Zanima me da li se može ikako odrediti koja je veličina fonta sa isprintanog dokumenta?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
kao neke ispričnice i to :)) jedino ako imaš oko sokolovo :D
Odaberi u Wordu 100% zoom pa upoređuj papir sa veličinom u Wordu.
Zar ne postoji neka norma po mm koliko je koji font velik
Zanima me da li se može ikako odrediti koja je veličina fonta sa isprintanog dokumenta?
- u fizičkim veličinama DPI odnosno TPI, naravno sve mjere su u inchima, ugl je standard 12 (72)...
Problem koji se javlja je sam font. Ako supoređuješ jedan 'a' font, možeš reči manji-veći.. ali 'b' font može biti manji (sitniji) recimo pisani ili sans serif, serif.. ili bold pa je krupniji, nego uspoređivani font 'a'. Napiši neki txt (recimo u wordu) iskopiraj ga nekoliko puta i promijei font, vidjet ćeš razlike u velićini slova mada je brojčano jednako npr 12. Dovoljno je promjenit stil...
Dakle, moraš prvo prepoznati font (tip-naziv) recimo ariel, times, tahoma... tek onda pogađaš veličinu.
Standardna veličina je 12, malo manja je 10.. za normalno čitanje, knjige -štampa..
Sitna slova su ispod 8, 5-6. Recimo da 4 moraš čitati povečalom.
Naslovi su ugl 14-16. Iznad su velika slova.
Na ekranu nećeš vidjeti točan omjer, tek na papiru. Jer ekran ovisi o rezoluciji kao i o DPIu ekrana (std.96)...
Da sad ne ulazimo preduboko u formule za tiskarske veličine, isprintaš uzorak i vidiš razliku na papiru.
Ako imaš npr CorelDraw, nemoraš printati jer možeš (čak preciznije) izmjeriti u programu.