Max Adsl na Win 98 ne radi

poruka: 19
|
čitano: 4.503
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Pozdrav!

Prijatelj mi je za firmu nabavio prošli tjedan max adsl opremu za internet prikljucak.

Dobio je samo onaj  Thomson TG 782(i) i sad nakon što je pušten internet od t-coma ne mogu ga nikako koristiti na Windowsima 98 instaliranim na tom kompjuteru.

Internet radi jer sam probao na mobitelu preko wi-fi se spojit i sve je ok. Na kompu je prije bio onaj dial-up internet, ali sam ja u postavkama stavio "never dial a connection".

Thomson je spojen s kompom mrežnim žutim kabelom, ali ne otvara internet stranice preko starog internet explorera.

U čemu bi mogao biti problem? Može li uopće adsl raditi na Win 98?

0 2 hvala 0
18 godina

Trebao bi raditi bez problema, sada možda je nešto u postavkama internet explorera, jel ima još koji program da koristi a da mu treba net?

Probaj instalirati firefox ili neki drugi browser pa vidi sa njima. Jel mrežni adapter ispravno instaliran? 

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

provjeri dali je mreža instalirana, dali su dobre postavke IP adresa i DNS-a, provjeri da nema slučajno neki proxy u IE-u postavljen.

Its no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.
Moj PC  
3 0 hvala 0
18 godina

pretkao me :)

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.3.2013 17:59 (Father_Dougal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

A što to znači da li je mreža instalirana? Gdje se to vidi?

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Max Adsl na Win 98 ne radi
voci kaže...

Ajmo ovako, pokreni device manager (link dolje) i pronađi NETWORK ADAPTERS, tamo pogledaj što piše, ako je network kartica instalirana tamo se mora nalazit.

http://help.aol.com/help/microsites/microsite.do?cmd=displayKC&docType=kc&externalId=222606

Ako možeš kad pokreneš device manager i pogledaš što se nalazi pod network tab slikat ekran i objavit sliku tu na forum, tako da možemo vidjeti što imaš instalirano i da li nešto fali.

Valentin
16 godina
neaktivan

Također valja napomenuti da niti jedan moderan browser ne radi na Win 98.

Prije jedno godinu dana iz fore sam probao upogoniti jedan PC sa Win 98 i nisam se baš proslavio.

Zadnja verzija IE-a za 98 je 6, a i on mi se skršio na skoro svakoj stranici.

Postoji compatibility layeri (KernelEx) ali iz iskustva ne radi dobro (probano sa Operom - meniji su u banani).

Ako je za neku aplikaciju onda dobro, ali za surfanje nikako.

Avatar sadrži sliku igre koju trenutno prolazim.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
voci kaže...

- u CMD ping 127.0.0.1, ping ip modema (obično 192.168.1.1), ping 8.8.8.8 (google). Ako to troje prolazi mreža radi. Ako ne prolatzi znaš gdje tražiti.

- 98 (obavezno SE), ali je i dalje beskoristan za internet, dovoljno smao za fiskalizaciju (sve ostalo treba izbjegavati jer ... = problemi).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
voci kaže...
U čemu bi mogao biti problem? Može li uopće adsl raditi na Win 98?

Naravno da može.

voci kaže...

Network applet u control panelu. Trebaš imati barem mrežni kontroler, i nekakav protokol binding na taj kontroler. U praksi to ti znači da moraš imati instalirani driver za mrežnu karticu, i instaliran TCP/IP protokol sa Win98 CD-a. To je sve što ti treba, nakon toga trebaš samo podesiti.

Pronađi TCP/IP binding na mrežni kontroler i dvoklik na njega da otvoriš properties.

Otvorit će ti se TCP/IP properties. Sada je bitno da podesiš gateway i DNS adrese.

Gateway adresa treba upućivati na lokalnu adresu tvog routera (koja je vrlo vjerojatno 192.168.1.1 kao i moja)

Zatim trebaš podesiti adresu DNS servera, u praksi sam otkrio da za tu svrhu može poslužiti i routerova IP adresa. Tu možeš staviti adresu bilo kojeg DNS servera. Kod mene je na slici routerova adresa. U polje "Host" upisuješ mrežno ime svojeg računala.

Ako imaš više računala u mreži i ne želiš prepustiti routeru automatsko dodjeljivanje adresa računalima, možeš na routeru onemogućiti DHCP, ali onda moraš svakom računalu u mreži ručno zadati jedinstvenu IP adresu, kao na slici:

Napomena, to je Win98 pa moraš nakon izmjena u mrežnom podsustavu restartirati računalo.

I zahvali se što si naletio na jednog mastodonta koji još uvijek ima potpuno funkcionalno win98 računalo :D

Alkaline kaže...

Također valja napomenuti da niti jedan moderan browser ne radi na Win 98.

Treba znati što radi a što ne radi. FF 3.6 radi kako treba sa kernelexom. A moderne verzije imaju svojih mušica (treba se čak i rekompajlirati kako bi proradile, a to je izvan dosega većini korisnika).

Alkaline kaže...

Zadnja verzija IE-a za 98 je 6, a i on mi se skršio na skoro svakoj stranici.

IE 6 više ne može prikazati gotovo niti jednu stranicu koja nije posve trivijalna.

Alkaline kaže...
Postoji compatibility layeri (KernelEx) ali iz iskustva ne radi dobro (probano sa Operom - meniji su u banani).

Ako je za neku aplikaciju onda dobro, ali za surfanje nikako.

Može se i surfati (ako se baš mora) iako je kompatibilnost dostupnih browsera sa modernim web tehnologijama dosta niska, a i web je postao znatno više hardverski zahtjevan u odnosu na vrijeme kada je vladao win98 kompatibilni hardver, što znači i da je surfanje postalo izazov takvom hardwareu.

KernelEx radi odlično, samo treba implementirati više funkcija i treba ga znati konfigurirati. Budući da je to community projekt gdje ljudi uglavnom dodaju featurese koji njima trebaju. Starije verzije Opere rade (mislim da sam isprobavao 10.60).

Na kraju i jedno upozorenje, win9x sustavi nisu poznati po svojim sigurnosnim mehanizmima, a niti jedan AV više ne šljaka na njima (Avast je zadnji imao podršku). Pazi što radiš, iako, komična je situacija i da većina malewarea više ne funkcionira na Win9x. Ako je računalo za nekakav posao, ne bauljaj po internetu više nego što je potrebno kako bi smanjio rizik da ti se nakači nekakvo sranje na sustav.

Ako nemaš nekakav poseban razlog za korištenje Win98, kupi neku rabljenu kantu koja može pogoniti WinXP, i riješit ćeš se hrpetine problema sa nekompatibilnošću i sigurnošću.

0xBADC0DE
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.3.2013 22:57 (rustweaver).
14 godina
neaktivan

Hvala svima na pomoći... pokušati ću pokrenuti to sutra jer je kompjuter u prostoru od prijateljeve firme.

Dobro ste pogodili, treba mu za fiskalizaciju, a ako će biti problema sa surfanjem predložiti ću mu da promijeni komp ili instalira noviju verziju windowsa (ako mu je hardware uopće kompatibilan) :)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
voci kaže...

Dobro ste pogodili, treba mu za fiskalizaciju, a ako će biti problema sa surfanjem predložiti ću mu da promijeni komp ili instalira noviju verziju windowsa (ako mu je hardware uopće kompatibilan) :)

XP uredno radi na 256 MB RAM-a naviše (možeš ga nagurati i na 128 MB RAM-a ali to više nije ugodan rad). Procesor i nije toliko bitan, i 400 MHz PII će ga pogoniti kako treba, problem su korisnički programi. Čak i obično surfanje po netu više nije nezahtjevna radnja i kudikamo nadmašuje zahtjeve samog operacijskog sustava. Za imalo ozbiljnije surfanje nikako ići ispod 512 MB RAM-a i nekakvog Athlona ili PIII na 1 GHz (i to ne uključuje gledanje videa, H264 je zahtjevan codec).

0xBADC0DE
14 godina
neaktivan

Komp  ima  manje  od 128  mb  rama  kolko  sam  vidio.  mrezna  nije  instalirana.

kad sam otišao u device manager našao mi je pod network samo dial-up modem a ne pokazuje ništa drugo. dal to znači da nema mrežne u kompjuteru?

0 0 hvala 0
17 godina

da...nisu instalirani driveri za mrezu...

naci tip maticne ploce(ako nije kartica) i nac LAN ili ti ga NETWORK drivere...

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.3.2013 15:46 (Abomb).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

Ja nemam pojma o spajanju na internet, konfiguriranju mreze, postavkama modema, wi-fi -u, dns serverima itd itd... Vjerojatno se pitate, pa kojim si ti cudom ne videnim onda spojen na internet?

Eeeeeeeeeeeeeeee ja imam tajnu. Koju samo par ljudi zna! Kad se ne mogu spojiti na internet ja zovem SLUZBU ZA KORISNIKE i vjerovali ili ne oni mi kazu sto da napravim da se spojim na tu cudesnu mrezu zvanu internet i to jos od vremena windowsa 98, pa do evo danasnjih windowsa 8. Cak im je i besplatan broj koji mogu nazvati, aaaaaaaaaaa kakva sve cuda nece danas smisliti.............

1 4 hvala 0
14 godina
neaktivan

Dobro...još  samo  jedno  pitanje:  gdje  se  vidi  tip  matične  i  dal  su  driveri  sadržani  na  win  98  cd.  ako  ga  npr.  skinem  s  torrenta  i  sprzim?

0 0 hvala 0
14 godina

Neka si najbolje kupi novi komp uz novi software (za fiskalizaciju itd..)

Otvori kuciste, procitaj ime i model maticne, pogledaj da li je mrezna kartica u pci slotu ili je na maticnoj port..Procitaj ime i model.

onda, google: "drivers realtek xxxx"   (e tu fino kucas drivers i ime mrezne kartice i model).

Na win98 cdu imas dodatnih drivera ali ne vjerujem da ces se snaci i ne vjerujem da ima za tu sto trazis. Nije ljubazan kao winxp i noviji da te nista ne pita nego moras rucno. E to su pravi windowsi :)

@korisnicka podrska - sigurno :), vecina ih se javi misleci kako ce srediti problem i onda zovu nekog iskusnijeg. Tako da o reliktnim windozima sigurno nemaju pojma :)

ja
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.3.2013 18:49 (bender_007).

0 0 hvala 0
18 godina
voci kaže...

Dobro...još  samo  jedno  pitanje:  gdje  se  vidi  tip  matične  i  dal  su  driveri  sadržani  na  win  98  cd.  ako  ga  npr.  skinem  s  torrenta  i  sprzim?

Za matičnu je često pomagalo otkucati dxdiag u start/run - starije verzije su ponekad znale očitati model matične. Inače, otvori i pogledaj.

Da postoje driveri za tu mrežnu, windows 98 bi ih već instalirao.

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
17 godina
voci kaže...

Komp  ima  manje  od 128  mb  rama  kolko  sam  vidio.  mrezna  nije  instalirana.

kad sam otišao u device manager našao mi je pod network samo dial-up modem a ne pokazuje ništa drugo. dal to znači da nema mrežne u kompjuteru?

-kao što sam predpostavljao.. staro računalo (nema integriranu mrežnu), 128MB...

-mrežna kartica je potrebna (mada postoje i USB driveri), od 35-50kn. Rizično, sitni troškovi se kumulativno nakupe pa može ispasti skuplje od trenutnog prelaska na nešto novije.

-bolje nabaviti bilo kakvo novije računalo (više RAMa, mreža) ili ključ u bravu (to je danas realna situacija).

-.. ima i treće rješenje. Umjesto fisklanog PC-programa, uređaj, za sitnije potrebe dovoljan ali tad nema kemijanaj s računima. To je gledajući licence i ostalo, najpovoljnija opcija. Nešto slično je u BiH.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
voci kaže...

Komp  ima  manje  od 128  mb  rama  kolko  sam  vidio. mrezna  nije  instalirana.

Pa gdje ste uštekali mrežni kabel? Da se možda ne radi o ISDN kartici?

Avatar sadrži sliku igre koju trenutno prolazim.
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.3.2013 19:19 (Alkaline).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice