko dugo traje baterija niti koja je struja punjenja {#}{#}

Kad već čitaš ovo, pročitaj i pravila foruma! :D
15 godina
Džepni punjač za mobitel

Exocet jako lijepo svaka cast.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ajde salji bit ce mi lakše u izradiii..

0 0 hvala 0
15 godina
Džepni punjač za mobitel

evo ja cu ovo sad frendu izlemit za n95  od matrijala sta imam doma jer nemam bas para za kupovat komade i radit jaci sklop. bit ce dovoljan i ovaj za napunit mu mob

http://www.brighthub.com/engineering/electrical/articles/55313.aspx#

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Džepni punjač za mobitel

Nema sta, pravi profesionalac u izradi PCB-a, pravi elektronicar...
... a nezna napraviti jednostavan sklop za punjac? I to za tako male napone....  

I da, zar nije jednostavnije nabaviti jos koju bateriju za svoj mob pa je nositi napunjenu, pa kad se jedna isprazni samo zamjenis....

Pomogao sam? Zar nije lakše kliknuti gumb:Hvalaili Thumb Up, nego pisati nepotrebni(spam) post sadrzaja Hvala
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.2.2012 18:10 (xZero).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

haha! može se! ali nije fora...

ja radim sličnu stvar i zanima me zašto je potreban ovaj sklop (converter boost)?
zar se nemože samo spojit 4.5V baterija na ženski USB i puni?

EDIT: nakon 2 sata njuškanja pronašao sam odgovor! 

School for money!
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.3.2012 7:41 (1995matej).
17 godina
neaktivan
Džepni punjač za mobitel

NEIN!
mislim užasna neučinkovitost je karakteristika linernih regulatora! (to ti je 7805) - oni rade tako da višak napona smanje tako da ga pretvore u toplinu
ako imaš bateriju 7 i pol volta, mob vuče 1 amper to ti je na čipu pad napoona od 2,5V uz struju 1A snaga je struja puta napon i to to je 2,5 w gubitka
a korisna snaga je 5w!!!
to je 66% korisnosti
nema smisla raditi prijenosni punjač ako je neučinkovit u toj mjeri, najbolje je raditi dc-dc pretvarač

LT1302CN8-5

5 voltni dc dc pretvarač

dole ti je shema
čip moraš nekako nabaviti, mislim da se da prekochipoteke iz farnela naručiti
može raditi s ulaznim naponom od 2-5V i sam daje rgulirani izlaz uz učinkovitost preko 85%

ako bi radio sa 3 ćelije aa to je velika učinkovitost jer su ozlazni i ulazni naponi blizu

može i sa 2

i ovo s ebay-a to može ja mislim i veću učinkovitost postići ali mora na veći napon ulazni, al to ovisi o ulazu i izlazu...

Ovo je moj potpis...
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice