Čudni USB problemi - svi stickovi su RAW

poruka: 13
|
čitano: 5.034
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Problem je slijedeći: na prijateljevom računalu s instaliranim Windows XP SP3 (inače ASUS Eee netbook), prilikom spajanja bilo kojeg mass storage uređaja (isprobano s 3 različita sticka i 1 SD karticom u mobitelu), nije moguće pristupiti njihovom sadržaju, već se pojavljuje poruka da medij nije formatiran, odnosno kao datotečni sustav piše RAW (tj. nema ga).

Svi stickovi i SD kartica su ispravni, na drugim računalima se uredno vide (jedno računalo ima XP, drugo Windows 7).

Pri spajanju na problematični netbook uredno se čuje zvuk spajanja USB-a, sustav uredno prepoznaje i instalira novi uređaj (u slučaju stickova koji nisu do tada bili spajani na netbook), nema nikakvih uskličnika ni upitnika u device manageru, ali na svim uređajima kao datotečni sustav piše RAW (iako u stvarnosti naravno nije). Pojava se događa na svim USB portovima; drugi USB uređaji (koji nisu mediji za pohranu, npr. web kamera, printer, miš) uredno rade na svim USB portovima, znači problem nije hardverski.

Pokušaj deinstalacije USB portova i uređaja na njima kroz device manager ne mijenja ništa, nakon ponovne instalacije drivera sve je isto.

Antivirusni / antimalware softveri (Avira, a potom i MBAM) ne pronalaze ništa sumnjivo. Glary utilities također svojim kopanjem po registryju ne rješava ništa.

Što se još može pokušati prije reinstalacije Windowsa?

KaeR
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Čudni USB problemi - svi stickovi su RAW
Ili safe mode, ili pristup kroz shell, ovaj CMD ili kroz neku Live distru Linuxa
17 godina

Da, live linux je OK, ali pitanje je bilo u smislu spašavanja postojeće instalacije Windowsa... :)

KaeR
16 godina
odjavljen
KaeR kaže...

Da, live linux je OK, ali pitanje je bilo u smislu spašavanja postojeće instalacije Windowsa... :)

Slažem se, ali da vidiš u čemu je problem, makar ako veliš da stickovi svagdje drugdje rade, onda očito da s tvojom instalacijom nešto nije u redu.Možda si čak pokupio kakav malware koji ti je promijenio postavke u Group Policyiu ili registryu.

17 godina

Ma nema problema, shvatio sam što želiš reći, i isprobao sam live ubuntu, i tamo USB-ovi najnormalnije rade. Čudi me samo što antivirus (Avira) ne nalazi ništa, a isto tako ni MBAM, a i sustav inače sasvim normalno radi (osim naravno ovog problema s USB-om).

Gledao sam inače i neke upute od Microsofta vezane za neprepoznavanje USB uređaja, ali ne koriste, jer ovdje Windowsi prepoznaju uređaj, ali ne čitaju file system.

Najvjerojatnije će stvar završiti reinstalacijom Windowsa, da ne gubim previše vremena, a osim toga i nema nešto posebno instalirano na stroju, ali bih volio ipak pronaći uzrok ovakvom čudnom ponašanju prije nego reinstaliram.

KaeR
16 godina
odjavljen

Pogledaj ovdje.Posebno obrati pozornost na Registry i Group policy.

17 godina

Hvala na linku.

Ovako: u disk managementu USB se vidi, označen je kao healthy, ali RAW.

USB storage driver je startan.

Group policy je OK.

Registry podključ StorageDevicePolicies ne postoji.

Dakle, dosta mi je {#}. Duhove iz Windowsa istjerat ću reinstalacijom.

KaeR
16 godina
odjavljen
KaeR kaže...

Hvala na linku.

Group policy je OK.

Ja bi još na tvojem mjestu pokušao reinstalirati drivere za chipset i povući novije updateove.Jesi probao promijeniti slovne oznake USB sticku dok je uštekan?Daj stavi screenshoot iz disk managmneta za usb stick

16 godina
neaktivan
KaeR kaže...

Hvala na linku.

Group policy je OK.

Vjerovatno si instalirao s smrdani windowse. (Smrdani windowse spada ako neka file oštečena pa se poblesavi postavke u registru ako je crackan jer crackani windowsi i oni svašta ubacuju bespotrebne stvar tj. programi ). Najbolja riješenja da staviš potpuno origi windowse i nebi smio imat problema sa USB-om.

Na slićan način sam imao problema sa VIPovom stickom kojim se spaja upravo USB. Jer su windows smrdani a net kojim sam surfao za 5 dana pojelo okruglo 1gb, a kad sam instalirao origi i sve se normalizirao kao da niš nije dogodilo.

14 godina
protjeran

Ne smeta neoriginalni win nego su mu smrdane stavke u registryu. Čitao sam o tim povremenim problemima na webu i najnonrmalnije rješenje je reinstal windowsa, sve ostalo je gubljenje vremena i živaca.

0 0 hvala 0
15 godina

Ja sam nekoliko puta naišao na identičan problem i kod nekih 30% mi je pomoglo mijenjanje slovnih oznaka usb-a dok je "raw" drive priključen, kao što je alankish predložio.

U ostale dve trećine slučajeva nisam našao riješenje osim reinstalacije.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Mijenjanje slovne oznake spojenom sticku ne mijenja stvar (dobra ideja, nisam se odmah sjetio...); u disk managementu sve izgleda normalno (USB stick ima dodijeljeno slovo, označen je kao healthy, ali RAW); Windowsi su originalni, tako da nije u pitanju neka čudna modifikacija ...

Svejedno, hvala svima na trudu, slijedi reinstalacija, bit će manji gubitak vremena nego ovakvo istraživanje, jer nema puno softvera koji treba reinstalirati.

KaeR
17 godina

Windowsi su original!?!?

Bas cudan problem. Meni je kod istog problema pomogao update windowsa. Ista prica sa stickovima na XP Sp1, a na XP Sp2 je sve radilo bez problema. Tako da me stvarno cudi sto ti na Sp3 original ne radi, moj savjet update windowsa.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice