Ograničavanje korištenja DSL-a na LAN-u

poruka: 7
|
čitano: 3.416
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

U mreži imam 5 kompova, svi sa Win XP SP2. Svi se spajaju na DSL preko jednog od kompjutera na LAN-u. Pitanje je: Kako ograničiti ili potpuno zaustaviti DSL promet za pojedine kompjutere na mreži? Da li postoji software za to, koji i gdje ga nabaviti?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

1. Ako sam dobro shvatio imaš četiri računala koja se preko petoga spjaju na internet. Na to peto računalo instaliraj neki firewall i u njemu ograničiš pristup internetu za ta 4 računala.

Ovdje možeš pogledati raspravu o firewallima:

http://forum.bug.hr/forum/topic/sigurnosni-softver/koji-firewall-koristite/1438.aspx?jumpto=43152&sort=asc&view=flat

2. Ako se svih 5 računala spaja direktno na router, onda to namjestiš na firewallu na routeru. Tako ja radim, a kako ti to točno trebaš napraviti vidi u uputstvima od svoga routera (modema).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Ograničavanje korištenja DSL-a na LAN-u

Instalirao sam Zone Alarm ver. 7.0.483.000. I kako sad iskonfigurirati pristupe internetu ostalim računalima na mreži? Pretpostavljam upisivanjem IP adresa i Subnet Maska?

17 godina
neaktivan

Najbanalniji: promijeniš IP adresu, odnosno adresu gateway-a na kompovima kojima želiš onemogućiti pristup internetu upisavši nepostojeću IP adresu gateway-a. Sirovo, ali ako korisnici ne mogu mijenjati sami IP adrese ili to ni ne znaju, najjednostavnije rješenje, bez instaliranja i administriranja dodatnog software-a.

17 godina
neaktivan

To sa default gateway-ima znam. Zanima me više kako sa jednog mjesta (tj. sa PC-a koji je direktno priključen na DSL internet vezu) ograničavati ili u potpunosti zabraniti korištenje internetveze ostalim računalima u LAN-u, te koji je software za to najbolji? Znači centralizirano vršiti nadzor nad internet prometom PC-a u LAN?

Bez obzira, hvala na odgovoru!

17 godina
neaktivan

Recimo ovako: ako radiš u bridge modu i imaš shareanu( (;) lijepog li izraza) internet vezu, odnosno ne radiš u route modu, probaj pronaći opciju bridge filtering. Većina D-LINK uređaja ima to, a za ostale ne znam. Tu jednostavno odrediš koja IP adresa odnosno još bolje MAC adresa ne smije preko tebe van. A i u route modu isto to imaš. Samo filtriraš što tko smije raditi, odnosno izlaze van... Tako ja radim kad mi se netko zamjeri, odnosno kreiram skriptu koja IP adresa kada i koliko smije na net.

Ne znam jesam li pomogao, malo je glupo ovako davati upute bez primjera, ali eto...

17 godina
neaktivan

To ustvari znači da moram konfigurirati router, tj "DSL modem"? Modem je Kasda. Pa probati ću pa se javim sa rezultatima! Hvala!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice