Nači,imam PC s Win7 koji je spojen na USB wireless stick koji je spojen s wireless mrežom okolice.I imam laptop koji je potreban za surfanje internetom dok je PC "okupiran".Laptop ima win xp.Pošto laptop nema ugrađenu wifi karticu a nemam para da kupim USB wireless stick((Mogu nabaviti ako ovo navedeno neuspije)) mislim koristeči onaj žuti kabal spojiti laptop direktno na PC ili sa lapa na ModemDSL-584T i onda PC.Bio sam dosta toga probao i bio sam probao konfigurirati da se IP adrese same namjeste ili ih ukucati.Na laptopu piše Local are connection-connected ali chrome u lapu kae ta web stranica nije dostupna.Probao sam ping ip adrese ali neide.Itko?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
-ako nemaš switch ili router, mora biti crossover kabel i fixne ip. za svaki pc jedinstvena npr 192.168.1.x
-na hostu omogući share wlana i to je to.
-ako nemaš switch ili router, mora biti crossover kabel i fixne ip. za svaki pc jedinstvena npr 192.168.1.x
-na hostu omogući share wlana i to je to.
šta je točno crossover kabal?
-google daje trenutni odgovor za svaki nepoznat termin.
-cross je križ, kabel napravljn tako da se Transmit-Recive križaju (jer nema elektronike između koja bi se o tome brinula), većina opreme ima i autodetect pa ponekad nije potrebno tj uvjek može cross, ponekad može patch...
-i btw, vjerojatno je već sve bilo OK, ali moraš podesiti i DNS + Gateway, postavi fixne ip, i upiši podatke koje dobiješ na wlanu od DHCPa, (DNS i Gateway) tj adrese routera, npr 192.168.1.1 ...
-prvi korak, mora ti raditi cross-direktna mreža, npr file / print share. Ako to radi tad je samo share adaptera na hostu potreban.
klik, za omogućavanje share wlana na win7.. dio sa žicom-fixne ip je jednak na svim OSevima.
-google daje trenutni odgovor za svaki nepoznat termin.
-cross je križ, kabel napravljn tako da se Transmit-Recive križaju (jer nema elektronike između koja bi se o tome brinula), većina opreme ima i autodetect pa ponekad nije potrebno tj uvjek može cross, ponekad može patch...
-i btw, vjerojatno je već sve bilo OK, ali moraš podesiti i DNS + Gateway, postavi fixne ip, i upiši podatke koje dobiješ na wlanu od DHCPa, (DNS i Gateway) tj adrese routera, npr 192.168.1.1 ...
-prvi korak, mora ti raditi cross-direktna mreža, npr file / print share. Ako to radi tad je samo share adaptera na hostu potreban.
Evo ti slika na PC-u s wirelesom i Laptopa-s kablom i slika tog kabla koji koristim
ne možeš tako napamet nabacivati adrese.
recimo ako si na tcomu, tad ti je router 99% na 192.168.1.1 (gledaj samo zadnji broj, prva tri broja su fixna, zapravo prva dva..). Taj broj mora biti jedinstven (kao i svaka adresa-ulica...).
-prvi PC može biti npr .101, drugi npr .102.. itd. ali ne smije biti neka već postojeća pogotovo ne routerova.
Drugi dio, gateway i DNS, bez njih nema izlaza (na internet) ili resolvanja naziva adrese (to je ono kad upišeš npr google umjesto ip-a ...).
njih postavi na adresu routera, predpostavka 192.168.1.1 (može i direktni DNS ISPa ili npr googleov 8.8.8.8).
Pogledaj sad svoje slike.. bit će ti jasno u čemu je problem. (korištenje adresa koje uopće nisu u rangu..).
Ako je kabel OK (možda cross..) nakon ovog podešavanja i shareanja wlan adaptera trebalo bi raditi.
pogledaj postavke koje wlan preko DHCPa dobija od routera, IP adrese i GW-DNS. Sve mora biti identično osim same adrese pojedinog računala u mreži (onaj zadnji broj od 1-255)
nakon promjena, ponekad moraš restartati OS, brže je napraviti refresh-repair u CMDu, ipconfig /flushDNS i ipconfig /renew.
ne možeš tako napamet nabacivati adrese.
recimo ako si na tcomu, tad ti je router 99% na 192.168.1.1 (gledaj samo zadnji broj, prva tri broja su fixna, zapravo prva dva..). Taj broj mora biti jedinstven (kao i svaka adresa-ulica...).
-prvi PC može biti npr .101, drugi npr .102.. itd. ali ne smije biti neka već postojeća pogotovo ne routerova.
Drugi dio, gateway i DNS, bez njih nema izlaza (na internet) ili resolvanja naziva adrese (to je ono kad upišeš npr google umjesto ip-a ...).
njih postavi na adresu routera, predpostavka 192.168.1.1 (može i direktni DNS ISPa ili npr googleov 8.8.8.8).
Pogledaj sad svoje slike.. bit će ti jasno u čemu je problem. (korištenje adresa koje uopće nisu u rangu..).
Ako je kabel OK (možda cross..) nakon ovog podešavanja i shareanja wlan adaptera trebalo bi raditi.
pogledaj postavke koje wlan preko DHCPa dobija od routera, IP adrese i GW-DNS. Sve mora biti identično osim same adrese pojedinog računala u mreži (onaj zadnji broj od 1-255)
Sory,al sam se izgubio...Ja nekoristim ruter nego pokušavam sojiti direktno PC-kabal-laptop :S
ako kabel radi (potreban je crossover ili jedan uređaj koji ima autodetect MDI/MDIX pa je tad svejedno koji kabel). Žuti kabel koji se dobije je običan-straight-patch (ravan, nije cross.).
-zaboravi na tren na internet-wlan. Dva računala kod spajanja, npr PC-1 ip, 192.168.1.101, PC-2 ip 192.168.1.102. subnet 255.255.255.0., to je dovoljno za umrežavanje. Test pingom, s PC-1 pingaš svoju ip i PC-2-ip, moraju odgovarati.
-gateway je izlaz (prevod), tj izlaz iz mreže na internet. U pravilu adresa routera. Pošto si wlanom spojen (bežično) na router, vidi postavke. Predpostavljam, router je na 192.168.1.1 (alli predpostavke su majaka svih za... khm).
DHCP je automatika koja dodjeljuje adrese. Wlanom si (predpostavka) preko dhcpa dobio podatke, pogledaj ih i iste te koristi za ostala računala na kojima nema DHCPa, sve je isto osim pojedine ip PCa.
---koliko je to zapetljano? Zapravo nije, ali ja sam težak na slovima...
ako kabel radi (potreban je crossover ili jedan uređaj koji ima autodetect MDI/MDIX pa je tad svejedno koji kabel). Žuti kabel koji se dobije je običan-straight-patch (ravan, nije cross.).
-zaboravi na tren na internet-wlan. Dva računala kod spajanja, npr PC-1 ip, 192.168.1.101, PC-2 ip 192.168.1.102. subnet 255.255.255.0., to je dovoljno za umrežavanje. Test pingom, s PC-1 pingaš svoju ip i PC-2-ip, moraju odgovarati.
-gateway je izlaz (prevod), tj izlaz iz mreže na internet. U pravilu adresa routera. Pošto si wlanom spojen (bežično) na router, vidi postavke. Predpostavljam, router je na 192.168.1.1 (alli predpostavke su majaka svih za... khm).
DHCP je automatika koja dodjeljuje adrese. Wlanom si (predpostavka) preko dhcpa dobio podatke, pogledaj ih i iste te koristi za ostala računala na kojima nema DHCPa, sve je isto osim pojedine ip PCa.
---koliko je to zapetljano? Zapravo nije, ali ja sam težak na slovima...
Bum sad probao pa javim :)
Ugl. pingao s PC-a s wirelesom na laptop i dobio response,3/3 paketa,ugl. 0%loss,s laptopa na pc isto,što dalje?
alternative dns server pustis prazno ili pod dns servere upiši npr googleove servere primarni 8.8.8.8 i sekundarni 8.8.4.4
alternative dns server pustis prazno ili pod dns servere upiši npr googleove servere primarni 8.8.8.8 i sekundarni 8.8.4.4
SVIMA NAJLIJEPŠA HVALA,SVI STE JEDNAKO POMOGLI I USPJEO SAM.NAPOKON NAKON ŠTO SAM SREDIO DNS,IP I SVE,NA LAPTOPU SAM((SAD CAPS MOŽE PRESTATI))napravio da si sam nađe ip,dns od googlea,na kompu sam nešta palio gasio i kad sam opet stisnuo share wireless rekao je da če promjeniti ip,zasada sve radi :) evo trenutne konfiguracije na kojoj radi:
sAMOJ JOŠ JEDNO PITANJE,KAKO SLATI PODATKE PREKO LAN-A? ((caps lock))
sAMOJ JOŠ JEDNO PITANJE,KAKO SLATI PODATKE PREKO LAN-A? ((caps lock))
-na PCu napravi neki folder (za test može na desktopu) i nazovi ga npr 'ZaDijeljenje'. Desni klik, share.. omogući. Ovisno o ostalim postavkama, npr firewallu to je dovoljno (permisione ne diraj za sad).
-Kad se spajaš na mrežu pojavi se izbor public-private.. odaberi work mrežu (home ima drugačije defaulte ali zapravo je isto). Na public firewall defaultno sve blokira. Ako si već spojen, otvori netwokring na win7 i podesi na work (ikona klupe i ikona zgrade..)
-preko computer managmenta dodaj usera i password s drugog PCa (ako je različito ime na drugom PCu, ako je isto samo mora biti i password), to je preduvijet da bi imao pristup mreži.
-nakon tog bi kroz network morao vidjeti prvi PC (win7). To je zapravo jednako na svim OSevima (win-linux-osx..) samo se razlikuju meniji-manageri, kako doći do tih postavki. Čarobni 'desni klik' je često dovoljan za pronalaženje..
-printeri se defaultno automatski sheraju (everyone-permisioni), pa ako imaš printer na win7, vjerojatno ga možeš vidjeti na XPu. Za foldere je stvar usera (admin, user...) i permisiona. Share samo dodaje mrežno, permisioni su i dalje ovisni o useru (pravu koje ima, npr read only ili ništa).
- uvjek ping test (npr firewall ne dozvoljava ni pinganje).
već odgovoreno, DNS... čisti primjer kako si ukucavao brojke napamet (umjesto samo ono koje znaš). Dodatni DNS može biti kao što je već odgovoreno googleov ali nije potreban jednako kao ISPov (jer router zapravo dobija te podatke od njih, nit može biti brže, jer ide kroz router). Inače je 8.8.8.8 i 8.8.4.4 OK jer su to najjači serveri... (operećenje). Da imaš svoj mrežni DNS server ili soft router tad bi to bila njegova adresa (za intranet, npr AD i ostale mrežne servise).
Hvala,zbog nedostatka kabla sam spojio 1.žuti na pc,on ide na routrer DSL-58h4T u ulaz LAN4.Onda drugi
žuti ide iz routera iz LAN3 konektora na laptop,na laptopu se automaski dodjeljuje IP,a PC ima svoj.Internet je jednako br kao i na kompu. KAsnije kad probam shareat ču javiti jer sam laptopu pošto je PC "okupiran" :)
Hvala,zbog nedostatka kabla sam spojio 1.žuti na pc,on ide na routrer DSL-58h4T u ulaz LAN4.Onda drugi
žuti ide iz routera iz LAN3 konektora na laptop,na laptopu se automaski dodjeljuje IP,a PC ima svoj.Internet je jednako br kao i na kompu. KAsnije kad probam shareat ču javiti jer sam laptopu pošto je PC "okupiran" :)
-(pokušaj raspetljavanja... ili što je pisac zapravo napisao)..
tcom oprema (nazovimo ga ADSL-modem) obično ima 2-porta (žuta) za LAN i 2-(crvena) za MaxTV. LAN raid smao preko žutih (ako ne diraš firmware uređaja, obrnuto od onog što je tcom napravio). Pa predpostavljam da su kod tebe 'žuti' portovi 3-i-4. ..??!! recimo OK.
-dakle, notebook koji ima wlan, je spojen kablom na router? Tad je wlan besmislen.
-još besmislenije je čitava priča, jer to znači da je i desktop PC negdje u blizini? ... tj spojen je žicom na router (switch) port 4??
... jer tad nema sheranja LAN/WLAN adaptera nego si spojen (najnormalnije) na router (ne preko notebooka). tj.. aktiviraj DHCP na XPu i to je sve što se tiče rada mreže.
Sahre fileova je neovisan o načinu spajanja (kao share adaptera) ili žica-bežično ... mreža je mreža.
Vjerojatno su ti se 'samo' pomiješali termini shareanja... (file/adapter).
Da si notebookom (win7) spojen na internet preko wlana, tad bi žica (crossover s ručnim postavkama jer tad za XP nema DHCPa..) između notebooka i drugog PCa (s XPom) bila dijeljenje internetske veze, tj XP bi preko Sedmice imao pristup. Skužio?