izludio me, ljudi. već 3 dana ga ne uspijevam slomiti.
ruter RADI besprijekorno sa mojim novim laptopom (windows 7) i gazdinim, 10 godina starim laptopom (XP SP3) spojenim bežično.
RADI i sa problematičnim desktopom (friški XP SP3) spojenim žicom ali NE RADI bežično. zapravo, RADI besprijekorno i bežično ali samo 2 metra od rutera. čim ga postavimo na mjesto udaljeno manje od 10 metara (1 zid) NE RADI. isprva ne može pronaći nikakvu mrežu. kada ju i pronađe, nakon 5 minuta (a pronađe ju sa signalom odličan ili barem vrlo dobar), brzina downloada je jedva 20% podržane. desktop kod mene doma na t-comovom gigasetu radi bežično bez greške. laptopi na istoj poziciji kao i desktop imaju odličan signal i pun download bez pucanja veze! kako?
pokušao sam baš sve kombinacije, i druga b/g/n usb mrežna (radi identično kao i prva, kod mene radi kod gazde neće - kod mene sa 2 crtice signala skida sa 4Mb, kod gazde sa 5 crtica jedva 1-2 Mb) i novi i stari driveri, full reset i prolazak svih postavki sa likovima iz korisničke podrške, gašenje svih zaštita i nemam pojma šta sve ne...
kako objasniti optiminom tehničaru da sve radi osim tog ukletog desktopa? reći će mi da nije njihov problem. kako gazdi reći da je u pitanju mikrolokacija? dva laptopa rade na istom mjestu. kako priznati da ne znam riješiti?
sutra ću kupiti neku antenu da još pojačam signal... ako radi 2 metra od odašiljača možda je u signalu problem (mada znam da nije jer i test po lavalysu kaže sve 5)? preksutra će me ljudi izbaciti iz kuće.
imam još jednu sumnju ali nisam dovoljno stručan... može li problem biti u enkripciji i presporom dekodiranju štićenog signala (tko obavlja dekodiranje? mrežna?) tako da je krajnjem korisniku (udaljenom desktopu) uspješno isporučeno samo 20% sadržaja?
ili su duhovi...