Zamjena parice u kuci

poruka: 8
|
čitano: 7.642
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Zamjena parice u kuci

Pozdrav!

Planiram zamjeniti paricu s potkrovlja do rutera pa me zanima koji je kabel najbolji za takvo nesto i gdje bi se mogao kupiti? Ukoliko je neki od RJ45 kako je najbolje spojiti te dvije zice, koristiti dvije iz uvijenog para ili po jednu iz dva para? Ako RJ45 koji CAT itd.?

Trenutno sam u procesu prelaska na drugog providera jer kod njega mogu imati duplu brzinu za istu cijenu (20mbit/s umjesto 10mbit/s), t-com odbija zahtjev tvrdeci da moja parica do kuce ne podrzava ista brze od 4mbit/s iako sada imam cca. 10.3mbit/s. Na ruteru mi maximalna vrjednost  downstreama varira izmedju 14-16, imam dva splitera i na jednom je SNR u prosjeku veci,  a atenuacija manja. Stoga zelim probati zamjeniti kablove i pomaknuti ih od strujnih vodova koji idu paralelno uz telefonski, odvojeni su par cm.

Ako netko strucniji moze da izkomentira dali bi to dalo ikakve bolje rezultate?

0 0 hvala 0
13 godina
Zamjena parice u kuci

za probu router mozes stavit u potkrovlje i direktno ga spojit i onda stavi tu ss da vidimo udaljenost od centrale te marginu

edit: koji je to drugi provider?

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.6.2014 21:57 (peace_of_cake).

0 0 hvala 0
15 godina
Zamjena parice u kuci

Ja sam prije nešto više od godinu dana mijenjao kompletnu telefonsku instalaciju i stari dvožilni telefonski kabel zamijenio s Cat5e. 2 parice povezuju 2 rutera na suprotnim krajevima kuće, jedna je za liniju, i jedna za telefon s rutera na drugi kraj kuće. Linija je sada udaljenija nego na starom kabelu (ide na drugi kraj kuće), a čak i pored toga što sad uz paricu za liniju konstantno putuje LAN promet i telefon na 24V, a i pomalo čudne instalacije, gotovo da nema razlike između Cat5e i obične telefonske parice.

Razlika je možda 0.2-0.3dB više-manje, ali tolika ionako ponekad zna biti varijacija (toplo-hladno, kiša-sunce,...).

Bez obzira na to, preporučio bih ti da staviš Cat5e, pogotovo kad već misliš odvajati strujne i telefonske kabele, možda ti danas-sutra dobro dođe za neko umrežavanje. Liniju spojiš na jednu paricu, i ostanu ti još 3 (2 možeš iskoristiti za LAN, jedna za eventualnu dodatnu liniju).

STB-7710/SG8000/VIP1003 Firmware Development: http://blagus.info
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Zamjena parice u kuci

Izmjerit cu to gore moram prvo skontati kako dovuc struju tamo. Radi se o ViP-u, kada uracunam mob/tel/internet dobijem 20-30 kuna manji racun uz duplu brzinu. Imaju neku shemu da dobijas popuste ako koristis vise usluga kod njih. Povecanu brzinu uploada veza moze da podnese, a bio bi sretan i s tih 5-7mbit/s downa vise samo da mi odobre taj profil. Dali S/FTP kabeli daju bolje rezultate u ovom scenariju?

Trenutno mi fiksni telefon radi u analognom modu, bio je t-com tehnicar prije par mjeseci s namjerom da ga prebaci na VoIP medjutim kada se telefon spoji na ruter signala nema, probao je drugi ruter ista stvar. Zvao je nesto centralu, uglavnom nisu mogli naci gdje je problem. Na tavanu sarafi na razdjelnoj kutiji su zahrđali i ima barem 3-4m parice viska.

0 0 hvala 0
15 godina
Zamjena parice u kuci

Problem s VoIP-om je vjerojatno bio jer nisu otvorili kanal (mislim da je na T-Comu 0/50), zna im se dogoditi, pogotovo kad se mijenja operater. U tom slučaju se router ne može spojiti na VoIP server, tj. "nema signala". A tehničar vjerojatno nije imao volje kontaktirati tehniku da to riješe.

S/FTP kabel se koristi za velike udaljenosti i vanjsku instalaciju, za kućnu instalaciju po/u zidovima i na maloj udaljenosti je overkill, dobar je i obični UTP (koji u mom slučaju bez ikakvih problema putuje s vanjske strane zida jedno 5-7 metara.

Razdjelnu kutiju obavezno saniraj, zamijeni klemu/šerafe jer loš spoj jako utječe na vezu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
Re: Zamjena parice u kuci

nije mi nikako jasno kako očekivati veću brzinu po parici sa potkrovlja do rutera ( recimo 20m)... ako pogledaš koliko ti ima dužine parica od potkrovlja do centrale ( vjerovatno u kilometrima) ...dakle tih 20m je zanemarujuće za max brzinu DSL-a od centrale do rutera.

15 godina
AF139 kaže...

nije mi nikako jasno kako očekivati veću brzinu po parici sa potkrovlja do rutera ( recimo 20m)... ako pogledaš koliko ti ima dužine parica od potkrovlja do centrale ( vjerovatno u kilometrima) ...dakle tih 20m je zanemarujuće za max brzinu DSL-a od centrale do rutera.

Da, ali loši, oksidirani spojevi i dotrajali kabel svakako imaju utjecaja na parametre linije, marginu, prigušenje i SNR i dosta puta se zamjenom kućne instalacije situacija popravi (možeš i tu na forumu to vidjeti, samo malo prolistaj teme o DSL-u).

11 godina

To što kažeš oksidirali spojevi je već kvar, ali kabal nemože ostariti, obični bjelo plave upredene žice je sasvim ok za tih par desetaka metara je zanemariva razlika a spojeve svakako sam možeš pregledat u kući ali na stupu i spojeve dalje na kilometarskoj trasi prema centrali nemožeš :(  a koriste se žice 0,4 do 0,6mm.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice