Hp laptop DV6000 zbog nekakvog kvara na matičnoj ne prepoznaje hdd.Poravka je dosta skupa pa sam pokušao instalirati xp na vanjski usb disk(sata 250 gb).Kod instalacije laptop uredno prepozna ovaj vanjski usb disk i instalacija ide sve do kopiranja datoteka na sami disk,prekopira se nekih 10 do 15% xp i onda se prekine instalacija uz plavi ekran sa natpisom da se instalacija prekida zbog greške na nekom komadu hardvera.Sve ovo sam probao i na desktop računalu koje je potpuno funkcionalno ali se pojavljuje ista greška.Možda neko ima neku ideju,nešto vezano uz sami disk(ntfs,fat32)ili neki drugi problem.Inače sam lutao po forumima ali nisam baš našao odgovor.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Zbog načina rada windowsa, zaboravi instalaciju na USB hdd.
Ostaju ti samo Linux live distribucije (Fedora 13, Linux Mint, Ubuntu) koje možeš stavit na taj hdd i radit tako dok ne popraviš lap.
Kaže da mu MBO ne prepoznaje nikakav HDD pa ništa od toga.
EDIT: zašto desktop komp??
Kasnije sam probao na ispravnom desktop računalu ali se javlja ista greška kao na laptopu?
Windowsi se NE MOGU instalirati na USB hdd nikako. HDD mora biti spojen na SATA/IDE na matičnoj ploči da bi mogao instalirati windowse na njega. Ako je disk spojen na USB pa na komp, ništa od instalacije.
EDIT: spojiti na SATA u desktop kompu, instalirati windowse na njega, spojit natrag na USB pa na laptop = bad idea. Ili se neće bootati ili će dobiti BSOD na bootu 100%.
Davno sam negdje pročitao da se na neke usb stikove može instalirati os,možda čak i u bugu ali se nesjećam kakvi su to stikovi pa sam po toj logici probao instalirati xp na izjenjivi usb disk.
Davno sam negdje pročitao da se na neke usb stikove može instalirati os,možda čak i u bugu ali se nesjećam kakvi su to stikovi pa sam po toj logici probao instalirati xp na izjenjivi usb disk.
Ne, ti možeš pokrenuti instalaciju sa sticka na disk.
Npr. imaš Asus EEE (nema CD/DVD čitač) i želiš instalirati windowse na njega. Izvedivo. Treba jedan program, USB od 4gb i cd od Windowsa. Program pripremi USB i kad ga se stavi u lap, instalacija može početi.
Imam ovaj Ubuntu 9.nešto, misliš li da linux ide na taj način na izmenjivi disk pa da probam.
Windowsi se NE MOGU instalirati na USB hdd nikako. HDD mora biti spojen na SATA/IDE na matičnoj ploči da bi mogao instalirati windowse na njega. Ako je disk spojen na USB pa na komp, ništa od instalacije.
EDIT: spojiti na SATA u desktop kompu, instalirati windowse na njega, spojit natrag na USB pa na laptop = bad idea. Ili se neće bootati ili će dobiti BSOD na bootu 100%.
preko usb neće radit nikad, ali ništa ga ne košta probat preko sata, kao što sam rekao možda nekim čudom proradi...
Malo pogledaj na netu jel se moraju poduzeti neki posebni koraci da bi dignuo Ubuntu sa USB sticka/HDDa. Ako ga imaš na CDu, samo ubaci CD u lap i vozi.
preko usb neće radit nikad, ali ništa ga ne košta probat preko sata, kao što sam rekao možda nekim čudom proradi...
Kaže da mu MBO u lapu ne prepoznaje diskove. A i kad bi napravio što ti predlažeš (instalirati na desktopu pa spojiti disk u lap) dobio bi BSOD na lapu 100%. Znam jer sam probao. Disk sa starom instalacijom XPa sa jednog drugog kompa sam ubacio u svoj. Različiti su chipseti i dobije se odmah BSOD kod bootanja.
Takav usb(bootabilni usb stick) sa kojeg se može instalirati xp već imam,to nije neki veliki problem i ide bez problema osim na stara računala koja nemaju opciju bootanja sa usb-a.
Hvala na ovim savjetima probaću to kroz tjedan,nažalost sutra ponovo na posao,ako uspijem ili ne biće ovdje na forumu.Pozz
Sum_of_all_fears
imaš pravo, nije mi palo na pamet to za chipset...ja sam tako jednom instalirao na hard u laptopu i poslije je bootao na tom istom preko usb-a...na drugom sigurno nebi...
jedino kad bi probao u drugom istom laptopu preko sata...možda onda...
evo tu i hvala :)
Evo sa bloga jednog člana ovog foruma. 
http://blog.frankovic.net/2010/06/install-windows-server-2008-r2-or-windows-7-on-usb-stick/
Uspio sam instalirati Ubuntu 9.04,sve radi bez problema samo se treba malo naviknuti na drugi OS.Probao sam i Win7 kod instalacije dobivam poruku da se windowsi ne mogu instalirati na vanjski usb disk što definitivno znači da zbog same konstrukcije windowsa nije moguće instalirati ih na usb disk.