Dodavanje HR znakova - korištenje kao webfonts?

poruka: 12
|
čitano: 5.440
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Može li mi tko reći, budući da nemam neka konkretna znanja i iskustva vezano za ovo područje, može li se editirati neki font (besplatan ili kupljen na internetu) tako da mu se dodaju HR dijakritički znakovi (čćžšđ) i potom uspješno koriste kao serverski web fontovi? Recimo, stavim ga na svoj hosting server i na taj način ga koristim. To bi bila neka moja interna verzija Google webfonts-a, Typekit-a, Fonts.com webfonta itd... koje bi koristio svoje za web sajtove.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.1.2012 20:39 (enco75).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Dodavanje HR znakova - korištenje kao webfonts

Može, samo ti treba neki font editing software, npr. FontCreator

Ja sam se s tim prije zezao, ali danas stvarno imaš dobrih fontova koji su Latin Extended A.

14 godina
neaktivan

Dobro. Možeš li mi neke preporučiti gdje mogu kupiti/nabaviti te Latin Extended A fontove? 

Znaš li možda odgovor na drugi dio pitanja vezano za webfontove i njihovo stavljanje na vlastiti hosting prostor i korištenje za web stranice preko linka, tj. javascripta?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

proguglaj si za free ili komercijalne fontove. kad nadjesh sto ti odgovara imash ovaj sajt:

http://www.kirsle.net/wizards/ttf2eot.cgi

neznam kako danas stvari stoje s najnovijim verzijama browsera no nekada je bilo potrebno imati dva razlicita formata da bi font radio i na internet explorer i ostalim browserima. vjerojatno se to ni nije promijenilo, ugl. dobra je praksa podrzati i starije verzije browsera. ovaj sajt ti omogucuje da od true type fonta sto je uglavnom format koji se za fontove koristi dobijesh verziju koju IE kuzi. uz to dobijesh i lijepo opisan postupak koji trebash obaviti da bi taj font koristio na svojem web sajtu.

0 1 hvala 0
14 godina
neaktivan

Testirat ću.

Nego, ima li tko iskustva s Google Web Fonts-om ili Typekit-om? Ili nekim drugim sličnim servisima za web fontove? Funkcioniraju li kako treba, posebno sa HR fontovima? Jesu li pouzdani?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Koristim Google Web Fonts i zadovoljan sam... Mogla bi biti i bolja podrška za naše fontove, ali što je, tu je... Ako želiš hrvatske znakove, pazi da odabereš Latin Extended po Scripts(Google).... Što se tiče Typekit-a, njega nisam koristio... Koliko vidim, plaća se, a free varijanta baš i nije nešto. Zahtijeva da imaš njihov "badge" na stranici, samo 2 fonta možeš izabrati... Svakako probaj Font Squirrel koji omogućava generiranje vlastitih @font-face kitova..... Konvertira ti fontove u formate koje odabereš i dobiješ kod za implementaciju tih fontova na Web...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Dodavanje HR znakova - korištenje kao webfonts

Meni najbolje rješenje je otići na Font Squirell, tamo imaš @font-face generator, ubaciš u njega otf ili ttf, i on ti napravi sve što ti treba za prikazivanje fonta u SVIM browserima.

Iz mog iskustva, ova metoda je veoma pouzdana.

14 godina
neaktivan

To tražim - pouzdanost. Znači, Font Vjeverica je jako dobra, kako stvari stoje {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Font vjeverica je odlična, jedino što ne može Microsoftove fontove konvertirati.. {#} 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

eto na! ništa nije savršeno! {#}

ako netko ima neko drugo mišljenje vezano za korištenje webfontova, slobodno neka kaže! 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Microsoftovi fontovi su ti i tako najobičniji i ne koriste se previše na Webu..

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

dobro kažeš...

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice