Ubuntu instalacija bez cd/dvd drive-a

poruka: 9
|
čitano: 4.863
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Ubuntu 12.04 LTS instalacija bez cd/dvd drive-a

Jel moguće kako instalirati Ubuntu 12.04 LTS na laptop kojem ne radi DVD drive? usto, star je oko 10 god. i nema mogućnost bootanja s usb diska...

Prije jedno 5 god. sam instalirao XP na njega tako da sam izvadio CD drive iz stolnog računala i spojio ga s ekternim kučištem za IDE disk i uštekao to u usb port. A negdje sam našao neki programčić koji izradi 6 boot disketa... pa valjda kad se u biosu postavilo da boota s floppyja je dignuo najprije usb drivere, prepoznao onaj frankenštajn CD-USB-Disk kučište i pokrenuo normalno instalaciju XP-a.

Može li se nešto slično izvesti s ovim ubuntuom? Ili ima možda neki drugi način? Imam 2.5" eksterno kučište pa ako treba nešto zakopirati na disk, mogu to učiniti sa drugog kompjutera...

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.2.2013 17:40 (blab).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Ubuntu 12.04 LTS instalacija bez cd/dvd drive-a

To sam već vidio, ali ako sam dobro shvatio nakon instalacije ti ostanu i windowsi? Ili iz windowsa možeš instalirati ubuntu na zasebnu particiju, pa nakon instalacije i podizanja ubuntua obrisati ovu particiju na kojoj su bili windowsi? jer, htio bih, ako je moguće, samo da Ubuntu ostane...

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.2.2013 17:51 (blab).
16 godina
neaktivan
Re: Ubuntu 12.04 LTS instalacija bez cd/dvd drive-
blab kaže...

To sam već vidio, ali ako sam dobro shvatio nakon instalacije ti ostanu i windowsi? Ili iz windowsa možeš instalirati ubuntu na zasebnu particiju, pa nakon instalacije i podizanja ubuntua obrisati ovu particiju na kojoj su bili windowsi? jer, htio bih, ako je moguće, samo da Ubuntu ostane...

hmm, trebao bi moc formatirat particiju da samo ubuntu ostane.

13 godina
neaktivan

ok. probat cu pa javim. tnx!

14 godina
neaktivan

ja sam nedavno instalirao taj Ubuntu s win installerom i sve super radi , na boot-u te pita hoćeš li pokrenut Win ili Ubuntu 

ali kad ga instaliraš moraš odredit koliko ćeš mu dat mjesta na hardu , ja sam mu dao 20 giga jer ga ne koristim inače nego samo kad trebam nešto isprobat.

također iz Ubuntua možeš vidjeti samo particiju na kojoj je sam ubuntu i sistemsku particiju od windowsa, 

ako ga instaliraš na sistemsku onda valjda vidiš samo nju (uglavnom ja ih imam 4 ali vidim samo te dvije iz Ubuntua) 

There's no place like 127.0.0.1
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
A da pokušaš (nagađam) umjesto DVD pogona spojiti desktop verziju DVD pogona. Malo treba šrafati i imati sreće kod priključka na DVD pogonu, vjerojatno ćeš trebati nekakav adapter.
Stručnjak za odmaganje...
13 godina
neaktivan

instalirao sam ubuntu pomoću one win instalacije. Instalirao sam ga na zasebnu particiju i radilo je, ali mi nije dao vrag mira... htio sam čistu ubuntu instalaciju bez dual boot-a na početku i da mi je particija na kojoj je ubuntu ext4, a ne ntfs file system kako je ispala s ovim win installerom... Našao sam neki softwer koji bi navodno trebao moći migrirati ubuntu na drugu particiju pa sam u gParted obrisao onu particiju na kojoj su bili windowsi i napravio novu ext4 particiju. Sve je radilo do restarta, a nakon restarta ne radi više ništa (što sam u dubini duše i slutio...). Tako da sada nema windowsa, nema floppyja, nema dvd-a... ima samo usb, ali ne podržava bootanje preko usb-a.

Jedina mi je preostala opcija koja je u okvirima mojih sposobnosti, da izvadim disk i ubacim ga u neki drugi laptop i tamo instaliram ubuntu... hoće li to funkcionirati s obzirom na drivere? Ako sam dobro shvatio ono što sam pročitao ovdje prilikom instalacije ubuntua on instalira neke svoje drivere, a nakon instalacije se pojavljuje opcija za instalaciju propriatery drivera (ako sam dobro shvatio to su baš driveri od proizvođača pojedinih komponenti??)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Ubuntu instalacija bez cd/dvd drive-a

2 računala i network boot

jedno računalo kao PXE server, drugo (ovo tvoje) kao klijent koji se boota sa mrežnog diska, čini mi se da mora biti ethernet veza, a računalo odnosno BIOS mora imati podršku za network boot.

http://www.ccboot.com/pxe-boot-server.htm

Potrebno je i nešto znanja, sretno...

0xBADC0DE
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.2.2013 5:19 (rustweaver).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice