DirectDraw fullscreen problem

poruka: 24
|
čitano: 4.220
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Imam problem s DirectDraw i to u fullscreenu!

Naime, pokušao sam pokrenuti starije igre npr. Starcraft 1, i ranije od toga, ali desi se sljedeće:

1. igra se pokrene

2. čuje se glazba, ekran crni

3. čuje se glazba, ekran kao da je otišao u stand by mode

4. ctrl+alt+del i kill the game {#}

I tako je jednog dana (danas) odem u DxDiag vidjeti jel sve u redu s DirectX-om i pokreće redom one testove... DirectDraw test pokrenem - prvo idu dva testića preko dijela ekrana. To je prošlo ok. Ali kad je trebalo pokrenuti po cijelom ekranu javio se onaj problem ranije opisani (crnilo ekran i kao stand by mod pa kombinacia c+a+d).

Zaključim da bi možda trebalo reinstalirati DIrectX ili updejtat, i krenem ja to napraviti, ali mi kaže da imam najnoviju verziju...

Dakle, pitanje jest - kako riješiti ovaj problem?!

Hvala svima na pomoći!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: DirectDraw fullscreen problem
Rakun kaže...
Dakle, pitanje jest - kako riješiti ovaj problem?!

Hvala svima na pomoći!

Pretpostavljam da ti je OS > WinXP. Nažalost ne može se puno jer je directdraw deprecated API. Možeš pokušati sa updateom grafičkih drivera (ili čak vraćanjem na neku stariju verziju), i compatibility modovima...

Oscar-Mike-Golf Whiskey-Tango-Foxtrot
16 godina

Da, OS mi je stari dobri WinXP koji nisam reinstalirao ima već sigurno 4-5 godina...

Što je najgore to je radilo sve skupa prije, ne znam zašto je prestalo raditi... {#}

Probao sam i s novim grafičkim driverima (nvidia), ali nema promjene...

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.7.2012 18:41 (Rakun).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
protjeran

Kakve veze Starcraft ima veze s directXom i directDrawom? Koliko ja znam nikakve. Starcraft 1 koristi softversko renderiranje. Vjerovatnije je problem možda s rezolucijom monitora koju ovaj ne podržava. Pokušaj za test smanjiti rezoluciju monitora na 1024x768 možda uspiješ.

Programko http://programko.bloger.hr
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.7.2012 18:54 (Programko).

0 0 hvala 0
16 godina

Rezolucija mi i jest na 1024x768...

Mislim problem je kod starijih igara više DOS orijentiranih...

18 godina
protjeran

Možda problem s Driverom od monitora, ili ti nešto nije uredu s grafičkom.  Starcraft ti nije DOS igra, pa da ti stvara probleme. Pod WinXP-om bi trebao raditi bez problema. Ja sam ga igra prije 15tak mjeseci na XPu sp3.

Isto je moguće da imaš neku stariju verziju Starcrafta. Wikipedija kaže da je zadnja verzija 1.161.

1 0 hvala 1
16 godina
Jel nisu svi driveri za monitor isti?
Imam stari dobri CRT ekran...
16 godina
neaktivan
Programko kaže...

Kakve veze Starcraft ima veze s directXom i directDrawom? Koliko ja znam nikakve. Starcraft 1 koristi softversko renderiranje.

Pa zar DirectDraw nije API za rad sa 2D grafikom? :D

16 godina
neaktivan
Rakun kaže...

Luda ideja, ali ako je CRT probaj smanjiti refresh rate, tko zna...

18 godina
protjeran

Nisam siguran, nagađam. jesi možda nešto mjenjao na PC-u?

0 0 hvala 0
18 godina
protjeran
rustweaver kaže...
Programko kaže...

Kakve veze Starcraft ima veze s directXom i directDrawom? Koliko ja znam nikakve. Starcraft 1 koristi softversko renderiranje.

Pa zar DirectDraw nije API za rad sa 2D grafikom? :D

Da ali ga starcraft ne koristi. Starcraft je nastao puno prije nego je DirectDraw postao popularan. 

18 godina
protjeran

- Dupli post :-)

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.7.2012 19:21 (Programko).
16 godina
rustweaver kaže...
Rakun kaže...

Luda ideja, ali ako je CRT probaj smanjiti refresh rate, tko zna...

Pa igre koje planiram pokrenuti i jesu u 2D-u..

Kad pokrećem igre, monitor sam mijenjaju rezoluciju i stavlja svoj refresh, ali idem probat...

--- Nope, ništa... Probao sam pokrenuti ALien Carnage s DOSBoxom, ali isto - monitor ide mijenjati rezoluciju i ostane sve crno...

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.7.2012 19:29 (Rakun).
16 godina
Programko kaže...

Ništa nije mijenjao na njemu ni overclockano od kada je prije 5-6 godina kupljen.

P.S. Pusti Starcraft to je samo primjer... ajd uzmi npr. NFS Porsche - to mi više srce lomi... {#}

18 godina
protjeran

Pokušaj s starim driverima od grafičke. Originalnim što si dobio s karticom. Jel ti netko zatamnio monitor, meni su to huligani iz ureda dva puta podvalili :-DDD

0 0 hvala 0
16 godina
Programko kaže...

Pokušaj s starim driverima od grafičke. Originalnim što si dobio s karticom. Jel ti netko zatamnio monitor, meni su to huligani iz ureda dva puta podvalili :-DDD

Kako to misliš zatamnili?

18 godina
protjeran

Kad smanjiš osvjetljenje monitora, monitor bude crn. A sorry vidim da možeš pokrenuti TaskManager, znaći nije do toga.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.7.2012 19:46 (Programko).

0 0 hvala 0
17 godina
Rakun kaže...
Programko kaže...

Ništa nije mijenjao na njemu ni overclockano od kada je prije 5-6 godina kupljen.

P.S. Pusti Starcraft to je samo primjer... ajd uzmi npr. NFS Porsche - to mi više srce lomi... {#}

-naravno.. (Porche).. staro-novo. Radi na 98. Možda bi radio na XPu s prastarim detonatorima i sl. Za neke druge igre je potreban npr WinG. (iz vremena 3.11, sve do 98).

-Starcraft, 90% securom. Original CD, pitanje koji patch (nikad nisam išao iza 1.18 ili 16.. )

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

@Programko

Bez DirectX-a nema pristupa hardwareu. Imas normalno i GDI kao highlevel API za crtanje ali je prespor za igre.

Pretty much od Win95, windoze su imali neki API za direktan pristup hardwareu. Ako me sjecanje ne vara, prije DirectDrawa je to bio Games For Windows WinG (wikipedija majka), koji je radio i na 3.1.1, koji je bio prejadan.

@autoru teme

Najbolji savjet ti je degradacija drivera, tj. nemoj instalirati najnovije, instaliraj najstarije koji ti jos uvijek rade. Zvuci cudno, ali objasnit cu. Rustwaver je vec dao odlicnu naznaku: zbog cinjenice da je DirectDraw deprecated APi, driveri nisu obavezni podrzavati funkcionalnosti, tako da je lako moguce da implementacija ne postoji.

Ako degradiras drivere, imas sansu naletjeti na verziju koja jos uvijek ima directdraw kod u sebi. Sve ovisi o tome koliko ti je nova graficka kartica.

edit:

Bas googlam za neki bridge driver, ako ista nadjem postat cu. Ako ne postoji, ovo bi mogao biti bas zanimljiv OSS projekt: bridge izmedju vintage DDraw interfacea i novog DirectX-a.

edit 2:

Bingo - link na bridge driver! Ovdje je clanak koji me uputio na pravo mjesto: http://www.rockpapershotgun.com/2010/09/07/direct-draw-hack-helping-the-aged-on-win-7/

Well as for the ending - damn right I'm learning, you may ask for the door - end over end... well I hate how the clouds hide the gasps from above!
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.7.2012 21:27 (Deus ex machina).

0 0 hvala 2
16 godina

Moja grafička je nvidia 7600GT (malo je stara, al je dobra - čitaj, radi).

Znaš trebao bih se vraćati natrag s driverima?

Nego imam DirectX 9.0c i jel ne bi u njemu trebao biti DirectDraw? Poanta je da DD radi kad nije full screen kad se stavi po punom ekranu onda zašteka?

Isto sam pokušao pomoću DOSBoxa neke igre pokretati, ali ne pali.

17 godina
neaktivan
Rakun kaže...

Moja grafička je nvidia 7600GT (malo je stara, al je dobra - čitaj, radi).

Znaš trebao bih se vraćati natrag s driverima?

Nego imam DirectX 9.0c i jel ne bi u njemu trebao biti DirectDraw? Poanta je da DD radi kad nije full screen kad se stavi po punom ekranu onda zašteka?

Isto sam pokušao pomoću DOSBoxa neke igre pokretati, ali ne pali.

To ti je bas taj problem koji je opisan u linkovima. DirectDraw je API za 2D crtanje - dakle, bit-blittanje, stara funkcionalnost gdje uz pomoc maske neke pixele paintas a neke ne. Ta funkcionalnost je odavno arhivirana i vise se ne koristi, danas se sve radi kao poligon+textura+shader. Zato jer graficka to izvrsava, dok 2D API vrti procesor.

Kad nisi u Fullscreenu, onda DirectDraw nema ekskluzivni pristup ekranu i inputu, dakle, mora ici kroz tipicne windows kanale gdje mu je dodijeljen prozorski koordinatni sustav gdje crta, a window manager to croppa i pozicionira gdje treba. Kad predjes u fullscreen, DirectDraw je majka - mozes maltene zamisliti da si bootao u neki drugi OS.

Ovaj ddraw hack koji sam ti linkao bi trebao bez muke rijesiti tvoj problem, isprobaj pa javi da li radi.

Well as for the ending - damn right I'm learning, you may ask for the door - end over end... well I hate how the clouds hide the gasps from above!
16 godina

To ti je bas taj problem koji je opisan u linkovima. DirectDraw je API za 2D crtanje - dakle, bit-blittanje, stara funkcionalnost gdje uz pomoc maske neke pixele paintas a neke ne. Ta funkcionalnost je odavno arhivirana i vise se ne koristi, danas se sve radi kao poligon+textura+shader. Zato jer graficka to izvrsava, dok 2D API vrti procesor.

Kad nisi u Fullscreenu, onda DirectDraw nema ekskluzivni pristup ekranu i inputu, dakle, mora ici kroz tipicne windows kanale gdje mu je dodijeljen prozorski koordinatni sustav gdje crta, a window manager to croppa i pozicionira gdje treba. Kad predjes u fullscreen, DirectDraw je majka - mozes maltene zamisliti da si bootao u neki drugi OS.

Ovaj ddraw hack koji sam ti linkao bi trebao bez muke rijesiti tvoj problem, isprobaj pa javi da li radi.

Radi za sada, ali treba to još testirati za konačnu ocjenu... {#}

Puno ti hvala!

18 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

@Programko

Bez DirectX-a nema pristupa hardwareu. Imas normalno i GDI kao highlevel API za crtanje ali je prespor za igre.

Pretty much od Win95, windoze su imali neki API za direktan pristup hardwareu. Ako me sjecanje ne vara, prije DirectDrawa je to bio Games For Windows WinG (wikipedija majka), koji je radio i na 3.1.1, koji je bio prejadan.

Ok, po tome OpenGL, allegro, Glide API koriste DirectX u pozadini za pristup hardveru. Ne bih rekao da je to točno. Godina je 1995 i grafičke kartice su relativno jednostavne i sve rade na isti način, Voodoo Chip je izašao tek 1996. A ja se sječam nekih impresivnih PC grafika na Pentiumu 166Mhz iz tog vremena. A do 2000 neke, nitko nije ni znao što je to DirectX. Usto mislim da je GDI bez problema može gurati starcraft jer nema tu neke komplicirane grafike i efekata. 

17 godina
neaktivan
Programko kaže...

Ok, po tome OpenGL, allegro, Glide API koriste DirectX u pozadini za pristup hardveru. Ne bih rekao da je to točno. Godina je 1995 i grafičke kartice su relativno jednostavne i sve rade na isti način, Voodoo Chip je izašao tek 1996. A ja se sječam nekih impresivnih PC grafika na Pentiumu 166Mhz iz tog vremena. A do 2000 neke, nitko nije ni znao što je to DirectX. Usto mislim da je GDI bez problema može gurati starcraft jer nema tu neke komplicirane grafike i efekata. 

Gotovo sam siguran da se OGL canvas na Windowsima inicijalizira ispod zavjese pozivima kroz kanale koji su kasnije postali DirectX. Znam zasigurno da na Linuxu moras traziti OGL handle od XWindowsa. S obzirom da Windowsi ne koriste OGL kao nativni renderer, to nece ici tako lako u Windowsima. Upravo citam referencu WinAPI-ja i ne vidim ama bas nigdje poziv koji nekom prozoru daje ekskluzivnost pristupa hardwareu. U DirectX-u je to jedna linija koda.

Svi ovi API-ji koje si nabrojao moraju traziti ekskluzivnost pristupa hardwareu od OS-a, u suprotnom dobijes Illegal Access Exception.

Test je jednostavan: otvori System Properties, pogledaj na kojoj adresi ti lezi graficka, te napravi mali program i probaj piskarati nesto po toj fizickoj adresi. Skrsit ces program tik tak - ali samo program, OS i dalje radi.

Takodjer, u 1995 graficke kartice nisu bas podrzavale neki standardni API vec su sve dolazile sa svojim driverima, kao sto je spomenuti proprietary Glide, rezerviran za Voodoo kartice. S3 Trio i S3 Virge kartice su imale neku svoju OGL implementaciju sa masu ekstenzija koje su naravno pozivale custom implementacije u driveru, dok je Matrox sa svojim MIllenium i Mistique sve rijesavao kroz custom librarye.

Mislim - nije se DOS bezveze toliko dugo koristio, unatoc problemima s memorijom i Dos4GW extenderima. Tamo je userspace aplikacija bez pardona mogla izazvati kernel panic.

Od Win95 nadalje, toga vise nije bilo, a WinG nitko nije koristio pa se vecina igara i dalje vrtila u DOS-u pod extenderom.

DirectX 2.0 je to napokon unificirao, pa su se igre pocele malo po malo pojavljivati (Bermuda Syndrome, npr. medju prvima). DirectX 5.0 je bio prvi defacto standard za proper grafiku van DOS-a, na PC-u.

Tako da se tek tada moglo krenuti u nekakve standardne hardwareske implementacije. Kad si pisao igru, nisi vise morao ukljucivati zasebni header za svaku video karticu, nego je to rijesavao OS.

Nisam tocno siguran da li su kartice pocele implementirati OGL u drivere - PRIJE ili POSLIJE DirectX-a, ali to nije toliko vazno. Vazno je da ono sto si rekao, da su kartice jednostavne i da rade na isti nacin - nije istina. Graficke kartice su se tek tada razlikovale kao nebo i zemlja, no zalosna cinjenica je da sve do poplave Voodooa, nitko nije ni pogledao specijalne opcije koje neka graficka nudi, vec su se orijentirali na jedan od tipicnih display modeova i slus. Ekipa se najvise radovala optimiziranim blit modeovima, a da su pogledali mrvicu vise ispod haube, nasli bi stosta interesantnog.

Extra zalosno je zbog toga, jer je to bila sasvim standardna praksa za audio kartice (sjecas se audio setupova ;-)?

P.S. zaboravio sam pitati - mislio sam da je Allegro kao SDL, game API? A ne lowlevel display API? Koliko je meni poznato, i Allegro i SDL ispod haube koriste ili softwareske implementacije (ie. GDI) ili OGL/DirectX?

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.7.2012 22:48 (Deus ex machina).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice