Spajanje 2 routera bežićno

poruka: 3
|
čitano: 3.592
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Imam jedan problem s kojim bi trebao pomoć:

Imam 2 stana udaljena nekih 300-400m zračne linije koji su bili spojeni s bežično s dva AirLive WN-350R routera usmjerenim antenama. To je sve bilo namješteno i prošlo ljeto je radilo kako treba, preko zime se nije koristila i zbog nekog razloga, samo meni poznatog, sam ja te routere prije nego što sam ih stavljao ove godine resetirao. E sad, nema šanse da ja to više namjestim...iako, ironično, prošle godine jesam, sam...

- AirLive WN-350R (Link , Manual)

To bi trebalo izgledat nekako ovak, napominjem da je sve to sasvim normalno radilo cijelo prošlo ljeto. Pošto se radi o apartmanu i turistima nema govora o ikakvom upisivanju ikakvih IP adresa ručno i sl. Logiranje na 2. router koji se nalazi u apartmanu mora biti isključivo bežično i pomoću lozinke. Routeri trenutno nisu na svojim mjestima nego ih pokušavam namjestiti kod sebe doma, znači nema mogućnosti da je slab signal ili nešto slično.

Ono što sam ja do sad isprobao i pronašao na netu bi trebalo izgledati ovako:

1. WN-350R koji se nalazi kod mene doma u stanu spojen je žicom u t-com router. Postavljen je ovako:

Postavljena je WPA2(AES) lozinka: StanStan. Ako se kompom spajam žicom ili bežićno na taj router internet radi normalno.

2. WN-350R koji se nalazi u apartmanu (odnosno nalazit će se) sam namjestio ovako:

Postavljena je MAC adresa onog prvog routera i kao lozinku sam stavio isto StanStan. U opciji "Show active clients" ne mogu pronaći drugi router što pretpostavljam da ne bi trebalo biti tako.

0 0 hvala 0
16 godina

-to nije AP, to je normalan router s WAN/LAN.. razlika je u defaultima..

-imaš tcom adsl modem, njegov ip je 192.168.1.1

-prvi router podesiti ip-subnet različit od modema, npe 192.168.2.1, to su dvije različite mreže. Ako želiš jednu, tad moraš isključiti DHCP server. Svaki uređaj unutar jedne mreže (subneta) ima svoj jedinstveni broj, dakle ip nekog uređaja ne smije biti jednak ničemu drugome u istoj mreži.

.. može raditi u AP modu, tad je isključen njegov DHCP itd.. tad je njegov ip npr 192.168.1.2 ok? treći broj C je grupa-subnet, jedan šef/router (drugi moraju biti disableani), tad sve bitno radi tcomov modem (router).

- spojiš ga na modem preko WAN porta, provjeriš i mora raditi.. (ako je ispravan). Taj (prvi) može raditi kao router ili kao AP, jer ga možeš spojiti na WAN port dok drugi samo preko wlana (to nije WAN port, drugačije ponašanje i mogućnosti). Vidi str 8.

- provjeri dali radi, internet, pinganje, .. mora raditi. i btw, moguće da si zamijenio routere i da je na modemu memoriran MAC drugoga.. pa mu blokira i sl.

- od paljenja (ledice) prođe koja minuta-dvije.. dok pokupi sve podatke. Za svaki slučaj napravi pravi reset (držiš rupicu dok se ne ugasi.. može biti od 4sec-7-+ pa do 30tak sekundi potrebno držati reset).

- pošto su dva jednaka routera, oba mogu biti AP, ap-bridge, repeater.. i to bi trebalo biti 'jedan klik' (jer su jednaki to obično da takve opcije-prednosti ili više brzine).

- drugi router od str. 64, WISP/bridge.. tad je router zapravo osakaćen = AP.

- ako vidi prvi router, mora se spojiti i radit će.. (ako je ispravan). Ako postavljaš ip npr 192.168.x.3 ... i sl. (može biti zauzet, npr mobitel, PC..). Dobra praksa je takve adrese koristiti npr od 10-11-12.. ali u primjeru idemo od 1-2-3.. ja bi mu stavio npr x.13. dok bi korisnicima dodjeljivao kroz DHCP od 100-200 (ali to ovisi o mogućnostima u softwareu routera, rezervaciji itd. ISPov to obično nema, ovi imaju. str 71+).

- AP mod na str 77. (za drugi router), opcija 3. i spojiš ga s prvim. tad ne radi wlan za klijente (str 82), opcija 5 AP-WDS (i 6) je ista stvar ali radi i wlan za klijente str. 85.

-najsigurnije je sve resetirati, defautli su vjerojatno OK, npr enkripcija wpa2 itd. dok ssid može biti postaviti 'prvi' i 'drugi' da ih razlikuješ..

-ako nešto u blizini smeta, npr drugi wlan na istom kanalu (npr 11) promijeniš na neki npr 6.. autoamatika to može ali ponekad treba ručno.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Re: Spajanje 2 routera bežićno

WISP, to sam zaboravio, hvala, rješeno

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice