Community review vaših web stranica izdvojena tema

poruka: 3.898
|
čitano: 827.575
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Community review vaših web stranica
xDinichx kaže...

mozda su već i pitali, ali čemu cjenik?

i to još s PDVom... i da li ti se itko javio za dizajn stranica ako nije tajna?

a on topic dizajn mi se baš i ne sviđa :)

i sam sam tek počeo raditi u cssu i htmlu, ali nekako mi ova stranica jednostavno nije vizualno privlačna, a ni pregledna...

dizajn je slab (pocetnicke pogreske i jedan od pocetnih dizajna je ovo (dorađujem novi bit ce do 1.4 na netu))

Cjenik je stavljen, uskoro ce bit nekog posla (neke privatne web stranice (ljudi ce mi dat koncept svog dizajna)

nidjo123 kaže...

Piše u cjeniku da paziš da sve bude po W3C standardima, a tvoja stranica nije po njima. Malo pripazi na to.

XHTML 14 grešaka

CSS 1 greška

greske ce biti ispravljene u najkracem mogucem roku

Danijel kaže...

Naravno da mu nije po standardima kad 100% koristi neki od glupih (da, glupih) WYSIWYG editora...

Notepad ++ i Dreamveawer CS3 (legalan) su editori za web stranicu

Darude1506 kaže...

pre pre pre loše...jednostavno rečeno...jel ti se itko javio da mu praviš sajt?...ak bude takva jao si ga njemu...

Ima ponuda (bit ce i preuzimanje jednog web sajta (vjerojatno ova http://www.zupa-petrusevec.hr (zbog velikog redizajna prije velike obljetnice )))

My web site ( <3 ): http://midzan21.com TorrentHR.Org User ==> TorrentHR.OrG Power User :D THR in <3
17 godina
neaktivan
no.quarter1 kaže...
Danijel kaže...

Naravno da mu nije po standardima kad 100% koristi neki od glupih (da, glupih) WYSIWYG editora...

Aj pojasni ako ti nije problem...

WYSIWYG editor (znači vizualno uređivanje) znači da se klika po gumbićima i igra vizualno (resizea divove, tablice, umeće slike, itd.). Osoba koja koristi WYSIWYG ne zna što se događa u pozadini (tj. funkciju HTML-a) te samim time ne može kontrolirati je li kod ispravan ili nije... A editori mogu generirati po W3C standardima nevalidan kod.

S druge strane, osoba koja kuži HTML može ga pisati ručno i zna što se događa u pozadini te ne pravi greške koje kod čine nevalidnim, a ukoliko i na kraju ispadne nešto nevalidno ta osoba zna i gdje to promijeniti i kako učiniti kod validnim...

Znači, jednostavno je - da bi znao napraviti stranicu validnom moraš znati HTML zato jer s WYSIWYG editorima ne možeš biti siguran da li će kod biti validan ili ne - ukoliko ne znaš kod, a ako ga znaš, onda definitivno ne koristiš WYSIWYG jer je to kao da znaš čitati, ali umjesto da čitaš pustiš nekoga da ti čita, a ti slušaš...

Potpis ;)
17 godina
neaktivan
midzan21 kaže...

Ovo se pobija jedno s drugim - ako znaš koristiti Notepad++ onda ti Dreamweaver ne treba... tj. overkill je. ;)

Kažeš, legalan Dreamweaver? Koliko si ga platio i gdje? Nekako mi je čudno, pogotovo za srednjoškolca da ima legalan softver (a koji mu na kraju i ne treba ;) (btw. za one koji ne znaju, jedna licenca samostalnog Dreamweavera košta ~3500kn)

E da, jesu ti Windowsi legalni? Mislim, ukoliko nisu, glupo je vrtjeti legalan softver na ilegalnom OS-u?

Potpis ;)
15 godina
neaktivan
Danijel kaže...
no.quarter1 kaže...
Danijel kaže...

Aj pojasni ako ti nije problem...

WYSIWYG editor (znači vizualno uređivanje) znači da se klika po gumbićima i igra vizualno (resizea divove, tablice, umeće slike, itd.). Osoba koja koristi WYSIWYG ne zna što se događa u pozadini (tj. funkciju HTML-a) te samim time ne može kontrolirati je li kod ispravan ili nije... A editori mogu generirati po W3C standardima nevalidan kod.

S druge strane, osoba koja kuži HTML može ga pisati ručno i zna što se događa u pozadini te ne pravi greške koje kod čine nevalidnim, a ukoliko i na kraju ispadne nešto nevalidno ta osoba zna i gdje to promijeniti i kako učiniti kod validnim...

Znači, jednostavno je - da bi znao napraviti stranicu validnom moraš znati HTML zato jer s WYSIWYG editorima ne možeš biti siguran da li će kod biti validan ili ne - ukoliko ne znaš kod, a ako ga znaš, onda definitivno ne koristiš WYSIWYG jer je to kao da znaš čitati, ali umjesto da čitaš pustiš nekoga da ti čita, a ti slušaš...

Ne moras ti mene učiti što je WYSIWYG editor, haha. Da klika se po gumbićima, ali zamisli ti ovo - možes i vidjeti kod koji se generira. Po tvom znači da ukoliko osoba koristi recimo ,DW ne može kontrolirati kod, nema pojma što se događa i ne zna html općenito? WYSIWYG editor može jako ubrazti proces izrade web stranice, npr ako želiš napraviti liste, tablični prikaz, drop down liste, integrirati flash na starnicu u DW-u možes to vrlo brzo napraviti, uostalom odmah dobivaš grid pri kodiranju i vidiš što se trenutno događa dok mjenjaš kod. Ne želim reci da ce tako izgledati u svakom browseru i sporadzumjeva se da ces testirati stranicu u svim browserima prije nego sto je stavis online, i u većini slučajeva ako si dobro radio kod ce biti validan. Isto tako ako tražiš nešto ne moras traziti u kodu ves sam kliknut u vizalnom dijelu na taj element i on će također biti obilježen u kodu, pa odmah možeš i ručno tipkati ako ti se prohtje...Takve situacije se doagađju stalno pri kodiranju i jako usporavaju cijeli proces. Znam jer i sam koristim običan text-editor(komodo edit), a i tada svi komentari koje si napisao neće ti pomoći da nades nesto tako brzo kao u DW-u.

"Znači, jednostavno je - da bi znao napraviti stranicu validnom moraš znati HTML zato jer s WYSIWYG editorima ne možeš biti siguran da li će kod biti validan ili ne - ukoliko ne znaš kod, a ako ga znaš, onda definitivno ne koristiš WYSIWYG jer je to kao da znaš čitati, ali umjesto da čitaš pustiš nekoga da ti čita, a ti slušaš..."

Ukoliko znas web tehnologije i ukoliko znas korisititi neki kvalitetan WYSIWYG editor biti ce sve validirano i dobro napravljeno i usput umjesto jednog posla mjesecno moci ces odraditi barem jedan više jer ces biti produktivniji, a to znači više para. Evo ponavljam da i ja koristim običan text editor i da više volim ručno pisati kod, jer me tjera da se ponavljam i da pamtim i učim svaki put kad kodiram, ali to radim jer stignem odraditi poslove koji mi dolaze.

16 godina
neaktivan
Community review vaših web stranica

@Danijel,
zaboravljas da pri izradi web stranica postoje druge stavke osim HTML-a. Svakako da je markup i kod opcenito najbolje (i brze uz blagodati

kao sto su code completion i snippeta) pisati rucno ali npr. za izradu style sheetova pogotovo ako se radi o kompleksnijim stranicama WYSIWYG

editori su i više nego korisni, a to im je ujedno i glavna namjena.
Takoder ne vidim zasto bi koristenje text editora i "IDE"-a bilo medusobno iskljucivo. Manje promjene je najcesce lakse raditi u nekom dobrom

text editoru umjesto da cekas da se pokrene IDE, odabere projekt, pa pronade datoteku koju se zeli editirati,... ali to ne znaci da mi text editor

moze zamjeniti IDE u kojem imam jednostavan pregled nad desetinama/stotinama datoteka, bazama podataka, vizualni editor, debugger,

(s)ftp client, syntax checking, ...

Osobno nisam previse radio sa Dreamveawer-om (jer ga nema za linux) ali po onome sto sam vidio ima sasvim solidan editor s podrskom za

dosta programskih (i markup) jezika a i po ostalim mogucnostima se cini solidan. S time da mozda ipak nebi dao 2000kn za njega koliko kosta

tj. nema mi previse smisla pored besplatnih IDE-a kao sto su Aptana Studio (topla preporuka), sto se tice text editora, dobar dio posla obavljam

u gedit-u koji dolazi s mnostvom odlicnih pluginova.

Sto se web-stranica tice, bih preporucio autorima da bace oko na stranice kao sto su webdesignerwall ili smashingmagazine na kojima mogu naci

dosta inspiracije i zanimljivih tehnika, takoder ako imate slobodnu ruku sto se tice boja, zanimljive (i cesto vrlo dobre) kombinacije se mogu naci

na Adobe kuler-u.

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2011 0:32 (drnde).

3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Danijel kaže...
midzan21 kaže...

Ovo se pobija jedno s drugim - ako znaš koristiti Notepad++ onda ti Dreamweaver ne treba... tj. overkill je. ;)

Kažeš, legalan Dreamweaver? Koliko si ga platio i gdje? Nekako mi je čudno, pogotovo za srednjoškolca da ima legalan softver (a koji mu na kraju i ne treba ;) (btw. za one koji ne znaju, jedna licenca samostalnog Dreamweavera košta ~3500kn)

E da, jesu ti Windowsi legalni? Mislim, ukoliko nisu, glupo je vrtjeti legalan softver na ilegalnom OS-u?

Dreamweaver je dobiven na poklon (familija iz njemačke mi ga je donijela za rođendan prije dvije godine), winsi su original (MSDNAA sa FER-a) , a sve ostalo je frre (OpenOffice,Avast Free, Paint.NET itd...)

Notepad++ je ponajprije za edit svega (bolji je od obicnog notepad-a), a ovdje ga koristim kad hocu uklonit nesto iz dizajna ili samo nesto nabrzaka prekopirat na novu stranicu koja je vec pšrije izrađena u dreamweaveru)

My web site ( <3 ): http://midzan21.com TorrentHR.Org User ==> TorrentHR.OrG Power User :D THR in <3
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2011 10:54 (midzan21).
15 godina
neaktivan

Zašto ja nemam familiju iz njemačke :D, šteta!!

5 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

midzan21

Zakup i postavljanje .com domene 430kn??

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.3.2011 23:35 (Liverpool1892).

3 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Liverpool1892 kaže...

midzan21

Zakup i postavljanje .com domene 430kn??

He he dobar je, ajde vjerojatno to uključuje i host, ali najbolja mi cijena dizajna od 120 kn + PDV{#}.Očito dečko nezna još neke stvari.

16 godina
neaktivan

Evo da i ja nešto pokažem svog, da ne bude da samo komentiram. LINK , dakle radi se o mojoj 2 po redu "online stranici". Nemojte biti pregrubi, kritike su poželjne.

Bolje živjeti 100 godina kao bogataš, nego 2 dana kao siromah. | they see me trollin they hatin, moderatin and tryin to catch me postin dirty!
Moj PC  
12 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ako je ovo sve tvoja ideja svak čast... jednostavno a opet funkcionalno...
Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno.- Ulrike Meinhof
15 godina
neaktivan
eterna luchar kaže...

Lorem ipsum dolor sit amet....

80 % mladih ne zna matematiku. Ako si među onih 40 % što znaju, stavi ovo u potpis.
16 godina
neaktivan
eterna luchar kaže...

ideja je moja leptir je handwork na illustratoru, tipografija u PS, HTML , CSS i jQuery 

Hambrle kaže...
eterna luchar kaže...

Lorem ispum mogu cpoy/paste-at bilo gdje, zar to treba znacit da nije moje?

Bolje živjeti 100 godina kao bogataš, nego 2 dana kao siromah. | they see me trollin they hatin, moderatin and tryin to catch me postin dirty!
15 godina
neaktivan

Ja sam mu napravio ovo scrollanje u javascriptu {#}

I stalno mu govorim da makne leptira, ali nista od tog xD {#}

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
naravno da nisam mislio na generirani tekst već ideju weba i funkcionalnost...
Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno.- Ulrike Meinhof
16 godina
neaktivan
dario111cro kaže...

Ja sam mu napravio ovo scrollanje u javascriptu {#}

I stalno mu govorim da makne leptira, ali nista od tog xD {#}

heheh, hvala na scrollanju {#}...a što se tice leptira kad uhvatim vremena uradit cu nešto bolje :D

15 godina
neaktivan
sk8 4 life kaže...
Hambrle kaže...
eterna luchar kaže...

Ako je tvoj dizajn, onda čestitam, fino fino ;)

I ispričavam se, a stvarno mi je to upalo u oči pa sam odmah posumnjao :)

80 % mladih ne zna matematiku. Ako si među onih 40 % što znaju, stavi ovo u potpis.
16 godina
neaktivan
Hambrle kaže...
sk8 4 life kaže...
Hambrle kaže...
eterna luchar kaže...

Ako je tvoj dizajn, onda čestitam, fino fino ;)

I ispričavam se, a stvarno mi je to upalo u oči pa sam odmah posumnjao :)

ma ok je, samo Lorem ipsum ti se koristi jer je najmanje upadljiv oku jer ga ne razumiješ...pa kad nešto prezentiraš, bolje da ubaciš Lorem nego ja volim sarmu ;). Inace Dario mi je pomagao što se tice jQuerya...ali odužim se ja njemu sa dizajnom kad mu bude trebalo. 

17 godina
sk8 4 life kaže...

Evo da i ja nešto pokažem svog, da ne bude da samo komentiram. LINK , dakle radi se o mojoj 2 po redu "online stranici". Nemojte biti pregrubi, kritike su poželjne.

Odlican web... zanimljivo odradjeno. Mislim da je ovo ludilo portfolio!!!

Sto se tice lorem ipsuma - pa to svi stavljaju... Ne kuzim u cemu je problem?

Evo malo o lorem ipsumu: http://www.lipsum.com/

EDIT: Mali bug su scrolleru kod portfolia - kad kliknem na kategoriju prosiri mi div koji valjda drzi tekst vise nego ima samog teksta i onda ga smanji u skoku... malo mi je to ruznjikavo. To rijesi. Sve ostalo je ok.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2011 14:30 (tnakir).
16 godina
neaktivan
sk8 4 life kaže...

Mislim da nece bit negativnih komentara... Sviđa mi se odrađeno sve u jqueryu sve šljaka kako treba jedino mi se ovaj povratak na naslovnicu nesviđa :))) Nekak volim odskrulat sam do recimo menia a ne kliktat na back ali i to je ok (moja osobna impresija) :O Čestitam !

16 godina
neaktivan
tnakir kaže...
sk8 4 life kaže...

Odlican web... zanimljivo odradjeno. Mislim da je ovo ludilo portfolio!!!

Sto se tice lorem ipsuma - pa to svi stavljaju... Ne kuzim u cemu je problem?

Evo malo o lorem ipsumu: http://www.lipsum.com/

EDIT: Mali bug su scrolleru kod portfolia - kad kliknem na kategoriju prosiri mi div koji valjda drzi tekst vise nego ima samog teksta i onda ga smanji u skoku... malo mi je to ruznjikavo. To rijesi. Sve ostalo je ok.

da upravo gledam kako riješit tu stvar, nadam se da ce lorem ispum u portfoliu biti još kratko tu, ako krenu poslovi :D.

17 godina
neaktivan

Stranica je štosna i ima ono nešto. Za to 5 plus.

Ali tu po meni fali još mnogo toga, možda i bitnijih detalja za samo funkcioniranje stranice i postavlja se pitanje SEO za ovakvu stranicu.

Npr. dali je to što ti je sadržaj na jednom siteu poželjno za SEO. Ili bi bolji rezultati bili da imaš četiri odvojene stranice. Falu ti metatagovi, Naslov ti je siromašan i fali ti pojmova (jako bitno za SEO).

Što je sa javascript, ako je blokana da li će raditi stranica ili ćeš gledati samo tupo u leptira. 

Inače to su neke od stvari na koješ moraš paziti, ali u dizajnerskom smislu  i izgledu same pohvale. Ima ogromnog potencijala.

P.S. ovo me podsjeća na neke od primjera dizajna koje sam pronašao na http://www.smashingmagazine.com/. Je sam li djelomično u pravu?

Tehnika narodu!!!!
16 godina
neaktivan
daseparo kaže...

Stranica je štosna i ima ono nešto. Za to 5 plus.

Ali tu po meni fali još mnogo toga, možda i bitnijih detalja za samo funkcioniranje stranice i postavlja se pitanje SEO za ovakvu stranicu.

Npr. dali je to što ti je sadržaj na jednom siteu poželjno za SEO. Ili bi bolji rezultati bili da imaš četiri odvojene stranice. Falu ti metatagovi, Naslov ti je siromašan i fali ti pojmova (jako bitno za SEO).

Što je sa javascript, ako je blokana da li će raditi stranica ili ćeš gledati samo tupo u leptira. 

Inače to su neke od stvari na koješ moraš paziti, ali u dizajnerskom smislu  i izgledu same pohvale. Ima ogromnog potencijala.

P.S. ovo me podsjeća na neke od primjera dizajna koje sam pronašao na http://www.smashingmagazine.com/. Je sam li djelomično u pravu?

Da što se tice SEO i ostalog, probat cu to što više ispeglat, ali si mi dao na razmišljanje...Što se tice JS, to si u pravu, ali što bi onda rekli oni što imaju fullflash portfolio.

Hvala na mišljenju, inace mi je dizajnn jaca strana od programiranja...ali tek ucim...pa imam vremena

Što se tice smashing magazina, tu  ponekad izvucem inspiraciju ali ne volim raditi plagijate...tako teško da mi stranica lici totalno na neku iz tut's plus ili smashing.

17 godina
sk8 4 life kaže...

Super stranica, sviđa mi se dizajn, jednostavnost i ovo scrolanje kada se klikne na link... Pohvale!

I'll f*ck you till' you love me! - Mike Tyson
17 godina
neaktivan

Nisam mislio da si kopirao, samo princip dizajna (ovo lijevo-desno-gore-dolje). Mislim da sam nedavno na smashing našao primjere horizontalnog dizajna i jedna stranica koja se vrti kao strip u horizontali. Nešto slično tvojoj. Pa zbog toga sam spomenuo.. NE zbog plagijata, jer mi je stranica stvarno odlična.

NAravno ako ti dođe neki nabrijani dizajner potegnut će i pitanje "usability" ili korisnosti (ili kako je već prevedeno po naški) ovakvog dizajna, ali mislim da te uz ovakvu (dobru)  izvdebu stranice to ne mora zamarati.

One strelice kod linkova (putokazi) su mi štosni (jednostavni, a moćni).

Ovo za javascript ti nisam savjetovao da apriori odbaciš, već samo da razmisliš o tome u budućim projektima. DA ili NE. Dobre i loše strane staviš na papir pa odvagneš kod sljedećeg projekta di ćeš i kako ići.

I naravno sadržaj ti nisam komentirao jer se vidi da još nije gotovo. To moraš nadopuniti, ali nije potrebno da ti mi solimo ovdje o sadržaju, ko onaj gore što je komentirao Lorem ipsum..... 

Tehnika narodu!!!!
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2011 18:16 (daseparo).
16 godina
neaktivan
daseparo kaže...

Nisam mislio da si kopirao, samo princip dizajna (ovo lijevo-desno-gore-dolje). Mislim da sam nedavno na smashing našao primjere horizontalnog dizajna i jedna stranica koja se vrti kao strip u horizontali. Nešto slično tvojoj. Pa zbog toga sam spomenuo.. NE zbog plagijata, jer mi je stranica stvarno odlična.

NAravno ako ti dođe neki nabrijani dizajner potegnut će i pitanje "usability" ili korisnosti (ili kako je već prevedeno po naški) ovakvog dizajna, ali mislim da te uz ovakvu izvdebu stranice to ne mora zamarati.

One strelice kod linkova (putokazi) su mi štosni (jednostavni, a moćni).

Ovo za javascript ti nisam savjetovao da apriori odbaciš, već samo da razmisliš o tome u budućim projektima. DA ili NE. Dobre i loše strane staviš na papir pa odvagneš kod sljedećeg projekta di ćeš i kako ići.

I naravno sadržaj ti nisam komentirao jer se vidi da još nije gotovo. To moraš nadopuniti, ali nije potrebno da ti mi solimo ode o sadržaju, ko onaj gore što je komentirao Lorem ipsum..... 

E da te znam sad bi na kavicu/pivo pa popricali {#}. Kužim što si htjeo reci sa smashing-om. A što se tice sadržaja, a valjda ce s vremenom dolaziti neki poslovi pa ce se portfolio popunit.

Hvala na iscrpnim komentarima!

16 godina
neaktivan

Odlično odrađeno. Baš mi se sviđaju oni Javascript efekti na stranici. Mogao bi staviti neki efekt na hover od menija da bude još dinamičnije, teksturu za pozadinu i malo (5px) text shadowa. A što se tiče leptira, nemoj ga skloniti već dodaj još tih travki, kukaca, .... , detalja uglavnom. Mogao bi i font promijeniti (ovo "Hi! My name is..." ) u neki Google Web Font. 

Uglavnom sve u svemu moćna ideja i implementacija ali se još toga moze dodati, ali ostati na istom stilu, minimalističkom. {#}

http://bit.ly/fEJAtE
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
protjeran
sk8 4 life kaže...

Kad prebacis na hrv jezik "back to home" ti je jos uvijek na eng ;)

edit takodje i "submit" kod kontakta

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.3.2011 19:48 (jazika).
16 godina
neaktivan
k1c0 kaže...

Odlično odrađeno. Baš mi se sviđaju oni Javascript efekti na stranici. Mogao bi staviti neki efekt na hover od menija da bude još dinamičnije, teksturu za pozadinu i malo (5px) text shadowa. A što se tiče leptira, nemoj ga skloniti već dodaj još tih travki, kukaca, .... , detalja uglavnom. Mogao bi i font promijeniti (ovo "Hi! My name is..." ) u neki Google Web Font. 

Uglavnom sve u svemu moćna ideja i implementacija ali se još toga moze dodati, ali ostati na istom stilu, minimalističkom. {#}

Text-shadow i google web font, možda bi se s time dalo zabavit, ali ono HTML5 je slabo za sad podržan, iako što se tice @font-face-a on je podržaj još u IE4 {#}

jazika kaže...
sk8 4 life kaže...

e to sam primjetio, rješit cu to što prije :)

Bolje živjeti 100 godina kao bogataš, nego 2 dana kao siromah. | www.ivankunjasic.com/
14 godina
protjeran
sk8 4 life kaže...
k1c0 kaže...

Text-shadow i google web font, možda bi se s time dalo zabavit, ali ono HTML5 je slabo za sad podržan, iako što se tice @font-face-a on je podržaj još u IE4 {#}

jazika kaže...
sk8 4 life kaže...

e to sam primjetio, rješit cu to što prije :)

i ovo ZDRAVO u naslovu :)

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice