Problem kod pokretanja računala

poruka: 24
|
čitano: 19.954
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Pozdrav svima...nisam 100% siguran da sam pogodio podforum al svejedno...imam problem kod paljenja racunala...dodje do screen-a gdje pise Serial ch0 master: device not found i tamo se "zamrzne" ...nikako da dodjem do windowsa....zna netko rjesenje problema? 

Puos

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Mozda do HDD-a nesto?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Problem kod pokretanja računala

Citao sam na stranim forumima i isto spominju nesto o HDD-u ...al neznam tocno sto je problem, odnosno kako rjesiti problem...sad kod paljenja uspije proci kraj toga serial ch0 master: no device ali uopce ne loada windows...

Puos
17 godina
chobica kaže...

Pozdrav svima...nisam 100% siguran da sam pogodio podforum al svejedno...imam problem kod paljenja racunala...dodje do screen-a gdje pise Serial ch0 master: device not found i tamo se "zamrzne" ...nikako da dodjem do windowsa....zna netko rjesenje problema? 

-točno, nije soft nego hard(ware) problem s hardom.

Uđi u BIOS, provjeri da nije izmjenjena postavka kontrolera kao disablirano i sl, možda učitavanje defaulta

ipak, većinom je crknut HDD, kabel ... prespoji, probaj.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

pokusao sam to sve malo prespojiti....i uspio se komp normalno upaliti ali prije ucitavanja windowsa pise DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER ...ocito uopce ne moze naci windows na disku odnosno disk vjerojatno ne radi....ili je mozda nesto drugo?

Puos
17 godina
chobica kaže...

pokusao sam to sve malo prespojiti....i uspio se komp normalno upaliti ali prije ucitavanja windowsa pise DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER ...ocito uopce ne moze naci windows na disku odnosno disk vjerojatno ne radi....ili je mozda nesto drugo?

-konkretna poruka (ako te tješi) ne govori da je disk crko, nego da nema bootabilan sektor. Identično bi bilo da je recimo obrisana particija.

-može biti iz nekoliko razloga, recimo pokušava s pogrešnog diska (provjeri, disketa, CD .. ) i malo neobično -imaš li više od jednog HDDa?

Ako imaš, tad je boot  na pogrešnom.

Popravak boota, ubaciš install medij i ... prije lupanja na next vidi što piše, odaberi repair, fixboot i sl.

Boot sektor (i prvih parsto MB) na disku su najkritičniji i najčešće upravo oni stradaju, ovisno o oštećenju, disk nebi trebao koristiti (ali može poslužiti kao storage).

16 godina
neaktivan

imam samo jedan HDD...a to dal boota sa krivog diska ima veze sa time kako je spojeno u kompu? ...znaci savjetujes da ubacim cd od windowsa i pokusam sa repair? ...i posto sam imao 2 particije....C i D ...i ako sada idem nanovo instalirat windows hocu moci zadrzati podatke na D disku ako je C primarni disk i na C je windows?

Puos
17 godina

da. -to je smisao particija, da se može neovisno formatirati disk, dok druga particija-disk ostane netaknut...

Ipak, početnici (pre)često formatiraju pogrešan disk (mada je šansa 50:50).

Jedna sitnica, ako koristiš win-7, onda je svaki disk = C:.. mada može biti i neki drugi, nakon instalacije vidjet ćeš ga kao C:, dok se stvarni C:\ -tj Boot, sakriva (nema Lettera).

Ako si već imao 7, i dvije particije, vjerojatno imaš i treću boot-skrivenu particiju, defaultno =100MB.... -samo pripazi.

-.. zapravo, ako je samo boot zeznut, napravi repair-popravak boota, može i reinstall, nema potrebe za novom instalacijm samo zbog tog.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.1.2011 18:26 (ihush).
16 godina
neaktivan

koristim Win XP SP2...pokusat cu repair...u slucaju da ubacim novi HDD u komp bit ce opet normalno, jelda? sutra bi vjerojatno trebao stici HDD ( kao da je komp znao da dolazi jos jedan HDD :P )

Puos
17 godina

-za XP (zapravo za svaki OS) su ti potrebni SATA driveri (F6, moraš u privh nekoliko sekundi dok se install učitava čitati s ekrana-pri dnu...'press F6..') ili u BIOSu kontroler u IDE-compatibel mod.

Driveri trebaju biti DOS-F6-txt .. pronađi na www proizvođača, na disketi ili sleapstreman na CD (nLite). Izbjegavaj neke ultra-XP verzije (ali može ako nemaš drugo..).

16 godina
neaktivan

ubacio sam cd od windowsa...isao na repair ali mi javlja da ne moze nastaviti postupak jer ne moze naci nijedan HDD na kompu...

Puos
17 godina
chobica kaže...

ubacio sam cd od windowsa...isao na repair ali mi javlja da ne moze nastaviti postupak jer ne moze naci nijedan HDD na kompu...

... zato jer nema driver, zato ne prepoznaje kontroler, zato install javlja tu poruku ..i zato pročitaj predhodni post, jer je tvoj trenutni problem već predviđen i rješen.

16 godina
neaktivan

sve je to jasno...al kad dolje pise da treba pritisnut f6 za instaliranje drivera, ja pritiscem al ne reagira nego samo nastavlja loadanje do prozora gdje javlja dal zelimo novi windows ili repair...

Puos
17 godina
neaktivan

Klikanje na F6 ima smisla samo ako već imaš spreman floppy s driverima u floppy driveu!

Imaš li uopće floppy drive u PC-u??

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.1.2011 15:24 (kizo2703).
17 godina

.. -kao i mogućnost da je USB tipkovnica, treba podesiti USB support u BIOSu.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

imam floppy u PC-u....a tipkovnica je bezicna....znaci kad ponudi repair i instalaciju windowsa ja kliknem na R za repair i otvori se prozor da ne moze repair jer ne prepoznaje nikakav HDD...a kad javlja f6 za drivere onda ne reagira...

Puos
17 godina
chobica kaže...

imam floppy u PC-u....a tipkovnica je bezicna....znaci kad ponudi repair i instalaciju windowsa ja kliknem na R za repair i otvori se prozor da ne moze repair jer ne prepoznaje nikakav HDD...a kad javlja f6 za drivere onda ne reagira...

-imaš floppy; - imaš li disketu, dali je floppy spojen i dali je omogućen kontroler u BIOSu?

-dali si skinuo i raspakirao (obično .zip) tzv. F6 driver na disketu itd. U tom trenutku (imaš samo par sekundi) kad se pojavi poruka ''pres F6...' moraš pritisnuti tipku F6 i nakon nekog vremena ti se ponudi da ubaciš disketu s driverom. ...

Uz predpostavku da: radi floppdrive, disketa i da je driver uredno snimljen, OS učita driver i nastavi instalaciju...

bežična tipkovnica, vrlo vjerojatno USB? -moraš omogućit u BIOSu. Tad BIOS daje generički driver (u suprotnom ne radi tipkovnica... dok ne učita OSov).

16 godina
neaktivan

floppy je spojen,skinut cu driver, stavit na disketu....sto to tocno treba za disketu napravit u BIOS-u?

al ovo za tipkovnicu mi nije jasno...ako ne prima f6 jer nije u BIOSU slozeno, zasto mi onda prima kad pritisnem f2 za automatic system recovery za kojega javlja odmah nakon f6....malo cudno da za poruku odmah poslije prima a ovu ne zeli...

Puos
17 godina

-zato jer je tako napravljeno (predviđeno) u suprotnom nikako nebi mogao ući u BIOS. Nakon BIOSa tek driver od instaliranog OSa pruzme tipkovnicu, u međuvremenu je limb....

Na disketu (mora pisati readme) obično raspakiraš TXT-mode, DOS (F6) dirver za ciljani OS, u ovom slučaju XP (x86-32bit), za tvoju MBO-chipset, konkretnije za HDD kontroler.

-ili skratiš muke, promjenom opcije u BIOSu na IDE-compatible, ili slipstreamana verzija XPa (već ubaćen driver..)

edit: neki ''deja vu''?

Poruka je uređivana zadnji put pon 31.1.2011 16:08 (ihush).
16 godina
neaktivan

prepoznao je komp HDD...uspio sam doci do repair kao sto si mi prvobitno rekao...i pojavi se:

1: C:/WINDOWS

Which Windows installation would you like log onto ( to cancel, click ENTER )? 

i sad tu mogu upisati samo jedan znak, ja sam pokusao staviti 1 ili C al ne reagira.....

Puos
17 godina
chobica kaže...

prepoznao je komp HDD...uspio sam doci do repair kao sto si mi prvobitno rekao...i pojavi se:

1: C:/WINDOWS

Which Windows installation would you like log onto ( to cancel, click ENTER )? 

i sad tu mogu upisati samo jedan znak, ja sam pokusao staviti 1 ili C al ne reagira.....

-to je za izbor rednog broja 1.2.3... normalno 1+Enter. Nakon tog te traži unos admin passa.

Ako je neki problem s tipkovnicom, probaj (ako možeš) s nekom PS/2, ili je sasvim otišao login.. (to bi bilo neobično..)

-teško je pogoditi uzrok-odgovor...

-ako prođeš login, prvo napravi ''chkdsk c: /r'' (može i ostale diskove d: ...)

-zatim fixmbr, bootfix C:....

pa restart (pokušaš normalno upaliti OS)

Ako se boota, OK, ako ne, idi na reinstall ili clean install.

17 godina
neaktivan

Ja ovdje vidim (zasad) samo jedan problem koji se stalno ponavlja i koji se stalno ignorira - tipkovnica!!

Ako nisi ,nađi u BIOS-u i uključi usb legacy support!

Ako je uključen ,a tipkovnica ipak ,koliko vidimo ,stalno šteka - nađi ,posudi ,kupi neku s PS2 i s njom sigurno neće biti problema!!

Tek tada ,s tipkovnicom koja RADI ,možeš sređivati ostale probleme!!

I popuni Moj PC!!

Oprostite mi.... nisam svjestan svoje nesvjesnosti...
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.1.2011 19:56 (kizo2703).
17 godina
neaktivan

Decki imam problemcic.

radim nesto na racunalu i onda se zamrzne, zatim ga restartam na gumbu i onda nekad onaj pocetni screen samo stoji ili pa se pokrene dalje pa mi izbaci sliku.

problem je u nekom storage device vidim, a nemam nikakav usb ili eksterni hard ustekani.

Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Problem kod pokretanja računala
luka_cro kaže...

Decki imam problemcic.

problem je u nekom storage device vidim, a nemam nikakav usb ili eksterni hard ustekani.

Da je unpluged-iskopčan. HD je iskopčan. Čekiraj kablove, negdje se gubi kontakt sa hardom ili se sprema na {#} Vječni Počinak{#}{#}

I pitanje je odgovor
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice