Pozdrav!
Dakle frend mi ima prilično veliki problem sa Steam-om i budući da se ja malo više kužim u te stvari od njega, pokušao sam mu pomoći stvarno na bilo koji način, međutim Steam jednostavno NE REAGIRA.
Svaki put kad ga pokuša upalit dođe mali prozor u kojem piše "Updating Steam...", a onda dođe Message Box koji kaže:
"STEAM.EXE main exception. To run Steam you must first connect to the internet."
Ovaj problem nije nepoznat i puno ljudi ga ima, ali čini se da ga još nitko nije uspio riješiti. Ljudi koji su ovo dobili jednostavno su odustali od Steam-a jer ništa nije radilo. A s duge strane, nekima se samo od sebe popravilo. Mom frendu ovo traje već duže od godinu dana tako da se sigurno neće samo popravit. :/
Sada ću još malo u detalje objasniti što smo pokušali i do čega smo došli:
Prvo smo, naravno, pokušali reinstalirati Steam, komp, isključit firewall, antivirus, ovo, ono... Ništa!
Onda smo otišli na internet, GOMILU stranih foruma i tamo pratili neke savjete npr.:
Obrisati ClientRegistry.blob - NE RADI
Obrisati čitavi Steam folder i sve povezano sa Steam-om osim steamapps foldera i reinstalirati - NE RADI
Provjeriti internet vezu - sve spojeno, ali i dalje ne radi (spojen je na router putem Ethernet kabla kao i komp od njegovog brata dakle ukupno 2 kompa tj. laptop + PC)
E i onda je otišao na komp od svog brata i shvatili smo da i tamo ne radi Steam. Šta sad? (Uvijek smo igrali zajedno neke igre preko Steam-a i sad ne možemo jer njemu ne radi...)
Tako je jednog dana donio svoj laptop kod mene i gle čuda Steam radi! Tako smo shvatili da nije problem u hardware-u niti software-u na PC-ju ili laptopu, već u router-u!
E sad to nije bilo dovoljno da sve popravimo jer smo imali još problema. Pokušali smo resetirat router, ugasiti ga na duže vrijeme, ovo, ono... NE RADI
I onda smo pročitali da za Steam moraju biti forwardani određeni portovi kako bi radio. Očito njegov router blokira konekciju sa Steam-ovim serverima. Router je Cisco EPC2425 ako nekom to što znači i na B.netu je. Ima solidnu brzinu od 10Mbps tako da s tim isto ne može biti problema.
Tako smo odlučili forwardati portove, međutim kad smo ušli u router preko default gateway-a nije bilo nikakvih opcija! Mogle su se vidjeti samo informacije o statusu i samo ta kartica je radila, a sve ostale: Port Forwarding, Wireless, ... ništa, samo bijela pozadina bez gumba. Dakle nismo bili u mogućnosti ništa učiniti i onda smo već skoro odustali.
Trebam isto tako spomenuti da je čovjek iz B.neta bio kod njega na nekakvoj provjeri ili što ja znam čemu i on ga je pitao za problem s router-om (ne sa Steam-om ipak to nije njihov posao :D), a frajer mu je odgovorio: "A šta imaš uopće dirat po router-u!" što je čista sramota da se tako odnosi prema klijentima.
Zadnja stvar koju smo učinili je da sam ja nazvao B.net tehničku podršku i frajer nas je tražio nekakav broj valjda koji piše na registracijskom papiru ili kako se to već zove, ali frend taj papir nije mogao naći i onda smo se ispričali i poklopili. :/
Od tada nismo više imali ideja i eto sada se tek ja budala sjetio da postoji Bug Online forum. :)
Obojica ćemo sad tek u 1. srednje i nemamo dovoljno iskustva s povezivanjem i router-ima, ali zato pitam ostale forumaše koji sigurno znaju puno više. :)
Dakle, par bitnih informacija na okupu:
Router: Cisco EPC2425
Brzina: 10Mbps
Internet provider: B.net (internet + TV + telefon)