Proširenje mreža, dovoljno samo novi switcher?

poruka: 4
|
čitano: 1.786
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Proširenje mreža, dovoljno samo novi switcher?

Ovako, imam jednu funkcionalnu mrežu.  Eh sad, imam potrebu da na dva mjesta, udaljena podosta od switchera, prošitim mrežu za +1 (znači 2 postojeća +2 nova) priključka. Pošto mi je daleko voditi kabel sve do osnovnog switchera, jel dovoljno kupit još dva minimalna switchera i proširiti mrežu sa njima na licu mjesta, hoće sve radit?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Proširenje mreža, dovoljno samo novi switcher?

-hoće (ako sve napraviš dobro, ali po stilu pisanja postoje veće šanse za nešto loše).

-nema switchera, switch, ruter, port, RJ45, ... do 256 uređaja na jednom subnetu-routeru, uz portove kojih ima pardesetaka tisuća 64k za aplikacije.

-ovisno o kvaliteti-cijeni switcha može imati poseban uplink port (ili prvi/zadnji), može biti smart, može biti (glupi) hub, pa čak i najjeftiniji kućni switch koji je u pravilu najsporiji i najkraćeg životnog vijeka.

-sam mrežni kabel standardno radi do 100m (radi i preko 300m, ako radi) i tad se postavlja switch za stabilizaciju signala. Vjerojatno možeš i bez switcha do potrebne udaljenosti ali ako trebaš više portova tad ti je potreban i switch (ili patch mrežni ormarić..).

-nije svejdno ni koji kabel upotrijebiš, kvaliteta-cijena.. CAT5e je OK, može biti oklopljeni, (pogooglaj razliku FTP-STP-UTP..) pa i CAT6 ili optika ako su takve potrebe/želje ili smetnje.

-wifi (WLAN) je ponekad optimalniji izbor, npr grmljavina ili cijena switcha+kabla.. sve ovisi o potrebama ili željama (ili posotjećoj opremi)..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

da, radit ce... posto u praksi min.switch ima 4(5) portova, onda ces na svakom od mjesta dobit dodatna 3(4) radna mjesta. 

ukoliko imas koji stari router(adls modem, nebitno) s 4 porta, mozes iskoristit njegov switch, pa neces uopce imat troskova, s tim da dovod spajas ne na WAN vec na LAN kao i preostala dva racunala. 

sto se tice velicine mreze (broja hostova), ista je odredjena subnetiranjem, a ukoliko nista ne mijenjas, u pravilu ces od ISP-a dobit router s podesenom /24 subnet maskom (255.255.255.0), sto ti daje 253 racunala (ili ostalih ip adresabilnih uredjaja) koje mozes spojit (2^(32-24)-adr.mreze1-broadcast adr.1-adr.routera1=256-1-1-1=253) sto ti gotovo sigurno nece predstavljat problem jer bi inace jako dobro zna slozit sebi mrezu da je toliko velika. 

16 godina
neaktivan
ihush kaže...

-hoće (ako sve napraviš dobro, ali po stilu pisanja postoje veće šanse za nešto loše).

Lol up yours :P (jel se smije na ovom gay forumu zajebavat na prostačni način uopće? zato još uvijek volim newsgrupe ;) samo FYI spojio sam to na svoj laički način i sve je proradilo kako spada. Tako da ... kao što rekoh :D

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice