Uskoro bih nadograđivao komp pa razmišljam o samogradnji kućišta.
Od postojećih mi se sviđaju Carbide 330R (nema ga kod nas za kupiti) i Antec 182 (konstrukcijski, izgledom ne baš). OK su mi i neki full toweri, ali djeluju mi preglomazni za držati u stanu. Ja bih nešto custom. To je ujedno hobistički projekt pa je tu i razonoda. Možda i uštedim koju kunu u odnosu na gotovo kućište jednakih karakteristika.
dizajn: nemam ga još, čak niti koncept, tek grubu ideju, cijelo kučište bi trebalo biti slim tower sa ekstender kablovima za PCI i PCI-X utore. Odvojeno pregradama u nekoliko zona - matična, kartice, storage, napajanje. Jesu li pregrade pametno rješenje? Svaki dio bi imao zasebno hlađenje, i toplina iz njih bi se manje prenosila na druge komponente.
evo jedna dobroizgledajuća samogradnja, ali nemam iluzija da bi moje moglo ispasti tako dobro. Osim toga imat ću više potreba za hlađenjem (Haswell bi bio unutra), pa bi konačne dimenzije bile veće (dubina) i bilo bi nekih otvora za usis sa strane.
http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=243106
materijali: aluminijski lim i drvo, fiksni dijelovi ljepljeni epoksidnom smolom, drveni paneli spojeni vijcima, gumene brtve. Nešto materijala imam u garaži pa trošak neće biti velik. Kako nemam mogućnosti za savijanje aluminija razmišljam o tome da tamo gdje bi mi trebali djelovi pod kutem da ih lijepim epoksi smolom pomoću kutnika i eventualno lemim i pobrusim kutove. To bi moglo biti puno posla. Aluminij bih kasnije ionako prefarbao da ne oksidira.
hlađenje: proc bi vjerojatno imao vodeno hlađenje sa hladnjakom izvan kućišta, imam napajanje od 700W sa vrlo tihim hladnjakom (14dB u idleu), dodao bih 2 tiha 140mm venta za vertikalno strujanje zraka (usis dolje). Pošto bi cijelo kućište bilo kao neki slim tower trebat će mi i kablovi kao PCI/PCI-X ekstenderi, a ne znam i hoće li mi protok zraka dobro funkcionirati. Ako uhvatim vremena možda napravim i neku CFD simulaciju. Napajanje bi moralo biti zakrenuto za 90° (usis zraka sa strane), kako bi kućište bilo slim formata.
za konektore i hardver bih iskoristio dijelove jednog starijeg kućišta - donatora. + naprijed bih dodao USB 3.0 bracket i card reader, možda i e-sata ako mi bude zgodno.
uzemljenje: pošto neću imati faradayev kavez hoće li biti OK ako ploču i diskove žicom uzemljim na napajanje?
Ima li netko kakvu ideju, iskustvo, link ili savjet? Svaki je dobrodošao, čak i onaj: "ostavi se ćorava posla" :-)))
Ionako je ovo još uvijek samo ideja.