Može li mi tko reći, budući da nemam neka konkretna znanja i iskustva vezano za ovo područje, može li se editirati neki font (besplatan ili kupljen na internetu) tako da mu se dodaju HR dijakritički znakovi (čćžšđ) i potom uspješno koriste kao serverski web fontovi? Recimo, stavim ga na svoj hosting server i na taj način ga koristim. To bi bila neka moja interna verzija Google webfonts-a, Typekit-a, Fonts.com webfonta itd... koje bi koristio svoje za web sajtove.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Može, samo ti treba neki font editing software, npr. FontCreator
Ja sam se s tim prije zezao, ali danas stvarno imaš dobrih fontova koji su Latin Extended A.
Dobro. Možeš li mi neke preporučiti gdje mogu kupiti/nabaviti te Latin Extended A fontove?
Znaš li možda odgovor na drugi dio pitanja vezano za webfontove i njihovo stavljanje na vlastiti hosting prostor i korištenje za web stranice preko linka, tj. javascripta?
proguglaj si za free ili komercijalne fontove. kad nadjesh sto ti odgovara imash ovaj sajt:
http://www.kirsle.net/wizards/ttf2eot.cgi
neznam kako danas stvari stoje s najnovijim verzijama browsera no nekada je bilo potrebno imati dva razlicita formata da bi font radio i na internet explorer i ostalim browserima. vjerojatno se to ni nije promijenilo, ugl. dobra je praksa podrzati i starije verzije browsera. ovaj sajt ti omogucuje da od true type fonta sto je uglavnom format koji se za fontove koristi dobijesh verziju koju IE kuzi. uz to dobijesh i lijepo opisan postupak koji trebash obaviti da bi taj font koristio na svojem web sajtu.
Testirat ću.
Nego, ima li tko iskustva s Google Web Fonts-om ili Typekit-om? Ili nekim drugim sličnim servisima za web fontove? Funkcioniraju li kako treba, posebno sa HR fontovima? Jesu li pouzdani?
Koristim Google Web Fonts i zadovoljan sam... Mogla bi biti i bolja podrška za naše fontove, ali što je, tu je... Ako želiš hrvatske znakove, pazi da odabereš Latin Extended po Scripts(Google).... Što se tiče Typekit-a, njega nisam koristio... Koliko vidim, plaća se, a free varijanta baš i nije nešto. Zahtijeva da imaš njihov "badge" na stranici, samo 2 fonta možeš izabrati... Svakako probaj Font Squirrel koji omogućava generiranje vlastitih @font-face kitova..... Konvertira ti fontove u formate koje odabereš i dobiješ kod za implementaciju tih fontova na Web...
Meni najbolje rješenje je otići na Font Squirell, tamo imaš @font-face generator, ubaciš u njega otf ili ttf, i on ti napravi sve što ti treba za prikazivanje fonta u SVIM browserima.
Iz mog iskustva, ova metoda je veoma pouzdana.
To tražim - pouzdanost. Znači, Font Vjeverica je jako dobra, kako stvari stoje
Font vjeverica je odlična, jedino što ne može Microsoftove fontove konvertirati..
eto na! ništa nije savršeno!
ako netko ima neko drugo mišljenje vezano za korištenje webfontova, slobodno neka kaže!
Microsoftovi fontovi su ti i tako najobičniji i ne koriste se previše na Webu..
dobro kažeš...