Prog za provjeru CD/DVD?

poruka: 7
|
čitano: 2.042
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Prog za provjeru CD/DVD?

Pozdrav

Molim preporuku za prog kojim bi brzo i jednostavno mogao provjeriti da li je neki snimljeni CD/DVD i dalje citljiv i da li je sve ok. Imam dosta arhive i backupa po DVD (ukupno 100ak kom), a kako su neki stari mozda i bilizu 10god htio bi sve to probvjeriti i vjerojatno dosta toga presnimiti na nove DVDe, za slijedecih 10 god!

Molim preporuku s cime to najbrze, pouzdano i jednostavno provjeriti. Treba mi za win prog, bilo bi dobro da je free.

Hvala svima! Pozdrav

davor07

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
RE: Prog za provjeru CD/DVD?

Nema baš nekog brzog načina za provjeru, jer svaki program mora pročitati sve sektore da bi utvrdio ispravnost medija.

Možeš probati npr. s Nero InfoTool-om, ali najjednostavniji način (i najpouzdaniji) je da jednostavno probaš kopirati sve s nekog od tih upitnih medija.

KaeR
15 godina
neaktivan
Prog za provjeru CD/DVD?

IsoBuster je program takve namjene ,samo nije besplatan.

Edit:ne bih se složio da je kopiranje najjednostavniji i najpouzdaniji način,zato što kada kopiraš a neka datoteka je oštećena ili je sam medij malo oštećen on će zastati sa kopiranjem.Dok sa IsoBusterom će preskočiti odnosno ponuditi će ti opcije o daljnem postupku kopiranja odnosno spašavanja medija.

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.12.2010 8:12 (zitzko).

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
RE: Prog za provjeru CD/DVD?

Točno, Windowsi će zastati ukoliko naiđu na grešku, ali već to je sasvim jasan znak da medij nije potpuno ispravan.

Inače se slažem, s drugim alatima tipa Isobustera je moguće i tada izvući dobar dio podataka.

KaeR
18 godina
Prog za provjeru CD/DVD?

Ovako, bazirano na više od deset godina iskustva :) mogu ti samo reći da, ako imaš toliko stare Traxdata, Princo i Arita medije, da prvo počneš sa njima. Testiraj ih sa programom Nero CD-DVD Speed pa vidi koji je čitljiv a koji nije. Ako na tvojem čitaču/snimaču nije čitljivo, ne bacaj ih odmah, probaj na još nekom. Ne čitaju svi uređaji jednako.

Ono što je bitno nije brand medija, nego sam proizvođač medija. Traxdata i Arita mediji koriste RITEK medije, koji nisu poznati kao dugotrajni. Princo je koristio svašta, od RITEK, preko svoje, pa sve do lažnih Taiyo Yuden medija.

Ako imaš Verbatim medije, i opet ti ovisi o proizvođaču. CDRovi, ako su bijeli odozgor, su najčešće Moser Baer India - kratkotrajni su. Ako su srebrni odozgor (tzv. AZO mediji), onda su Mitsubishi Chemical Corporation (MCC), i oni su dugotrajni. Verbatim DVDovi su u 99% slučajeva MCC. Stare Pastel serije Verbatim CD/DVD medija su TY, i njih ne moraš testirati, garantirano.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
Moj PC  
0 0 hvala 2
18 godina
neaktivan
Prog za provjeru CD/DVD?

Hvala na pomoci, idejama i savjetima!

Imam sve to snimljeno i na drugim mjestima (osim cd/dvd), ali volim imati backup barem na 3 različita tipa medija (CD/DVD/BluRay, HDD i Online)... Imam u planu presnimiti svih 100ak CD na dosta manji broj DVD pa sam miran slijedećih par godina...

Pozdrav i sretne blagdane!!!

davor07

0 0 hvala 0
15 godina
Prog za provjeru CD/DVD?

Najbolji za to je nero discspeed, program je portable i može se skinuti sa nero.com pod utilities. Program je besplatan.

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.12.2010 16:17 (Valentin17).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice