Pozdrav, imam ozbiljniji problem sa memorijskom karticom. Kapacitet je 8 gb (7.4) i nedavno sam prebacivao sim karticu i kad sam upalio telefon na memorijskoj kartici nema nista. Bila je skoro citava zauzeta, i tako je pisalo da ima par mb slobodno ali u njoj su svi fajlovi jednostavno nestali. Nekako sam vratio te fajlove ali u chk fotmatu. Pokusavao sam neke programe poput chk-back, unchk3 itd. Nista nije pomoglo. Na njoj imam svoje neke stare video klipove koje bi rado volio pogledati i muzike i ostalih meni bitnih stvari. Moze li neko pomoci ?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav, imam ozbiljniji problem sa memorijskom karticom. Kapacitet je 8 gb (7.4) i nedavno sam prebacivao sim karticu i kad sam upalio telefon na memorijskoj kartici nema nista. Bila je skoro citava zauzeta, i tako je pisalo da ima par mb slobodno ali u njoj su svi fajlovi jednostavno nestali. Nekako sam vratio te fajlove ali u chk fotmatu. Pokusavao sam neke programe poput chk-back, unchk3 itd. Nista nije pomoglo. Na njoj imam svoje neke stare video klipove koje bi rado volio pogledati i muzike i ostalih meni bitnih stvari. Moze li neko pomoci ?
Kad ti se tako nešto dogodi, naj-najvažnija stvar je ništa ne zapisivati na karticu (ili disk ili USB stick)! Kažeš da si uspio vratiti te fajlove, ali u chk formatu - to pomoću chkdska, odnosno skeniranja iz Windowsa? S tim si si vjerojatno uništio sadržaj na kartici, odnosno otežao mogućnost povratka datoteka.
Sad eventualno možeš pokušati s nekim programom za "odbrisivanje" (undelete) datoteka (ovdje imaš veliki popis takvih programa), s uključenom funkcijom deep scan, pa možda, ali samo možda uspiješ nešto spasiti. Uglavnom, ne računaj na to.
Nadam se da si iz ovog naučio dvije stvari - prva je ono iz prvog odlomka, da ništa ne zapisuješ na uređaj/medij s kojeg ti se nešto slučajno obrisalo, a druga je da uvijek imaš backup (rezervnu kopiju) svih bitnih stvari pa ako ti se doista dogodi brisanje nečeg tebi važnog, imaš kopiju na sigurnom.
Ja sam sličnu situaciju imao sa fotićem.
Imao sam preko 200 slika i onda je od cure brat slučajno formatirao karticu i da bi stvar bila gora slikao je još par fotki nakon toga. Skinuo sam program Recuva i s njim proskenirao karticu. Trajalo je par sati, ali se isplatilo.
Uspio sam vratiti sve slike, bez obzira što je kartica bila formatirana i što je bilo slikano nakon toga.
Pokušaj, neće te ništa koštati, a možeš vratiti stvari. Ne znam dal se smije staviti link, pa samo googlaj Recuva. Ima i besplatna verzija za korisnike.
-važnija pouka, prije nego kreneš u 'popravke', moraš znati.. znati rezultati, jer internet je izvor svakakvih informacija, ili ti podaci nisu toliko važni.
pravila s flash memorijama i pokušajima spašavanja:
- dizajnirane su tako da u slučaju 'dobrog' kvara podatci ostanu zaštićeni (neizbrisivi, zaključani) ali kvarovi nisu predvidljivi.
- kvar ponekad uopće nije kvar-HW, može jednako biti soft, npr virus, bitlocker, itd.. pa do saferemovea kojeg juzer nije koristio ili unmountanja. Poneki juzer ni ne zna da je npr zaključao podatke, npr truecryptom.. 'djed mraz kategorija' (njega tad optužim kao krivca jer juzer nije nikad kriv).
- brisanje je brisanje, ako se snimi neki drugi sadržaj, većinom nepovratno (nije kao HDD). Zato nikad chkdsk, jer je njegov rezultat beskoristan, primarno za OS i hdd, pogotovo za multimedijalne datoteke (crc i logika nemaju veze s nulama-jedinicama.. višestruko teže nego npr .exe ili .doc.. za rekonstrukciju ukoliko neki dio nedostaje.)
- recovery/undelete alata ima dovoljno, problem može biti odabrati pravi-odgovarajući. Opet npr Hirens i sl. nude dovoljno, bez potrebe za npr crackanjem i sl nepotrebnim stvarima. Npr neki free-trial i sl mogu imati ograničenja i tražiti kupnju. Ne koristiti sve što se nađe na netu, barem proćitati-izgooglati, pa ako ništa drugo npr top-10 najboljig alata (to vrijedi i za ostale stvari) i tad pročitati osnovne stvari kao što može ili za što je specijaliziran..
-prvo pitati/znati.. (i oni koji znaju i imaju alat ne uspiju svaki put, ne treba amaterski smanjivati šanse na ćoravo), + malo sreće, pa tek tad krenuti u spašavanje. Ili ništa ne dirati, tad postoje šanse...
Jedino što ti još preostaje je da pomoću nekog hex editora pogledaš sadržaj na počecima .chk datoteka - možda uspiješ identificirati neke datoteke kao MP3-ce ili videodatoteke, pa ih preimenovati i pokušati reproducirati. No ne vjerujem baš da ćeš tu imati uspjeha jer bi programi koje si naveo u prvoj poruci trebali sami raditi istu stvar.
upravo sam sad na telefonu nasao dosta svojih slika vracenih, ima par kojih ne moze otvoriti. I nasao sam par klipova
ali to je samo mozda 1/4 onoga sto je bilo. daje mi neku nadu da mogu vratiti

. Evo kako to izgleda 
ne vjerujem. Imate u ovom videu sve