IPTV STB preko wlana (shema na slici)

poruka: 9
|
čitano: 8.255
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
IPTV STB preko wlana (shema na slici)

Pozdrav!

Nemam puno iskustva sa STB-ovima koje koriste razni IPTV provideri. Pitao me kolega kako bi umrežio dvije kuće na nekih 500-600m udaljenosti (vjerojatno postoji optička vidljivost, nisam siguran, dok ne idem vidjeti pretpostavljam da postoji) najažnije mu je u drugu kuću prebaciti MaxTV. Sva oprema će biti od T-com (ne znam koji modem/router/ap niti koji stb, još ništa od toga nema)

Umrežiti te dvije kuće ne bi bilo problem, to znam napraviti, ali nisam siguran kako se u mreži ponaša STB? Jel on osjetljiv na takve kombinacije? Jel mora biti DIREKTNO s kablom uključen u modem providera ili je na kraju svejedno ako ima dovoljnu brzinu?

Inače, jel STB dobije preko DHCP adresu ili ima fixni IP? U kojem je rangeu? 
Npr. "običan" DHCP pool 192.168.1.1 - .1.100. Jel STB dobije npr. 192.168.1.200 ili neki potpuno drugu IP adresu?

Na shemi je plan kako bi to napravio. Kako vam se to čini?

wlan stb wlan stb

davor07

0 0 hvala 0
17 godina
Re: IPTV STB preko wlana (shema na slici)

S "običnim" routerom preko wi-fi to ne možeš postići.

Prvo trebaš opremu koja podržava VLAN.

Jeftinija i kompliciranija opcija OpenWRT + neki od kompatibilnih routera npr. Siemens SX763 (da se naći jeftino u oglasniku).

Skuplja opcija, jednostavnija ali kvalitetnija opcija korištenje Mikrotik kompatibilne opreme.

Ja sam sličnu situaciju riješio s 2 SXT-5HND u bridge (VLAN-ovi za IP telefoniju,IPTV,itd.)

17 godina
neaktivan
Bura kaže...

S "običnim" routerom preko wi-fi to ne možeš postići.

Prvo trebaš opremu koja podržava VLAN.

Jeftinija i kompliciranija opcija OpenWRT + neki od kompatibilnih routera npr. Siemens SX763 (da se naći jeftino u oglasniku).

Skuplja opcija, jednostavnija ali kvalitetnija opcija korištenje Mikrotik kompatibilne opreme.

Ja sam sličnu situaciju riješio s 2 SXT-5HND u bridge (VLAN-ovi za IP telefoniju,IPTV,itd.)

Point-to-Point link mislio sam odraditi sa UBNT Airgrid M ili UBNT Nanobridge M koji su dorasli toj ulozi. Mreža bi bila na 5GHz obzirom na gužvu u zraku...

Što se tiče VLAN-a hvala na podsjetniku. Razmišljao sam o tome prije mjesec dana i danas više niti na kraj pameti... Kad koristim VLAN, kako se njega definira? Nemam pravu sliku kako definirati stvar kada na drugoj strani imam STB i drugi AP za laptope i smartphone. Što zapravo "ide" kroz VLAN? Ne znam niti opisati što me zapravo interesira... 

davor07
Poruka je uređivana zadnji put pet 13.9.2013 14:29 (davor07).
17 godina

U svakom slučaju na oba kraja prije UBNT trebaš imati router koji podržava VLAN.

Ne znam koliko si upoznat s VLAN-ovima. Znači imamo tagirani i ne tagirani VLAN. Npr. na tom T-COM modemu su 2 netagirana VLAN-a (2 porta za IPTV, 2 porta za LAN).

Na jednom portu može biti samo jedan netagirani VLAN, ali može biti više tagiranih. Tagiranih u teoriji može bit max. 4096 (ovisno o čipsetu), što omogućava da kroz jednu fizičku žicu provučeš više neovisnih mreža čiji se promet međusobno ne vidi i ne smeta.

Stoga možeš progurat IPTV i LAN kroz istu vezu a da ti IPTV multicastom ne zaguši mrežu.

Imaš super materijala na netu pa prouči, znam da nisam baš najbolji predavač. Trenutno ti ne mogu crtat.

EDIT: Na TCOM routeru ne možeš mijenjat VLAN postavke s originalnim firwareom.

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.9.2013 14:45 (Bura).
17 godina
neaktivan
Bura kaže...

U svakom slučaju na oba kraja prije UBNT trebaš imati router koji podržava VLAN.

Ne znam koliko si upoznat s VLAN-ovima. Znači imamo tagirani i ne tagirani VLAN. Npr. na tom T-COM modemu su 2 netagirana VLAN-a (2 porta za IPTV, 2 porta za LAN).

Na jednom portu može biti samo jedan netagirani VLAN, ali može biti više tagiranih. Tagiranih u teoriji može bit max. 4096 (ovisno o čipsetu), što omogućava da kroz jednu fizičku žicu provučeš više neovisnih mreža čiji se promet međusobno ne vidi i ne smeta.

Stoga možeš progurat IPTV i LAN kroz istu vezu a da ti IPTV multicastom ne zaguši mrežu.

Imaš super materijala na netu pa prouči, znam da nisam baš najbolji predavač. Trenutno ti ne mogu crtat.

EDIT: Na TCOM routeru ne možeš mijenjat VLAN postavke s originalnim firwareom.

Thx. Nazalost nemam iskustva s VLAN-ovima. Znam samo sto su. Prema ovome sto pises, stvar je kompliciranija nego sam mislio. Nisam znao da T-com i dalje ima na modemu IPTV posebne portove. Iskonu i Amisu je to svejedno. Bilo koji LAN port im je ok za STB i time je puno lakše prebaciti preko wlan i IPTV i internet... 

Hvala! Pozdrav!

davor07
17 godina

E nisam siguran, za to. Moje rješenje je bilo s Optimom. Možda je Tcom nešto promijenio od kad smo se družili. :)

Prije su imali 2 porta IPTV, 2 LAN. Provjeri.

17 godina
neaktivan
Bura kaže...

E nisam siguran, za to. Moje rješenje je bilo s Optimom. Možda je Tcom nešto promijenio od kad smo se družili. :)

Prije su imali 2 porta IPTV, 2 LAN. Provjeri.

Nekako sam se nadao da T-com vise ne koristi 2+2 modeme. Amis, iskon, H1 nemaju s wirelessom problema. Svejedno je u koji port se ukljuci STB. Ne koriste VLAN, STB dobije preko DHCP svoju IP. Amis SZK jer rekao da se moze koristiti wireless. Samo je bitna dovoljna brzina...

davor07
17 godina

Onda nema problema. Stavi postavi UBNT u bridge (dumb AP) i switch iza.

17 godina
neaktivan
Bura kaže...

Onda nema problema. Stavi postavi UBNT u bridge (dumb AP) i switch iza.

To mi je plan. Moram vidjeti kakav modem ima Tcom u toj kući... 

davor07
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice