Neznam tocno kud bi ovu temu stavio pod hardware ili software,ali iskreno se nadam da mi netko od vas moze pomoci....
Ovako...imam jedan problem.....
Imao virus i odlucio formatirat disk...uspio isformatirati,ali onda su se stvari zakomplicirale....prvo nakon formata se sistem nije htio bootat sa diska - zapravo ga ni sam bios nije vidio...nakon malo prckanja to se rijesilo i disk je pronadjen ali se nakon "to boot from cd press any key"-screena pojavila jedna iritantna poruka:
"Windows could not start because of a computer disk hardware configuration problem.Could not read from the selected boot disk.Check boot path and disk hardware.Please check the Windows documentation about hardware disk configuration and your hardware reference manuals for additional information"
Ok,pomislio sam da je nesto poslo po zlu sa foramtiranjem,pa sam htio ponovno format napraviti ali kada sam dosao opet na onaj "boot from cd press any key" stvar se jos jace zakomplicirala,jer naime tastatura nije reagirala,tako da nisam mogao bootat s cdja...mozda ima veze sto je tipkovnica na usb portu pa sam ju premjestio na ps2-konvertor...ali ista stvar.da bi stvar bila zbunjujucija tipkovnica bez problema ulazi i radi po biosu i sve stima sve dok ne dodje do tog trenutka kad mi stvarno treba.
Kako bi prisilo komp da udje u cd boot,ukinuo sam ide drivere za disk u biosu.sto se pokazalo uspjesnim jer onda sam automatski usao u cd boot i sve je ponovno radilo dok se nebi sistem trebao dici s diska....
Sad sam fakat zbunjen i jako jadan jer ne razumijem u cemu je problem...da li je otisao disk?ili mozda przilica?ako jesu kako onda mogu bez ide drivera formatirat do mile volje?ili je mozda onaj virus s pocetka price nesto zakomplicirao?ili nesto sasvim deseto?
ima tko od vas kakav savijet?kaj da napravim?
mozda je ipak stvar u biosu...ali kako god da sam izvrtio boot protocol uvijek mi je isto.cak sam promjenio nove rame za stare u nadi da mozda nije u njima nesto......
sve dalje si mislim da je disk kriv...iako me to cudi jer jos nema niti godinu dana....
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
- ''... prvo nakon formata se sistem nije htio bootat sa diska ..'' -normalno.
- U BIOSu postavi setup default ili optimal default postavke.
- Podesi redosljed bootanja, CD-HDD...
- Omogući podršku za USB tipkovnicu u ''DOSu'' (razni nazivi u BIOSu, potraži).
- Ovisno koji OS instaliraš tj. dali imaš potrebne drivere, HDD može biti u SATA modu. Ako nemaš drivere i 'običan' XP onda postavi na IDE, nikako na disabled. (NEovisno, može biti izbor i IDE/AHCI/RAID..enhanced/compatibile itd..)
- snimi postavke i pokreni instalaciju... -formatiraj disk, ako to radi pa nakon restarta počnu problemi onda je moguć kvar (npr HDDa) ili loš install CD.
- nabavi si neku liveCD verziju, prijedlog UBuntu (desktop-386) ili MiniPE (Hiren's, UBCD, ERD...) s kojima možeš dignuti sistem i provjeriti, testirati... ako s njima neide onda je vjerojatno kvar (ili mogućnost da je neka postavka u BIOSu pogrešna, kao npr RAID). Instalacijski CD snimaj na (naj)nižoj brzini 4-8x ovisno što ti program dozvoljava.
e care,hvala ti njaljepsa....poslusao sam te i isao korak po korak i nekako sam uspio...jos mi nije do kraja jasno sto je tocno bilo krivo,al valjda kad ides smirene glave korak po korak nekaj mora upaliti...sigurno je da problem nije hardware-ski jer sad sve radi ko po spagi...
da te poznam platio bi bar 2 pive!! jos jednom HVALA!!!