Neće boota windowse sa dvd čitača

poruka: 21
|
čitano: 5.616
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Neće boota

Znaci nece mi boota windowse sa dvd citaca,vec mi ponudi samo boot sa hdd-a,radi se o ploči asrock m3a ucc.Znali neko kako namistiti u biosu ili negdje te postavke ? Nisam na svom PC-u,odgovorite brzo !

I live to die another day
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pa u biosu promjeni first boot iz Hard diska u CD rom!

Obicno je druga po redu opcija!(iz glavnoga izbornika BIOSA)

Ako želiš pobjediti,ne smiješ izgubiti
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.9.2010 15:39 (MandaTDI).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
RE: Neće boota windowse sa dvd čitača
MandaTDI kaže...

Gdje ?Idem u biosu gori di piše boot ,i nigdi nema čitača,samo hdd nalazi.

18 godina
neaktivan
SUPER :) kaže...
MandaTDI kaže...

Gdje ?Idem u biosu gori di piše boot ,i nigdi nema čitača,samo hdd nalazi.

Mora postojati opcija "Boot priority" i tu stavi CD/DVD pogon na "1st boot device". 

Potraži je pod Advanced Bios Features 

http://www.hiren.info/pages/bios-boot-cdrom

Radio, ne radio, svira radio!
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.9.2010 15:52 (boxer).
16 godina
neaktivan

heh sada tesko je reci kada ne vidim bios,jedino sto sam nasla je:

http://www.asrock.com/download/e-catalog/M3A%20UCC.pdf

no mora biti!

Obicno bude neki auto detect hardware,probaj to mora biti cd roma,ili provjeri jel dobro ustekan!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Evo slike nema mogucnosti za bootanje sa DVD-a

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pogledaj na linku koji ti je postavio naš forumaš Boxer. Osmijeh Lako se svladaš po uputama. Namigiva

Nenad
16 godina
neaktivan

vidi...mora biti,ako nije onda nije nesta ustekano dobro!

Ili sjecam se necega blesavog:Znam da sam jednom naletila na jedan bios u kojem nikako nisam mogla naci hard disc,samo floppy...

slucano sam stisnula nesta blesavo,ne sjecam se koje 2 tipke,uglavnom bile su na desnoj strani tipkovnice(Ctrl+ljevo,ili Shift+ljevo ili one numericke tipke sa desne strane(one sa strelicama)+PageDown.....nesta tako,uglavnom scrolala sam hardware tim tipkama,svi su bili iako nisu prethodno bili prikazani!

Znam da su hardwarei bili oznaceni slovima A,B,C...itd

...rijec je o prastaroj ploci,tako da ne vjerujem da je tako i ovdje,ali probaj!

U svakom slucaju ako imas user guide od ploce,tamo pise kako!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Kada stisneš na FIRST BOOT DEVICE, kaj ti ne otvori novi ˝prozor˝ u kojem možeš odabrati DVD čitač?

16 godina
protjeran
VeX7 kaže...

Kada stisneš na FIRST BOOT DEVICE, kaj ti ne otvori novi ˝prozor˝ u kojem možeš odabrati DVD čitač?

Ovo se zapravo warhed zaboravio ulogirati u svoj acc kod mene,evo i je sam vidio njegov problem pa ako uspijemo napraviti nesto pametno javit cu mu.

Kad ide na FIRST BOOT DEVICE otvori mu se samo opcija da ucita winse sa harda,ja pretpostavljam da se mozda kabel od citaca iskopcao i da pc ne preboznaje da je dvd citac unutra.

18 godina
neaktivan
VeX7 kaže...

Ovo se zapravo warhed zaboravio ulogirati u svoj acc kod mene,evo i je sam vidio njegov problem pa ako uspijemo napraviti nesto pametno javit cu mu.

Kad ide na FIRST BOOT DEVICE otvori mu se samo opcija da ucita winse sa harda,ja pretpostavljam da se mozda kabel od citaca iskopcao i da pc ne preboznaje da je dvd citac unutra.

Meni izgleda da niste baš iskusni u Biosu, sry ako se varam, ali tako mi se čini.

Ovako, prema slikama koje je stavio SUPER znači da ste pronašli opciju 1 Boot Device, nadalje sa kursorskim tipkama (gore - dole) označite ju i onda ENTER i trebalo bi da vam se pojavi opcije da izaberete uređaje (hard disk, CD/DVD i floppy drive) odaberite CD/DVD i onda će se prilikom restarta kompjutera i u slučaju da je CD/DVD bootabilan učitati (Press any key to boot from CD/DVD) i onda ćete moći započeti sa instalacijom.

U slučaju da nakon što ste pritisnuli ENTER se ne pojave opcije za izbor CD/DVD onda bi trebali provjeriti ispravnost CD/DVD pogona i da li je uredno priključen na matičnu ploču.

16 godina
protjeran
boxer kaže...
VeX7 kaže...

Meni izgleda da niste baš iskusni u Biosu, sry ako se varam, ali tako mi se čini.

Ovako, prema slikama koje je stavio SUPER znači da ste pronašli opciju 1 Boot Device, nadalje sa kursorskim tipkama (gore - dole) označite ju i onda ENTER i trebalo bi da vam se pojavi opcije da izaberete uređaje (hard disk, CD/DVD i floppy drive) odaberite CD/DVD i onda će se prilikom restarta kompjutera i u slučaju da je CD/DVD bootabilan učitati (Press any key to boot from CD/DVD) i onda ćete moći započeti sa instalacijom.

U slučaju da nakon što ste pritisnuli ENTER se ne pojave opcije za izbor CD/DVD onda bi trebali provjeriti ispravnost CD/DVD pogona i da li je uredno priključen na matičnu ploču.

To sto si gore naveo smo vec proali,jos na drugim PC-ovima sam na taj nacin uspio napraviti problem ali ode ti daje mogucnost instalacije samo sa hard disca nikakav floppy,cd/DVD,ni nista.

18 godina
neaktivan

Ne znam kako ste uspjeli to zeznuti jer sam ja te opcije pronalazio i na pločama starim oko 15 godina koje i danas normalno rade.

Provjerite pogone jesu li dobro prikopčani.

Prebacite kopiju Windowsa na USB stick i probajte staviti da se boota sa USB-a možda uspijete.

To nisam nikada radio jer nisam imao potrebe, ali možda zaobiđete problem sa instalacijom preko USB sticka.

EDIT

Nisam siguran koliko to može utjecati na problem, ali probajte staviti jumpere na CD/DVD pogon na poziciju "Slave", a hard disk na "Master".

Možda to zeza.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.9.2010 21:21 (boxer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
boxer kaže...

Ne znam kako ste uspjeli to zeznuti jer sam ja te opcije pronalazio i na pločama starim oko 15 godina koje i danas normalno rade.

Provjerite pogone jesu li dobro prikopčani.

Prebacite kopiju Windowsa na USB stick i probajte staviti da se boota sa USB-a možda uspijete.

To nisam nikada radio jer nisam imao potrebe, ali možda zaobiđete problem sa instalacijom preko USB sticka.

EDIT

Nisam siguran koliko to može utjecati na problem, ali probajte staviti jumpere na CD/DVD pogon na poziciju "Slave", a hard disk na "Master".

Možda to zeza.

warhed je tek kupio novi pc i cim je probao upaliti mu se to desilo,ja vjerujem da kabel od citaca nije dobro ukopcan i PC ne prepoznaje citac

18 godina
neaktivan

Jel' CD/DVD normalno učitava medije?

16 godina
protjeran
boxer kaže...

Kupio je comp i i windows mu nije bio instaliran.

A sad ga ne moze instalirati

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.9.2010 21:38 (SUPER :)).
18 godina
neaktivan
boxer kaže...

Nema se šta onda zahebavat s time, ako je kupio sastavljen kompjuter nek im nosi da instaliraju zbog garancije, a ako je on sastavljao nek otvori i provjeri jel' sve spojeno kako treba.

Nek stavi jumper na poziciju slave na DVD pogonu, pa onda nek ulazi u Bios i namješta.

Ako ne može tako onda Windows na USB stick i u Biosu nek provjeri jel može stavit USB stick na 1st Boot device i nek instalira sa USB sticka.

Ako ne uspijete uvijek imate opciju da odnesete u neki servis ili kod nekog tko se razumije u te stvari tzv. "lokalni haker" i nek vam pogleda u čemu je riječ.

16 godina
neaktivan
boxer kaže...

Često se zna dogodit kada vam složio računalo ako je hard disk na jumperu postavljen na master a DVD je na master jer pri upaljen on bi prvo očitao hard disk a dvd nemože očitat jer je tad u sukobu zbog jumpera. Uvijek na hard disk mora biti na Master  oznaka MA a DVD mora biti na Slave oznaka SL tad će DVD raditi u učitavanja DVD medija. Ako neznaš koji je jumper na DVD-u postavi na cable select oznaka CS jer taj način komp automatski  namješta i radit če u učitavanju. I još moguće da "IDE" kabel uopće nije spojen a spojen samo s napajanje pa kad pri upaljen svijetli lampica na DVD-u. To treba sve provjeriti tako da nađeš problem. Isto tako i kabel može imat problem kada se jednom meni dogodilo da dvd ne prepoznaje i našao uzrok problema je kabel pa sam zamjenio drugim i dan danas odlično odrađuje. Ove što sam označio debljim slovima to možeš vidjet kučište CD/DVD čitača.

Nenad
16 godina
neaktivan
Nello kaže...

Često se zna dogodit kada vam složio računalo ako je hard disk na jumperu postavljen na master a DVD je na master jer pri upaljen on bi prvo očitao hard disk a dvd nemože očitat jer je tad u sukobu zbog jumpera. Uvijek na hard disk mora biti na Master  oznaka MA a DVD mora biti na Slave oznaka SL tad će DVD raditi u učitavanja DVD medija. Ako neznaš koji je jumper na DVD-u postavi na cable select oznaka CS jer taj način komp automatski  namješta i radit če u učitavanju. I još moguće da "IDE" kabel uopće nije spojen a spojen samo s napajanje pa kad pri upaljen svijetli lampica na DVD-u. To treba sve provjeriti tako da nađeš problem. Isto tako i kabel može imat problem kada se jednom meni dogodilo da dvd ne prepoznaje i našao uzrok problema je kabel pa sam zamjenio drugim i dan danas odlično odrađuje. Ove što sam označio debljim slovima to možeš vidjet kučište CD/DVD čitača.

Upravo tako!

cak sam gotovo 100% sigurna da i da su jumperi isprebacivani,opet bi u biosu trebalo biti vidljiv svaki hardware!

Treba uzeti u obzir da je mala sansa da je sve spojeno IDE cablom,posto je rijec o novoj kompi!

U svakom slucaju treba provjeriti ispravnost ustekavanja hardwarea ili kako sam vec spomenula,procitati u user guidu!

17 godina
neaktivan

Sve riješeno,dvd pogon nije bio dobro ukopčan.
Hvala svima !

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
protjeran
warhed kaže...

Sve riješeno,dvd pogon nije bio dobro ukopčan.
Hvala svima !

Jesan ti reka? xD

BTW jeli redi prototype?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice