Dva venta u jedan mocniji !

poruka: 19
|
čitano: 3.302
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran

Zanima me da li bi ovim ista dobio kombinirajuci jedan vent za upuh i jedan za ispuh ?

Sve na slici !

EDIT : 

MasterOdisasteR
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.3.2011 20:09 (Maharaja).

0 0 hvala 0
15 godina

Nema slike.

And Justice For All....
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Re: Dva venta u jedan mocniji !
Maharaja kaže...
Zanima me da li bi ovim ista dobio kombinirajuci jedan vent za upuh i jedan za ispuh ?

Sve na slici !

MasterOdisasteR
15 godina
Maharaja kaže...

Sve na slici !

naravno, dobio bi puno veći protok zraka....naravno moraju puhat u istom smjeru {#}

i am the night rider im a fuel injected suicide machine
15 godina
protjeran
Zeppelin kaže...
Maharaja kaže...

Sve na slici !

naravno, dobio bi puno veći protok zraka....naravno moraju puhat u istom smjeru {#}

Jel mogu odma prikacit jedan na drugog ili ostaviti malo mjesta izmedu njih ?

MasterOdisasteR
17 godina
Maharaja kaže...

Sve na slici !

EDIT : 

pa spoji dva ventilatora odmah jedan iza drugog bez tog tunela sa slike i dobiti ces brzi protok zraka.probao sam to

ali koliko je to potrebno dalo bi se raspravljati

edit:ali ukoliko imas kuciste samo sa jednom rupom za vent odnaprijed onda je ok staviti dva ventilatora da se sto vide svjezeg zraka ubaci kroz jednu rupu

-=PiS=- CROZOKI
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.3.2011 20:16 (crozoki).
15 godina
protjeran
crozoki kaže...
Maharaja kaže...

Sve na slici !

EDIT : 

pa spoji dva ventilatora odmah jedan iza drugog bez tog tunela sa slike i dobiti ces brzi protok zraka.probao sam to

ali koliko je to potrebno dalo bi se raspravljati

ma skinuo sam jedan ventilator sa napajanja a steta mi ga bacit ap rekoh zasto ne :D 

MasterOdisasteR
15 godina
Maharaja kaže...

Sve na slici !

EDIT : 

Protok zraka kroz kućište, u ovakvoj kombinaciji, jednak je količini zraka koju ubacuje jedan ventilator (malo je veći zbog toga što pad tlaka dijelimo na dva ventilatora, ali je limitirana karakteristikom ventilatora). V1 = V2 (ili zdravo seljački količina koja uđe mora i izaći).

Veću količinu zraka postižeš ako ventilatore postaviš u paralelu (moj savjet kao odsisne). U tom slučaju je ukupna količina = V1+V2. Ono o čemu moraš voditi računa je da imaš dovoljno otvora za usis zraka.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...
Maharaja kaže...

Sve na slici !

EDIT : 

Protok zraka kroz kućište, u ovakvoj kombinaciji, jednak je količini zraka koju ubacuje jedan ventilator (malo je veći zbog toga što pad tlaka dijelimo na dva ventilatora, ali je limitirana karakteristikom ventilatora). V1 = V2 (ili zdravo seljački količina koja uđe mora i izaći).

Veću količinu zraka postižeš ako ventilatore postaviš u paralelu (moj savjet kao odsisne). U tom slučaju je ukupna količina = V1+V2. Ono o čemu moraš voditi računa je da imaš dovoljno otvora za usis zraka.

Ovo nekuzim kako mislis u paralelu  ?

EDIT: Aha da kuziim kao dva odvojena :D ali problem mi je s mjestom pa 

MasterOdisasteR
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.3.2011 20:20 (Maharaja).
15 godina
Maharaja kaže...

Jel mogu odma prikacit jedan na drugog ili ostaviti malo mjesta izmedu njih ?

probaj složit da ima jedno 2 cm razmakanaravno da je taj razmak zatvoren sastrane da dobiješ efekt tunela...drugi će ventilator stvarat podtlak što znaći da će ovaj prvi moć više zraka usisat

mario.L_hr kaže...

ovo boldano si toćno napiso {#}

i am the night rider im a fuel injected suicide machine
17 godina

gledaj.

uzmi dva venta i prvo spoji jedan na napajanje i okreni da ti puse u ruku ili stavi plasticnu casu na stol i gledaj koliko daleko ce je otpuhati ,nakon toga spojis dva venta i napravis istu stvar i sa dva venta ces je dalje otpuhati jer je veci i jaci protok zraka

ne gledaj sto ti drugi pisu nego probaj sam.

da to nema efekta ne bi se stavljali dva venta na cpu cooler jedan iza drugoga ili na radijator za vodeno

probaj sam pa ces znati tocno

http://wn.com/turbine_cpu_cooler

-=PiS=- CROZOKI
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Maharaja kaže...
mario.L_hr kaže...
Maharaja kaže...

Ovo nekuzim kako mislis u paralelu  ?

EDIT: Aha da kuziim kao dva odvojena :D ali problem mi je s mjestom pa 

Ako nemaš mjesta onda nemaš puno izbora i sve je jasno. Ako možeš nešto iskemijati postavi ovako kako sam ti napisao. Serijska kombinacija se uvijek koristi za postizanje višeg tlaka. Prikvačio sam sličicu koja predstavlja karakteristike serijske i paralelne izvedbe istih ventilatora. Jasno je vidljivo da serijska varijanta može postići veći tlak a paralelna vrijanta veću protočnu količinu.

15 godina
protjeran
crozoki kaže...

gledaj.

uzmi dva venta i prvo spoji jedan na napajanje i okreni da ti puse u ruku ili stavi plasticnu casu na stol i gledaj koliko daleko ce je otpuhati ,nakon toga spojis dva venta i napravis istu stvar i sa dva venta ces je dalje otpuhati jer je veci i jaci protok zraka

da to nema efekta ne bi se stavljali dva venta na cpu cooler jedan iza drugoga ili na radijator za vodeno

Nisam probao,ali vjeruj mi da hocu!

Ovo sto ovaj na videu pokazuje,mislim da ne pokazuje NISTA!

Cisto sumnjam da ces postici nekakav efekt stavljajuci jedan iza drugoga venta!?Ja to ne znam u jednadžbi napisati,ali onako "seljacki",sta dobivas time?

Ako je vent koji je jaci ispred slabijeg-zar njegova jacina nece doci do izrazaja,kada neki slabiji vent ispred njega u biti smeta,jer štopa svojom sporoscu protok zraka jacega?

Ako je slabiji ospred jacega,on opet stopa ovoga jacega koji pokusava povuci vise zraka,ali ne moze jer ga ovaj slabiji stopa?

..Efekt "guranja" plasticne case naj je ako se napravi razmak izmedu ventova(20-30cm ili dalje-naravno),mislim da ne treba objasnjavati!

U kucista,je naj kombinacija,Prednji uvlaci-zadnji izvlaci-nema tu neke filozofije,jasno je svima!

Jaci ventovi uvjek moraju biti oni "uvlacuci"-i to ne treba pojasnjavati!

DaBog da se prevrnula na me,prikolica puna pica!
15 godina
Zeppelin kaže...
Maharaja kaže...
mario.L_hr kaže...

ovo boldano si toćno napiso {#}

Ja znam da je to točno.

crozoki kaže...

gledaj.

Pogledajte priložene dijagrame. Inače 15 godina se bavim projektiranjem ventilacijskih sustava i znam što pričam.

Serijsko postavljanje ventilatora na CPU coolerima ili "radijatorima" (što je potpuno krivi naziv, u struci je pravi naziv "dry cooler") je iz razloga savladavanja otpora strujanja zraka zbog velikog broja lamela koje isti imaju. Na taj način se pad tlaka na jednom ventilatoru prepolovljava i isti može transportirati dovoljnu količinu zraka.

15 godina

Jesi li pročitao išta od onoga što sam napisao?

Jesi li pogledao krivulje ventilatora koje sam postao prije. Prikazuju karakteristiku istog para ventilatora u jednom slučaju su ti ventilatori spojeni u seriji a u drugom su spojeni paralelno. Ako uzmeš kućište kao zatvoreni prostor, logika govori da će ono što uđe i izići van (jer se volumen kućišta ne povećava već ostaje isti tj. nema unutarnje akumulacije).

U slučaju kada su dva ventilatora postavljena u seriji maksimalni kapacitet takvog sklopa definiran je maksimalnim kapacitetom jednog ventilatora dok se dobavna visina povećava, isto uzrokuje jači "impuls", nije moguće premašiti maksimalnu protočnu količinu jer je ona deklarirana kod dobavne visine od 0 Pa.

Kada se postave dva ventilatora u paralelu onda je maksimalna količina definirana zbrojem maksimalnih količina svakog ventilatora (ovdje se misli na radnu točku pri određenom padu tlaka) a ona nikada nije jednaka zbroju maksimalnih količina pri 0 Pa ali je uvijek veća od prethodnog slučaja.

Da to demonstriramo na prethodno postana dva dijagrama:

- u slučaju serijskog spoja maksimalna protočna količina je cca 230 m3/h pri ostvarenom padu tlaka od cca 20 Pa

- u slučaju paralelnog spoja maksimalna protočna količina je cca 370 m3/h pri padu tlaka od cca 40 Pa

U slučaju paralelnog spoja namjerno sam uzeo duplo veći pad tlaka da ga nebih previše favorizirao (realno se pad tlaka nebi uduplao).

Ovi ventilatori koje si postao su predviđeni za specifičnu namjenu, vjerojatno u serverskim kućištima gdje je prostor poprilično skučen i zagušen pa je potrebno ostvariti veći pad tlaka.

1 0 hvala 0
15 godina

Za hlađenje servera, jer u servere jednostavno ne stanu 12 cm ventovi, a nešto ih mora hladit.

Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina

gle ako imas imalo logike skuzit ces nesto nije mi se dalo sve citat pa ako je netko vec tkao nes napiso ispricavam se.

dva fana jedan iza drugog. oba dva se vrte istom brzinom sta postizes time ubacuju istu kolicinu zraka. jednostavno ne dobivas nista samo efekt jaceg brujanja pa mislis da jace puse.

to ti je kao 1x1=1

ako stavis npr an prednu stranicu dva venta jedan ispod drugog znaci da ih ne spajaš svaki ubacuje svoju kolicinu i to svaki radi azsebno i dobivas vise zraka unutra.  kao 1+1=2

jer ako stavis jedan iza drugog ova iza ce samo opet ubacivat zrak koji je onaj ispred nejga ubacio a nemoze brze ubacit zrak jer mu onaj prije neda.

ili dodi uzmi trafo od 24V ili 18V neki adapter i sikni na vent nece zgorit moj jedan radi an 32V a inace je 12 ko i svaki normalni.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Maharaja kaže...

Mlazni motor..

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice