Wifi repetior

poruka: 39
|
čitano: 14.330
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Wifi repetior

Bok ljudi trebam pomoć oko nabave Wifi ripitera. Naime treba

Ovak trebam napraviit sljedeće:

T-Com Wifi router staviti na raspolaganje za pristup internetu na radijusu udaljenosti cca 300m za otprilike 100 klijenata. Sama brzina prometa nije pretjerano bitna, naime transfer količine prometa između klijenta i vanjske internet mreže ne mora prelaziti 64kb/s (otprilike brzina ISDN jednog bri kanala). Ono što trebam je odabrati par "dobrih" ripitera tj. pojačivača Wifi signala između t-com routera i krajnje odredišnog klijenta (max udaljenost cca 300m).

Molim vas prijedlog ripitera koji mogu odraditi taj posao i da ih se može kod nas u Hrvatskoj i kupiti.

Hvala unaprijed {#}

http://www.norgems.com

0 0 hvala 0
14 godina
Wifi repetior
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Re: Wifi repetior

Nisi naveo hoće li ta mreža emitirati u 2.4 ili u 5 GHz spektru i gdje će se nalaziti ta mreža. U hotelu, vanjska pristupna točka,...?

15 godina
neaktivan
Wifi repetior

Hvala na odgovorima. U međuvremenu naručili smo neki mikrotik sa ugradbenim kutijama za vanjsku upotrebu.

Sve u svem hvala i javim ako sve proradi.

1 0 hvala 0
14 godina
D1001 kaže...

Nisi naveo hoće li ta mreža emitirati u 2.4 ili u 5 GHz spektru i gdje će se nalaziti ta mreža. U hotelu, vanjska pristupna točka,...?

Pa zar moram?

15 godina
neaktivan
Wifi repetior

Pozdrav,

Molio bih jedan savjet vezano za naslov teme. Nacrtao sam skicu dvorista i problematike sa bezicnom mrezom. 

Od opreme imam Thopson 371E router, vecina kompova laptopa ima neke obicne usb/ugradjene wifi kartice a kod mene je onaj tp-link WN722N s 8db omni antenom.

Moj komp je 5.k. i postavio sam wifi karticu da mi radi u "Soft AP" modu da mogu dat wifi i kompu 6.k.

Problem je sto imam laga jer mi je jacina signala oko 32% i cesto puca veza. Takodjer jos 2 kompa na dvoristu ne mogu na net jer jednostavno smeta ona kuca izmedju.

Kolko je ovo jako?

http://www.njuskalo.hr/wireless-wlan/bezicni-wireless-300mbps-802-a-b-g-n-repeater-oglas-6730497

Jel bi to moglo dat neta svim kompovima u blizini ako bih ga stavio u sredisnju kucu negdje?

Ili mozda TP-link-ova verzija?

http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=053509196

Neznam, lud sam vec a htio bih rijesiti taj problem vise jednom.

P.S. Htio bih rijesiti situaciju ako je moguce do 300kn.

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
CrossDeath kaže...
Pa zar moram?

Naravno da ne. Poruka je bila upućena korisniku @woodgamesfx

nerevar20 kaže...

Pozdrav,

Molio bih jedan savjet vezano za naslov teme. Nacrtao sam skicu dvorista i problematike sa bezicnom mrezom. 

Od opreme imam Thopson 371E router, vecina kompova laptopa ima neke obicne usb/ugradjene wifi kartice a kod mene je onaj tp-link WN722N s 8db omni antenom.

Moj komp je 5.k. i postavio sam wifi karticu da mi radi u "Soft AP" modu da mogu dat wifi i kompu 6.k.

Problem je sto imam laga jer mi je jacina signala oko 32% i cesto puca veza. Takodjer jos 2 kompa na dvoristu ne mogu na net jer jednostavno smeta ona kuca izmedju.

Kolko je ovo jako?

http://www.njuskalo.hr/wireless-wlan/bezicni-wireless-300mbps-802-a-b-g-n-repeater-oglas-6730497

Jel bi to moglo dat neta svim kompovima u blizini ako bih ga stavio u sredisnju kucu negdje?

Ili mozda TP-link-ova verzija?

http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=053509196

Neznam, lud sam vec a htio bih rijesiti taj problem vise jednom.

P.S. Htio bih rijesiti situaciju ako je moguce do 300kn.

Hvala!

Ne znam koje su udaljenosti između kompova i kako su zidovi debeli(koji materijal), pa je teško reći. Nalazi li se Thomson ruter na višem položaju u odnosu na objekt do i objekta u izgradnji?
Ako jest, možda bi vanjska usmjerena antena riješila problem(slika2-položaj1)?
Jeli i objekt do tvoj? Provučeš kable i tamo staviš vanjsku usmjerenu antenu(slika2-položaj2).
Ako smatraš da bi i dalje signal bio slab, stavi tu antenu u dvorište(slika2-položaj3).

Sad već možeš i kombinacije testirati. Umjesto da staviš vanjsku usmjerenu antenu kod Thomson rutera, možda bi veći učinak bio kad bi je stavio kod kompova 3,4,5,..? Ili i kod kompova i kod Thomsona postaviš usmjerenu antenu.

Ukoliko kod kompova postaviš usmjerenu antenu, morat ćeš kupiti jedan ap/ruter koji će im slati signal od usmjerene antene. Najbolja solucija je provući kabel od Thomsona do kompova 5,6,7. Zatim spojiš taj kabel u ap/ruter.

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.7.2013 12:39 (D1001).
14 godina

Oprosti, nisam znao ;)

15 godina
neaktivan
Wifi repetior

kolega hvala na odgovoru,

ali mene zanima dali postoji neko lakse i elegantnije rjesenje?

stvar je u tome da bih htjeo izbjeci povlacenje kablova pa bi ulozio nesto u wifi opremu. direkcijske antene ne mogu koristiti jer trebam 360 stupnjeva pokrivenost oko routera ako ne zbog kompova onda radi spajanja na net preko mobitela.

zidovi oko routera su malo deblji jer je to proizvodna hala s poslovnim prostorom koji se nalazi na katu pa signal prolazi kroz limeni krov.

meni je opce cudo sto lovim signal kroz tolko zidova i krov posto je to obican router s jednom antenicom koja nije odvojiva. dakle, postoji li nacin da se prosiri wifi mreza na stambeni prostor bez ulaganja puno para?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
nerevar20 kaže...

kolega hvala na odgovoru,

ali mene zanima dali postoji neko lakse i elegantnije rjesenje?

stvar je u tome da bih htjeo izbjeci povlacenje kablova pa bi ulozio nesto u wifi opremu. direkcijske antene ne mogu koristiti jer trebam 360 stupnjeva pokrivenost oko routera ako ne zbog kompova onda radi spajanja na net preko mobitela.

zidovi oko routera su malo deblji jer je to proizvodna hala s poslovnim prostorom koji se nalazi na katu pa signal prolazi kroz limeni krov.

meni je opce cudo sto lovim signal kroz tolko zidova i krov posto je to obican router s jednom antenicom koja nije odvojiva. dakle, postoji li nacin da se prosiri wifi mreza na stambeni prostor bez ulaganja puno para?

- Nisam ni mislio da odvajaš postojeću antenu od Thomson rutera. Pod vanjska usmjerena antena sam mislio na ovo. Navedeni uređaj je ap/ruter/antena u jednom, tj. integrirano rješenje koje funkcionira neovisno od Thomsona. Postavio bi ga negdje gdje postoji bolja vidljivost sa udaljenim prostorijama, gdje ima manje prepreka. Negdje vani. Povezuje se s Thomson ruterom putem mrežnog(lan,utp) kabla. Thomson bi i dalje slao bežični signal obližnjim kompjuterima, dok bi taj uređaj slao signal udaljenim kompjuterima. Thomson ruter bi mu samo davao internet vezu preko lan kabla.

Razlika u odnosu na jeftiniji model je oko 60kn, a dobiš duplo veću antenu. Iako je i to overkill. No, namjerno sam stavio uređaj sa većom antenom zbog dosta prepreka, i antena od udaljenih kompjutera. Naime, ljudi zaboravljaju da je bežična komunikacija dvosmjerna komunikacija. Wifi antene od kompjutera/smarphona su slabe antenice sa malom izlaznom snagom. Veća antena znači da će ih bolje "čuti". Sa većom antenom ćeš pokriti i više prostora sa signalom.

- Ili, ako bi taj uređaj postavio kod udaljenih kompjutera, tada bi taj uređaj hvatao signal od Thomsona i slao ga još jednom wifi ruteru koji bi taj signal emitirao kompjuterima.

- Zatim već spomenute kombinacije. S tim da se kod kombinacija ne mora nužno ići na gore navedeni uređaj, već se mogu staviti jeftiniji modeli(ili od drugih proizvođača). Sve ovisi o lokaciji antena. Npr. postaviš 2x SXT Lite2 uređaja usmjerena jedan prema drugom + wifi ruter koji će signal od sxt-a emitirat kompjuterima.

- Ili bi u dvorište(slika2-položaj3) postavio jaku wifi 360 stupnjeva pristupnu točku. Ona bi tada pokrila pokrila pun kufer kvadrata.

- Ili, Powerline adapteri. Koriste strujne žice za prijenos podataka. Elegantnije rješenje, samo što ovisi kako su složene faze na tom području.

- Ili, (opet) kabeli.

- Ili kod stambenih prostora složi pristup internetu preko druge tel. linije. Znači, naruči internet paket kod HT-a(Optime,VIP-a,...).

Mislim da jeftino ne možeš proći. Možda da kontaktiraš nekog tko se bolje od tebe kuži u te stvari, pa neka izvidi područje. Tako ćeš dobiti najbolje savjete.

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.7.2013 17:14 (D1001).
15 godina
neaktivan
Wifi repetior

Samo da javim da sve radi. Naime malo nas je oko signala zezao metalni krov, ali manje više sve radi OK.

Evo i par slika u prilogu.

Pozdrav

Omni Antena Tp-Link 15db Omni Antena Tp-Link 15db

Mikrotik Mikrotik

1 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

{#} 

Ukoliko se radi o besplatnom wifi pristupu, bilo bi dobro da u Mikrotik RouterOS-u ograničite koliko ljudi odjednom smije biti spojeno na AP, koliko dugo svaki smije biti spojen i brzinu. Na taj način ćete smanjiti mogućnost preopterećenja pristupne točke.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.7.2013 17:17 (D1001).
15 godina
neaktivan
D1001 kaže...

Hvala na odgovoru pogledat cu malo cijene i kombinacije pa kad se odlucim javim ovdje. 

15 godina
neaktivan
D1001 kaže...

{#} 

Ukoliko se radi o besplatnom wifi pristupu, bilo bi dobro da u Mikrotik RouterOS-u ograničite koliko ljudi odjednom smije biti spojeno na AP, koliko dugo svaki smije biti spojen i brzinu. Na taj način ćete smanjiti mogućnost preopterećenja pristupne točke.

Slažem se, pošto je namjena ove WiFi mreže isključivo za potrebe fiskalizacije ograničili smo brzinu po useru na 128Kb/s (kao dva ISDN kanala). Sam range mreže je u jednom subnetu cca 254 usera.

15 godina
neaktivan
Wifi repetior

Evo jos samo jedno pitanje.

kupit cu wireless access point s odvojivom antenom,    posto imam jednu omnicu 8dbi doma pa boh samo trebao savjet koji da od ovih AP-ova da kupim do 310kn,  posto se uopce ne razumijem u te aparate.

koji je najbolji do 310kn?

www.protis.hr/products/index/access-point/8?filter=abLQAyAHwAfgB8ADMAfAB-AHwAMgAwADAAIAAtACAANAA5ADkAfAB-AHwAQwBpAGoAZQBuAGEA

naravno, prvo cu laptopom ispitat di je najbolje mjesto da ga stavim.

ap ce primat wireless s postojeceg routera BEZICNO, znaci kablovi ne dolaze u obzir.

hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Apsolutno AirLive WL-5460AP ruter jer dotični posjeduje universal repeator opciju,slično kao i Repeator mode iliti WDS samo nije potrebno štelati opcije na glavnom router koji če slati signal prema airliveu kao što su WDS i ostala "sranja",samo uključiš i jednostavno postaviš u UR mod i voila baby.
15 godina
neaktivan
Wifi repetior

Ok, uzet cu onda ovoga:

hr.airlive.com/product/AP60

Pise da ima izlaznu snagu do 20 dBm podesivu u 6 stupnjeva i podrzava universal repeater nacin rada.

Ima odvojivu 2 dBi dipolnu antenu, a konektor za antenu je RSMA zenski.  Dali cu moci staviti ovu jacu antenu s wifi adaptera ako bude 2 dBi preslaba?

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.7.2013 10:33 (nerevar20).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ako je i na wifi usb adapteru isti tip konektora, trebalo bi ići.
Ne očekivaj čuda. Neće biti velike razlike ako je i tvoja wifi kartica mogla do 20 dBm. Naravno, na tu razliku utječe i kvaliteta rutera/usb kartice. Ukoliko je postojeća usb kartica lošije kvalitete u odnosu na AP60, poboljšanje signala će se osjetiti. Postavljanje rutera na optimalno mjesto će isto pomoći.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.7.2013 13:53 (D1001).
16 godina
woodgamesfx kaže...

Samo da javim da sve radi. Naime malo nas je oko signala zezao metalni krov, ali manje više sve radi OK.

Pozdrav

Vrbovec?

15 godina
neaktivan
SolidSnakeCRO kaže...
woodgamesfx kaže...

Pozdrav

Vrbovec?

Da.

16 godina
woodgamesfx kaže...
SolidSnakeCRO kaže...
woodgamesfx kaže...

Pozdrav

Vrbovec?

Da.

Da nisi ti Nenad? :D

15 godina
neaktivan
Wifi repetior

Pozdrav opet!

Nakon pretrazivanja hrvatskih foruma u potrazi za informacijama vezano za AP-ove od Airliva dosao sam do zida. Opet.

Uglavnom ovaj Airlive AP60 navodno ne radi u univ repeater modu, odnosno kad se stavi enkripcija ne moze se vise spojit na njega.

Drugi, Airlive WL-5460AP ima identican problem, nakon konfiguriranja univ repeater moda, AP navnodno ne daje net. 

Imam linkove na druge forume ako koga interesira..

Uglavnom oba njihova routera navodno zezaju u universal repeater modu. Dali je netko od vas uspio uspjesno konfigurirat neki od ovih AP-ova da rade u Universal repeater modu?

Meni treba aparat koji ce radit bez greske za 5-6 kompova koji ce bit spojeni na njega.

Dali da uzmem neki bolji? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Na svojem Airlive 5460v2 AP,isto sam imao problema s korištenjem Universal Repeate moda pod WEP enkripcijom,malo radi malo ne,tojest često kada mi mrežna kartica na PC pronađe wifi mrežu nemogu se jednostavno spojiti na net.Mjenjao sam postavke na AP te sam par puta uspio "uhvatiti" internet,ali je nažalost bio previše spor stoga dotičnog koristim u client modu povezanim s kabelom na PC i radi super.
15 godina
neaktivan
Wifi repetior

Konacno odgovor iz prve ruke. 

Thx stari!

Posto mi treba repeater nacin rada na dvoristu idem trazit dalje neki za malo vise para koji provjereno radi u doticnom modu. Javim se..

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Wifi repetior

Forumaši pozdrav{#}

Pitanjce;

dali je itko koristio/koristi range extendere i koje?

il samo znate da su neki dobri bilo testirani/provjereni.

Gledam razno razne reviewe al na malo proizvoda piše snaga antena, pa je i očekivano povećanje wifi dometa upitno.

hvala unaprijed na pomoći.

uBlowMeBro?
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
u2Noobish4Me kaže...

Forumaši pozdrav{#}

Pitanjce;

dali je itko koristio/koristi range extendere i koje?

il samo znate da su neki dobri bilo testirani/provjereni.

Gledam razno razne reviewe al na malo proizvoda piše snaga antena, pa je i očekivano povećanje wifi dometa upitno.

hvala unaprijed na pomoći.

Ne postoji univerzalno rješenje, jer svaki repeater(repetitor) može biti dobar. Sve ovisi o tvojim željama i konfiguraciji terena (veličina površine koju želiš pokriti, broj prepreka, vrsta prepreka (drva, tanki/debeli zidovi, šuplji/puni cigli, ...), vlaga, udaljenost od glavnog rutera, broj kompjutera koji će se na taj uređaj spajati,...

Također, ne mora to nužno biti samo repeater. Mnogi ruteri/ap-i imaju i repeater funkciju ugrađenu. Tako da možeš i na tom području tražit.
Cijena isto igra ulogu. Skuplji ruteri/repeateri imaju bolji čip, pa (najčešće) daju bolji signal.
Izlazna snaga može pomoći, ali ključno je da se na uređaju antena može zamijeniti sa većom. Stavljanjem veće antene ćeš imat bolje performanse, nego pojačavanjem izlazne snage. Najbolje je oboje.

Repetitor se stavlja u prostoriju u kojoj je signal od glavnog rutera još koliko-toliko jak. Npr. recimo da repetitor staviš u prostoriju u kojoj želiš pojačati signal, ali je u toj prostoriji signal od glavnog rutera već preslab. Time nećeš ništa postići, jer repetitor neće imat što pojačavat.

Izlazna snaga u većini tih uređaja se kreće između 15 i 20 dBm. U EU maksimalna dopuštena snaga iznosi 20 dBm.

Sve u svemu, ti najbolje znaš što ti treba. {#} Mi ostali možemo samo pogađat. Može biti dobar svaki od niže navedenih, ali i mnogi drugi.

TP-Link TL-WA5110G

TP-Link TL-WA830RE

Airlive AP60
Zyxel WAP3205
Linksys WRT54GL
Planet VRT-420N

Airlive N.TOP

Umjesto da kupuješ repetitor možda bi bilo bolje da zamijeniš postojeći ruter sa kvalitetnijim.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.7.2013 0:12 (D1001).
12 godina
Wifi repetior

Zahvaljujem, al sve to meni jasno.

Ne želim kupovat drugi ruter kad mi ovaj od t-coma dan, još najbolje da na to trošim, mada bi kvalitetniji to riješio(imam tg782i).

A što se tiče repetitora gledam/raspitujem se za one koje se direktno u utičnicu spoje kao ovaj . 

Radi se o kući s prizemljem i 2kata, ruter na gornjem katu, signal se hvata do prizemlja al puca, pa bi stavio extender na 1kat. trebalo bi bit dovoljno jer je signal tam ok.

zidovi su betonski/kameni, debeli uglavnom.

uBlowMeBro?
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Neki korisnici sa HT-ovim/Optiminim/... dsl ruterima(modemima) su spojili drugi ruter na postojeći. Kod dsl rutera bi se isključio wireless i on bi samo davao internet vezu. Sve ostalo bi išlo preko drugog rutera. Bilo je već na ovom forumu rasprava vezanih za to. Ako cijena nije problem, staviš Asus RT-N56U ili još bolje Asus RT-N66U(jer ima eksterne odvojive antene) i sve će ti letit. HD streaming ide bez problema.

Specifikacije i komentari korisnika sa Amazona kažu da će Linksys RE1000 uspješno obavljat svoj posao. E, sad, tko zna. {#}

12 godina
Wifi repetior

Imaš pravo za rješenje putem drugog, jačeg rutera.

Najjednostavnije je, mada skuplja opcija.

Definitivno si razmislim još malo, provjerim ostale rutere tog segmenta.

Al pošto želim kvalitetno riješit problem, ne svake godine ulagat i mjenjat u poluproizvode ovo ima itekako smisla.

Hvala.{#}

uBlowMeBro?
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
Wifi repetior

Nadograđujem svoj tg782i sa jačim ruterom jer mi treba puno jači signal.

Zna li itko ima li kakvih prepreka da koristim svoj postojeći ruter kao default isp a da novi( jedan od navedenih 1. 2.) radi kao "odašiljač/prijemnik wifi-a)?

uBlowMeBro?
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice