Korisnici na Win 7

poruka: 9
|
čitano: 2.948
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Korisnici na Win 7

Imam par pitanja za nekog ko prilicno dobro vlada temom.Naime...

Zelio bih da nanovo formatiram komp i stavim Win 7.Posto radim prilicno na njemu, bitne stvari, a pri tom imam zenu i malog klinca,poblem se vec nazire..Namigiva

Dakle , zelim da postavim admin nalog za sebe i jedan obicni user za zenu i klinca.Cuo sam da je administratorski nalog u win 7 skriven po defaultu.Dakle

1. Da li da napravim naloge pri samoj instalaciju Win7 ili, naknadno kad se zavrsi.Tj., vjerovatno bih trebao napraviti prvo admin nalog pa onda ovaj drugi?Jel tako?Kako da aktiviram admin nalog da budem siguran da moj ima administratorske moci?(narvano, admin treba imati lozinku)

2.Kad instalisem programe, kako da neke stavim samo za sebe, odnosno da li je to moguce, da oni nemaju moj softver koji mi sluzi za posao, a neke igrice da budu samo na niihovom nalogu? Kako se to generalno rjesava?

Koknretno, treba da stavim kompletan Adober CS4 koji mi treba za posao a pri tom ne zelim da oni imaju ikako pristup tome.

3.Zelim da oni ne mogu nista instalisati niti deinstalisati bez admina tj. mene.To moze?

4.Kako u tom slucaju se Win ponasa, da li zauzima nesto mnogo vise prosotra po diskovima ili ne?

5.Oni prepostavljam mogu imati svoj desktop, slikice i te stvari, nezavisno od mog, jel tako?

6.Sve u svemu zelim da oni imaju nesto edukativno sofvera za klinca i koju igricu, sto ja ne zelim da imam na svom nalogu.Medjutim, ako recimo zelim da jedan program XY bude dostupan i njima i meni, kako onda?

7.Da li oni mogu obrisati neki fajl koji sam ja napravio? Kako to urediti da nemogu?

Hvala unaprijed...svaki savjet je dobrodosao.

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Korisnici na Win 7
Kops kaže...

Zelio bih da nanovo formatiram komp i stavim Win 7.Posto radim prilicno na njemu, bitne stvari, a pri tom imam zenu i malog klinca,poblem se vec nazire..Namigiva....

....

Znam za samo jedno..Kad instaliras programe u vecini ces dobiti ponudu da instaliras samo za Acount na kojem je instalacija (u tvom slucaju Administrator) ili za sve ostale Usere tog racunala....

17 godina
neaktivan
Korisnici na Win 7

Možeš staviti obične accounte i na administratorski stavi password. Tako da ako treba nešto instalirati/uninstalirati i slično, pita za admin pass.

A lesson is learned but the damage is irreversible.
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.11.2009 17:09 (D4RKL1NG).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ray_OGF kaže...
Kops kaže...

Zelio bih da nanovo formatiram komp i stavim Win 7.Posto radim prilicno na njemu, bitne stvari, a pri tom imam zenu i malog klinca,poblem se vec nazire..Namigiva....

....

Znam za samo jedno..Kad instaliras programe u vecini ces dobiti ponudu da instaliras samo za Acount na kojem je instalacija (u tvom slucaju Administrator) ili za sve ostale Usere tog racunala....

Nesto se ne sjecam iz razloga sto sam prije uvijek ima samo jedan, svoj , nalog.Vjerovatno ako prvo napravim naloge pa krenem u instalaciju, da ce me u tom slucaju pitati..

18 godina
Korisnici na Win 7

Onaj račun pod kojim instaliraš Win 7 ti spada u administratorsku grupu, stavi password na njega, taj račun u stvari koristiš za sve administratorske poslove, u što spada i instalacija programa

Nakon toga napravi korisničke račune.

Kad budeš instalirao programe na svoj račun dobit ćeš opciju, "only this account" ili "all users"

Na druge korisničke račune programi se mogu instalirati jedino ako se unese šifra tvog korisničkog računa.

Isto tako tvoji ukućani neće moći pokretati programe na svojim korisničkim računima  koji mijenjaju sistemske datoteke , i ako ih imaju instalirane na svojim računima bez da unesu password tvog računa

Naravno, UAC ne diraj, ostavi ga ne defaultu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.11.2009 18:45 (Floki).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Floki kaže...

Onaj račun pod kojim instaliraš Win 7 ti spada u administratorsku grupu, stavi password na njega, taj račun u stvari koristiš za sve administratorske poslove, u što spada i instalacija programa

Nakon toga napravi korisničke račune.

Kad budeš instalirao programe na svoj račun dobit ćeš opciju, "only this account" ili "all users"

Na druge korisničke račune programi se mogu instalirati jedino ako se unese šifra tvog korisničkog računa.

Isto tako tvoji ukućani neće moći pokretati programe na svojim korisničkim računima  koji mijenjaju sistemske datoteke , i ako ih imaju instalirane na svojim računima bez da unesu password tvog računa

E super.....nisi mi samo rekao za datoteke, da li ih oni mogu slucajno obrisati...

E znas , jos nesto sto me buni.....  "Onaj račun pod kojim instaliraš Win 7 ti spada u administratorsku grupu, stavi password na njega, taj račun u stvari koristiš za sve administratorske poslove, u što spada i instalacija programa"....sta je onda sa onim, da je admin racun skriven po defaultu u WIN 7 i Visti  te da se treba "enable"

.Evo guglao sam i pise

Enable the Administrator account:

Step 1: Open the command prompt in administrator mode
* Type ‘cmd’ in the start menu search box:

* Right click on the Program ‘cmd’
* Select “Run as administrator”:

Step 2: In Command Prompt:
* Type in the command ‘net user administrator /active:yes’

Jel to znaci da ce tek tad, taj racun koji sam ja napravio tokom instalacije Win 7 biti pravi administrator, ili ce to biti neki novi admin....malo me buni

18 godina

Račun Administrator ti ne treba niti za jedan administratorski posao, sve moguće administratorske poslove radiš preko svog računa kojeg si formirao prilikom instalacije, pošto onaj račun kojeg napraviš tijekom instalacije ide u grupu Administrators, on se npr. zove Floki, nije to račun Administrator, ali pošto s njim radiš sve administratorske poslove, onaj račun Administrator ti ne treba, a do njega se ponovno ne može ni doći, nego preko tvog računa, standard user ne može do njega. Uopće ne trebaš enable računa Administrator, pošto sa svojim računom imaš administratorske ovlasti i radiš sve. Standard useri ne mogu čak ni slučajno obrisati sistemske datoteke, dakle ni one u mapi Windows,ni one u mapi Program files.

Taj račun Administrator možeš omogućiti na više načina, ali za to nemaš nikakve potrebe, pošto sa svojim računom kojeg si napravio tokom instalacije obavljaš administratorske poslove.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.11.2009 19:07 (Floki).
17 godina
neaktivan
Korisnici na Win 7

U redu.

Ako ja tokom kreiranja Windowsa napravim admin racun XYZ sa lozinkom , da li onda prilikom pokretanja nekih fajlova imam ono"ran as administrator" ili se to moze izbjeci sa Administrator racunom, pa kad pokrecem fajlove da se to odmah zna da zelim sa administrtorskim "mocima"?!

0 0 hvala 0
18 godina
Kops kaže...

U redu.

Ako ja tokom kreiranja Windowsa napravim admin racun XYZ sa lozinkom , da li onda prilikom pokretanja nekih fajlova imam ono"ran as administrator" ili se to moze izbjeci sa Administrator racunom, pa kad pokrecem fajlove da se to odmah zna da zelim sa administrtorskim "mocima"?!

Sa računom Administrator takvih "problema" imati nećeš, međutim, nisam baš vidio da netko koristi račun Administrator u svakodnevnom radu, postoji ti jedna korisna stvar kod toga "run as administrator", ako neki maliciozni program bez tvog znanja pokušava instalaciju, taj UAC će iskočiti, pa ti je to dobro osiguranje od malicioznog software-a, a ti privremeno možeš i isključiti UAC, pa ga poslije ponovno uključiti da ti standard usersi ne bi stekli potpuni pristup. Ako baš hoćeš mogu ti opisati način omogućavanja računa Administrator, i isključivanja ovog kojeg si formirao tokom instalacije, ali ja zbilja ne vidim neku tlaku u tome da unesem password jednom ili dva puta na dan.

Uglavnom, bolji ti je način da radiš sa računom koji si formirao pri instalaciji i da privremeno isključiš UAC (ne zaboravi ga ponovno vratiti na default!) i tako izbjegneš ono "ran as administrator", nego da koristiš račun Administrator u svakodnevnom poslu .

A oni ne mogu imati pristup u tvoju korisničku mapu, dakle sve ono što držiš u svojoj korisničkoj mapi ,oni ne mogu ni vidjeti,  a kamoli obrisati.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.11.2009 21:21 (Floki).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice