Dosta cesto si instaliram nove windowse (Svakih nekoliko mjeseci), nakon sto instaliram windowse i sve potrebne programe htio bih napraviti backup na nacin da tu instalaciju stavim na boot cd, dvd ili na usb stick tako da mogu s toga pokrenuti instalaciju windowsa pa da nemoram stalno gubiti vrijeme na instalaciju programa i sl. Neznam da li postoji kakav program za to i da li se vec netko susreo s ovakvim problemom?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
jedina opcija ti je napraviti image diska te kad želiš srušiti windowse samo ubaciš cd npr acronics true image i napraviš restore te za pola sata imaš windowse onakve od kada si napravio backup, ali u međuvremenu ti izađu updatei za razne programe pa ćeš i na to izgubit vrijeme(ako ih želiš updateat).
jedina opcija ti je napraviti image diska te kad želiš srušiti windowse samo ubaciš cd npr acronics true image i napraviš restore te za pola sata imaš windowse onakve od kada si napravio backup, ali u međuvremenu ti izađu updatei za razne programe pa ćeš i na to izgubit vrijeme(ako ih želiš updateat).
Na koji nacin se može napraviti image diska?
ubaciš bootabilni cd sa acronicsom i u par koraka napraviš image diska. kat oćeš restorati winse, ponovno bootaš taj cd sa acronicsom i napraviš restore. image ti može biti na drugom disku/particiji, cd/dvd-u pa čak i na drugom kompu pa ga sa mreže skine acronics (ako su kompovi umreženi).
Image možeš napravit i sa Norton Ghost 15, po meni bolji i POUZDANIJI od Acronis True Image. Acronis True Image me je iznevjerio dva puta, jednostavno kad je trebalo vratit image pisalo je da image nije moguće vratit, kod ghosta mi se nikada ništa slično nije dogodilo. Svaki napravljeni backup sa Norton Ghostom je radio bez problema.
može se i s njim napravit (norton ghost 15 je u školi instaliran na svim računalima te stoga mislim da je ipak bolji ali ga ja nikad nisam koristio). također postoji i u windowse ugrađen alat za napravit image diska.
ja sam na eBay-u kupio IDE/SATA adapter na USB, veoma fina stvarčica
imam laptop, i na njega sam instalirao jedan windows 7 za uobičajen rad, i još jedan windows 7 na kojem nemam drivere, i na njemu sam instalirao sve potrebne programe, i onda gde god negde rušim sistem, samo utaknem hard disk u laptop, i ceo prenos Windowsa gotov za 20 minuta + skidanje i instalacija driver-a
Ja sam prije koristio Acronis, Ghost i slično a sada jednostavno ugrađeni Windows backup. Napravim backup kada sve instaliram i spremim na externi disk, napraviš recovery cd i to je to. Ako sve krepa samo ubaciš recovery cd, uštekaš externi disk, brovsaš do backupa i restoraš.
Koja je razlika?
Koja je razlika?
Možeš slobodno iskoristit i instalacijski dvd. Samo odaberi (u izborniku odmah poslije postavki jezika i regije) Repair my computer i slijedi opcije.
Razlika je da sa instalacijskim dvd-om imaš mogućnost ponovno setupirati Windowse od nule dok recovery cd služi samo za vraćanje backupa.
Vidim da si predlozio izradu Recovery CD ali za one ljude koji imaju DVD od Windowsa to je nepotrebno.
Znaci samo se ubaci DVD od Windowsa ode se na stavku Repair i onda Windowsi sami pronadju Backup image (npr. na drugoj particiji)?
- nije potreban dodatni soft (licenca?) jer widowsov backup radi, istovremeno eliminira potrebu dodatnog recovery medija mada ga se može napraviti.
- drugi pristup, imati neki LiveMedij (CD-DVD-USB..) npr kao Hirens ili miniPE, linux.. na kojem su potrebni alati, pa i Ghost (ne treba licenca) i upravo smisao tih medija je zaobilaženje svih mogućih problema koji mogu bit pod OSom, tj izrada imagea iz OSa ili s ovakvog medija, prednost ima (uvjek) ovakakv medij uz ostale opcije koje su bitne za spašavanje podataka, čišćenje virusa, detektiranje uzroka problema itd. itd.
-kraće, savjet, NE INSTALIRATI takve alate za imaging, jer je već ugrađen dovoljan, dok su live mediji korisniji. Instaliran alat se pokrene jedanput, u pravulu nikad više (dok računalo radi), postne smeće... čemu problemi oko izbora alata i licence u tom slučaju.
Vidim da si predlozio izradu Recovery CD ali za one ljude koji imaju DVD od Windowsa to je nepotrebno.
Znaci samo se ubaci DVD od Windowsa ode se na stavku Repair i onda Windowsi sami pronadju Backup image (npr. na drugoj particiji)?
Tako je mada mi se jednom desilo da mi nije htjelo učitat taj recovery image na drugoj particiji (isti fizički disk) tako da otada backup spremam isključivo na drugi fizički disk ili na externi što je i logično jer ako ti kompletno krepa disk ode i backup.