CPU cooler na GPU (Zalman Performa na 250 GTS)

poruka: 57
|
čitano: 5.870
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen

Svaka čast, hladi malo bolje nego moje vodeno :)

Inače ja sam davno isprobao sličnu ideju, samo sam napravio obrnuto, stavio sam gpu cooler na cpu (zalman vf700 umjesto zalman alcu7000) i bila je jako mala razlika u temperaturi {#}

0 2 hvala 0
16 godina
neaktivan

Dečki, evo jedan test u vezi propusnosti grafičkih kartica, ko vjeruje vjeruje, ko ne ne, al meni se čini prilično vjerodostojan, uglavno, GTX 480 na Full HD i nižim rezolucijama, ne gubi gotovo nimalo performanse na X4 propusnosti, u odnosu na veće propusnosti (X8, X16):
 http://www.hardocp.com/article/2010/08/25/gtx_480_sli_pcie_bandwidth_perf_x16x16_vs_x4x4

Nije Ivsa, nego bi trebalo biti: Ivša (nisam siguran ko je u ovo slučaju bio glup, JA, pa stavio Ivsa i sad više ne mogu promjenit nadimak, ili BUG jer nije htjeo prihvatit slovo Š)
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: CPU cooler na GPU (Zalman Performa na 250 GTS)
Ivsa kaže...

Dečki, evo jedan test u vezi propusnosti grafičkih kartica, ko vjeruje vjeruje, ko ne ne, al meni se čini prilično vjerodostojan, uglavno, GTX 480 na Full HD i nižim rezolucijama, ne gubi gotovo nimalo performanse na X4 propusnosti, u odnosu na veće propusnosti (X8, X16):
 http://www.hardocp.com/article/2010/08/25/gtx_480_sli_pcie_bandwidth_perf_x16x16_vs_x4x4

Ma ima i kad je Linus(Linus Tech Tips) napravio test i to sa HD6990 i bilo je razlike ali ne velike.

17 godina
neaktivan

Ja po pitanju toga najviše vjerujem ovom i ovom.

Poruka je uređivana zadnji put pon 25.7.2011 16:54 (Penryn).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

S tvojom grafom se to ne osjeti, gotovo sam siguran!?

Nije Ivsa, nego bi trebalo biti: Ivša (nisam siguran ko je u ovo slučaju bio glup, JA, pa stavio Ivsa i sad više ne mogu promjenit nadimak, ili BUG jer nije htjeo prihvatit slovo Š)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
carmack kaže...

Evo slika,ispricavam se zbog malo pretamnih slika.

Jako dobra ideja, samo je stvarno šteta što se hladnjak baš ne iskorištava kako bi trebalo jer stoji naopako.

Dizajn je takav da kad se tekućina u bazi zagrije da toplovodnim cijevima putuje gore (zbog same temperature i pretvaranja u plinovito stanje). Na putu za gore predaje toplinu finovima i hladi se te tako opet postaje tekuća i zbog toga pada sama po sebi dole u bazu gdje se opet grije itd itd...

Ovdje je taj ciklus poremećen. Tj nije baš poremećen al je bitno otežan zbog toga jer je baza gore a vrhovi toplovodnih cijevi dole.

Vjerojatno će sve biti ok, ali svejedno pripazi malo na temperaturu GPU-a u prvih nekoliko dugotrajnijih game sessiona. Ak obude sve ok u prvih 2-3 biti će i kasnije.

15 godina
neaktivan
Moj PC  
6 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Eh, ne znam kako sam zaboravio na to.

Bilo bi zanimljivo vidjeti kakvo je stanje sa HD6970 po pitanju toga. {#}

(Vjerojatno kao sa GTX480.. )

14 godina
neaktivan
miki1981 kaže...
carmack kaže...

Evo slika,ispricavam se zbog malo pretamnih slika.

Jako dobra ideja, samo je stvarno šteta što se hladnjak baš ne iskorištava kako bi trebalo jer stoji naopako.

Dizajn je takav da kad se tekućina u bazi zagrije da toplovodnim cijevima putuje gore (zbog same temperature i pretvaranja u plinovito stanje). Na putu za gore predaje toplinu finovima i hladi se te tako opet postaje tekuća i zbog toga pada sama po sebi dole u bazu gdje se opet grije itd itd...

Ovdje je taj ciklus poremećen. Tj nije baš poremećen al je bitno otežan zbog toga jer je baza gore a vrhovi toplovodnih cijevi dole.

Vjerojatno će sve biti ok, ali svejedno pripazi malo na temperaturu GPU-a u prvih nekoliko dugotrajnijih game sessiona. Ak obude sve ok u prvih 2-3 biti će i kasnije.

Jesi li vidio temperature u furmarku.Inace to u teoriji ima smisla ali u praksi ima minimalno razlike.Znam kada sam imao accelera twin turo

pro na 8800gt i spigao sam ga za 90 stupnjeva tako da izgleda kao thermalright spitfire mountan prema dole.Temperature su bile identicne.

Samo da kazem na 8800gt u furmarku sa accelerom je bilo 52 C a na 250GTS oko 60 C.

14 godina
neaktivan

Uostalom mogu ja kuciste stavit naopako pa cemo vidjet.

Moj PC  
5 0 hvala 2
15 godina
carmack kaže...

Jesi li vidio temperature u furmarku.Inace to u teoriji ima smisla ali u praksi ima minimalno razlike.Znam kada sam imao accelera twin turo

pro na 8800gt i spigao sam ga za 90 stupnjeva tako da izgleda kao thermalright spitfire mountan prema dole.Temperature su bile identicne.

Samo da kazem na 8800gt u furmarku sa accelerom je bilo 52 C a na 250GTS oko 60 C.

Govorim iz iskustva sa procevima, znam kako djeluje kada se C hladnjak okrene naopako, tj sa vrhovima dolje i kada se okrene kako treba tj prema gore ili u stranu.

Ovisno o TDP-u tada će ili biti sve jednako ili će ovaj loše okrenuti nakon malo dužeg vremena jakog opterećenja početi sa pregrijavanjem.

Istina je da u većini slučajeva će sve biti ok, ali imao sam i nekoliko slučajeva kada nije.

Odlične temperature nisu garancija ničega, jer kada dođe do problema sa prelaskom topline temp odjednom skoče.

Kako sam i rekao, jako dobra ideja, i sve pohvale na trudu, uz dobronamjerni savjet da kod prva 2-3 duža gaming sessiona provjeravaš malo temp. Ako bude ok onda si miran i sve je super. Ako ne bude onda da znaš do čega je problem.

Ništa više ni ništa manje nisam htio reć, nit sam imao ikakvu skrivenu poruku da ti govorim da si nešto loše napravio, pa nisam žensko.

Dakle bottom line kao i na kraju prvog posta koji sam napisao: Vjerojatno će sve biti ok, ali svejedno pripazi malo na temperaturu GPU-a u prvih nekoliko dugotrajnijih game sessiona. Ak obude sve ok u prvih 2-3 biti će i kasnije.

16 godina
Da to nisi ti, rekao bi da pricas gluposti po pitanju tekucine u heat pipeovima. Ovako sam isao guglat, kad vidi vraga, stvarno se koristi. Hvala. Svaki dan covjek nesto nauci...:D
www.damagehigh.co.cc // Don't fix what ain't broken!
14 godina
neaktivan

Imam ovaj setup vec tjedan dana i u meduvremenu sam igrao i slicno i nisam primjetio nikakave probleme.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
DamageHigh kaže...
Da to nisi ti, rekao bi da pricas gluposti po pitanju tekucine u heat pipeovima. Ovako sam isao guglat, kad vidi vraga, stvarno se koristi. Hvala. Svaki dan covjek nesto nauci...:D

Koristi koristi...i u većini slučajeva nema neke razlike kako se postavi, ali ima slučaja u kojima je razlika bila drastična, i to ne na početku, ni kod srednjeg korištenja, nego samo kod dugotrajnijeg jakog korištenja bi odjednom došlo do velikog temperaturnog skoka i hlađenje više nije bilo učinkovito. Zato sam mu i savjetovao da malo pripazi na to u prvo vrijeme.

carmack kaže...

Imam ovaj setup vec tjedan dana i u meduvremenu sam igrao i slicno i nisam primjetio nikakave probleme.

Ako je tako onda odlično, znači da ima hladnjak ima dovoljno lufta da sve izdrži, tako da si miran i ne moraš brinut o tome.

Poruka je uređivana zadnji put pon 25.7.2011 17:51 (miki1981).
14 godina
neaktivan

A mora izdrzat,zato sam ga i stavio.Inace bilo bi interesantno staviti ovo na 480GTX i da pici furmark.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Bio sam malo skeptičan oko toga da si ti to i stvarno napravio, ali sad kad vidim slike nemam riječi {#}. Mogu samo reć da si legenda s ovim što izvodiš{#}. Jel te mogu pitati jel ti to radiš iz zabave, jel nema drugog racionalnog objašnjenja da staviš takav hladnjak na grafu koja košta skoro ko i sam hladnjak ?

15 godina
neaktivan

Mislim da je to već netko radio, budem probao naći.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kod njega je x4 i čini dosta razlike, pogledaj pod moj pc pa ćeš shvatiti da ne pričam gluposti :-D

pročitaj   ...tako da... neka pričati gluposti ;)

i svaka čast za ideju hlađenja graf...gdje si uzeo vent i koliko je love bio?

od svih stvari koje sam izgubio, pamet mi najviše fali...
14 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Bio sam malo skeptičan oko toga da si ti to i stvarno napravio, ali sad kad vidim slike nemam riječi {#}. Mogu samo reć da si legenda s ovim što izvodiš{#}. Jel te mogu pitati jel ti to radiš iz zabave, jel nema drugog racionalnog objašnjenja da staviš takav hladnjak na grafu koja košta skoro ko i sam hladnjak ?

Napravio sam to jer su mi hladnjaci fetis.A i taj hladnjak je od sada fiksan tj dans sutra cu kupiti novu graficku i opet staviti performu samo

cu vjerojatno morat prilagodit mount.

14 godina
neaktivan
McNEKONTROLIK kaže...

Kod njega je x4 i čini dosta razlike, pogledaj pod moj pc pa ćeš shvatiti da ne pričam gluposti :-D

pročitaj   ...tako da... neka pričati gluposti ;)

i svaka čast za ideju hlađenja graf...gdje si uzeo vent i koliko je love bio?

PUSH vent je originalni performin a PULL je nekakav san ace.To sam imao u rezervi.

15 godina
ATiGamer kaže...

Mislim da je to već netko radio, budem probao naći.

Lik je stavio Stock cooler od Phenoma II na 8800GT. {#}...

Sick...

jel od silnog proteina smanjila mi se kara,al glavno da je na bicepsu pukla kapilara|||http://www.youtube.com/watch?v=h1KDYOvecl0&feature=player_embedded#at=60|||
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.7.2011 23:24 (Brega55).
14 godina
carmack kaže...
itomic009 kaže...

Napravio sam to jer su mi hladnjaci fetis.A i taj hladnjak je od sada fiksan tj dans sutra cu kupiti novu graficku i opet staviti performu samo

Obrati samo pažnju ako budeš stavljao taj odlični cooler za CPU {#} na neku buduću jaku grafu da nije samo jezgra grafe što se treba hladiti. Postoje i drugi djelovi grafe koje tvoja verzija hladnjaka neće uopće hladiti {#}.

14 godina
neaktivan
itomic009 kaže...
carmack kaže...
itomic009 kaže...

Obrati samo pažnju ako budeš stavljao taj odlični cooler za CPU {#} na neku buduću jaku grafu da nije samo jezgra grafe što se treba hladiti. Postoje i drugi djelovi grafe koje tvoja verzija hladnjaka neće uopće hladiti {#}.

Da,istina.Performa je namijenjen samo za jezgru.I VRM-ovi su bitni.Ali i to se da srediti.Npr da se stavi hladnjak on northbridge

http://www.links.hr/index.php?naziv=Hladnjak+ZALMAN+ZM-NB47J%2C+pasivni%2C+Northbridge+hladnjak&option=artikl&id_kategorija=05090915&id_artikl=050.909.012

Vjerojatno bi trebalo malo rezanja.Kod ove vrste hladenja je dobro sto hladnjak ide uvis i to oslobodi ostale dijelove graficke pa se da dosta toga skemijat.

14 godina
carmack kaže...
itomic009 kaže...
carmack kaže...
itomic009 kaže...

Da,istina.Performa je namijenjen samo za jezgru.I VRM-ovi su bitni.Ali i to se da srediti.Npr da se stavi hladnjak on northbridge

http://www.links.hr/index.php?naziv=Hladnjak+ZALMAN+ZM-NB47J%2C+pasivni%2C+Northbridge+hladnjak&option=artikl&id_kategorija=05090915&id_artikl=050.909.012

Vjerojatno bi trebalo malo rezanja.Kod ove vrste hladenja je dobro sto hladnjak ide uvis i to oslobodi ostale dijelove graficke pa se da dosta toga skemijat.

Heheh, a vidjivo je da si domišljat i da imaš volje i novaca da se zezaš s time tako da nesumnjam da ćeš i to srediti kad bude trebalo {#}. Inače Uradi Sam metoda je i meni najdraža.

14 godina
neaktivan

Bas i nemam novaca za bacanje.Ovo je rjesenje bilo najbolje po pitanju i cijene i performansi.Npr onaj thermalright shaman dode 550kn

a ovo 309kn.A i ovo je jace od shamana,ima oko duplo vecu povrsinu.Taj shaman ima povrsinu slicnu kao i ovaj moj prethodni accelero

samo sta ima 4 heatpipe-a manje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ako vas zanima mogao bi mozda napraviti review Coolermaster hyper 212 plus vs Zalman Performa.

Moj PC  
4 0 hvala 0
14 godina
Penryn kaže...

Eh, ne znam kako sam zaboravio na to.

Bilo bi zanimljivo vidjeti kakvo je stanje sa HD6970 po pitanju toga. {#}

(Vjerojatno kao sa GTX480.. )

zanemari

{One death is tragedy, but a million deaths is statistics} Operation Flashpoint fan
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.7.2011 16:28 (Ranko Kukumar).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice